Vreme čez vikend

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 24, 2014 11:05

Mislim da je bila največja štala v Vinogradištu (zaliv južno od Palmižane). Vsaj po slikah sodeč: http://www.ijedrenje.com/novost/na-hvaru-spaseno-100-brodolomaca/6373/. Ta zaliv je ponavadi nabito poln, razen tega se večina bark veže s krmo na obalo, kar je ubitačna kombinacija ob nevihtah in udarih vetra. Razsoden navtičar ob slabi napovedi ne bo rinil v tak zaliv.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 11:15

@marchi
Točno tako je, kot pišem! In nič drugače.
In ne rabim nekih altruističnih razlag.
Dejstvo je, da napoved ni od DANES NA JUTRI! In kaj mene bolik kita, če hoče raja na Hvar in je napoved slaba?!?! Naj pa ostane folk v marini, kjer je oz. nekje blizu. Ali pa sloh naj ne gredo na morje!!! A ne! Treba je it! Ker seveda, smo plačali in treba je iti a ne?! Tudi zavoljo tega, da mi tako tele stolče barko? Lepo prosim!! Ne vem kako se o tem lahko samo diskutira. Tako tele dobi od mene bunke pa naj njega rešujejo (pred mano).

Ampak ne! Kot piše H20, boli jih KURAC in treba je na Hvar a ne? In to za vsako ceno!
Mater vam pocarsko!

Pisati, da na Hvaru ni alternative za sidranje konec julija je totalno logično in ne vem zakaj to pišeš? A je to opravičilo za neumnost teh, ki so se tam vezali??

In še enkrat: čarteriranje je postalo še bolj popularno kot avtodomi, s tem da te pri avtodomu skrbi le to, kje je naseldnja bencinska in če imajo zmrznjen kozarec za pir v kampu.

In da. Čarter naj bo in to tako, kot sem zgoraj napisal.

Morda ostro, a v mojem stilu... Ne znam drugače. Par dni sem bil brez neta in rabim malo ventila :D

Grem mal v vodo... Sonce je. Ja. Samo piha!!! In ja. Je treba ketno spustit pa pogledat okoli sebe.

@Roman1
Da, marine se ob slabi napovedi polnijo hitro. A iskati je treba rešitev, kjer si in ne se vozit 5 ur stran. Vreme je spremenjlivo.
Izkušenj na začetku nima nihče, a zavoljo neizkušenosti drugih jaz ne želim plačevati cene!
Sam sem bil na začetku tako previden, da se ob prvem oblačku na nebu gledal napovedi, opazoval.. Potem pa se učiš.
In ja, zoprno je to Hrvaško vreme letos. Zato pa je treba biti toliko bolj previden in če ne gre, pač ne gre.
Če se plan dopusta, sklenjen za družinsko mizo tam nekje januarja, ne izide, potem ni treba tvegati ampak se plan sproti spreminja in vsako jamranje posadke je treba takoj utišati.
Tudi meni se je letos plan v Grčiji povsem spremenil in sem namesto iz juga Pelpoponeza, ko se naj bi vračal po zahodni strani nazaj, odjadral okoli... Pač kombinacija omejenosti s časom in vremena.
A tako je. In najbrž je še lepše, kot bi bilo sicer.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Če Jul 24, 2014 11:26

Marchi napisal/-a:Ni čist tko simpl, kot praviš al. Ko je gneča, je gneča za vse in teorije sidranja so postavljene na glavo, "varne" marine nabito polne, nevarni mestni privezi (Hvar) prav tako polni in ni preprosto najti alternative za sidranje. Južneje ko greš, so razdalje med otoki in zalivi večje. Južno od Hvara je, z izjemo Ščedra, luknja sidrišč, vse do Lovišta in Korčule, tako da si prepuščen na milost in nemilost soseda na sidrišču. Z jadrnico, pa sami vemo, da se v uri ali dveh ne pride daleč. Mogoče okrog ovinka. Sidrišče lahko ob 19h zgleda še dokaj kulturno, a kaj, ko do 21h vpluje še 10 novih bark in štala je tu.
Se strinjam, da bi bilo življenje brez čarterske flote lažje, a mi lastniki, smo se vsaj naučili izogibat frekventnih točk, kar pa neizkušenim čarteristom noben ne razloži in planirajo sidrišče v dobri veri, da so se prav odločili. Možnosti adhoc menjave lokacije pa je v območju Hvara zelo malo.

Se strinjam! Jaz se Vinogradišta in podobnih lokacij julija in avgusta izogibam v velikem loku. Saj je še veliko drugih, tudi lepših uval, čeprav niso "Hvar".
Če pa je napoved kritična, pa sem na varnem privežu že dopoldne ali celo dan prej.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 24, 2014 11:52

No al, me veseli, da sem ti odprl ventil in da boš lažji med plavanjem, ker zgleda se je že dolgo nabiralo :roll: https://www.youtube.com/watch?feature=p ... fOKeQ#t=63
Ne bom polemiziral s tabo, ker imaš zoprn stil in vsiljuješ svoj prav. :?

@Roman1
Ni v navadi, da bi pomorske oblasti opozarjale navtike na nevarnosti, razen o vremenu ipd. Bog ne daj, da pride do tega, ker potem se ne bo nihče nič naučil in bo odgovornost vedno prelagal na druge in višek vsega bi bilo, da se pripelje kljukec v modrem s pooblastilom, da me lahko prežene iz zaliva v paketu s čarteristi. :twisted:

V vseh učbenikih piše, kakšen zaliv izbrat ob kakšnem vremenu. Obrat juga v tramontao smo že obdelali in ugotovili, da je zadeva kar se tiče izbire sidrišča triki. V nobenem učbeniku, tudi 888 pa ne piše, da so marine polne že ob 12h. In ne čarterista, predstavljam si izkušenega skipperja s severnega morja, ki pogleda :shock: pred polno marino in polnimi sidrišči na Jadranu in ob slabi napovedi išče alternativo. Sam sem mnogokrat to že doživel, zdaj pa se mi s tem ne da več ukvarjati in top destinacije obiščem izven sezone.
Samo to sem želel povedati in upam, da se debata nadaljuje v smeri, kaj narediti v takem in podobnih primerih, ko je naša ciljna destinacija (marina, sidrišče...) zasedena.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Če Jul 24, 2014 12:04

Kaj pa opcija, da greš namesto na sidro ali bojo, če ni opcije varnega priveza, ven na odprto - stran od obale? Res je namesto počitka na sidru, potem tavanje v temi, za kar se je težko odločiti, če je samo napoved slaba in še ni nič usekalo ...
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 12:32

@Marchi
ne rabiva ovinkarit in tudi jaz lahko povem, da mi nisi simpatičen (on.line; osebno te ne pozanm!)
Za razilko od mene, ki živim v realnem svetu, si ti navtik teoretik, ki se jadranja uči skozi lastne zapise na tem forumu pri tem, da so ti zapisi mišljeni, kot nasveti oz. izkušnje izkušenega.
In zgrešeno e to, da se ostali uporabniki učijo prav iz tega- iz tistega, kar se ti učiš- do vsem vse ok, a to kar ti pišeš ni vedno res.

Svojega prav ne vsiljujem! Sem eden redkih, ki napiše kar misli in to je za večino (tudi zate) skorajda šokantno, nesprejemljivo.

Vsi bi nekaj teoretirizirali a malo je realnih, kvalitetnih zapisov na podlagi izkušenj.

Nisem žaljiv in argumentiram vsak svoj zapis (večina jih ne in dosti vas začne z neko splošno teorijo...).

Ne maram pa slovenske oh in sploh neodločenosti in vsesplošne tolerance brez hrbtenice. Tipično.

In kar se slabega vremena tiče: ti si tisti, ki je lani ob slabi napovedi izplul in doživel tramontano, potem si pa to pisal tukaj in opeval ter zraven limal fotke jadrnic IMOCA 60!!! Wtf?! Take bi SAR v VB oglobil.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 24, 2014 12:54

al napisal/-a:Sem eden redkih, ki napiše kar misli in to je za večino (tudi zate) skorajda šokantno, nesprejemljivo.

Ti izliješ kar misliš, za razliko morda od nekoga, ki preden napiše, premisli. Pač imaš ta forum za ventil. Prispeval zaenkrat si pa bore malo. Sorry captain :wink: Ali nisi še dal nič skozi in nimaš kaj napisat ali pa nočeš!?

Žalit pa ni treba! Ker v neurje lani sem šel zavestno, ga obvladal in zgodbo delil z morjeplovci, ker bi sam z največjim veseljem bral podobne zgodbe drugih. In daleč od tega, da je bila odločitev za izplutje nepremišljena in napačna.
Ko boš imel svojo zgodbo iz prakse, jo bom z veseljem prebral.

p.s. Lahko mi preklinjaš vse po spisku, samo ne mojega neurja 8) :lol:
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 13:06

Marchi :)

Najbrž veljaš v krogu svojih prijateljev za blaznega jadralca...

A jaz ne bom polemiziral s tabo in opisoval kaj vse sem doživel samo zato, da bi izpadel "kul".
Če bom kaj napisal potem bom to zaradi lastne želje ne pa zato, da bi se dokazoval takim kot si ti.
Malo si preberi kje plujem pa ti bo najbrž jasno.
Pa saj milsim, da ti je.

In to, da si šel zavedno v neurje in način kako si to napisal je meni zgrešena poteza.

A vse to sem že povedal in tudi kaj si mislim glede dogajanja na forumu (malo pobrskajte).

Strinjam pa se s tabo,da znam biti zoprn (piker) in da večinoma ne zbiram besed. Mislim, da to prispeva k pestrosti tega foruma. Ne bom pa nič užaljen, če me kdo izklopi:)

ps moderatorju: mogoče je to za v temo "prepucavanje članov"
;)
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Če Jul 24, 2014 13:09

Sem mislil, da rjuharji ne marajo hlaponarjev, zdaj pa vidim, da se tudi med sabo ne marajo :twisted:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jul 24, 2014 13:25

H2O napisal/-a:Sem mislil, da rjuharji ne marajo hlaponarjev, zdaj pa vidim, da se tudi med sabo ne marajo :twisted:

Najboljši stavek po dolgem času!

Se samo režim, da ne bo kdo kaj drugega mislil!

Slika

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 24, 2014 13:47

al napisal/-a:A jaz ne bom polemiziral s tabo in opisoval kaj vse sem doživel samo zato, da bi izpadel "kul".
Če bom kaj napisal potem bom to zaradi lastne želje ne pa zato, da bi se dokazoval takim kot si ti.
Malo si preberi kje plujem pa ti bo najbrž jasno.
Pa saj milsim, da ti je.

Ok, jaz razumem forum, kot izmenjavo izkušen, pomoč...
Veliko visim na forumu a očitno te na podlagi tvojih zapisov oz. nezapisov spoštujem premalo. Če se zelo trudim, težko najdem kakšen tvoj potopis ali izkušnjo, posrečeno ali neposrečeno. Ni fer, da pljuvaš čez naše štorije, sam pa ne objaviš ničesar oz. zelo malo in nekonkretno. Razumem, da si pač tak tip, ki mu ni do opisovanja lastnih štorij ampak potem si na napačnem mediju. Čeprav prepucavanje ti gre prekleto dobro. Ventil pač. Ok, vzamem na znanje.
Mi je pa škoda, ker kolikor sva si različna, sva še vedno oba odvisna od vsega kar zadeva morjeplovstvo. In nazadnje najbolj grozna ugotovitev, Al, sorodna duša z Marchijem.
Bova preživela, vsaj jaz, ni problema.
Ostali se ne vtikajte, ker bova itak kmalu zaključila in potem bo moderator vse pobrisal.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Jul 24, 2014 13:48

Pa še ena jadralska; vsi se hvaljo po kakem vetru so jadrali, ko mal pihne pa vsi spizdijo v marine, pol je pa gužva pa sranje :lol:

P.S.: pa pejta se kregat v drugo temo, vreme je že tko dost posrano :wink:
https://medisken.si
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 13:51

Grega295 napisal/-a:Kaj pa opcija, da greš namesto na sidro ali bojo, če ni opcije varnega priveza, ven na odprto - stran od obale? Res je namesto počitka na sidru, potem tavanje v temi, za kar se je težko odločiti, če je samo napoved slaba in še ni nič usekalo ...

ob prehodu front, kjer si nevihte sledijo je to zelo utrujajoče a vseeno raje to, kot poljubljanje skal.

Letos na Olibu (Marchi- to sem zapisal in opisal:)) sem se ob grožnji nevihte ponoči umaknil ven.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jul 24, 2014 13:55

al napisal/-a:Letos na Olibu (Marchi- to sem zapisal in opisal:)) sem se ob grožnji nevihte ponoči umaknil ven.

No vidiš, lahko bi ti na dolgo in široko očital ta Olib in neumno izbiro pristana ob napovedanih nevihtah, pa sem raje prebral tvojo izkušnjo in se iz nje kaj naučil.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Jul 24, 2014 14:21

Marchi napisal/-a:Ok, jaz razumem forum, kot izmenjavo izkušen, pomoč...
Veliko visim na forumu a očitno te na podlagi tvojih zapisov oz. nezapisov spoštujem premalo. Če se zelo trudim, težko najdem kakšen tvoj potopis ali izkušnjo, posrečeno ali neposrečeno. Ni fer, da pljuvaš čez naše štorije, sam pa ne objaviš ničesar oz. zelo malo in nekonkretno. Razumem, da si pač tak tip, ki mu ni do opisovanja lastnih štorij ampak potem si na napačnem mediju. Čeprav prepucavanje ti gre prekleto dobro. Ventil pač. Ok, vzamem na znanje.
Mi je pa škoda, ker kolikor sva si različna, sva še vedno oba odvisna od vsega kar zadeva morjeplovstvo. In nazadnje najbolj grozna ugotovitev, Al, sorodna duša z Marchijem.
Bova preživela, vsaj jaz, ni problema.
Ostali se ne vtikajte, ker bova itak kmalu zaključila in potem bo moderator vse pobrisal.

Poglej.
1) Jaz ne iščem tvojeg spoštovanja, odzval sem se le na to, ko si napisal, da nisem nič doživel. Ne obračaj stavkov oz. ne manipuliraj.
2) xxxxxxxxxx (*)
3) Ne samo to, da mi gre prepucavanje dobro a pocukranih vsesplošnih teoretičnih mnenj in strinjanjem z vsem povprek ne prenesem. Še manj pa pokroviteljstva, ko mi očitaš, da se prepucavam in da vsiljujem svoje mnenje a to delaš pravzaprav ti, ker ne sprejmeš moje kritike ampak si užaljen.
4) Ne vidim v pravilih, da bi moral pisati svoje izkušnje. A jih. A ne način kot ti (limanje IMOCA 60 bark zraven tramontane). Preberi si moj zapis iz sejma Boot, pa tudi zapis iz Grčije in še se bi kaj našlo.
5) Ne vem zakaj bi moderator to brisal? Naj se prestavi v temo "prepucavanje" in si tam pač vsak lahko to prebere
6) Če jaz kaj komentiram in se s tabo ne strinjam to ni pljuvanje. A so te morali celi življenje samo hvalit, da si tako občutljiv? Sprejmi kritiko!
7) Da, moj Olib je bila neumna odločitev. Jaz to vsaj priznam vizavi tebe, ko poveličuješ svojo avanturo v katero si potegnil še punco. Btw: Olib sem izbral v tednu nestabilnega vremena in kazalo je lepo, nevihte niso bile napovedane. A da, priznam, slaba odločitev. Uspešno rešena. Lahko pa mi jo očitaš a jaz ti jo bom argumentiral (kot pišem stavek prej, zakaj sem šel tja).
8.) Ne vem, če sva sorodne duše, ker imava rada jadranje. Tudi o tem sem enkrati pisal, kaj si mislim (če se prav spomnim takrat, ko smo pljuvali čez članek od Bauerja... ne vem...). Menim, da jadranje in vse povezano z navtiko zelo drugače doživljava.
9) Jaz se zelo dobro razumem tudi z motornjakarji (dve sezoni sem bil celo sam) in ne vem zakaj bi delal razlike na tem področju. Gledam ljudi in ne prevozno sredstvo, pa čeprav prav to dostikrat pove veliko o karakterju človeka.
10) Seveda bova preživela. Saj ni tako hudo. Nekdo ti pač nekaj pove, kar si misli. Ti pa meni. Pa je. Korektna sva, žaljiva nisva in mogoče je to lahko vzgled prepucavanja.

Tko. Zdaj sem pa prijadral iz Ithace do Kastosa in tukaj bom lovil ribe pet dni. Morda si vzamem čas in še napišem kak potopis, ker se strinjam s tabo, da glede na vse moje prispevke premalo pišem o dogodkih. Samo to je druga zgodba...

(*) izbirsal. nekaj glede spoštovanja. ni bilo lepo. se opravičujem. (pa me ni noben morjeplovec opozoril).
Nazadnje spremenil al, dne Če Jul 24, 2014 18:04, skupaj popravljeno 1 krat.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost