Tržaški zaliv in tramontana

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Avg 11, 2024 21:26

Da malo obudim temo, sprasujem mal bolj izkusene za severni in srednji Jadran.

V kaksnih vremenskih pogojih se zgodi tramontana?
samodaje
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a samodaje » Po Avg 12, 2024 09:04

Jaz opazam, da je pred tramontano obicajno jugo, ki ob fronti nato preko zahoda obrne na burjo. Vmes je obicajno tramontana. Aladin jo dostikrat ne pokaze, ker je razmak med napovedmi prevelik, se jo pa vidi na windyju. Seveda je treba pogledat vecje podrocje za bolj generalno sliko.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Po Avg 12, 2024 09:14

Mam posobno izkusnjo glede DHMZ. Enkrat me je naf... ker sem mu zaupal bolj kot windyu. Je vsekala tramontana, da je blo veselje, js pa sidral na vzhodnik. Zgodbo sem opisal v eni drugi temi. Skratka zdaj pregledam vec virov predvsem pred sidranjem in daljso plovbo

Mislm da je Marchy enkrat nekaj o tem pojavu govoril pa ne najdem kje
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Avg 12, 2024 09:28

Tramontana je v bistvu prvi udarec burje ob menjavi iz juga.

Mislim, da je laično nekako tako:
Kadar jugo z izrazito nizkim tlakom ne uspe potisnit mase visokega tlaka daleč za alpe, temveč njega odbije vzdolž alp, se masa visokega tlaka na najobčutljivejšem področju "razpoči" in z visoko hitrostjo pade čez do morja v bazen z nizkim tlakom. Ta jezik visokega tlaka je lokalno omejen, zato je močnejši, ker deluje podobno kot šoba pri komprimiranem zraku in traja le dokler se jedro visokega tlaka frontalno ne pomakne čez gorsko pregrado. Ta fronta pade počasneje, ker ni "šobe", ampak zaradi mase, ki zdrvi čez zmanjka tudi energije za tisto šobo, ki je delala tramontano.
Če se ob tem pojavi dovolj izrazita meja med poljem visokega in poljem nizkega pritiska in se hladni zračni masi uspe spravit nad maso nizkega tlaka lahko z veliko verjetnostjo pričakuješ trombe namesto tramontane, morda pa kar oboje skupaj.

Senjska vrata skozi katera pripičijo prvi sunki burje in okno nad Karlobagom delajo podoben efekt prvih sunkov burje kot tramontana, le da so geografsko pogojeni, tramontana je pa meteorološko pogojena z polji različnih zračnih tlakov.

Ne vem, če jo lahko meteorologi napovejo. Burna dogajanja ja, ampak tramontano pa lahko le omenijo kot verjeten pojav ob prehodu iz juga na burjo.

Lebič je isti šmorn, a iz druge smeri.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta