Vreme čez vikend
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Za ta konec tedna
janadino napisal/-a:Večkrat kaki član objavi link za vremensko prognozo pa bilo lepo in priročno, če bi se to kje na enem mestu zbralo, da bi potem lažje malo poiskal.
Danes dopoldne bo na enem koncu vreme prav nenavadno: od Kvarnerja na jug solidna burja z dežjem. Za veter je kriv anticiklon na severu in ciklon na jugu, za padavine pa topla fronta čez Hrvaško. Pri nas v tem času ne misli padat.
Bo pa predvidoma dež ob CRO obali že jutri popoldne ponehal. Tudi za naprej (dokler vidi Aladin) kaže, da ob Dalmatinski obali ne bi več smelo biti padavin (ob Italijanski obali še, pa na Cro kopnem tudi še).
Burja menda tudi namerava bolj ali manj (odvisno od kraja) krepko pihat do takrat, kot trenutno vidi Cro Aladin, torej do nedelje opoldne.
Hitrosti od nič (v kakem žepu, recimo okrog Visa), v glavnem med 16 in 35 vozlov, pod Velebitom in v Reškem zalivu pa jutri - sobota - menda tudi v Kvarnerju (med Medulinom in Cresom) do 50 vozlov, in v Velebitskem kanalu okrog Senja tudi čez 60 vozlov (do 33 m/s, ok. 120 km/h). V nedeljo naj bi burja do opoldne pojenjala na recimo polovične hitrosti (za naprej pa nimam podatkov).
Drugače utegne biti za pogled na vreme zdaj uporabno tole: tole iz 'baze znanja', kot je želel janadino.
- Marjan Tomki
- Admiral
Še vreme za konec tedan
Iz slik tukajle preberem v severnem Jadranu pričakovano morje z valovi povprečno od metra do dva višine in zelo močno burjo.
Danes torej najbrž nič glisiranja, jadranje pa verjetno bolj, če bi kdo želel testirati viharna jadra.
Iz podatkov prometno informacijskega centra vidim, da ponekod v Vipavski dolini burja piha v sunkih nad 100 km/h.
CRO prognoza za pomorce na http://prognoza.hr/prognoze.php?id=pomorci¶m= se strinja.
Slike na http://131.54.120.150/index.cfm?section=MetsatAnal je pa vredno, da jih sami pogledate. Severna Evropa zamegljena, okrog Kanarskih otokov, Sardinije, Malte in v Egejskem morju je rumeno in oranžno od simbolov strel, kot da bi jih naklel - torej nevihte s strelo.
Kasneje dodana statična slika s tistega dne
Jaz grem predvidoma danes k znancem, ki imajo koze, mlekarstvo in sirarstvo malo obnovit zaloge in ne proti morju.
Dopolnitev kasneje: Glede na to, da povezave na aktivno stanje v času ogleda kasneje nimajo več zveze z opisanim vremenom, sem vtaknil noter eno sliko stanja takrat, čeprav je velika. Slike stanja vetra in drugega pa nisem shranil, tako da se tisti del za takrat ne vidi več.
Danes torej najbrž nič glisiranja, jadranje pa verjetno bolj, če bi kdo želel testirati viharna jadra.
Iz podatkov prometno informacijskega centra vidim, da ponekod v Vipavski dolini burja piha v sunkih nad 100 km/h.
CRO prognoza za pomorce na http://prognoza.hr/prognoze.php?id=pomorci¶m= se strinja.
Slike na http://131.54.120.150/index.cfm?section=MetsatAnal je pa vredno, da jih sami pogledate. Severna Evropa zamegljena, okrog Kanarskih otokov, Sardinije, Malte in v Egejskem morju je rumeno in oranžno od simbolov strel, kot da bi jih naklel - torej nevihte s strelo.
Kasneje dodana statična slika s tistega dne
Jaz grem predvidoma danes k znancem, ki imajo koze, mlekarstvo in sirarstvo malo obnovit zaloge in ne proti morju.
Dopolnitev kasneje: Glede na to, da povezave na aktivno stanje v času ogleda kasneje nimajo več zveze z opisanim vremenom, sem vtaknil noter eno sliko stanja takrat, čeprav je velika. Slike stanja vetra in drugega pa nisem shranil, tako da se tisti del za takrat ne vidi več.
- Marjan Tomki
- Admiral
Danes je sreda, to še ni za vikend, ampak...
Iz prikaza vremena v bazi znanja na http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#74695 je videti, da je danes - in bo verjetno še v naslednjih dneh 

Torej

- sončno (lahko z jutranjo meglo, sicer pa solidna vidljivost)

- Jadran razmeroma zelo malo vzvalovan

- V glavnem šibki vetrovi

Torej
- dolgčas za jadralce,
- Če ima kdo moto-barko na vodi in čas (ali pa kako delo, s katerim je povezana prilika za to), bi lahko bilo lepo glisiranje. Recimo, če bi imel kdo peljat kak gliser ali ga iti iskat v Grčijo ali na Sicilijo, bi bil zdaj lahko prav primeren čas za to...
- Za Atlanitik pa je videti, da je vreme bolj pasje (recimo Kanarski otoki, pa še dva-trije podobni)

- Marjan Tomki
- Admiral
Iz pogleda na http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#74695 (vzorčne slike tam so za tekoče vreme, tako da na hitro dobiš dober vtis) in nekaj tam navedenih linkov vidim, da bo tole še en konec tedna, ko bo na severnem jadranu precej malo vetra za 'rjuharje', pa precej dosti mirno morje za tiste, ki imajo gliserje že v vodi.
Jaz bom jutri na kopnem pripravljal še tri barke mini-12. Naslednji konec tedna pa bom s štirimi predvidoma v Izoli.
Jaz bom jutri na kopnem pripravljal še tri barke mini-12. Naslednji konec tedna pa bom s štirimi predvidoma v Izoli.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
http://www.ilmeteo.it/meteo/Marano%20Lagunare
Zanima me vreme v Marano Lagunare - laguni marano v sredo...naj varjamem tej napovedi ali ...??? spremljam tukaj pa se ves čas spreminja...naj verjamem, da ne bo dežja?
Zanima me vreme v Marano Lagunare - laguni marano v sredo...naj varjamem tej napovedi ali ...??? spremljam tukaj pa se ves čas spreminja...naj verjamem, da ne bo dežja?
- Marjan Tomki
- Admiral
Slovenski in Cro Aladin se strinjata, naj bi 12.-tega do polnoči po Slo in tudi pri Maranu padalo, padavine pa naj bi se pomikale proti jugu. Ob 05 uri (UTC, torej po Greenwichu) naj bi padavine tam že minile.
Pozno popoldne naj bi bila verjetnost kakšne plohe.
Na strani http://www.ilmeteo.it/meteo/Marano%20Lagunare ne najdem nobenih podrobnih slik.
Prognoza v besedi tam (vsaj angleška) po urah za dan prej mestoma nasprotuje sama sebi (ob 20 uri: opis vremena heavy rain, količina padavin 0.9 mm kot light rain - na isti prognozi). Sicer se pa v grobem ujema s Slo in Cro Aladinom, razen v tem, da ocenjujejo, da bodo padavine prešle proti jugu nekaj ur (3 ali kaj takega) prej kot oba omenjena aladina, in da pozno pomladanske plohe, ki so verjetne v širši okolici, ne bodo padale prav tam, ampak bo tam samo popoldanska oblačnost.
Okrog 14. ure (verjetno lokalni čas, ne UT) tam svarilo za visok UV indeks; svarilo je pomembno, ker je sicer napovedano oblačno; če ne gre še za eno protislovje v napovedi (kot sem zapisal malo višje) bi moralo biti močno UV sevanje skozi oblake, ko tega večina sicer ne pričakuje in se pred njim ne varuje.
Veter lahen do zmeren (8-23 km h) od severa (in malo 'lutanja' levo-desno okrog te smeri.
Nič sam pogruntal, samo prečital in malo interpretiral napovedi.
Povzetek: padavine prejšnjega dne bi se morale že zgodaj (kmalu po polnoči) oddaljiti proti jugu. Oblačnost nekje od 14. do 17. ure, tedaj možne popoldanske plohe.
Če greš tja, potem povej, koliko so zadeli
Pozno popoldne naj bi bila verjetnost kakšne plohe.
Na strani http://www.ilmeteo.it/meteo/Marano%20Lagunare ne najdem nobenih podrobnih slik.
Prognoza v besedi tam (vsaj angleška) po urah za dan prej mestoma nasprotuje sama sebi (ob 20 uri: opis vremena heavy rain, količina padavin 0.9 mm kot light rain - na isti prognozi). Sicer se pa v grobem ujema s Slo in Cro Aladinom, razen v tem, da ocenjujejo, da bodo padavine prešle proti jugu nekaj ur (3 ali kaj takega) prej kot oba omenjena aladina, in da pozno pomladanske plohe, ki so verjetne v širši okolici, ne bodo padale prav tam, ampak bo tam samo popoldanska oblačnost.
Okrog 14. ure (verjetno lokalni čas, ne UT) tam svarilo za visok UV indeks; svarilo je pomembno, ker je sicer napovedano oblačno; če ne gre še za eno protislovje v napovedi (kot sem zapisal malo višje) bi moralo biti močno UV sevanje skozi oblake, ko tega večina sicer ne pričakuje in se pred njim ne varuje.
Veter lahen do zmeren (8-23 km h) od severa (in malo 'lutanja' levo-desno okrog te smeri.
Nič sam pogruntal, samo prečital in malo interpretiral napovedi.
Povzetek: padavine prejšnjega dne bi se morale že zgodaj (kmalu po polnoči) oddaljiti proti jugu. Oblačnost nekje od 14. do 17. ure, tedaj možne popoldanske plohe.
Če greš tja, potem povej, koliko so zadeli
- Marjan Tomki
- Admiral
No, na http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... ght=#74695 na satelitski sliki vidim, da trenutno po Koroškem in Karavankah že pada.
Za četrtek Aladina kažeta popoldanske plohe na Kočevskem in v Liki nad Reko, okrog tiste lagune pa ni videti nič takega iz slik. Torej oblačno da, padavine predvidoma ne. Veter nekje do zgodaj popoldne šibek večinoma iz južne smeri (in malo levo-desno), potem za nekaj ur malo močnejši (nekje približno do 5 m/s, 10 vozlov, 20 km/h).
V vsakem primeru se imej lepo.
Za četrtek Aladina kažeta popoldanske plohe na Kočevskem in v Liki nad Reko, okrog tiste lagune pa ni videti nič takega iz slik. Torej oblačno da, padavine predvidoma ne. Veter nekje do zgodaj popoldne šibek večinoma iz južne smeri (in malo levo-desno), potem za nekaj ur malo močnejši (nekje približno do 5 m/s, 10 vozlov, 20 km/h).
V vsakem primeru se imej lepo.
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?p=83895#83895
držim besedo...
Bi pa bil vesel, če mi pomagate pri naslednjem...V nedeljo bi šel s kajakom na Goli Otok in mogoče še na Krk.
Zanima me napoved glede valov...pri vseh tistih puščicah se zgubim...
držim besedo...
Bi pa bil vesel, če mi pomagate pri naslednjem...V nedeljo bi šel s kajakom na Goli Otok in mogoče še na Krk.
Zanima me napoved glede valov...pri vseh tistih puščicah se zgubim...
- Marjan Tomki
- Admiral
Ali sem spregledal prejšnji post ali pa pred koncem tedna po 15.4. nisem bil blizu interneta, tako da sem vprašanje za valove videl šele zdaj, ko je omenjeni konec tedna že minil 
pozdrav,imam vprašanje, glede na to da je tele dni na severnem jadranu napovedana kar konkretna burja, bi jo jaz mahnil malo bolj južno. bi pa startal iz Šila pa do Raba potem pa do silbe, itd. Glede na to da nisem še nikol plul zavestno ko je bla burja, razen, ko je blo mal nepričakovano me zanima koliko je res varno pluti ob obali(Crikvenica - Senj - Rab) kjer še burja nima velike moči. se to splača ali ne.
hvala
hvala
Veritas et Aequitas
- Marjan Tomki
- Admiral
Vprašanje na vprašanje: za kdaj sprašuješ in s čim nameravaš iti?
Drugače oceaografska boja VIDA pred Piranom pravi, da zdaj (odmerjeno nekako na pol ure) piha ok. 10 m/s (ok. 20 vz, ok. 35 km/h) s sunki do 12 m/s, ok. 25 vz. oz. 45 km/h.
V Vipavski dolini (Manče, Zapuže) zabeleženi sunki 60 km/h (dobrih 30 vz), večino časa je videti, da je veter tam pol šibkejši.
Po mojih izkušnjah ne drži, da burja ob obali (zlasti v Senjskem kanalu) še nima moči - prej obratno.
Moja predstava je, da se burja kot slap mrzlega zraka prelije čez oviro - recimo čez Velebit ali pri nas mimo Cola, Razdrtega v Vipavsko dolino - in tam, kjer je kakšno sedlo, dolina... (na primer nad Senjem) je ta 'slap' izrazitejši in zračni tok močnejši. Ko 'pada' po pobočju, ta mrzli zračni tok pospešuje, ko pride na ravnino, se tam postopno razide po vse večjem prostoru.
Drugo so valovi zaradi burje. Takoj pri obali veter predvsem dvigne pršec (mislim da so morjeplovci že vozili gumenjake z masko na obrazu), valovi pa potrebujejo nekaj prostora, da se res vzdignejo.
Čez prst, bližje ko si pobočju, s katerega piha burja, bolj sunkovit je veter in torej močnejši maksimalni sunki vetra.
S tem se ujemajo podatki o meritvah na začetku tegale - v Vipavski dolini zdajle burja piha bistveno bolj sunkovito kot pred Piranom.
Drugače oceaografska boja VIDA pred Piranom pravi, da zdaj (odmerjeno nekako na pol ure) piha ok. 10 m/s (ok. 20 vz, ok. 35 km/h) s sunki do 12 m/s, ok. 25 vz. oz. 45 km/h.
V Vipavski dolini (Manče, Zapuže) zabeleženi sunki 60 km/h (dobrih 30 vz), večino časa je videti, da je veter tam pol šibkejši.
Po mojih izkušnjah ne drži, da burja ob obali (zlasti v Senjskem kanalu) še nima moči - prej obratno.
Moja predstava je, da se burja kot slap mrzlega zraka prelije čez oviro - recimo čez Velebit ali pri nas mimo Cola, Razdrtega v Vipavsko dolino - in tam, kjer je kakšno sedlo, dolina... (na primer nad Senjem) je ta 'slap' izrazitejši in zračni tok močnejši. Ko 'pada' po pobočju, ta mrzli zračni tok pospešuje, ko pride na ravnino, se tam postopno razide po vse večjem prostoru.
Drugo so valovi zaradi burje. Takoj pri obali veter predvsem dvigne pršec (mislim da so morjeplovci že vozili gumenjake z masko na obrazu), valovi pa potrebujejo nekaj prostora, da se res vzdignejo.
Čez prst, bližje ko si pobočju, s katerega piha burja, bolj sunkovit je veter in torej močnejši maksimalni sunki vetra.
S tem se ujemajo podatki o meritvah na začetku tegale - v Vipavski dolini zdajle burja piha bistveno bolj sunkovito kot pred Piranom.
nameravam iti jutri zjutraj, in s čolnom 7m. ja to mi je nekako jasno da je sunek vetra ob obali močnejši ko se spusti z višine, samo se mi pa vseeno zdi da so valovi ob obali manjši kar pripomore k boljši plovbi z gliserjem..
no čeprav pa danes kaže veliko boljše kot včeraj in se v petek burja pomiri, tako da bom raje en dan počakal in zviznil čez senjska vrata.
lp
edi
no čeprav pa danes kaže veliko boljše kot včeraj in se v petek burja pomiri, tako da bom raje en dan počakal in zviznil čez senjska vrata.
lp
edi
Veritas et Aequitas
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta