Neverin Punat 7.10.11

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

Neverin Punat 7.10.11

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Okt 07, 2011 23:50

Kdor uporablja facebook lahko pogleda na profilu SeaHelp-a filmček današnje nevihte v Punatu, je blo kar veselo.
Upam da so "naše" barke ok.
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
vili
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a vili » So Okt 08, 2011 07:43

Hudo,res upam da so vse barke čim boljše odnesle.

L.P.
al

OdgovorNapisal/-a al » So Okt 08, 2011 07:53

Je odprt profil tako, da se vidi film tudi brez logiranja na FB.

To pa je res pizadrija... Čeprav mislim, da so naše barke v marini na boljšem, ker se ne naredi toliko vala.
Nevihte tukaj hodijo iz N oz NW in se ravno nabijejo v ta kot.

Groza.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Okt 08, 2011 09:05

men je kar slabo... jaz imam zavezanega, da je odprt na tranmontano, torej tud nevihte :(
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » So Okt 08, 2011 19:11

hekerji dajte link no...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » So Okt 08, 2011 19:18

al

OdgovorNapisal/-a al » Ne Okt 09, 2011 14:16

Dobil klic, da je tudi v marini dosti škode.
Preverite...
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Ne Okt 09, 2011 19:59

mamaMicka napisal/-a:http://www.facebook.com/seahelp

izvoli...

Jaz pri najboljši volji ne najdem videa...
Mogoče zato, ker nimam profila na FB?
Hvala, lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
cibro
Admiral

OdgovorNapisal/-a cibro » Ne Okt 09, 2011 20:12

http://www.facebook.com/seahelp?sk=wall

pida a bo zj našu direkt na sred ekrana nima veze če nisi fejsbukov :lol:
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Okt 09, 2011 20:27

To je bilo pa strašno. Pa saj so valovi preko metra in pol. Ne bi verjel, če ne bi videl tega videa, da se v zaprtem zalivu lahko razvije tako hudo morje. Me zanima kako so jo odnesla plovila v marini.
LP NT
Uporabniški avatar
ljubo
Admiral
Kraj: NOVA GORICA

OdgovorNapisal/-a ljubo » Ne Okt 09, 2011 20:42

Je možno. Klimno, ki ma še manjšo razdaljo so se razvili pred tremi leti do dva metra valovi tako, da so preplavljali vlobran pri pomolu. No tokrat pa naj bi jo srečno odnesli. Tko da v Klimnem in Šilu razn močnega vetra nič posebnega. Preverjeno pred parimi minutami.
pomisli in zgodilo se bo
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 10, 2011 12:19

Bilo je divje, verjemite, tudi tresel sem se, ker sem bil v LJ in mi je začel zvoniti mobitel, ko so me klicali kolegi... Moj Spiritus je bil takrat še v morju... Na srečo se je vse skupaj začelo ravno pri nas na Dunatu (vala je bilo pri meni 0 cm), do Punta pa se je dvignil orkanski val. Veter je menda dosegel hitrost 85 vozlov oziroma skoraj 160 km/h.
Vse se je začelo ob 14:30, barometer je menda padel v nulo, veter pa povsem ponehal, bonaca!!! Ob 15:00 uri so v Puntu videli, da se morje peni na Dunatu in v eni minuti je bilo neurje tam. Smer je bila popolna tramontana in ne neverin! Največja moč in val sta bila od 15:05 do 15:10, potem pa je veter do 15:15 upadel na normalo, ob 15:20 pa spet skoraj bonaca in dvig tlaka. Od velikih bark je poškodovanih 22, od tega sta 2 potopljeni! Manjša plovila so poškodovana skoraj 80%, če ne drugega imajo popraskane boke, saj so barke dobesedno tolkle med seboj... Veliki Galeb, barka dolga 9 metrov namenjena taxiju je izplula in po 100 metrih plovbe je bila že obrnjena na streho in se je v trenutnku potopila... Vse barke, ki so na korpomortih pred mestom Punat, so "odpotovale" skupaj z blokom vsaj enih 100 metrov proti izhodu... Tiste, ki so imele vez pri ribarnici, so sedaj na Punčalah, tiste s Punčal pa Pod gušterno... V glavnem, NORO, kaj podobnega pa ni bilo v Puntu že vsaj 50 let! Škoda je enormna, ribiči so popolnoma vsi brez dohodka, saj bodo barke na škveru naslednjih nekaj tednov.

V marini Punat je menda poškodovanih okrog 150 plovil, vendar se o tem ne govori veliko. Tranzitni pomol je delno zrušen.

Huje pa je bilo na rivi. Poškodovane so vse velike ribiške koče in ostale turistične ladje. Zakaj se lepo vidi na posnetku...
Imam tudi nekaj slik od sobote zjutraj, prilepim, ko utegnem!
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Okt 10, 2011 12:31

150?! Sunki do 85?! Ufff, mocno je bilo tole :shock: :shock: :shock:
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Okt 10, 2011 14:26

admin napisal/-a:Bilo je divje, verjemite, tudi tresel sem se, ker sem bil v LJ in mi je začel zvoniti mobitel, ko so me klicali kolegi... Moj Spiritus je bil takrat še v morju... Na srečo se je vse skupaj začelo ravno pri nas na Dunatu (vala je bilo pri meni 0 cm), do Punta pa se je dvignil orkanski val. Veter je menda dosegel hitrost 85 vozlov oziroma skoraj 160 km/h.
Vse se je začelo ob 14:30, barometer je menda padel v nulo, veter pa povsem ponehal, bonaca!!! Ob 15:00 uri so v Puntu videli, da se morje peni na Dunatu in v eni minuti je bilo neurje tam. Smer je bila popolna tramontana in ne neverin! Največja moč in val sta bila od 15:05 do 15:10, potem pa je veter do 15:15 upadel na normalo, ob 15:20 pa spet skoraj bonaca in dvig tlaka. Od velikih bark je poškodovanih 22, od tega sta 2 potopljeni! Manjša plovila so poškodovana skoraj 80%, če ne drugega imajo popraskane boke, saj so barke dobesedno tolkle med seboj... Veliki Galeb, barka dolga 9 metrov namenjena taxiju je izplula in po 100 metrih plovbe je bila že obrnjena na streho in se je v trenutnku potopila... Vse barke, ki so na korpomortih pred mestom Punat, so "odpotovale" skupaj z blokom vsaj enih 100 metrov proti izhodu... Tiste, ki so imele vez pri ribarnici, so sedaj na Punčalah, tiste s Punčal pa Pod gušterno... V glavnem, NORO, kaj podobnega pa ni bilo v Puntu že vsaj 50 let! Škoda je enormna, ribiči so popolnoma vsi brez dohodka, saj bodo barke na škveru naslednjih nekaj tednov.

V marini Punat je menda poškodovanih okrog 150 plovil, vendar se o tem ne govori veliko. Tranzitni pomol je delno zrušen.

Huje pa je bilo na rivi. Poškodovane so vse velike ribiške koče in ostale turistične ladje. Zakaj se lepo vidi na posnetku...
Imam tudi nekaj slik od sobote zjutraj, prilepim, ko utegnem!

Grozljivo. Samo nekaj mi ni jasno. Tramontana ponavadi zapiha po prehodu hladne fronte, predenj veter obrne v Burjo. Takrat bi moral tlak praviloma rasti, ne pa pasti. Močan padec tlaka je ponavadi značilen za frontalne, pa tudi toplotne nevihte. Da ni bila vseeno nevihta iz smerni N ?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 10, 2011 18:00

Piki, mogoče imaš prav, ne vem... Žal nisem strokovnjak za vreme, čeprav tako čez prst se spoznam. V glavnem pihalo je s severa, in to HUDO močno. Bil je tudi ledeno mrzel veter... Kaj za vraga je to bilo, nimam pojma. Med samo nevihto sem bil tudi v Ljubljani, tako da vem kar sem slišal.

Prilagam pa sedaj nekaj fotografij, ki sem jih naredil v soboto zjutraj, po tem, ko v petek zvečer, ko sem prišel v Punat kar nisem mogel verjeti, da je to možno...
Na slikah glejte boke plovil, odprte razme, odtrgane ograje, popokane nadgradnje in kabine, strehe, tende...

Kaići so potopljeni skoraj vsak drugi...
Slika
Slika

Potem pa malo do obale zagledaš povsem potopljeno barko (za jadrnico).
Slika

In malo naprej vidiš povsem razsuto barko, ki jo je nekajkrat vrlo ob pomol, pa na pomol in potem potopilo...
Slika
Slika

Ene najlepše urejenih koč Zlatopružica in Lenica sta obe dobili konkretno dozo po krmi in pa predvsem po bokih.
Slika
Slika

Lepo se vidi, kako je odprlo zgornji del boka na spoju z razmo.
Slika

Spet povsem odtrgana razma od boka, v dvojno steno barke se vidi... Enako je povsem razbita tudi streha in kabina. Plovilo na sliki je stari Pičuljan, še iz časov, ko so dedje sedajšnjih lastnikov proizvajali vrhunska ribiška plovila...
Slika
Slika

Nekateri so na srečo dobili poškodbe le na enem mestu in še to ne prehude.
Slika

Ogromen problem bo popravilo vse nastale škode. Problem je v resource-ih, saj na Krku ni toliko kalafatov (ladijskih tesarjev), ki bi znali popravljati lesena plovila...

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 2 gosta