Kako prepoznati vreme?

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

debitel
Kapitan bojne ladje
Kraj: Usa
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a debitel » To Maj 27, 2008 22:42

Če bi koga zanimal Suunto core, bi znal dobiti veleprodajno ceno.

Vendar moram vzet več kosov. Zainteresirani pišite na pm, recimo rok do 1.6.2008.

LP
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

Nevihta nad Tržaškim zalivom

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Jun 05, 2008 19:02

Najprej se opravičujem avtorju teh slik, ker ne vem kdo je te umetnine ustvaril in ga torej ne morem navesti. Slike sem dobil po e-mailu in ker sem zelo trd na računalniku, ga tudi nisem znal najti. Mislim pa, da je škoda držati kaj takšnega samo za sebe.

Novinec tebi in ostalim pa lahko povem, da mi ob takšnih nevihtah trga "gate" in nisem nikakršen junak, še posebej, ker je jambor visok 17.5 m. Vedno pravim, da bom vrgel ob zunanji strani od pripon še Cu pletenico, kljub temu, da je jambor ozemljen na kobilico.

Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika :shock:
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Jun 05, 2008 19:17

Hrast, verjamem, da te ob takem vremenu zmarazi. Vendar bi nas vse, torej ni nikogar, ki bi ostal ravnodušen ob takem vremenu in strelah ko sekajo. Slike pa upam, da so slikane kje drugje ne pri nas, kajti tega ne bi rad doživel na Jadranu. Poleg tega pa so slike zelo umetniško slikane, da mislim, da je fotograf čakal na svoj trenutek in vidim, da ga je ujel.
Varovanje s pletenico, pa je verjetno v redu, čeprav mislim, da je za te primere varovanje narejeno, če ne, ne bi imela barka certifikata.
Ali misliš, da bi pri direktnem udaru v jambor pletenica pomagala? Sem malo v dvomih?! Udar napetosti, jakost, slana voda,.... Nisem iz tega faha sam mislim, da ne bi bilo glih najboljše.
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Jun 05, 2008 20:16

Slike so 100% narejene nad Trstom in upam, da se bo avtor tudi sam oglasil, saj bi takšnega strokovnjaka za fotografijo rabili za kakšen nasvet tudi mi na forumu.
Kar se tiče ozemljitve s pomočjo dodatne pletenice vezane na pripone in spuščene v vodo pa tudi drži. Večina jadralcev okrog sveta uporablja ta sistem, saj omogočijo pot streli direktno po najkrajši poti v morje in ni nobenih kolenov kjer bi strela preskočila. Je preizkušeno.

Spim pa tudi ne dobro ob premočnem vetru in vsak obrat takoj zaslišim. Sem izključno na sidru in to pride v podzavest.

Lep pozdrav!
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Pe Jun 06, 2008 00:26

A samo na sidru si????? Čestitam, maš pa jajca. Še nisem spal na sidru, bom letos prvič poskusil, čeprav me je strah. Pa ne strel iz fotografij, temveč, da me ne odnese. Fotke so lepe, pa četudi so iz "našega" Trsta.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Jun 06, 2008 06:24

Kdor je to slikal ima jajca! Ali pa ne ve, da strelo lahko povzrovi vsak elektricni naboj, ko so pogoji pravi. Se posebej, ko je staticna elektrika v ozracju velika. Moderne naprave, kot so kamere, flasi in mobilni telefoni so polni elektrike in oddajajo zelo mocno elektromagnetno polje. Znani so slucaji, kakor pred leti, ko se je pri nas v Sloveniji zgodilo, da je nekdo poklical domov, da bi povedal,da so na varnem in jih je oplazila strela. Ko se mi pribljizuje nevihta in sem na privezu, vedno izkljucim obalni kabel, baterije in telefone, ker se tako varneje pocutim. Tudi na sidru je vcasih pamentno izkljuciti glavno stikalo za baterije, ce zelo blizu treska. Seveda razumem fotografe, da bi radi ujeli take lepe fotografije, vendar se mi udar strele na drugi sliki zdi presneto blizu.Poskusil bom poslati adminu video nevihte v Rovinju, ko sem imel vse izkljuceno ,vkljucno z kablom na obalno omarico, in mi je uspelo (posrecilo) ujeti trenutek, ko je v omarico udarila strela. Rezultat je bil, da je na sosednji jadrnici, ki je imela prikljucen kabel na obalo skurilo kompletno navigacijo in vse polnilce za telefone, video kamere in fotoaparate vkljucno z aparati.

Zarazmislit!!!! :shock:
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Jun 06, 2008 09:02

Kar si napisal bo držalo.Ob nevihtah dajo vse občutljive prenosne elektronske aparate v ekonom lonec, ki je popolna Faradejeva kletka.Ostale fiksne instrumente pa izklopijo.Sam izklopim tudi anteno DSC radio postaje, saj je na jamboru najvišje.V reviji Yacht sem pred leti videl članek in slike jadrnice, potopljene v marini,ker je vanjo udarila strela in ji je zaradi neustrezne ozemljitve le ta prebila dno.To so bolj izjeme vendar so. Zato priporočajo na zunanji strani kobilice bakreno ploščo, ki pa seveda ne sme biti prebarvana.
Uporabniški avatar
opus
Kontraadmiral
Kraj: Pula

OdgovorNapisal/-a opus » Pe Jun 06, 2008 09:53

Jaz sem na lastne oci videl kako je zgorila skoraj sva elektronika na Elanu 35 Power ker je bil na klocnah na suhem ker je v blizini udrel grom. Ne v njega, ampak v blizini.
Pooblasceni serviser za Raytheon (radar, autopilot, gps, globinomer) je rekel da od velikega magnetnog polja od groma zgori elektronika v blizini ce prav je izkljucena. :shock:
Uporabniški avatar
klemen
Kapitan bojne ladje
Kraj: Podmežakla

Re: Nevihta nad Tržaškim zalivom

OdgovorNapisal/-a klemen » Pe Jun 06, 2008 11:16

hrast napisal/-a:Najprej se opravičujem avtorju teh slik, ker ne vem kdo je te umetnine ustvaril in ga torej ne morem navesti...

Zelo podobne fotke ima v zbirki Marko Korošec in se sploh ne bi čudil, če bi bile tudi te plod njegovega zanimanja za vreme.
http://www.weather-photos.net/
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Jun 06, 2008 12:04

Klemen hvala za pomoč. Marku Korošcu sem poslal e-mail in čakam odgovor.Vsekakor so fotografije na njegovem albumu vredne ogleda in jih priporočam tudi vsem ostalim.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Jun 06, 2008 12:05

Drzi, Marko korosec je podpisan pod sliko levo v drugi vrsti "Random lightnings" na tej strani.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

Vreme

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Jun 06, 2008 12:47

O vremenu se da toliko pogovarjati kot je napisanih knjig, pa še ostane za vsakega nekaj.
Najprej bi rad odgovoril Hrastu. Če že mečeš CU pletenico je dobro imeti na koncu bakreno "penjeno" ploščo, ki je narejena posebej za ozemljitev. Stem ko je luknjičasta - penjena, dobi zelo veliko kvadraturo, podobo kot pri pljučih. Ko potapljač veš, kakšno površino zavzemajo alveole, podobno je pri penjenem bakru. lp luftar :wink:
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Jun 06, 2008 18:21

Upam,da kaj takega nebom videl v živo na morju :lol: :mrgreen: ,kajti naslednji dan,če seveda preživim,me bo moja žena prisilila da prodamo čolen in vprašanje če bi še kdaj odšli na dopust :twisted:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Jun 06, 2008 18:26

No ja podobno vreme smo imeli lani poleti v Karlobagu,ko je odpihnilo jadernico od pomola in jo je odneslo na otok Pag kjer je pristala v čereh.K sreči ni bilo smrtnih žrtev,pa čeprav so takrat bile štiri osebe na nje,ki so preživele noč skoraj gole in bose na čereh. :!: :!: :!:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jun 06, 2008 19:39

Hmm, pa te 4 osebe niso znale nič ukrepati? Če si na barki se da marsikaj rešiti, problem je, če te ni!

Nemo mi je poslal filmček, ki ga omenja zgoraj. Ker je bil precej dolg in s tem tudi velik za internet, sem ga malo skrajšal in dodal še počasen posnetek (8x počasneje) najzanimivejšega dela...
Strela v Rovinju - nemo
Oglejte si kako strela udari v pomol tik ob omarici...

P.S.: Včeraj na srečanju Morjeplovcev sem spoznal, da imamo med nami tudi profesionalnega snemalca in montažerja. Debata je stekla tudi o montaži filmčkov in kot bi vedel, sem že danes to rabil... :D No o Pinnacle-u nimam pojma in bom rabil inštrukcije, mi je pa uspelo narediti tole iz zgornjega linka. Začetek je! :wink:

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost