Vreme čez vikend

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Feb 02, 2014 19:15

.

Katastrofa tole vreme. Že tako ali tako smo kot država oslabljeni, potem pa še naravna nesreča v obliki ledu. Obseg naravne nesreče je nenormalen.
Groza!
Nisem nič oškodovan, toda hudo je gledat posnetke na TV.
Nimam besed.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 02, 2014 19:28

Pa drugi naši člani ????Pri nas v Sevnici in okolici je vse normalno,tudi ceste so ok,ker so posoljene in elektrika je skozi.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Feb 02, 2014 20:07

Tud pr nas u Zasavju vse Ok, zaenkrat, razen za signal za mobitel še vedno na drevo splezamo, kot prav Tex :wink:
https://medisken.si
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Feb 02, 2014 20:19

Bod vesel, da lahko še kam splezate :wink:
rjavolasa skipperka
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a rjavolasa skipperka » Ne Feb 02, 2014 20:20

Pri nas za enkrat v Lj tudi vse ok, razen malih izpadal elektrike....
Je pa cela "štala" na Notranjskem na Uncu, Rakek, Cerknica, Pivka, Postojna...... Ostali so brez elektrike, vode... Ne smemo tudi pozabit na skorajšno celotno območje Slovenije...

Nekaj naših članov tudi živi tam... upam, da so vsi ok in da nima noben velike škode.....

Sama vem da so na tem območju Notranjske doma Zarja, Nautilus.... pa še verjetno kateri..... tko da upam, da se kdo javi od njih in seveda tudi ostali člani....
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Feb 02, 2014 21:12

pri meni na Brezovici padel naš oreh sosedu na teraso,okoli barke pa kot da je vojna,zaenkrat padla tri drevesa na 5cm od barke,ćakam samo še enega ki pa visi direkt nad barko visok 30m,bi prlimal slike pa me neki j..e :evil:
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Po Feb 03, 2014 09:05

Zdaj sem v Ljubljani v službi in imam dostop do interneta. Tako, da lahko poročam.
V Cerknici se pojavljajo daljše prekinitve elektrike, mobilni telefon preko Simobila ne deluje že tretji dan. Na ceste pada veje in drevje katerega sproti kar odstranjujejo, vsaj na glavnih cestah. Mi si pri izpadih elektrike priključimo agregat tako, da vsaj ogrevanje deluje. Zvečer pa sveče, prenosne svetilke, skratka romantika… Sinček mi je včeraj zvečer ko je šel spat (elektrika je tisti trenutek delovala) rekel: »Sem upal, da ne bo elektrike in bomo spet ob svečah in baterijah. To je tako kot na polhanju, kot bi bili zunaj na pikniku« :)

V soboto sem bil v Pivki pri starših. Tam je zgodba precej bolj resna. Elektrike nimajo od petka zjutraj. Videl sem električne kable podrte čez cesto. Najbolj pa je nastradalo drevje. Ne vem, če sem v Pivki videl kakšno celo drevo. Skratka električni in informacijski mrk.
Upam, da se ljudje kar se da dobro znajdejo vsak po svoje. Kolikor sem videl je najhujše na Postojnske in Pivškem. Resnično je videti katastrofalno.

Še ena resnična od včeraj popoldan:
Popoldan v času ko je elektrika delovala sem se odpravil s kantico na Petrolovo bencinsko črpalko v Cerknici po bencin za agregat. Natočim in grem na blagajno plačat. Pred menoj sta na vrsti dva utrujena in premočena delavca Elektra Ljubljana v rumenih dežnih oblekah.
prodajalka: Prosim?
delavec El. Ljubljana: Enega »Jacka« prosim!
prodajalka: Aha, Euro Jackpot…
delavec El. Ljubljana: Ne, Jack Daniels!
prodajalka: :oops:
Vsi skupaj: :lol: :lol: :lol:
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Po Feb 03, 2014 09:22

Pri nas Stranska vas na hribu agregat šopa dva dni. Dostop do bajte pešake.
Iz celega naselja imam edini avto v dolini.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Feb 03, 2014 09:36

Jaz sem šel za vikend pa z prijatli na smučanje v Bohinj ( jebi ga, smo mel planirano že daj časa).
Smučali sicer nismo veliko, je blo pa vseeno fajn. Sem pa prvič v življenju gazil sneg visok več kot meter v cevca. Dobro, da je v soboto padal dež, sicer bi ga padlo še naslednji meter....pol bi nas pa res odrezalo od sveta
mirno morje
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Feb 03, 2014 09:38

.

Da ne bom izpadel prepameten, vsaj upam.

Ko priključujete agregate pazite, da ga ne priključite v elektro omrežje. Je lahko za soseda oz . po mreži naprej smrtno nevarno. Agregat mora delovati v svoji mreži.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Jape
Viceadmiral
Kraj: Stranska vas - Pag

OdgovorNapisal/-a Jape » Po Feb 03, 2014 09:43

pajer1 napisal/-a:.

Da ne bom izpadel prepameten, vsaj upam.

Ko priključujete agregate pazite, da ga ne priključite v elektro omrežje. Je lahko za soseda oz . po mreži naprej smrtno nevarno. Agregat mora delovati v svoji mreži.

LP

.

To pa OBVEZNO glavno stikalo hiše na OFF potem pa priklop agregata.
Uporabniški avatar
nautilus
Kapitan
Kraj: Pivka-Cerknica-Lj-Portorož

OdgovorNapisal/-a nautilus » Po Feb 03, 2014 10:37

Ja, Pajer je pametno opozoril.

Jaz imam avtomatiko sistema ogrevanja napajano preko šuko vtičnice, ki jo v primeru daljšega izpada priključim preko podaljškov na agregat, preko podaljškov nato še kakšno svetilko. Če bo potrebno za nekaj časa zamrzovalno skrinjo in to je to.
Jaz večje potrebe od navedenega nimam. Konec koncev je cilj preživeti to izredno stanje ne pa nek luksuz.

S povezovanje agregata na hišni inštalacijski sistem naj se ukvarja samo nekdo, ki se na to dobro spozna in na lastno odgovornost!
Potrebno je vedeti, da so sistemi po hišah po večini trifazni, mali prenosni agregati pa enofazni. Sistem je potrebno ločiti od sistema distribucije. Moč porabnikov, ki se lahko napajajo preko agregata je omejena z močjo agregata itd.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 03, 2014 11:43

Verjetno ima še kdo podobno vprašanje, zato sprašujem v imenu vseh s plinskim sistemom centralnega ogrevanja.
Imam plinsko peč Vailant, ki potrebuje elektriko samo takrat, ko sproži iskro in seveda za delovanje črpalke. Za prvo silo gre tudi brez črpalke, pač vzgon tople vode itd. Kakšno rešitev priporočate za delovanje ogrevanja ob izpadu el. energije. Termostat ima sicer vložene baterije 4x1,5V, vendar dvomim, da energija za iskro pride iz termostata.

Zna kdo malo razložiti zadevo? Kaj so alternative za iskro. Mogoče akumulator? Kako ga priključiti? Ali pa varianta z agregatom?

Ker dimnik ni usposobljen za trda goriva, tovrstne pečke odpadejo.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Po Feb 03, 2014 12:59

Samo za črpalko termostat in iskro zalaufaš avto in priklopiš inverter ;) 600w in špica 1200W in to je to za prvo silo :)
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Po Feb 03, 2014 13:02

Dobra ideja :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta