Vreme čez vikend

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

MikaSlo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a MikaSlo » To Jul 22, 2014 13:51

Pozdrav.

A ima kdo idejo kdaj se letos začne poletje? To kar je letos je velika katastrofa, 3-4 dni največ lepega vremena, nato 1 teden spremenljivega s pogostimi plohami.

Danes je bila napoved semi-deževna in temperatura nad 25 stopinj, sedaj je v Čižićih oblačno, pred 5 min je nehalo deževat po več urah, temperatura zraka pa je 23.3 stopinje.

Za dalje kaže samo četrtek brez padavin, nato do naslednjega četrtka z nekaj urnimi prekinitvami nepretrgane plohe, nevihte in fronte(posebej v nedeljo ves dan, nato od torka do četrtka zjutraj). Vir: DHMZ, Yr.no, Weatheronline.
Beneteau Antares 7.80
pblaz
Štabni vodnik

Vis, torek ob 2h zjutraj

OdgovorNapisal/-a pblaz » To Jul 22, 2014 14:15

Zdravo morjeplovci,

kot verjetno berete na hrvaških portalih, je danes ponoči območje Visa in Hvara (in ostalih otokov) zajela huda nevihta. Mi smo jo doživeli na Visu, k sreči varno privezani na muringe pred obalo Kut vzhodno od glavne promenade.

Po prenočevanju v Stončici z nedelje na ponedeljek smo v ponedeljek zgodaj zjutraj zapluli v Viško luko in ob 9h zjutraj komaj še našli priveza za naši dve barki - napoved je bila že nekaj časa slaba prav za noč s ponedeljka na torek, zato smo pohiteli (zdajle je glavna sezona in Vis je poln jadrnic).

Jugo je zapihal že dopoldne in bil cel dan včeraj kar močan, proti večeru se je še krepil, bilo je toplo in značilno soparno. Privezi so bili zasedeni, barke pa so prihajale v luko še pozno v večer in noč. Večina se jih je zasidrala prav pred Kutom, blizu bojam in obali.

Ob 2h ponoči je udarilo, jugo se je obrnil v močno tramontano in pometel po zalivu. Privezi so zdržali, dodano pritegovanje in dodatni bokobrani so preprečili škodo na privezih, videl sem le dve jadrnici, da sta udarili skupaj s križi. Povsem drugače je bilo na sidrih; kar nekaj bark je zaoralo in se tudi zapletlo med seboj. Z našega premca je bilo vse skupaj videti kot ples sidrnih luči, slišati je bilo tudi veliko vpitja in kričanja. Za dve barki vem, da ju je odneslo proti nam, ena se je ujela na muringe, ena izvlekla zadnji trenutek. Nekaj bark je do jutra krožilo po zalivu, nekaj večjih jaht je izplulo ali se prestavilo proti vhodu v zaliv, kjer je bilo več prostora. Prav pomanjkanje prostora je bilo krivo za paniko: po naših ocenah je bilo v viškem zalivu zasidranih od 60 do 70 bark. Zgodaj zjutraj je krožil policijski čoln in nato na hitro odglisiral iz zaliva - verjetno reševati kaksno barko v okolici otoka.

Skratka, bilo je dramatično, odnesli smo jo dobro. Še večja štala pa je bila na Paklenih, kjer je verjetno še večja gneča, zato je bilo nekaj nasedlih bark in menda precej trkov.

Toliko v informacijo. Zdaj se končno jasni, mi ostanemo v zalivu do jutri.

Lp, Blaž
BosKo
Kapitan

vis

OdgovorNapisal/-a BosKo » To Jul 22, 2014 23:43

lepo opisano Blaž. Tudi sam sem sidral v zalivu desno od viške luke in se v
ponedeljek zgodaj zjutraj prestavil v Viško luko. imel sem srečo da je nekdo ravno sprostil muring. čeprav sem sprva, ravno tako kot ti, nameraval noč preživeti v luki, sem si premislil in se ob 14 odpravil proti Stareg gradu na Hvar.Jugo je kar konkretno ojačal in na trenutke presegel 30 vozlov. 2 milji pred Starim gradom smo se privezali na bojo. tu se lahko zahvalim Miranu T. zaza nekaj dragocenih izkušenj jdranja pri vetrovih nad 30kn da me jugo ni vrgel s tira. v torek sem se odpravil proti šolti. Pri splitskih vratih nas je ujela nevihta. . nebo se je zapiralo od Splita proti Šolti na eni in Visa proti Šolti na drugi strni. Sem upal da ji nekakako uidem vmes pa ni najbolje uspelo. pokasirali smo lepo porcijo dežja, strele so nekajkrat usekale precej blizu nas. veter med samo nevihto je bil precej šibak. nekje pri malem drveniku se je vse skupaj uneslo. trenutno na Žirjah tipkam tole in gledam kako se bliska nekje nad Visom.
p.s.
tipkam na mobilca zato je verjetno polno napak...
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Sr Jul 23, 2014 07:39

Na Paklenih so bile pomoje problem jahte in barke, ki sidrajo in se vežejo s krmo na obalo v prehodu, kjer so gostilne. Tam je vedno gužva in ko močno pihne je verjetno dovolj, da spusti samo eno sidro in gredo potem ko domine. Če sem prav razumel na hrvaških portalih je bil največji problem medsebojno butanje bark...

Kolega je bil v noči na torek v bunkerju na Visu in ni bilo hudega. Sredi noči so se potegnili bolj noter, saj so s severa dobili močan veter na bok - del krme je gledal izza pomola.

Letošnje vreme je res divje.
LP, Sodnick
aleks09
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a aleks09 » Sr Jul 23, 2014 20:51

sodnick je napisal: Letošnje vreme je res divje.

Ma ne v Červarju :lol: :wink:
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jul 23, 2014 21:54

Še članek iz strani MPPI http://www.mppi.hr/default.aspx?id=15014

Če ima še kdo kakšno prigodo preživetja nevihte zadnjih dni pa z njo na plan! To je vedno zanimivo in poučno branje.
sodnick
Kapitan
Kraj: Kranj

OdgovorNapisal/-a sodnick » Če Jul 24, 2014 08:14

Tole sem napisal v sklopu povzetka dopusta že v temo Sezona 2014, pa sem rekel, da prilimam še v tole temo, ko je ravno govora o nevihtah.

"Vreme in z njim povezani dogodki: prve tri dni lepo, malo vetra, super za dopust. Iz ponedeljka na torek je bil napovedan jugo in smo se vezali v Zaklopatici. Od juga nič posebnega, par kapelj dežja dopoldne, popoldne sonce. Jugo omogočil dobro jadranje v polkrmo nazaj na Korčulo. Na Korčuli sidarnje in precej divja noč. Pihal je napovedani NW do 20 kt, vse naokrog pa se je bliskalo.... Vse OK, dokler se dve barki ob štirih zjutraj ne odločita presidrati. Potem večkratno sidarnje in vpitje z vseh bark, kje so njihova sidra itd... bile so pa to barke MedSailors, ki organizirajo jadranja za 20-35 let. Kao profi skiperji. Za naslednjo noč je bil spet napovedan jugo in sem iskal sidrišče na severni strani Hvara. Ker se mi dalo preveč iskat, smo se odločili za boje v uvali Luka Tiha, kjer smo že lani videli, da so nove boje. Izberem stran, ki je bolje zaprta za SW, saj je bil po polnoči napovedan obrat iz SE na SW, ki naj bi pihal še celo dopoldne. Noč je bila mirna, zelo malo vetra. Zjutraj lepo sončno, pod Hvarom (SSE) pa je precej glasno, temni oblaki in bliskanje. Prva rudna je šla mimo, nato pa se je bliskati začelo na SW. Pospravim vse po barki, preverim privez na bojo. Začne padati dež, nato po useka veter, dež. Pihalo je pomoje 50+ (nočem pretiravati ko ribič, ampak tako je zgledalo :) ). En meter nad vodo je bilo vse belo, prš. Barko je na boji vrtelo sem in tja, nagibalo levo in desno, da je žena v salonu rekla, da je voda prišla skoraj do oken. Jaz sem v kokpitu visel na biminiju, da ga ni odtrgalo in upal, da boja zdrži. Pripravljen sem bil, da grem za krmilo in se po potrebi rešujem z motorjem. Čeprav sem sam pri sebi imel občutek, da da motor (29KM) ne bi prav veliko pomagal in bi me lepo naplavilo na prvo obalo. Že pri 30kt vetra je plutje direktno v veter precej ubogo. Otroci v jopičih v salonu. Panike z izjemo žene ni bilo. Minilo je v 15 minutah. Dolgih 15 minut. Potem spet sonce in kopanje... Očitno je bila nevera. Pihalo je iz SW smeri. Dobra izkušnja."

Zame prvi neverin na morju oz. barki. Zadeva se res precej hitro razvije in hvalabogu tudi hitro mine.

Članek iz MPPI pa s slikami lepo ponazori, kaj je bil problem na Paklenih. Tam se v prelivu barke sidrajo in vežejo s krmo na obalo ena zraven druge (pomoje primerno samo za zares stabilno vreme, ki pa ga letos žal ni). Ko pa dobijo močan veter v bok je samo vprašanje časa kdaj prvemu zaradi bočne obremenitve spusti sidro in so nasloni na soseda, potem pa ko domine verjetno. Na koncu pa 20 bark na obali. Jaz vedno na Paklenih prespim en zaliv bolj zahodno in je več prostora. Ni pa gostinske ponudbe in je treba po sladoled s tenderjem :)
LP, Sodnick
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 09:13

hrošč napisal/-a:Še članek iz strani MPPI http://www.mppi.hr/default.aspx?id=15014
.

večinoma charter... kaj pa drugega...
to je treba samo tepst!
neusmiljeno...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 24, 2014 10:02

Ni bistveno, da so čarteristi, bistveno je, da so bili brez izkušenj ali pa le 'mornarji lepega vremena'.

To je treba poslat na kaj manjšega ob dovolj resnem vremenu, da dobijo izkušnje, ki ne stanejo preveč (zlasti ne v poškodbah), ali pa...

No, ne bom se razpisal.

Tepež - razen Tepeša seveda - pa po mojem ne da navtične izkušnje, ki bi te kaj naučila.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 10:09

v večini primerov drži, da so čarteritsti neizkušeni, ne gledajo napovedi in so (vsaj Slovenci) večino časa pijani

večini je tudi dokaj vseeno za barko, ker bodo v najslabšem primeru izgubili kavcijo in bodo šli domov (jaz pa se bom z barko ukvarjal še nekaj časa- v primeru poškodbe)

nekaj jih pa tudi zna.

tako je in to pišem iz izkušenj- kar pač vidim!

razumem, da vsak nima denarja niti časa za barko a da si pa neodgovorno tele, to pa ne morem oprostiti takim
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 10:12

aha še to- mornar lepega vremena nima kaj iskati na morju!
in če je napoved slaba (in bila je!!!) se ni treba pederirat na Paklenih ali v luki Hvar, ker je gužva prevelika in možnost štale tudi!
a ne, charter firme samo da oddajo... in folk samo da se fotka na Hvaru..
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 10:20

pa še to:
charter bi moral ali prepovedat ali ga izvajat s profesionalnim skipperjem on board ali pa oddajat le skiperjem z ustrezno navtično izobrazbo (npr ustrezno RYA stopnjo)

ne pa da se po parih urah teorije folk izposoja jadrnice, kot avtodome!
pa dodaj temu koktejlu sranja še vedno bolj prisotno populacijo iz V evrope pa maš orenk drek!
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 24, 2014 10:22

al napisal/-a:če je napoved slaba (in bila je!!!)

Tiste ki je ne gledajo (ali pa samo površno) boli ku.ac. Oni so se odločili, da gredo ta dan na Hvar in Paklene.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 24, 2014 10:29

Ni čist tko simpl, kot praviš al. Ko je gneča, je gneča za vse in teorije sidranja so postavljene na glavo, "varne" marine nabito polne, nevarni mestni privezi (Hvar) prav tako polni in ni preprosto najti alternative za sidranje. Južneje ko greš, so razdalje med otoki in zalivi večje. Južno od Hvara je, z izjemo Ščedra, luknja sidrišč, vse do Lovišta in Korčule, tako da si prepuščen na milost in nemilost soseda na sidrišču. Z jadrnico, pa sami vemo, da se v uri ali dveh ne pride daleč. Mogoče okrog ovinka. Sidrišče lahko ob 19h zgleda še dokaj kulturno, a kaj, ko do 21h vpluje še 10 novih bark in štala je tu.
Se strinjam, da bi bilo življenje brez čarterske flote lažje, a mi lastniki, smo se vsaj naučili izogibat frekventnih točk, kar pa neizkušenim čarteristom noben ne razloži in planirajo sidrišče v dobri veri, da so se prav odločili. Možnosti adhoc menjave lokacije pa je v območju Hvara zelo malo.
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jul 24, 2014 10:46

Sory, Al. Ne poznam teh krajev, vendar kot berem, je bila že zgodaj čez dan precejšna gužva. Glede na napoved in gnečo pred marino, bi lahko tudi kdo od pomorske oblasti neizkušene posadke obvestil kje v bližini je bolj varno sidrat.
Vsak je bil nekoč neizkušen (jaz sem še vedno). In če neizkušen mornar ob slabi napovedi pride pravočasno v marino (baje je bila že dopoldne polna) in ga le tu ne sprejmejo, mu pač ne moramo prilepiti neodgovornosti. Žal neizkušeni v stresnih situacijah naredimo še več napak kot sicer
mirno morje

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti