Orkanska Burja 10.3.2010

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Orkanska Burja 10.3.2010

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 08, 2010 23:06

Orkanska Burja 10.3.2010

Napoved na meteo.si pravi takole:

Slika
7. marec 2010
Močna burja in močno sneženje z zameti
Obnovljeno 09.03.2010 ob 18:30

Na Primorskem bo do vključno noči na četrtek pihala močna burja. Najmočnejša bo od torka zvečer do srede zvečer in bo na izpostavljenih mestih predvsem v Vipavski dolini dosegala hitrost od 150 km/h do 200 km/h, lokalno pa lahko tudi preseže 200 km/h. Ob slovenski obali bo burja dosegala hitrosti od 100 km/h do 120 km/h. Burja bo ponehala v četrtek čez dan.
Ponekod po državi že sneži, sneženje se bo v noči na sredo okrepilo in razširilo nad vso državo. V južni in jugovzhodni Sloveniji lahko od noči na sredo do četrtka zjutraj zapade še več kot 60 cm snega, drugod od 20 cm do 50 cm. Veter bo ponekod gradil snežne zamete.

Aladin vetrovna napoved:
Slika

---------------------------------------------

Napoved na meteo.hr pravi takole:

VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 09.03.2010 u 06:00 sati

UPOZORENJE
Mjestimični udari NE vjetra, na južnom i srednjem Jadranu ponegdje SE i E vjetra u jačanju na 30-60,
podno Velebita NE do 95 čvorova. More na otvorenom u jačanju na 5-6.

Slika

Slika

Če ima kdo možnost, naj posname kakšne dobre kadre orkanske burje, ki jo napovedujejo.
Nazadnje spremenil Marchi, dne To Mar 09, 2010 19:58, skupaj popravljeno 3 krat.
val
Admiral
Kraj: Maribor-koper- Pula

OdgovorNapisal/-a val » To Mar 09, 2010 16:27

Na spletni strani marine izola kjer je kamera v živo,še nič pretresljivega.
http://www.marinaizola.com/slo/WebCam.php
lp
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Mar 09, 2010 19:18

Sem prosil prijatelja naj naredi par slik zaradi moje odsotnosti. Slikano danes popoldan iz Crvenega vrha (nasproti Portoroža oz. druga stran Piranskega zaliva)
Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

LPU
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 09, 2010 19:40

Napoved danes zvečer

VREMENSKO IZVJEŠĆE, dan 09.03.2010 u 19:00 sati
UPOZORENJE
Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana udari NE 60-90, drugdje udari SE i E vjetra u jačanju na 60-90 čvorova. More u jačanju na 5-6, ponegdje moguće 6-7. Mogući neverini.

Veter (jakost, razmerja)
do 5Bf = turistično jadranje (do 21 vozlov)
nad 5Bf = jadranje za izkušene
nad 8Bf = ne! (nad 40 vozlov)
12+ Bf = orkan (nad 64 vozlov, napovedano je do 90 vozlov)

Morje
7 stopnja = 6-9 m visoki val, na italijanski strani verjetno še višji. Na udaru bodo kraji pod Benetkami (Chioggia, Ravena, Rimini...).
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Mar 09, 2010 19:50

Še zadnje prognostične karte (za arhiv), potem pa neham s kartami in čakamo na kakšne posnetke.

Karta tlaka
Slika

Karta višine in smeri valov
Slika

Vir. Državni hidrometeorološki zavod Hrvaške. http://prognoza.hr/karte.php?id=ecmwf&param=&it=.
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Mar 09, 2010 20:04

Fantje ne DELATI PANIKE. Ce so barke privezane tako kot morjo biti za zimsko obdobje (dva muringa spredaj, dvakrat zadaj in se dvakrat križno) se nimate kaj bati. Ko so delali marine so vedeli tako za burjo kot jugo. Se pa strinjam, da se vsak boji za svoje plovilo. Raje razmišljajmo kadaj bo lepo vreme, da jo mahnemo na sončne plovbe.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
barba&capo
Kontraadmiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a barba&capo » To Mar 09, 2010 20:26

"car", mislim da ni namen zganjat paniko. Verjetno res v Sloveniji ni človeka, ki te dni nebi bil opozorjen oz. vsaj slišal za izredne vremenske razmere - neobičajno močno burjo. Nekatara plovila so tudi na suhih vezih (danes zjutraj sem bil v ladjedelnici v Izoli in je kar nekaj lastnikov plovil - predvsem jadrnic dodatno pričvrščevalo plovila). Seveda vse to velja za plovila, ki so neposredno izpostavljena vetru.

LPU
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Mar 09, 2010 20:28

Saj ni vse panika. Previdnost je mati modrosti ali : "Bolje cviknt kt pa fliknt"!
Mogoče res ni glavna težava, da ti barko vrže v pomol. Kaj pa cerade, antene, in ostala "navlaka", ki jo zmontiramo na plovila ???

To zna bit težava! Sem klical Sergia, naj dodatno poveže zimsko cerado, pa je rekel, ako stvarno zapuha idit če sve u p.... mate...u ne samo tvoja cerada :cry: Jebiga, bomo jutri čez dan malo preverjali kako in kaj. Fantje 120 vozlov vetra ni kar tako.

Joško poročaj, kaj dogaja v Izoli !!!
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Mar 09, 2010 20:31

CAR, ti pa si za hece! Dva muringa spredaj?! Pri nas v marini obstaja en muring na eno barko. Kdor ima pri nas dva muringa, ga sosed nima :roll: .
Dva šrtika na krmi, to je edino OK. Pa še križni vez, pa nategnjeni štriki, .... očitno bo jutri moja barka nekje na Jadranu :oops:
grem na kamero pogledat, če je še v marini :cry:

LP
:cry:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Mar 09, 2010 20:34

Novinec! Na en muring pa jaz nebi vezal!!! To je pa dolžnost marine, da uredijo, saj plačaš!!!
Jaz imam svojo lupino v marini "nikjer", pa imam 2 muringa! :!:
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » To Mar 09, 2010 20:46

Novinec, en muring je mal riziko ja.

Jaz imam celo leto 2, ne samo pozimi. Tako, da sem ziher pa če tud pride 200 vozlov. Edino cerade ne bom več našel :(

Je pa res, ko sem bil v Šimuni, sem zavezal 2 muringa, pa ob meni ni bilo nikogar, pa so prijazni mornarji v moji odsotnosti, enega odvezali in ga vrgli nazaj v vodo. Zakaj pa bi imel jaz dva, če ga drugi nimajo.
Banda pokvarjena, barke so pa nabijale v pomol in se razbijale uni modeli pa " pa desi se "

Lp Mitja
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Mar 09, 2010 20:48

Dragi Admin, v življenju še nisem imel dva muringa! Če ne bo šlo drugače, ga bom letos sam naredil še enega.
Aja pa še to, ne vem če se še spomniš, moja marina je v Poreču, ne v Monte Carlu :lol:

LP
:wink:

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » To Mar 09, 2010 20:56

Dva muringa skoraj morata bit (žal jih nekje res ni), prvo zaradi varnosti, drugo zaradi izravnanja barke.
Danes so v prednosti tisti, ki so lahko svoje barke malo odmaknili od pomolov, zategnili špringe, dodali kakšen bokobran in sneli štrleče predmete. Drugi pa čakamo usodo in se tolažimo, da se bo po tresoči gori rodila le miš.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
CAR
Admiral
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » To Mar 09, 2010 20:59

Novinec, jaz imam poleti in pozimi dva. Mislim, da imamo večinoma vsi po 2. Res je tako kot je napisal Admin, drugače se pa potopiš, vzames nekaj verige in debelo vrv in se spojis na glavno verigo katera povezuje bloke med seboj. Vsaj tako je pri nas povezano. Ravno danes pa so pripeljali nove pplavajoče pontone in jih bodo zamenjali poleg tega pa tudi vso verigo in vse betonske bloke. Investicija 1,5 mio EUR.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Mar 09, 2010 21:10

No zdaj pa vem, zakaj je naša marina dokaj poceni :lol: Edina investicija v treh letih je bila zamenjava omaric na pomolu, na srednjem pomolu so namestili par m2 tika,.... aja pa nekaj marinerov so zaposlili, tako da je za 87 privezov cca 10 marinerov, ko pa katerega rabiš da te priveže pa ga ni,.... aja, dobiš ga, če ga pokličeš v bife :cry:

V marinah se mi voda grauža, zato se bom težko potopil in sam naredil muring. Je pa škoda, da to nisem naredil prejšnjo soboto, ko sem se že kopal v civilu :oops: :roll:

LP
:wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost