Neurje Umag (3.8.2020)

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

Re: Neurje Umag (3.8.2020)

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Avg 06, 2020 14:24

:cry: :cry: :cry:
https://medisken.si
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Avg 06, 2020 14:59

Ja, te boje so vprašljive. Mene je pred 6 leti najprej vprašal v lučki upravi če mam kasko... Sedaj vem zakaj. Na mojo in barkino srečo sem bil stran od te vremenske norije. Pred 3 leti se je na moji boji odvil kao redno kontrolirani gambet in ravno Maja je poklicala takratnega skrbnika, ker se je moja barka sprehodila proti obali, k sreči v dveh vozilih vetra, ne v 70tih.naslonila se je na eno malo barko in se zapletla v njene privez ne vrvi. Takrat sem imel le malenkostno lepotno poškodbo bele črte na trupu, ampak takrat so rekli MI SMO KRIVI NAPLATITCEMO STETU. Ni nisem želel in se je končalo. Dali so nov gambet in ga zavarovali z vezi o in to neka progi firma. Čez 14 dni ni bilo več veznice. In sem se sam potopil dol in gambet fiksiral z bakreno žico in bom pogledal če je še sedaj ta žica, pol vemo, kok menjajo gambet. No enkrat sem dobil klic naj dam barko na drugo bojo, ker je Rinka v bloku iztrosena. No fajn se mi je zdel, pa le pazijo da je vse ok. Dam na drugo bojo in šele spomladi vidim, da je blok obrnjeno koli in je Rinka in gambet v blatu.. Me res zanima kok ga kontrolirajo?. Maja bo še tud vaša barka ki jo maš res rada plula vetjam.
JulesVerne
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » So Avg 08, 2020 18:23

Če nimajo zavarovane odgovornosti so pač odgovorni sami. Tudi če imajo zavarovano odgovornost lahko prosto izbirate, ali odškodninski zahtevek uveljavljate od zavarovalnice, povzročitelja, ali solidarno od obeh.

Zaradi počenega muringa/boje je seveda sopogodbenik odgovoren. To, da vas poskušajo zavesti, pa je barabija brez primere in vredno tudi kakšne ovadbe.

Držim pesti, da se bo zadeva odvila kar se da ugodno.
Bouges Nina
Admiral

OdgovorNapisal/-a Bouges Nina » So Avg 08, 2020 18:27

Direktor trdi, da je bila visja sila in v takem primeru ne nosijo odgovornosti. Nas odvetnik trdi drugace in pravi, da ne morejo biti nad zakonom. V ponedeljek stece postopek. Barka je totalka, nasi zivci pa tudi.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral

OdgovorNapisal/-a AEgir » So Avg 08, 2020 20:13

Sožalje za barko... :( Upam da se vsaj pravna zgodba konča vam v korist.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a DR76 » So Avg 08, 2020 20:36

Glede na dosedanji potek dogodkov, bi se reševanje tega primera žal znalo zavleči. Vsekakor se je tega smiselno zavedati. Je za stranko psihično manj utrujajoče. Vsekakor upam, da je najeta pravna pisarna iz Hrvaške, oziroma ima tam izpostavo, sicer bi se znali stroški dodatno nakopičiti (potreba po prevodih, s tujo dokumentacijo pobezana tarifa, oddaljeni naroki,...)

Sicer ne razpolagam z vsemi podatki, vendar se glede na prebrano strinjam z mnenjem vašega odvetnika. Odgovornost za škodo je na njihovi strani. V kolikor je šlo za odpoved njihovega elementa, ki naj bi se menjal, to ni višja sila.

Vsekakor iskreno želim, da se zadeva reši v doglednem času in v vašo korist.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
donato
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a donato » So Avg 08, 2020 20:43

Nina,
Ne poznamo se sicer osebno, se pa večkrat srečamo s Polancem in od njega vem nekaj malega.
Sva šla z mojo mornarko pred tremi leti skozi zelo podobno nesrečno zgodbo in razumem/podoživljam vajine občutke.
Velika sreča pri nama je bila, da je barka imela kasko, sicer bi odvetniki zagotovo še danes mojstrovali na sodišču.
Ko berem tvojo zgodbo, kot bi bilo včeraj. Enaki postopki, sprenevedanja, izgovori,....izmikanja.....skoraj grožnje
Grozljivo,.., in ob trenutni osebni prizadetosti skrajno nespodobno.

Za sedaj samo tole:
- pazi, slikaj, spravi svoje nove privezne vrvi
- zavaruj nagniti gambet, ki je popustil

"višja sila" ima neko težo, a jo bodo ob nagnitem gambetu težje spravili skozi. Vzrok nesreče - nagniti gambet.
Zelo bo pomembno, kako se bo odvetnik lotil zadeve. Vzemi dobrega. Lahko traja dolgo.

Težko verjamem, da LU nima zavarovanja, ampak ne, nikoli niso oni krivi in nikoli odgovorni, žal.

Poskrbita zase.....še bosta plula
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » So Avg 08, 2020 21:16

Morda še ena misel. Sicer domnevam, da vas je odvetnik ustrezno podučil. Za uspeh je ključno kar čimbolj izdatno zavarovanje dokazov. Najbolje v kolikor gre za materialne. Prav tako pomembne so tudi priče. Mnogokrat so pomembni tudi dokazi, ki niso neposredno povezani s specifičnim škodnim zahtevkom, ipd.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
mirante
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mirante » Ne Avg 09, 2020 01:42

Nina Bouges,
Žal mi je za vajino barko, a ob poškodbah trupa, ki si jih opisala, se mi zdi, da je zdaj pravi čas, da razmislita o drugi (malo večji) jadrnici. Vajina je bila že precej v letih in popravilo bo verjetno stalo več, kot je barka vredna. Morda bo popravilo stalo celo več, kot druga boljša rabljena barka, ki bi vama nudila več varnosti in užitka?
https://www.tepes.info/domov/jadranje/
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 09, 2020 08:57

Nina vedi, da se vedno vse stvari zgodijo z razlogom. Nikoli ne veš zakaj se je to moralo zgoditi in za kaj je bilo oziroma za kaj bo to dobro. Podobne situacije so se pri meni kasneje vedno izkazale kot prelomnica za nekaj novega, prelomnega in ko sem kasneje pogledal nazaj, sem si rekel, če se to in to ne bi zgodilo, potem ne bi bilo tega in tega. Tudi do moje barke sem prišel po podobni zgodbi tako, da mi ni prav nič žal, da se je to moralo zgoditi. Po pet let trajajoči prenovi pa mi je praktično v enem letu treščilo v barko in bil sem na začetku. Ampak tudi ta zgodba se je zaključila dobro in marsikaj bi bilo drugače, če se to ne bi zgodilo.
Vse se zgodi z razlogom.

Verjamem, da boste uredili zadeve in upam, da celo na tak način, da bo to lekcija za vse lahkomiselneže, ki mislijo, da lahko kasirajo boje brez truda in vsake odgovornosti. Pravna država ne bi smela česa takega dovoliti. Žalostno pa je, da to počnejo tudi kapitanije, ki so del javne uprave neke države.
Če niso imeli zavarovanmo bo denar za kritje škode šel iz CRO proračuna, zato pot ne bo lahka ampak ne obupajte.

Kot pravi Mirante pa te definitivno nekje čaka prava barka.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Avg 09, 2020 09:24

Iz te žalostne zgodbe se lahko nekaj naučimo. Recimo, ne imej stalnega priveza na boji v nezaščitenem zalivu... če ga pa že imaš, pa barko obvezno kasko zavaruj. Vem, da Nini to ne pomaga dosti, mogoče pa komu bo.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Kraj: LJ.Vižmarje

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Avg 09, 2020 09:26

Nina, sočustvujem z ostalimi, vem da je to hud udarec za vaju, še posebej, ker po tolikih letih lastništva, se čustveno navežeš na barko.
S tem hrčki so itak, ko naj bi bila zaradi njihove malomarnosti, same težave, to je bilo in bo tudi v bodoče.Včasih bi si želel biti muha, da bi odletel v njihove kancelarije in poslušal kako se menijo, žal to ni mogoče, bilo bi pa zanimivo.Tale tvoja dogodivščina bo sigurno v poduk osatlim, ki najemajo muringe v lukah, da prej preverijo v kakšnem stanju je privez na boji in na muringu na podnu, saj se je skoraj vsak sposoben potopiti tiste3,4 ali 5m pod vodo.
Upam in želim, da se ti zadeve ugudno rešijo v tvojo korist.
mašinfirer
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Avg 09, 2020 12:45

Tudi moje sočustvovanje. Upam,da čim prej uredita in se vrneta na plovbo 8)
Boja je vedno hudič. In več je elementov na njej, več je možnosti, da kaj crkne. Jaz, ko sem imel še korpo morte, sem imel podobno izkušnjo, sam z verigo, ji ne na določeni globini zgnila. K sreči brez škode na čolnu :D
Od takrat dalje star debel ladijski štrik direktno na kocko in na gornji strani na štrik barke. Nobenih vmesnih gambetov ipd...
Če se le da, se boje izogibam, sidru bistveno bolj zaupam. Ampak če imaš tak privez, žal ne gre drugače. Bi pa sigurno sposodil potapljaške bombe in si privez uredil po svoje, če bi bil primoran v takšno situacijo. Vsaj dva štrika iz boje, brez gambetov.....

Še vprašanje glede odvetnika. Pravilno je, da sta ga vključila. Po moje bo to še dolga zgodba. Ampak, ali je odvetnik pripravljen na plačilo po uspehu, ali zahteva, da mu plačata vnaprej? V tem primeru bi bil zelo previden. Odvetniki radi obljubljajo nemogoče, sam da kasirajo, na koncu pa je itak za vse krivo sodišče, oni pa nič :!:
Uporabniški avatar
DR76
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a DR76 » Ne Avg 09, 2020 13:10

zlatko83 napisal/-a:...Odvetniki radi obljubljajo nemogoče, sam da kasirajo, na koncu pa je itak za vse krivo sodišče, oni pa nič :!:

Nedvomno obstajajo sposobni, manj sposobni, nesposobni in celo goljufivi posamezniki v tem poklicu, pač tako, kot v vsakem drugem. Je pa marsikdaj resnično težko, če že ne nemogoče, napovedati razplet kake zadeve. Ne nazadnje so odločitve sodišča občasno nekoliko zanimive.

Kar se tiče plačila je to nedvomno lahko stvar dogovora, so pa redki, ki bi bili pripravljeni prevzeti tveganje uspeha. V kolikor so to pripravljeni, je običajno cema mnogo višja, kot bi bila sicer. Če že, je to običajno kombinacija sprotnih plačil ter nagrade ob končnem uspehu. Morda zgolj informacija. Stroške, tudi odvetniške, nosi tista stran, ki tožbo izgubi.

Navzlic prepričanju mnogih, je za uspešen zaključek potrebno veliko znanja in vloženega dela. Tudi na tem področju je oboje tržna dobrina, kar pomeni, da ima to svojo ceno. Na vsezadnje tudi tu velja pregovor o denarju in muziki.
Lep pozdrav.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Avg 09, 2020 14:00

Mogoče bi pred tožbo vseeno poskusili s poravnavo, če se da kaj pogovarjat. Odvetnik pa v tej fazi zagotovo nima interesa speljat hitre poravnave, saj s tem sam sebi dela medvedjo uslugo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta