vreme čez 1.maj

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Apr 22, 2009 13:17

opus napisal/-a:Meni je precej dobra:
http://www.wunderground.com/global/stations/14307.

Po mojih izkušnjah tudi tale ni najbolj natančna, ima pa zelo dobro arhivo vremenskih postaj, ki so v bazi.
Po mojih izkušnjah, med enostavnimi napovedmi, je najnatančnejša tale:
http://www.wetteronline.de/Slowenien/Maribor.htm
Levo izberete državo in potem še izbrano mesto. Če pa zgoraj v meniju izberete "karten" in nato levo "profi-karten", pa že lahko malce bolj natančno analizirate vremensko dogajanje.

Priporočam še:
http://www.arl.noaa.gov/READYcmet.php
Tole je Ameriški model. Na začetku vpišite kodo letališča:
LDPL , 132090,PULA ,--,RH, 4490, 1392, 63
LDRI , 131160,RIJEKA/OMISALJ ,--,RH, 4522, 1458, 85
LDSP , 133330,SPLIT/KASTEL_STAFIL ,--,RH, 4353, 1630, 21
LDZA , 131310,ZAGREB/PLESO ,--,RH, 4573, 1607, 107
LDZD , 132240,ZADAR/ZEMUNIK ,--,RH, 4410, 1537, 84
LJLJ , 130140,LJUBLJANA/BRNIK ,--,LJ, 4622, 1448, 385
LJMB , 130260,MARIBOR ,--,LJ, 4648, 1568, 265
LJPZ , 131050,PORTOROZ ,--,LJ, 4552, 1357, 95
ali pa širino in dolžino.
Nato continue, v tabeli pod "meteogram" izberete željeno obdobje (0-84h, 0-180h,....) vpišete zahtevano kodo in prikažejo se vam diagrami, ki jih seveda morate znat prebrat in zložit skupaj vreme.

Pa še tale:

http://www.wetterzentrale.de/topkarten/fsavneur.html

Levo zgoraj izberete "diagramme", nato "mittel-europa" in prikaže se vam zemljevid Europe. V tej karti kliknete na +, kjer se nahaja željena destinacija in odprejo se vam podobni vremenski diagrami.

Kdor je zagnan, se lahko tudi sprehodi po teh straneh. Kdor obvlada nemško, se bo na wetterzentrale.de lahko marsikaj naučil.

No, časa bo dovolj med prazniki :twisted:
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Če Apr 23, 2009 11:41

zlatko83 napisal/-a:
EL CAPITANO napisal/-a:http://www.accuweather.com
Še ena ,zame dokaj zanimiva stran.

Accuweather je ena od manj natančnih strani. Objavljajo sicer 15 dnevne napovedi, ampak malce sledite, vsak dan je druga varianta. Drži nekje 3-4 dni. Pa še to, kadar se dogaja "zahodno" vreme, se pravi atlantske frontalne motnje. Če pa se v sredozemlju odcepi genovska ciklona ali pa prihaja fronta iz vzhoda, pa je accu že zgubljen.

Zanimiva informacija . Bom pozoren :!:
Res pa je , da je vreme zadnja leta vse teže napovedati :!: :?:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Apr 23, 2009 13:59

Zlatko83 je v enem od zgornjih postov napisal, za nemško povezavo, kot najbolj točno. In ko pogledam en teden nazaj, ko je kazalo lepo vreme in pogledam danes za en teden naprej, vidim, da je imel hudičevo prav. Res je nestalno vreme napovedano za praznike, vsaj za prvi vikend. Bomo že nekako, če pa bo preveč dežja, pa res ne bo fajn!
Še enkrat spim, pa grem na morje!

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Apr 23, 2009 17:34

Ja če ne bomo jadrali ali motorirali,bomo morali pa pori...i,pa bo že nekeko za zdržati. :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
seleven
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana-Krk-Omišalj
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a seleven » Če Apr 23, 2009 23:07

polanc napisal/-a:...,bomo morali pa pori...i,pa bo že nekeko za zdržati. :lol:

Samo moraš pazit, ker un ki jo je preveč pori...al mu je vžgala , pa odšla... :lol:
Vzemi vsako stresno situacijo kot pes:
Če je ne moreš požreti ali se z njo igrati,
jo pač polulaj in pojdi dalje...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Apr 27, 2009 10:19

Lipi napisal/-a:... no če boste že ravno v Vrsarju, se vam pa rade volje pridružim (na pivu po vsej vrjetnosti :D )

Na žalost bom cele praznike v marini (pokvarjen motor) :( :( ampak bom pa vsak nekaj po barki naredil ... tolažba mora bit, pa ni važno kakšna :? :?

tako da, če bo res kdo v Vrsarju, naj se javi na pomolu E - boste že slišali, kje smo :P :P

No upam, da boš do konca tedna že motor spravil v pogon. Vremenski pogoji so bili malo slabši, zato ni potegnilo do Vrsarja. Smo se pa v Poreču naključno srečali z Novincem. (Pa naj kdo reče, da mala zastavica Morjeplovca ni koristna). Novinec nas je takoj opazil in smo preživeli lepo druženje. Za prvi maj pa je namen plovba po Istri, najverjetneje do Kamenjaka. Drugače pa : "Welcome in Novigrad!"
lp

good girls go to heaven, bad girls go everywhere !
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Apr 27, 2009 11:42

.

Pa še moje izkušnje ne glede na napovedi.

Ker sem živel skoraj 20 let blizu Umaga sem prevzel tale vzorec.
Ko je v Alpah veliko snega, letos pa sploh, je termika pojačana in vreme nestanovitno. Pri poslušanju vremenskega poročila sem bil zmeraj pozoren koliko je jutranja temperatura na Kredarici. Šele ko je več dni zapored bilo zjutraj več kot 5°C je potem tudi vreme po napovedi zdržalo več dni.

Severna Istra ima tudi zelo lokalne vplive in je lahko vreme med posameznimi mesti kar različno za krajši čas.

Če na kratko povzamem, lahko trdim, da je po zgoraj opisanem vzorcu napovedati večdnevno napoved skoraj brezsmiselno.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Apr 27, 2009 17:09

No fantje informacija iz prve roke, vreme za 1. maj je totalno v riti in tako bo še cel teden. Joj joj joj :( :( :(
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Po Apr 27, 2009 18:36

Mitja, a ne dobiš dopusta za 1. maj ?

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Po Apr 27, 2009 20:54

Pajer1, verjamem ti, da zeloooo dobro poznaš razmere v severnem jadranu, ker si res "umaški domačin". Vendar več kot 5 stopinj plusa na Kredarici še dolgo ne bo, ker je še prejšnji teden padal sneg. Je pa res, da ima "celina" boljše vreme kot Jadran!

Zastavica Morjeplovca nas res lahko druži. Kot je Kr en opisal, se je pripeljala na Rivo v Poreču jahtica z zastavico Morjeplovca. Ker sem za Rivo pil kavo, sem bil zelo radoveden kdo je ta morjeplovec in ga zagledam - Kr en z družino in smo že poklepetali, spili kavo, se sprehodili nato pa še skupaj zapluli.

Če ne bi bilo zastavice,.... vse bi bilo težje,....

LP
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Po Apr 27, 2009 22:26

Kr en, imam dopust, sem na morju ampak glede na vreme razmišljam, da bi šel kar domov.
Ampak imam pa en kup dela, tko da mi po drugi strani to tudi ustreza, pa še kakšno pivo več lahko popijem :D :D
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » To Apr 28, 2009 13:11

No, pa sm tut jest pršou nazaj v Lj... Moja je sicer ostala dol in pravi da se vreme že izboljšuje, je blo pa včeraj prov zabavno - olujni jugo ...

V četrtek pa spet dol - menda bo lepše vreme.
še kakšen meter več ...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Apr 28, 2009 13:58

Tudi mi gremo v četrtek nazaj. Če bo napoved zdržala kot kaže, priplujemo vsaj do Vrsarja.

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 28, 2009 14:20

Še malo potrpite. Iz 29. na 30. se obeta obrat na burjo. Baje bo tudi vreme sledilo obratu. Napoved je taka.
Kakšen je bil kaj jugo. Baje je bil ponekod kar orkanski (udari do 70 vozlov). Kako je bilo s plimo?

Slika

Več o vremenu na http://prognoza.hr seveda.
Uporabniški avatar
Lipi
Kapitan
Kraj: LJ - Vrsar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Lipi » To Apr 28, 2009 14:35

Pa,...

voda niti ni bila tko visoka (je bla pa višja kot ponavadi). V marini so refuli dosegli tam nekje do 20 vozlov, pred marino je bilo pa (vsaj videti) bistveno bolj zanimivo :D So tudi srfarju odnehali ... So bli pa v Vrsarju 3 barke italijanov, ki so pogumno krenil proti domu - ena barka se je vrnila po pol ure. Je blo pa na odprtem menda res do 70 vozlov, pa 3 - 4 metre vala.

Smo pa cel dan poslušali (pa menda tudi ponoči) morski radio - udarjanje štrikov v jambore in tuljenje vetra okoli zajl. Sem pa tudi prvič v marini navezal še en štrik na pomol ... :? Sej je dostikrat sicer pihalo tudi že več (med neverini), ampak ne cel dan !!

Je pa vsaj 6 mesečna hčerka spala, kot da nič nebi blo :D :D :D ji očitno paše "guncanje"

"kr en" če pa res pridete v Vrsar, je pa moja ravnikar dala pivo hladit 8)
še kakšen meter več ...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti