Pijavice na jadranu

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » Po Sep 30, 2013 22:31

pajer1 napisal/-a:.

Fotka je z neta.

Slika

.

Spoštovani pajer1!
Fotka je moja in je fotografirana s fa NikonD60. Hvala za kompliment :wink: .
Na vaši fotografiji pa je druga ladja in mislim celo pijavica meseca avgusta. Ta slika je tudi nagrajena.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Po Sep 30, 2013 22:47

Tole na slikah je bilo povsem blizu Rovinja, če se ne motim?

Je bilo kar pestro, uro in pol sem na motor držal jadrnico poleg boje. Na srečo pijavica ni prišla do nas, sicer....

Res je, kot pravite, takih sprememb vremena, sočasno z neprijetnimi pojavi pijavic v preteklosti ni bilo tako množično. Sploh pa ne na severu Jadrana.

V prihodnosti se bo potrebno bolj posvetiti varnostni opremi.
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 30, 2013 22:53

Kot pravi joško. Bolje sprećiti, nego lečiti.

Drugače pa tole boljše sploh ne razmišljat. Kaj vse na nas preti na morju.
Kot pravi sundancer. V Čateške, pa si miren. Tam še na ježa ne morš stopit. :P
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » Po Sep 30, 2013 23:03

evo naj mi nekdo pove v primeru da se znajdes blizu tega recimo zelo blizu....kaj nardit gas pa dolge luci stran...

kok hitro se premikajo te trombe...

kaj lahko nardijo barki recimo barka teze 10 ton, manjsa barka 4 tone , al pa colnicek z tono in nekaj...
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » Po Sep 30, 2013 23:52

Tromba videna prvič v avgustu leta 1992 na Braču, kjer je sicer to redek pojav. Zračni tlak je močno upadel, morje je prestopilo obalo za 30-40 cm, 15 min piša z dežjem s tako močjo, da so se kaplje zdele kot zabijanje žebljev v čelo.
Drugič na barki pri Starigradu, Hvar. K sreči se je odpeljala mimo in ni udarila not, je pa veter "odpihnil" vse slabo sidrane makaronarje.
Tretjič leta 2007 pri Lošinju, kjer je menda za pijavico znan akvatorij.

Stari ribič mi je enkrat razlagal, da je doživel in preživel tako, da je skočil v morje in pod gladino zaplaval kolikor je mogel proti obali. Njegovo leseno barko dolžine 6 m je medtem dvignilo in treščilo 5 m na skale obale.

Kaj naredit ? Mi smo trombo snemali, fotografirali, čakali kam se bo obrnila, pa počasi pluli dalje ker s polizpodrivno barko nimaš kam pobegnit.

Nevihte s frontami lahko potujejo tudi s 300 km/h, s tem tudi nenadni pojavi tromb oz. pijavic. Torej tudi cigara s 60 vozli hitrosti ne pobegne 100%, je pa sigurno lažje obrnit v kontra smer z gliserjem kot z jadrnico.

Sash, s 300HP pod ritjo bi jaz definitivno pičil proč na ful gas če se le da.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Sep 30, 2013 23:52

Točno lahko odgovori le tisti, ki je bil v njenem očesu.
Če takšno trombo srečaš na morju, ni problema. Se ji z lahkoto ogneš, ker potuje počasi. Pazi! Ima pa nepredvidljivo smer in jo hitro obrne.
Največji šit je, če te takne nekje na sidru. Takrat pa si ga naj...l :x Barko lahko tudi obrne.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » Po Sep 30, 2013 23:57

kr en napisal/-a:Točno lahko odgovori le tisti, ki je bil v njenem očesu.
Če takšno trombo srečaš na morju, ni problema. Se ji z lahkoto ogneš, ker potuje počasi. Pazi! Ima pa nepredvidljivo smer in jo hitro obrne.
Največji šit je, če te takne nekje na sidru. Takrat pa si ga naj...l :x Barko lahko tudi obrne.

kriza....

amer 300 konjev ni 300 km na uro...
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Okt 01, 2013 07:04

.

Po spominu, kakih 20 let nazaj, sem vodno trombo prvič videl na morju pred Umagom. Negotovost, strah, filmska napetost kaj se bo zgodilo in kaj se vse lahko zgodi. Tu, v Istri, sploh ni bila poznana. Kdor od prisotnih je kaj vedel, je samo slišal od znancev, ki so živeli južno od Pule.

No, pa se je naslednje leto prišla sama "predstavit". Isti čas, konec septembra.
Po morju, kakih 600 m po kopnem predno je krepala.
Ozek pas, cca 80m, je porazirala. Zanimivo, da imam v spominu, da ni lomila, ruvala, ampak razirala. Listje z grmovja, dreves je enostavno potrgala. Vinska trta je izgledala kot februarja. Gola.

Spremembe so, to je dejstvo. Tako zgoraj, kot spodaj. Tudi v enakem obdobju so se začele lovit nove vrste rib od Pule severno.
Balestra, Lica, Lampuga, Strelka, ....

"Mi pa skoz glih, zanimivo!"

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 01, 2013 09:12

Moja prva izkušnja s pijavico je bila nekje v začetku 90. v Vrsarju, ko je maširala mimo po morju, meni pa kot otroku nič jasno in seveda presran do amena :lol: Nekaj let kasneje je piajvica porazirala gozd pod hotelom Pineta v Vrsarju, tisti ki pozna bo vedel da je to kakih 100m zračne razdalje od starega mesta.
Sem našel staro razglednico, borov gozd levo spodaj od hotela je povsem poraziralo
Slika

A te pojavi so bili vseen dosti redki, pa sem v 90tih preživljal cela poletja dol.

Zadnje bližnje srečanje je bilo leta 2008, ko je bila ena pijavica na morju pred mestom, nad celino v smeri Koversade pa se je delal en funnel cloud (začetek pijavice), ki na koncu optično ni segel do tal, je pa na tleh še vedno povzročil manjši vrtinec. Ta je naredil štalico med štanti na obali in šel direktno čez našo hišo - sicer brez škode pri nas, je pa v trenutku konkretno pihnilo. K sreči je bil le zametek pijavice, če bi se formirala v celoti, bi ostali brez ceglov na strehi.

Evo, sem našel tudi sliko, takrat slikano še s slabim telefonom, a vendar se vidi njena moč.. Njena sestrica je potem prešla tudi nas.
Slika
Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » To Okt 01, 2013 09:41

še več izkušenj prosim...

pozna kdo koga ki je padel noter v to...z barko...

kaj se zgodi z našimi motornjačami če bi te to ujelo direktno recimo ...
amerglass
Kontraadmiral
Kraj: Lj-okolica

OdgovorNapisal/-a amerglass » To Okt 01, 2013 09:50

motornjača postane zeppelin, jadrnica pa helikopter, kapitan pa - akrobatski pilot :lol:
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » To Okt 01, 2013 10:56

Do zdaj sem se uspel še vsem izogniti... na srečo!

Ja, videl sem jih že kar precej, skoraj vse med plovbo. Na sidru nikdar (ali pa nisem v pravem trenutku pogledal ven).
Z jadrnico ji ravno pobegnit ne moreš, če gre v tvoji smeri - zato imam razdelano taktiko:
- jadra dol ali vsaj na minimum - oz. pripravljena za snemanje v trenutku, če pride pijavica do nas.
- motor na standby-u, s pripravljenim gumbom za izklop, če nas položi.
- popolnoma zaprta barka in vse kar lahko odleti pospravljeno.
- kapitan tesno in več-točkovno privezan na barko.

Ker pa sem jih gledal precej od blizu sem mnenja, da če obrneš pravokotno na njeno trenutno smer, bi ji moral biti sposoben pobegnit tudi samo s 4 vozli hitrosti - razen če imaš res smolo.
In tudi premer kjer se dotikajo vode ni ravno velik - večje od cca 50 m mislim da še nisem videl.

Sem pa precej prepričan, da bi v primeru da me povozi, izgubil vsaj pomožni čoln. Tudi če bi ga pripel z verigo, bi verjetno odtrgalo na gumo nalepljena pritrditvena mesta.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » To Okt 01, 2013 12:14

Pijavice se navadno gibljejo iz morja proti kopnu, tako, kot potuje fronta. V večini primerov iz NW kvadranta. Seveda, ne se 100% zanašat na to, ker je marsikaj tudi odvisno od lokalne mikroklime in trenutnih vremenskih razmer. Če jo opaziš od daleč, se tudi z počasno barko lahko umakneš, če pa se razvije v neposredni bližini, pa....... :?:
Sicer pa se držim pravila, da tudi v pričakovanju nevere raje izplujem na odprto, še posebej, če sem na sidru.
Sashs
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a Sashs » To Okt 01, 2013 13:14

zlatko83 napisal/-a:Pijavice se navadno gibljejo iz morja proti kopnu, tako, kot potuje fronta. V večini primerov iz NW kvadranta. Seveda, ne se 100% zanašat na to, ker je marsikaj tudi odvisno od lokalne mikroklime in trenutnih vremenskih razmer. Če jo opaziš od daleč, se tudi z počasno barko lahko umakneš, če pa se razvije v neposredni bližini, pa....... :?:
Sicer pa se držim pravila, da tudi v pričakovanju nevere raje izplujem na odprto, še posebej, če sem na sidru.

kaj potem je za take nevešče kot semjas deina rešitev ne na obalo ampak na odprto???? če prav razumem
dijo_porko
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a dijo_porko » To Okt 01, 2013 13:33

Načeloma je tako, da, če doživiš nevihte, zelo močan veter in se boriš za barko in/ali življenja, greš na odprto morje, čimbolj stran od obale.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti