Neverin Punat 7.10.11
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Neverin Punat 7.10.11
Kdor uporablja facebook lahko pogleda na profilu SeaHelp-a filmček današnje nevihte v Punatu, je blo kar veselo.
Upam da so "naše" barke ok.
lpg
Upam da so "naše" barke ok.
lpg
https://medisken.si
-
al
http://www.facebook.com/seahelp?sk=wall
pida a bo zj našu direkt na sred ekrana nima veze če nisi fejsbukov
pida a bo zj našu direkt na sred ekrana nima veze če nisi fejsbukov
Bilo je divje, verjemite, tudi tresel sem se, ker sem bil v LJ in mi je začel zvoniti mobitel, ko so me klicali kolegi... Moj Spiritus je bil takrat še v morju... Na srečo se je vse skupaj začelo ravno pri nas na Dunatu (vala je bilo pri meni 0 cm), do Punta pa se je dvignil orkanski val. Veter je menda dosegel hitrost 85 vozlov oziroma skoraj 160 km/h.
Vse se je začelo ob 14:30, barometer je menda padel v nulo, veter pa povsem ponehal, bonaca!!! Ob 15:00 uri so v Puntu videli, da se morje peni na Dunatu in v eni minuti je bilo neurje tam. Smer je bila popolna tramontana in ne neverin! Največja moč in val sta bila od 15:05 do 15:10, potem pa je veter do 15:15 upadel na normalo, ob 15:20 pa spet skoraj bonaca in dvig tlaka. Od velikih bark je poškodovanih 22, od tega sta 2 potopljeni! Manjša plovila so poškodovana skoraj 80%, če ne drugega imajo popraskane boke, saj so barke dobesedno tolkle med seboj... Veliki Galeb, barka dolga 9 metrov namenjena taxiju je izplula in po 100 metrih plovbe je bila že obrnjena na streho in se je v trenutnku potopila... Vse barke, ki so na korpomortih pred mestom Punat, so "odpotovale" skupaj z blokom vsaj enih 100 metrov proti izhodu... Tiste, ki so imele vez pri ribarnici, so sedaj na Punčalah, tiste s Punčal pa Pod gušterno... V glavnem, NORO, kaj podobnega pa ni bilo v Puntu že vsaj 50 let! Škoda je enormna, ribiči so popolnoma vsi brez dohodka, saj bodo barke na škveru naslednjih nekaj tednov.
V marini Punat je menda poškodovanih okrog 150 plovil, vendar se o tem ne govori veliko. Tranzitni pomol je delno zrušen.
Huje pa je bilo na rivi. Poškodovane so vse velike ribiške koče in ostale turistične ladje. Zakaj se lepo vidi na posnetku...
Imam tudi nekaj slik od sobote zjutraj, prilepim, ko utegnem!
Vse se je začelo ob 14:30, barometer je menda padel v nulo, veter pa povsem ponehal, bonaca!!! Ob 15:00 uri so v Puntu videli, da se morje peni na Dunatu in v eni minuti je bilo neurje tam. Smer je bila popolna tramontana in ne neverin! Največja moč in val sta bila od 15:05 do 15:10, potem pa je veter do 15:15 upadel na normalo, ob 15:20 pa spet skoraj bonaca in dvig tlaka. Od velikih bark je poškodovanih 22, od tega sta 2 potopljeni! Manjša plovila so poškodovana skoraj 80%, če ne drugega imajo popraskane boke, saj so barke dobesedno tolkle med seboj... Veliki Galeb, barka dolga 9 metrov namenjena taxiju je izplula in po 100 metrih plovbe je bila že obrnjena na streho in se je v trenutnku potopila... Vse barke, ki so na korpomortih pred mestom Punat, so "odpotovale" skupaj z blokom vsaj enih 100 metrov proti izhodu... Tiste, ki so imele vez pri ribarnici, so sedaj na Punčalah, tiste s Punčal pa Pod gušterno... V glavnem, NORO, kaj podobnega pa ni bilo v Puntu že vsaj 50 let! Škoda je enormna, ribiči so popolnoma vsi brez dohodka, saj bodo barke na škveru naslednjih nekaj tednov.
V marini Punat je menda poškodovanih okrog 150 plovil, vendar se o tem ne govori veliko. Tranzitni pomol je delno zrušen.
Huje pa je bilo na rivi. Poškodovane so vse velike ribiške koče in ostale turistične ladje. Zakaj se lepo vidi na posnetku...
admin napisal/-a:Bilo je divje, verjemite, tudi tresel sem se, ker sem bil v LJ in mi je začel zvoniti mobitel, ko so me klicali kolegi... Moj Spiritus je bil takrat še v morju... Na srečo se je vse skupaj začelo ravno pri nas na Dunatu (vala je bilo pri meni 0 cm), do Punta pa se je dvignil orkanski val. Veter je menda dosegel hitrost 85 vozlov oziroma skoraj 160 km/h.
Grozljivo. Samo nekaj mi ni jasno. Tramontana ponavadi zapiha po prehodu hladne fronte, predenj veter obrne v Burjo. Takrat bi moral tlak praviloma rasti, ne pa pasti. Močan padec tlaka je ponavadi značilen za frontalne, pa tudi toplotne nevihte. Da ni bila vseeno nevihta iz smerni N ?
Piki, mogoče imaš prav, ne vem... Žal nisem strokovnjak za vreme, čeprav tako čez prst se spoznam. V glavnem pihalo je s severa, in to HUDO močno. Bil je tudi ledeno mrzel veter... Kaj za vraga je to bilo, nimam pojma. Med samo nevihto sem bil tudi v Ljubljani, tako da vem kar sem slišal.
Prilagam pa sedaj nekaj fotografij, ki sem jih naredil v soboto zjutraj, po tem, ko v petek zvečer, ko sem prišel v Punat kar nisem mogel verjeti, da je to možno...
Na slikah glejte boke plovil, odprte razme, odtrgane ograje, popokane nadgradnje in kabine, strehe, tende...
Kaići so potopljeni skoraj vsak drugi...
Potem pa malo do obale zagledaš povsem potopljeno barko (za jadrnico).
In malo naprej vidiš povsem razsuto barko, ki jo je nekajkrat vrlo ob pomol, pa na pomol in potem potopilo...
Ene najlepše urejenih koč Zlatopružica in Lenica sta obe dobili konkretno dozo po krmi in pa predvsem po bokih.
Lepo se vidi, kako je odprlo zgornji del boka na spoju z razmo.
Spet povsem odtrgana razma od boka, v dvojno steno barke se vidi... Enako je povsem razbita tudi streha in kabina. Plovilo na sliki je stari Pičuljan, še iz časov, ko so dedje sedajšnjih lastnikov proizvajali vrhunska ribiška plovila...
Nekateri so na srečo dobili poškodbe le na enem mestu in še to ne prehude.
Ogromen problem bo popravilo vse nastale škode. Problem je v resource-ih, saj na Krku ni toliko kalafatov (ladijskih tesarjev), ki bi znali popravljati lesena plovila...
Prilagam pa sedaj nekaj fotografij, ki sem jih naredil v soboto zjutraj, po tem, ko v petek zvečer, ko sem prišel v Punat kar nisem mogel verjeti, da je to možno...
Na slikah glejte boke plovil, odprte razme, odtrgane ograje, popokane nadgradnje in kabine, strehe, tende...
Kaići so potopljeni skoraj vsak drugi...
Potem pa malo do obale zagledaš povsem potopljeno barko (za jadrnico).
In malo naprej vidiš povsem razsuto barko, ki jo je nekajkrat vrlo ob pomol, pa na pomol in potem potopilo...
Ene najlepše urejenih koč Zlatopružica in Lenica sta obe dobili konkretno dozo po krmi in pa predvsem po bokih.
Lepo se vidi, kako je odprlo zgornji del boka na spoju z razmo.
Spet povsem odtrgana razma od boka, v dvojno steno barke se vidi... Enako je povsem razbita tudi streha in kabina. Plovilo na sliki je stari Pičuljan, še iz časov, ko so dedje sedajšnjih lastnikov proizvajali vrhunska ribiška plovila...
Nekateri so na srečo dobili poškodbe le na enem mestu in še to ne prehude.
Ogromen problem bo popravilo vse nastale škode. Problem je v resource-ih, saj na Krku ni toliko kalafatov (ladijskih tesarjev), ki bi znali popravljati lesena plovila...
Kdo je na strani
Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta