valovanje ob brezvetrju

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

plinko
Viceadmiral

valovanje ob brezvetrju

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Avg 17, 2009 16:49

Pozdravljni forumaši!

Po 14 dnevih je konec mojega glavnega letošnjega dopustovanja. Imel bi eno vprašanje v zvezi z valovanjem, ki sem ga letos bolj, kot ostala leta zaznaval. Vreme zadnjih 14 dni je bilo stabilno, sploh zadnji teden dejansko čisto brezvetrje. Običajno je morje takrat mirno. Sedaj pa so se pojavljali nekakšni mrtvi valovi, morje po videzu kot olje, a z nekakšnimi jamami in hribi brez reda. Zanima me od kje pridejo ti valovi? Čoln je po njih kar precej butal, so pa zelo slabo vidni, ker morje zgleda mirno (olje). Vožnja je bila včasih kar zoprno pumpanje. Zdi se mi, da je to valovanje najbolj izrazito v največji vročini, recimo okrog 14-17 ure.

Ena moja razlaga je gliserski promet, ki povzroča raznorazna valovanja, ampak se mi vseeno zdi, da od tega ne more biti toliko valov, saj se običajno to valovanje pojavi tudi na bolj neprometnih delih morja.

Dopustujemo v Loparju na Rabu, kjer dejansko ni nekega odprtega morja, da bi bilo to valovanje posledica valovanja na odprtem morju, kjer naprimer bolj piha.

Bi bilo možno kakšno termično valovanje zaradi segrevanja morja na površini? A kaj takega mogoče obstaja? Ker če se takrat namakaš v to vodo ob brezveterju je na površini izrazito topla, malo nižje pa bolj hladna.

Ima kdo kakšno razlago teh valov?
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Avg 17, 2009 16:56

Dolgi valovi ob brezvetrju se imenujejo :"mrtvo more". Običajno so posledica močnega vetra, ki se je "zgodil" na drugem koncu. Do nas pa sežejo samo še mirni valovi. Če pa se je to dogajalo redno, vsak dan, ti pa težko dam kakšno pametno razlago. Očitno, je nekje le pihalo, da so te dosegli takšni valovi.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Avg 17, 2009 17:32

Ta teorija je tudi meni nekako logična, se je pa to res dogajalo praktično vsak dan. Je bilo pa bolje se voziti ob šibki burji in lepih kratkih valovih, kot pa po tistih hribih in luknjah, ko je čoln kar padel v "jamo".
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Avg 17, 2009 19:38

Največkrat dobimo valove mrtvega morja na severnem jadranu ob pihanju Juga, ki že piha na jugu Jadrana. Hkrati je to tudi predznak, da bo Jugo zapihal tudi na severu. Toda to sigurno ni bil slučaj vsak dan tvojega dopusta. Druga logična razlaga bi bili valovi kakšnih velikih gliserjev, oziroma megajaht. Jaz sem letos nekajkrat bentil ob valovih velikih gliserjev, ki te prisilijo, da za trenutek preideš v deplasmansko vožnjo. Včasih so tudi prekrižani. :twisted: Toda ti valovi niso bili dvigovanje in spuščanje večje morske površine.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Avg 17, 2009 20:54

No morate vedeti, da imam zgolj 4,8 meterski gliser in se te velike jame in hribi, morda za nekoga samo malo gubanje morja:).
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Avg 17, 2009 22:52

Sploh ne, mrtvo morje je zelo nesramno za gliserska plovila dolžine do 10 metrov, včasih pa tudi še precej več. Razdalja med dvema valoma je ponavadi tolikšna, da pri 25 vozlih potovalke poskakuje tudi 5, 6 ali 8 tonski čoln...
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Po Avg 17, 2009 23:33

Res je, ko sem opazoval vse sorte plovila, so skakali tudi še bistveno večji čolni kot moj. Še najbolje se mi je zdelo, da so za tako morje veliki 6 metrski gumenjaki.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 18, 2009 19:30

Zelo odvisno... Včasih se boš ti s 5 m čolnom peljal povsem mirno, nekdo z 12 m cruiserjem pa bo poskakoval kot ubrisan... Vse je v valovni dolžini v odnosu na dolžino trupa.
Poglej kdaj v zalivu, ko so barke na sidru... Pridejo najprej eni valovi od neke barke, razmetava samo določeno velikost plovil, spet drugič pa drugo velikost. Enkrat se zibaš ti, drugič se precej večji od tebe, tretjič pa hoče skoraj prevrnit še jadrnice... Vse je odvisno od omenjenih parametrov, pač fizika...

LP
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Sr Avg 19, 2009 10:00

admin napisal/-a:Vse je v valovni dolžini v odnosu na dolžino trupa.

LP

Najraje imam UKW. Ultra kratke valove.

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Avg 19, 2009 16:57

Pri takem valovanju je po mojem potrebno pomisliti tudi na velike tovornjače, ki plujejo na odprtem, pa jih mi sploh ne vidimo. Val, ki ga naredijo, pač potuje kar nekaj časa, da se "ubije". Druga precej logična razlaga bi bila od Pikija. Treba se je zavedat, da čedalje več mega jaht pluje po Jadranu, katerih val ni tako nežen.
plinko
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a plinko » Sr Avg 19, 2009 17:17

No te tovornjače bi v mojem primeru izključil, ker se nahajam v Loparju na Rabu, po Velebitskem kanalu pa taka plovila ne plujejo. Plovne destinacije so mi pa več ali manj Goli otok, Grgur, Prvič, Baška, Rab.

Je pa res, da sem bil letos na dopustu od 1.8-15.8. ko je bilo izredno veliko gliserskega prometa, zato sem še vedno mnenja, da večinoma tako valovanje nastane ravno s tem prometom.

Je pa vsekakor to zanimiva tema, ker običajno govorimo o neprijetnem valovanju samo, ko so vetrovi. Jaz sem se pa najlepše vozil, ko je z Velebita zapihala šibka burja in so bili majhni kratki valovi... jaz temu pravim makadam:)). Je pa zanimivo, da se gliserski promet v takem dnevu (lep sončen, svež dan) precej umiri. Očitno deluje strah pred močnejšo burjo.

Drugo leto grem na dopust spet 15.6.
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Sr Avg 19, 2009 20:51

No, kakorkoli. Za termično valovanje še nisem slišal, sicer pa je dandanašnji vse mogoče. Je pa zame najlepši in tudi najmirnejši čas za dopust takoj po šolskih počitnicah, čeprav so moji otroci že zeloooo daleč od šole :lol: .
Tom
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a Tom » Če Avg 20, 2009 07:01

Kaj pa valovanje zaradi morskih tokov?

Je možno da tudi to poveča valovanje!?

LP
Uporabniški avatar
popaj
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a popaj » Če Avg 20, 2009 15:30

Mislim, da je tudi to možno. Pa še ena stvar mi je prišla na misel: plimovanje. Skratka vse, kar povzroča gibanje vodne mase... :shock: (zdej sm pa že kr preveč pametn :? )
Uporabniški avatar
kocka
Admiral

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Sep 24, 2009 17:44

Kaj pa valovanje zaradi alkohola, sem nekje slišal da se ena vrsta z drugo amortizira, baje problem nastane, če je samo ena vrsta valovanja? :lol: :lol:

Sedaj pa resno, sem tudi sam opazil tiste dolge vale pa sem bil vedno prepričan, da so nekako začetek plime. Je pa res, da dostikrat ljudje (ne pomorščaki)mislijo, da je vožnja čolna nekaj kjer ni potrebna pazljivost. Moram reči, da po par "rodeo izkušnjah" vozim bolj pazljivo kot avto.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 4 gosti