Vreme te dni

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral

Re: Vreme te dni

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Sep 08, 2017 12:57

Marchi napisal/-a:
Kariera napisal/-a:
EDO napisal/-a:Evo, par nasvetov kaj lahko narediš - samo avtor je očitno (danes?) pripisal, da pri Irmi tudi to ne pomaga kaj dosti.
https://www.youtube.com/watch?v=f4PdWV9T1jI&t=9s

Sej zato sem rekel v zemljo, pomoje 250 do 300km/h barka v vodi ne prezivi nobena.

Upam, da se motiš. Barka sicer preživi veliko več, kot si mi predstavljamo, ampak 200 vozlov je pa iracionalna številka.
Pa vseeno, zdaj ko se že kažejo posledice Irme, kar nekaj plovil še plava, torej se da.

Mislim, da imajo plovila zelo malo šans, da preživijo takole štalo. Sploh take lupince kot jih imamo mi... Sem gledal malo posnetke in vidiš, da nekaj 10t težkega katamarana vrže na suho in to tako, da ga obrne na glavo... nepredstavljivo...

Slika

http://hajozas.hu/magazin/kulfold/flori ... -hurrikan/
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
OGORAZD
Kapitan
Kraj: Brezovica pri LJ

OdgovorNapisal/-a OGORAZD » Pe Sep 08, 2017 13:16

bemtiš, ko tole gledaš pa zaboli :(
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Pe Sep 08, 2017 21:38

Ko spremljam tole Irmo in sedaj še Jose-ja mi je res hudo, saj gledam razdejanja v krajih, kjer sem preživel dve leti.
Nekaj prijateljev je tam in zaenkrat še trepetam za njih.
Problem je tudi v tem, da varnih zalivov (hurricane-hole) ni zelo veliko.
So področja od koder se lahko umakneš - bolj južno kot si bolje zate, saj je pot hurikanov tam bolj predvidljiva - tipično iz vzhoda na zahod, če pa spremeni smer pa praviloma zavije malo bolj proti severu.
Torej, če si vsaj na Matriniku ali južjeje imaš zelo dobre možnosti, da v primeru hurikana zbežiš na jug in se mu izogneš.
Če pa si tako na severu, kot zdaj naši prijatelji, ki so na Bahamih, je pa zadeva precej težja.
Tam lahko hurikan zavije proti severu ali proti jugu, ali pa celo naredi celo zanko, ... Skratka: Lahko se mu izogibaš, a če imaš smolo te bo lahko ujel ne glede na to, kam greš. Še težje je, ker so ta trenutek tam kar trije hurikani in res ni jasno, kam bi se skril.
Ker se veter v hurikanu vrti (proti uri) te lahko zadene iz katerekoli strani. Tipično pred očesom piha v eno smer, potem se pa obrača in piha še iz drugih strani.

In z vetrom še val - gladina se lahko dvigne tudi 5 ali 6 metrov.
Tak val se razlije čez nizke predele obale in skozi vhod tvoje luknje in te dvigne. Vprašanje, ali si vezan tako, da brez težav preneseš dvig barke za 6 metrov.
Problem je tudi v tem, da se v vsak "varen" zaliv nagnete preveč bark in nekaj jih sigurno potrga in te potem pometajo po zalivu.
Če za nameček dobiš v barko še kakšno streho hiše ali kar celo hišo je pa itak štala zagotovljena. Predstavljajte si, kaj naredi špirovec, ki prileti v barko s 300 km/h.
Samo vesel sem, da zdaj nisem tam.

Tista slika z BVIja je iz zaliva, kamor moja barka itak ne more zaradi globine (vhod ima globino 1,5m), zato je tam toliko katameranov.
Čarterske firme imajo na BVI na stotine bark in jih seveda ne morejo v kratkem času odpeljat na varno 300 milj daleč.
Zato naredijo največ kar lahko in upajo, da jih najhujše ne zadane direktno.
Imam prijatelja, ki sta preživela en hurikan v marini na BVI. Pravita, da nikoli več. Hrup je bil tako strašen, da znortaj barke ne slišiš kaj ti nekdo kriči na uho. In to traja in traja. Iz ure v uro sta bila z živci bolj na koncu. Spati itak nista mogla, ker se je vse tako treslo.
Po koncu so se od zategovanja privezne vrvi delno stopile in tako zapekle na bitve, da so jih sekali stran s sekirami.

P.S.
Večina zavarovalnic ima hurikansko klavzulo, kjer so pogoji tako hudi, da verjetno ne boš bobil povrnjene škode, če te zadene hurikan.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » So Sep 09, 2017 22:36

Če se ne motim, je bila največja hitrost vetra na mostu na Krk 305 km/h. Ampak takrat je med drugim ukrivilo za 90 stopinj prometni znak na 2 colskem roru.
MareC
Admiral
Kraj: Ljubljana... Otok

OdgovorNapisal/-a MareC » Po Sep 11, 2017 06:58

tako je to v Istri :lol: :lol:

Slika
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Sep 11, 2017 07:36

Tudi v Istri vreme ni ravno nedolžno... v eni izmed zadnjih tramontan je znancu na našem pomolu odtrgalo zadnjo bitvo na privezu v marini. Barka pa je bila Oceanis 475.... Uglavnem zruval bitvo za šalo :shock: :shock: :shock:

Takrat sem bil jaz na svoji barki in je dobesedno vse kar ni bilo dobro pritrjeno odletelo... Žal pa so leteli tudi kontejnerji za smeti po marini in sesuli nekaj avtov... Žal tudi mojega.... Sicer samo luč ampak enem švabu je pa naredilo skoraj totoalko...
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Sep 11, 2017 09:16

Zdaj bo vedu da bo moral si kupit dobre fedre pa ne bo odtrgalo
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Po Sep 11, 2017 19:37

....
Nazadnje spremenil Roberth1, dne Pe Dec 15, 2017 20:38, skupaj popravljeno 1 krat.
https://vodovod-rh.si/
moro12345
Admiral
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a moro12345 » Po Sep 11, 2017 22:25

Roberth1 napisal/-a:
morosito napisal/-a:Zdaj bo vedu da bo moral si kupit dobre fedre pa ne bo odtrgalo

Ti fedri so šele veselica. Odpi**i ga za šalo. Tist dildo je mogoče manj škodljiv.

imas fedre za plovila od 2 tone naprej....jih ima mozakar ze 2 leti v sv. katerini na plovilo od 3 tone....so se gor....pa tudi ena barka v kopru jih ima tudi ze vec ko 3 leta....drzijo ko hudic....
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » To Sep 12, 2017 10:51

morosito napisal/-a:
Roberth1 napisal/-a:
morosito napisal/-a:Zdaj bo vedu da bo moral si kupit dobre fedre pa ne bo odtrgalo

Ti fedri so šele veselica. Odpi**i ga za šalo. Tist dildo je mogoče manj škodljiv.

imas fedre za plovila od 2 tone naprej....jih ima mozakar ze 2 leti v sv. katerini na plovilo od 3 tone....so se gor....pa tudi ena barka v kopru jih ima tudi ze vec ko 3 leta....drzijo ko hudic....

Če bi že dal fedre bi siguno izbral dildota, ker strik ni prekinjen. Vsaka druga pizdarija je sibki člen....
NOVI FOSIL
Admiral
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Sep 12, 2017 13:08

:cry:

Pašman

Slika

Sali

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Sep 12, 2017 14:18

evovii napisal/-a:
Daki napisal/-a:Vikend spet slab, pa odpadel ribolov :(

Drugače ne zgleda tko slabo.

https://www.windfinder.com/weatherforecast/umag_punta

Ja, na koncu res ni bilo. Sem v soboto vseeno lovil na Krku, dopoldne ok, idealno za jadralce, popoldne pa poslabšanje, ki še traja.

O ti boga NF. Drug teden grem na Pašman.
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Sep 12, 2017 19:29

:D
Ti nalivi so dobrodošli hrčkom, da se lahko hvalijo, da je padlo pri njih največ dežja na svetu :roll:
NOVI FOSIL
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » To Sep 12, 2017 23:06

:(

Slika

Še slika iz Zadra.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral