Vreme te dni
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Re: Vreme te dni
22JUN 13:30 Uvala Paltana, rahlo rosi, burja - 15 vozlov
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
Samo vreme letos je pa res noro. V Istri skoraj da ni dneva, da ne bi bil kakšen neverin....

Veter v laseh, travarca v zobeh 

Južno od Kvarnerja je malo bolj znosno. Na Istu smo imeli samo par kapelj, je pa celo noč nažigalo do 22vz N/NE, tako da je par barkam odneslo sidro, so potegnili soseda in potem par ur reševalo situacijo...
Danes je pa 5-10vz maestrala...
Danes odlično jadranje čez Kvarner z burjo NNE 10kt. Obrat okrog N rta Unij, obrne hkrati tudi veter na 20kt NW. Mi pa full jadra, itak. Uuuu je šibal, ampak smo skrajšal iz športne v lagano turistično varianto. Ženske hočejo v Maračol, tam pa kvackarija od idiotskih muringov, četverovezi postavljeni bočno na NW (tudi nevihto). Kaj naredijo visoke koncesije. Na koncu bomo en na drugem vezal. Ja, ok sidro. V prvem zalivu s severa je danes 20 bark, to je prvi argument. Drugi pa so moje drage, ki pravijo da bodo plačale bojo.
Torej v Maračolu od praktičnih boj ni ostalo nič.
Torej v Maračolu od praktičnih boj ni ostalo nič.
Ma pohlep po denarju je zjebal vse in pristnost jadranja in...bodte varni in uživajte.Sej te ne bomo obeli če boš enkrat na boji.Jaz sem v Novem gradu tud večkrat..
Sem bil cel teden sam na barki, od Devina do Pule, vsako noč na sidru.
Poezija. Pa še lightshowa ni manjkalo. V Puli pod areno smo bili trije na sidru, vec kot 100m narazen. Ko je ob 3h zapihala tramontana za 15min (nevihta v notranjosti Istre) sem dobil Italijana na premec, ta drugega, s 25m jadrnico, pa je nosilo proti Uljaniku. Res se splača investirati v dobro sidro in malo prebrat in potrenirat tehnike sidranja.
Reševala sta se z motorjem.
Marchi napisal/-a:Sem bil cel teden sam na barki, od Devina do Pule, vsako noč na sidru.Poezija. Pa še lightshowa ni manjkalo. V Puli pod areno smo bili trije na sidru, vec kot 100m narazen. Ko je ob 3h zapihala tramontana za 15min (nevihta v notranjosti Istre) sem dobil Italijana na premec, ta drugega, s 25m jadrnico, pa je nosilo proti Uljaniku. Res se splača investirati v dobro sidro in malo prebrat in potrenirat tehnike sidranja.
Takih primerov je med it. mornarji, če jim lahko tako rečem, ogromno, skoraj vsi imajo bruce sidra, ki so malo bolj uporabni v njihovem terenu, jaz si nikoli ne bi privoščil spat na takem sidru, ne samo to, ampak samo ko opazujem na sidriščih kako nekateri sidrajo me prime prav slabo, včasih komu kaj svetujem oziroma pokažem, pa bolj poredko, ker so vsi strokovnjaki, ki znajo vse.
no sej to mene mot tud na forumu..poveš,svetuješ nekomu kaj res dobronamerno,da bo bolje zanj in za ostale navtike okol njega..in pol se razpizni u stilu ka te briga ,kaj se vtikaš...
Marchi napisal/-a:Res se splača investirati v dobro sidro in malo prebrat in potrenirat tehnike sidranja.
Marchi, katero sidro pa imaš in koliko verige?
Temo o vremenu malo smetimo, čeprav je sidranje tesno povezano z njim. Mogoče kaj od tega kasneje prestavimo v drugo temo.
Tole je res komedija. Hkrati pa silno neodgovorno. Vse boje so v Maračolu zasedene, prostora za sidrati v varnem zavetju ogromno a nihče ne sme ali ne upa v zaliv. 10 bark je zasidranih na vhodu v zaliv na večji globini in v manj varnem območju kot bi bili lahko in morali biti. Med njimi je bilo slišati jok dojenčkov. Nezaslišano v kakšne nevarnosti so prisiljeni morjeplovci širom Hrvaške. Naj se vidi in sliši dokler odgovorni ne ukrepajo!!!

Tole je res komedija. Hkrati pa silno neodgovorno. Vse boje so v Maračolu zasedene, prostora za sidrati v varnem zavetju ogromno a nihče ne sme ali ne upa v zaliv. 10 bark je zasidranih na vhodu v zaliv na večji globini in v manj varnem območju kot bi bili lahko in morali biti. Med njimi je bilo slišati jok dojenčkov. Nezaslišano v kakšne nevarnosti so prisiljeni morjeplovci širom Hrvaške. Naj se vidi in sliši dokler odgovorni ne ukrepajo!!!

Grega295 napisal/-a:Marchi napisal/-a:Res se splača investirati v dobro sidro in malo prebrat in potrenirat tehnike sidranja.
Marchi, katero sidro pa imaš in koliko verige?
Imam sidro Manta (Mušič) ali kopija, ne vem, kupil na Bolhi, inox 20kg.
Kar nekaj sider je ok, tudi Manta, vsak ima kakšno slabost, tudi Manta. Italijana, ki ju je v Puli odpihnilo s sidrišča, sta sigurno imela spuščene premalo ketne. Sam sem imel na 4m globine spuščene 40m, 8mm pocinkane ketne, sidro vkopano na burjo, zapihala je tramontana. Spodaj mulj. Na ketni sidrni amortizer (debela vrv s kovinskim nastakom, ki ga zatakneš v ketno).
viewtopic.php?f=5&t=15058&hilit=sidro+manta
Marchi napisal/-a:Temo o vremenu malo smetimo, čeprav je sidranje tesno povezano z njim. Mogoče kaj od tega kasneje prestavimo v drugo temo.
Tole je res komedija. Hkrati pa silno neodgovorno. Vse boje so v Maračolu zasedene, prostora za sidrati v varnem zavetju ogromno a nihče ne sme ali ne upa v zaliv. 10 bark je zasidranih na vhodu v zaliv na večji globini in v manj varnem območju kot bi bili lahko in morali biti. Med njimi je bilo slišati jok dojenčkov. Nezaslišano v kakšne nevarnosti so prisiljeni morjeplovci širom Hrvaške. Naj se vidi in sliši dokler odgovorni ne ukrepajo!!!![]()
https://photos.app.goo.gl/VazEaYtPCJ9EaeqU7
Pred dvema letoma, ko so bile boje že vse zasedene, so bile barke sidrane po celotnem zalivu. Jih ni nihče preganjal. Morda se je politika spremenila.
Popoldne je prišla nevihta, pa mislim, da nas je, glavnina, nekako obšla po severu. Pihnilo je nekaj cez 20 vozlov. Ena barka 35 - 40 ft, je kar pošteno zaorala in zganjala paniko... Je "švignila" mimo dveh, prav tako sidranih...
mi na boji/četverovezu smo preživeli, skorajda popolnoma mirno...
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
Jaz sem pred leti pridrvev v Mačarol popopldne, že vse polno, hvala bogu
Vržem sidro desno pred vhodom v zaliv, najprej zahodnik, ponoči v burjo, vse nad 20. Celo noč sem dežural, ker so sosedje sidra namakali kot trnke, k sreči nobeden čez mene. Sem pa na 9m globine spustil celih 60m ketne. Imam neko domačo varianto Wasi sidra, z ravnim plugom in me še ni zapustilo na cedilu. Včasih se vkoplje, da ga vinč ne dvigne. Zjutraj sem ugotovi, da sem obstal samo na ketni, sidro sploh ni bilo obremenjeno. Če je čudna napoved, spustite sidro, ga vkopajte in potem ne šparat ketne, kolk je je , v vodo z njo 
evovii napisal/-a:Samo vreme letos je pa res noro. V Istri skoraj da ni dneva, da ne bi bil kakšen neverin....![]()
![]()
Ja, res je malce nenavadno vreme za ta čas. Ne spomnim se, kdaj bi konec junija toliko prejadral. Bil sem v Šibeniškem akvatoriju, ni bilo dneva z vetrom pod 20, noro
Ja, res je te dni bilo vreme zelo nestabilno a z obilo vetra za jadralce. Pot od Devina do Unij sem prejadral 90%. Precejkrat v veter, ampak se mi ni mudilo. Cel teden jadranja
Za naprej bo pa bolj na easy. Danes iz Unij do Lošinja z vmesnim kopanjem, roštiljem ...
Vreme bo!
Za naprej bo pa bolj na easy. Danes iz Unij do Lošinja z vmesnim kopanjem, roštiljem ...
Vreme bo!
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost