A gremo al odpovemo? - Branje vremenskih kart

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jun 16, 2014 20:14

Marchi, kaj zdaj? Nobene analize po vikendu? Pa saj ne zameriš, če malo pobrkljam po temi in tudi kaj napišem, ker ravno jaz dostikrat vidim stvari drugačne? Upam, da ne.

Skratka. Moj pripsevek k opažanju vremena ta vikend. Lokacija; Krk, Punat.
Iz petka na soboto ponoči oblačno. Zjutraj je bila na radarju močna nevihta malo SW od Kamenjaka; v Punatu par kapelj. Nato se je hitro zjasnilo. Seveda- začela je burja! In ta je kar lepo nažigala do.. no do včeraj zvečer, ko sem šel domov. Je bila pa najmočnejša v nedeljo dopoldan.

Pa ti?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 16, 2014 20:55

Analiza sledi v sredo, ko se vrne kolega, zaradi katerega sem začel pisati to temo. Si kar uganil v tvojem prvem postu, da je nekaj zadaj :) No, vmes se je pridružil pa še kakšen morjeplovec, ki ga zanima taka oblika branja vremenske napovedi.
Skratka, material pridno zbiram (karte), fotke še pridejo in potem bomo spet modrovali.
Je pa vreme te dni zelo zanimivo, saj je južno od Lošinja cel urnebes, ravnokar v Zadru, včeraj v Dubrovniku in v Neaplju, v severnem Jadranu pa je hladen zrak potisnil vlago južneje in se da preživeti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 16, 2014 20:59

Kolega jamra, da okoli Lošinja, Suska, Ilovika, nič od burje :?
Jutri za čez Kvarner sem jim jo naročil vsaj nekaj.
Slika
Nazadnje spremenil Marchi, dne Po Jun 16, 2014 21:03, skupaj popravljeno 1 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jun 16, 2014 21:01

No super. Počakam.
Če boste modrovali še za v naprej, se pa priporočam za napoved za ta vikend, ko jo odrinem v smeri Grčije.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jun 16, 2014 21:11

Uff super sem ti fouš, ti pa privoščim 8)
Moja gre pa na kopno, po nov makeup in napoved je zaenkrat ok.
Je pa en majčken obratek na jugo napovedan, tako da bom zaenkrat tiho, da ne boš slabe volje. Vsekakor boljše, da nisi šel ta vikend, ker bi šel skozi tole

Slika
Crometeo
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jun 18, 2014 11:08, skupaj popravljeno 2 krat.
al

OdgovorNapisal/-a al » Po Jun 16, 2014 21:13

ja... sej vem.. zna biti malo...
lani sem pa imel prvi del noči podobno, kot je na fotki..
no. pa da ne smetimo preveč tukaj...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 18, 2014 11:05

Zaključno poročilo jadranja v nestabilnem vremenu.
Zahvala Alešu in ekipi, ki so pridno beležili dogajanje na terenu!

Splošna napoved v četrtek, ko se je doma spraševalo "A gremo al odpovemo?"
Žaloooost!
    Slika

In so izpluli 8)

Sobota 14.6.2014
"lepo sončno vreme, pihal šibek vzhodnik, skoraj brezveterje, nato pojačal (do 10knt) in jadrali bp, drugi del poti do Suska"

Slika

Nedelja 15.6.2014
"zjutraj bolj oblačno, čez dan več sončnih vložkov, ponovno vzhodnik (na Iloviku so rekli, da piha levant, ki jim vleče točno čez preliv). Cel dan super jadrali, veter od 5-15knt"

Slika

Ponedeljek 16.6.2014
"plovba iz Ilovika mimo Lošinja do Unij. Manj sonca, proti večeru dež, ki je padaj potem tudi ponoči. Cel dan vzhodnik, ob Lošinju 5knt ali skoraj brezvetrje, proti večeru na poti do Unij pojačal na 20knt, zraven nas je pa malo opralo. Po moje nas je tudi čez dan ščitil Lošinj pred močnejšim vetrom"

Slika

Torek 17.6.2014
V nedeljo je aladin za torek napovedoval :shock:
Na srečo se ta napoved ni uresničila.
    Slika

"zjutraj še oblačno, oblaki se začnejo trgat in začne jasniti, potegne burja. Ob 6h smo izpluli preko Kvarnerja in obrnili po ca.1h plovbe,ker so bili sunki do 35knt. Napovedano je bilo umirjanja po 12. uri, zato smo ponovno izpluli okoli 10h. Burja se je umirila, sunki do 20knt."

Slika

Kratek intervju s skiperjem:

Ko ste doma videli deževno napoved (4 dni dežja) ste hoteli jadranje prestavit, ker...?
    smo bili prepricani, da bomo po dveh dneh dezja navelicani in samo se cakali, da gremo domov

Zakaj ste se vseeno odločili poizkusit srečo z vremenom?
    neskromno se imamo ze za kar izkuseno ekipo, ki ne obupa ob prvi dezni kaplji in sapici in smo relativno dobro pripravljeni tudi na tezje razmere

Koliko plovil ste srečali te dni? Veliko, malo, nič?
    malo, takoj pa jih je nakaj vec, ce se pokaze sonce. cetudi v dezju (lahko) manj piha in so razmere za plovbo mogoce celo boljse :)

Kako ste spremljali vreme, ko ste bili na barki? Kakšna je bila potem vremenska izkušnja na terenu?
    vreme vedno spremljamo na dhmz, aladin je zakon! na terenu nas je edino presenetila burja, takoj po menjavi vremena, ki se je potem umirila. ce gledam nazaj, dhmz-ju nimam kaj ocitat, je bilo izdano "opozorenje", ki vecinoma ne pride v postev, je pa uporabno, ker potem v glavi vedno naredis plan b.

Lahko opišeš kakšen poseben dogodek povezan z vremenom, vetrom, dežjem...?
    dez me je presenetil v pozitivnem smislu, ni bila nevihta z mocnim vetrom, pogoji za plovbo so bili super. imam pa vedno spostovanje do burje, kar se je kot dobro izkazalo tudi v tem primeru, sunki so lahko res mocni, neizkuseni posadki lahko res zagreni plovbo.

Če pogledaš nazaj, ti je žal da ste šli jadrat ob taki, nemogoči napovedi?
    nikakor ne. odlocitev vedno prilagajam posadki. ce bi bila na krovu posadka z otroci, bi najbrz jadranje prelozil....

Kaj svetuješ morjeplovcem po tej "vremenski" izkušnji?
    pogumno na pot, pa pamet v roke. plovbo prilagodite posadki.

Zaključek:
    Današnje podrobne vremenske napovedi so relativno točne in nam olajšajo načrtovanje poti in prispevajo k varnosti plovbe. Ker pa je narava nepredvidljiva, se na te napovedi ne smemo zanašati 100% in moramo vedno biti pripravljeni na najslabši možen scenarij, še posebej v tako nestabilnem vremenu, kot je bilo te dni. Če bi se "bogovi" odločili drugače, bi nevihte s strelami in točo, ki so razgrajale na južnem Jadranu, lahko zavile malo višje in prav hitro bi se zgodilo, da bi posadka obtičala v pristanu za več dni oz. bi se morala podati v sila nevarne vremenske razmere ali čakati na vremenske luknje ipd.. Zato
    Pogumno na pot, pa pamet v roke. Plovbo prilagodite posadki in vremenu. Spoštujte naravo!

lp Marchi&Aleš
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 02, 2014 00:06

In še primer napovedi, ko nadaljnje raziskovanje podrobnih napovedi niti ni potrebno.
Primerno za vse stopnje znanja morjeplovstva. Čas za razvajanje na sidru ali boji. :wink:

IZVJEŠĆE POMORSKOG METEOROLOŠKOG CENTRA SPLIT
DRŽAVNOG HIDROMETEOROLOŠKOG ZAVODA
DAN 01.07.2014. U 19 SATI

UPOZORENJE
tukaj včasih piše tudi "Nema!" ali pa je samo prazno.

SITUACIJA
Nad Jadranom se zadržava polje malo povišenog atmosferskog tlaka.

VREMENSKA PROGNOZA ZA JADRAN ZA PRVIH 12 SATI
Vjetar promjenljiva smjera 4-10 čv. More 1-2. Vidljivost 15-25 km. Vedro.

VREMENSKA PROGNOZA ZA DALJNJIH 12 SATI
Vedro i malo toplije sa slabim južnim i jugozapadnim vjetrom. More malo valovito.

Slika
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Jul 02, 2014 17:46

Marchi, hvala za odlično temo in prispevek! Menim, da o meteorologiji ni nikoli dovolj povedanega.
Pri napovedi se mi zdi zelo pomembno, da poznaš tudi sinoptično situacijo nad Evropo. Na tej podlagi potem lahko lažje presodiš kako interpretirati lokalne napovedi, sploh v nestabilnem ozračju. O jadranu o tem večkrat pišejo na rimeteo portalu in sam sem se tam veliko naučil.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 02, 2014 18:13

@bouton
Če se ti da, napiši kaj o branju sinoptičnih kart in o vremenu povezanim s tem.
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Sr Jul 02, 2014 20:28

fantje, na morje je treba ne gled na vreme....OK, ce imas male otroke potem moras biti previden,tu ni kaj....drugace pa ni ovir.....jaz tudi hribolazim in za hribe pravijo :kdor v hribe hodi le v lepem vremenu, jih nikdar ni videl v pravi lepoti....verjamem, da isto velja za morje....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 02, 2014 21:15

Poletni veter napisal/-a:fantje, na morje je treba ne gled na vreme....OK, ce imas male otroke potem moras biti previden,tu ni kaj....drugace pa ni ovir.....jaz tudi hribolazim in za hribe pravijo :kdor v hribe hodi le v lepem vremenu, jih nikdar ni videl v pravi lepoti....verjamem, da isto velja za morje....

To precej drži, ja. Ampak človek z leti rata malo bolj komot 8) . In ni ravno, da bi na vsak način želel stati sredi nevihte in doživljat naravo v vsej svoji lepoti :P
Se ti pridružim, jutri, končno. :D In napoved je lepa, s premalo vetra. Tudi prav 8)
Poletni veter
Kapitan
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Poletni veter » Sr Jul 02, 2014 21:25

marchi,napoved za jutri za Sali. in ZAdar je dve puscce NW....zelim ti dobre vetrove...ja, sej sem jaz tudi bolj na okomot, zame je udobje cez vse....ampak vcasih pa po ,, nesreci,, dozivis morje tudi v slabem in tudi takrat je lepo...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 02, 2014 21:35

Poletni veter napisal/-a:marchi,napoved za jutri za Sali. in ZAdar je dve puscce NW...

Lahko dolgo spiš, NW bo potegnil popoldan.
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Po Jul 07, 2014 16:20

@marchi

Prilagam povezave na opise sinoptične situacije za ta teden. Opisi so od treh različnih avtorjev, ki opisujejo razvoj vremena ta teden. Nekako gredo opisi od globalnega opisa, k lokalnemu opisu.

http://rijeka.meteoadriatic.net/wordpre ... edozemlja/

http://rijeka.meteoadriatic.net/wordpre ... -do-petka/

http://rijeka.meteoadriatic.net/wordpre ... e-oborine/

Ti opisi oziroma globalna sinoptična situacija so potem ključni za razumevanje dnevne napovedi oziroma aladin simulacije.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost