grdosinje

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

tomaz_slo
Admiral

Re: gros...

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Feb 25, 2013 16:56

bostjan9 napisal/-a:Roman 1 .... koliko pa je tehtala ta želva????

A misliš da jo je tehtal? Če te zamenja s solato, si gotof.
bostjan9
Admiral

želva

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Feb 26, 2013 08:30

tomaz_slo...

Malo Romana1 zafrkavam, ker sem to želvo jaz slikal in je imela sigurno kakšnih 50-70 kg.... zanimivo. Slikano pri V. Garmenjaku.
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Sr Feb 27, 2013 14:58

Mogoče lahko jaz povem kaj zanimivega. Sem videl že marsikaj v Jadranu, nekaj tega imam tudi posnetega.

Npr. kapitalni modrulj, iz časov, ko je bil še ribolov še dovoljen:
http://www.youtube.com/watch?v=XHiSJ-9DGag¸

Od takrat naprej pa samo še kečendrilis
http://www.youtube.com/watch?v=xYJlKCQQQ38

ali pa samo poziranje
http://www.youtube.com/watch?v=0mZFcjDbrIo

Modrulji so zelo pogosti, predvsem junija, kasneje jih ribiči nekoliko razredčijo, lahko bi ujel kakšnega na vsakih nekaj dni ribolova. Do danes nisem opazil, da bi kazali kakšno agresijo do človeka, na Jabuki pa se vseeno raje ne bi kopal z njimi.

Želve so pogoste na odpretem morju:
http://www.youtube.com/watch?v=yihGpoFaTSo

Skoraj vsak dan vidimo kakšnega bucnja (mola-mola)
http://www.youtube.com/watch?v=NyREGgE3CAw

Večkrat sem srečal tudi mante, nekaj jih imam posnetih, bi moral malo pobrskat po arhivu.
Kar se kitov tiče, sem videl enkrat enega konkretnega pri Jabuki, ki se je metal visoko iz vode. Ko smo prišli bliže, da bi ga posneli, se je potopil in ga ni bilo več.
Velikega belega še nisem srečal. Tu pa tam se najde na odprtem kakšen mako, atlantski pes prav tako, o kakšnem kitovcu pa je vsakega nekaj časa prispevek v medijih.
Šestoškrgar - sixgill je reden prebivalec Jadrana, živi v velikih globinah - čez 100m, ponoči se pride prehranjevat na plitvejše sike. Kakšen se ujame v mreže od koč. Je pa zanimivo, da sicer naj ne bi bil napadalen, edini znan napad na človeka je registriran na italijanski strani Jadrana, kjer je napadel potapljača.

Največja tuna je bila menda ujeta kar nekaj časa nazaj pred Trstom, imela je kolikor se spomnim več kot 500 kil. V Srednjem Jadranu, kjer jaz lovim, vem za 303 kg težko, ki jo je ujela barka Sv. Ana (capt. Mure) kakšnih pet-šest let nazaj. Siser so v povprečju največje tune prisotne prev v severnem Jadranu, celo v Tržaškem zalivu (kakšnih pet-šest let jih tam ni bilo več, predlani pa so se pričele spet pojavljati).

Za orke sem slišal, da delajo ribičem težave ob Gibraltarju v času, ko se skozi selijo modroplavutne tune, sicer pa jih menda ni tam. Da bi bila kakšna v Jadranu močno dvomim. Mala orka ni posebna vrsta, obstaja samo klasična orka - kit ubijalec, ki mimogrede spada k delfinom.

LP
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Feb 27, 2013 15:18

Pozdrav tuna, zdaj vem s kom damjan v. lovi te grdosije. :lol:
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Sr Feb 27, 2013 15:34

Fino!

Imam eno vprašanje - ali mogoče ni najbolj modro hraniti morske pse ob plovilu? Si ne morem, da ne bi pomisli, da se morski pes v spomin zapeče vzorec - čoln/hrana...... Sem popoln laik na temo morskega življa in njhovih nravi.
No je pa še komentar - mala orka obstaja kot vrsta (na žalost je sledeči link precej pavšalen, je pa vseeno dovolj nazoren) - http://sl.wikipedia.org/wiki/Delfini
https://vodovod-rh.si/
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Sr Feb 27, 2013 17:44

@Tuna; :shock: :shock: To delaj!

Se da iz tvojega prispevka sklepat, da te zobate hrustančnice sploh niso tako redek pojav v našem morju?
Nekaj sem slišal, da so Italijani in Hrvatje družno opravljali neke raziskave z letali in opazili vrste rib, za katere so menili, da jih sploh ni v Jadranu. Menda je to morje presenetljivo bogato z velikimi prebivalci.

Vem, da je malo možnosti, da te en tak pes pregrizne, a te vseeno kot očitnega insiderja sprašujem po mnenju glede varnosti podvodnega ribolova, recimo na zahodni obali Dugega otoka, ali kakega drugega otoka z podobno izpostavljeno, ter strmo obalo? Tudi Senjski kanal ima marsikje strme obale z dnom nekje v temi in ravno tam so lepe razpoke, ter šargere.

Kaj je na tej Jabuki tako privlačnega za big game? Le to, da je osamelec sredi globokega morja, ali še kaj drugega?

Je bil Mako tudi ob tvojem opazovanju tako živahen kot deluje po televiziji?

Manta kot manta, ali golob? In, če manta kak razpon?

Obstajajo tudi male in pritlikave Orke. Za malo Orko sem prebral, da je rada v plitvih morjih in tudi v Jadranu, a nikjer nisem našel nobenega zapisa, da bi jo kdo ulovil ali fotografiral. Je cela črne barve, brez belih lis.

p.s.

Za velike ribe sem se pričel zanimat, ko sem še kot osnovnošolec lovil iglice na pomolu v Novem Gradu. Bilo je precej zgodaj zjutraj in naenkrat so pričele kapitalne ribe v majhnih jatah precej razpršeno, a vse v isto smer skakat iz vode. Malce za tem se je na gladini pojavila konkretna plavut morskega psa, kakih 10 cm je je pogledalo ven in je hitro vijugala levo-desno v približno 2-3 m amplitudi. To se je dogajalo 15-20 m od obale, tik nad robom kjer se globina strmo poveča na kake 3-4 metre. Pojavila se je le ena plavut, verjetno rep in to dvakrat, obakrat je približno 30-40 m daleč sekala gladino.
Tema me je dokončno zasvojila, ko sem 1982 leta na Pagu v Straškem med pozno popoldanskim smučanjem na vodi bočno od čolna videl dva konkretna vrtinca. Ko sem se potegnil čez ta vrtinec, sem videl dve ali morda tri velike črne gmote, ki so se v krogu vrtele pod mano. Po domače sem se usral in si dolgo nisem upal spustit štrika. To so bili "Žrelo" časi in sem kar čakal, kdaj mi bo nekaj odgriznilo rep smučke. Drugi dan so nam domačini povedali, da je to čas, ko se tune približajo obali in, da sem jih videl med ženitvijo. :D

Okrog 1990 smo pred nekim kampom pri Senju videli delfine kako mirno plavajo po prelivu. Z očetom sva šla med njih z čolnom in bilo jih je prav zanimivo gledat. Nič se niso bali, le kakih 10 m distance od čolna so držali. Najbolj se mi je vtisnilo v spomin, kako sta samica in mladič družno prihajala po zrak. najprej mama in tik za njo tesno ob boku mladič. Ne vem, ampak menim, da to niso bile velike plickavke. Živali so izgledale črne in enakomernega tona po celem telesu. Bile so kar konkretne mrcine, menim da nad 3 m. Bi lahko bile obloglavke ali piloti?
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Mar 01, 2013 15:12

To bi bili pa veliki golobi, s premerom čez krila 4-5 m. mante dobro poznam. Enkrat je en tp na tekmovanju ujel eno na trnek, pa mu je potem niso priznali :roll:

Za mini orko pa priznam, da nisem vedel. Če je cela črna, jo je verjetno težko ločiti od ostalih vrst. Sem pa že ujel delfina na rapalo.

Jabuka je raj za ribolov, na žalost vedno manj, pa vendar. Privlačne so predvsem podvodne planote v neposredni bližini, kjer se vrhovi dvigujejo na 80-90 m. Tam se sidramo in lovimo čez noč. Pretežno belo ribo. Tune je pa tudi kar precej v okolici, pa mečaric tudi. Sicer pa se za big game ne splača hoditi tako daleč. Ob sami Jabuki se pa da kaj zanimivega ujet čez dan .
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Mar 01, 2013 15:47

EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » To Mar 05, 2013 14:22

Tuna napisal/-a:Mogoče lahko jaz povem kaj zanimivega. Sem videl že marsikaj v Jadranu, nekaj tega imam tudi posnetega.

Npr. kapitalni modrulj, iz časov, ko je bil še ribolov še dovoljen:
http://www.youtube.com/watch?v=XHiSJ-9DGag¸

Od takrat naprej pa samo še kečendrilis
http://www.youtube.com/watch?v=xYJlKCQQQ38

ali pa samo poziranje
http://www.youtube.com/watch?v=0mZFcjDbrIo

Modrulji so zelo pogosti, predvsem junija, kasneje jih ribiči nekoliko razredčijo, lahko bi ujel kakšnega na vsakih nekaj dni ribolova. Do danes nisem opazil, da bi kazali kakšno agresijo do človeka, na Jabuki pa se vseeno raje ne bi kopal z njimi.

Želve so pogoste na odpretem morju:
http://www.youtube.com/watch?v=yihGpoFaTSo

Skoraj vsak dan vidimo kakšnega bucnja (mola-mola)
http://www.youtube.com/watch?v=NyREGgE3CAw

Večkrat sem srečal tudi mante, nekaj jih imam posnetih, bi moral malo pobrskat po arhivu.
Kar se kitov tiče, sem videl enkrat enega konkretnega pri Jabuki, ki se je metal visoko iz vode. Ko smo prišli bliže, da bi ga posneli, se je potopil in ga ni bilo več.
Velikega belega še nisem srečal. Tu pa tam se najde na odprtem kakšen mako, atlantski pes prav tako, o kakšnem kitovcu pa je vsakega nekaj časa prispevek v medijih.
Šestoškrgar - sixgill je reden prebivalec Jadrana, živi v velikih globinah - čez 100m, ponoči se pride prehranjevat na plitvejše sike. Kakšen se ujame v mreže od koč. Je pa zanimivo, da sicer naj ne bi bil napadalen, edini znan napad na človeka je registriran na italijanski strani Jadrana, kjer je napadel potapljača.

Največja tuna je bila menda ujeta kar nekaj časa nazaj pred Trstom, imela je kolikor se spomnim več kot 500 kil. V Srednjem Jadranu, kjer jaz lovim, vem za 303 kg težko, ki jo je ujela barka Sv. Ana (capt. Mure) kakšnih pet-šest let nazaj. Siser so v povprečju največje tune prisotne prev v severnem Jadranu, celo v Tržaškem zalivu (kakšnih pet-šest let jih tam ni bilo več, predlani pa so se pričele spet pojavljati).

Za orke sem slišal, da delajo ribičem težave ob Gibraltarju v času, ko se skozi selijo modroplavutne tune, sicer pa jih menda ni tam. Da bi bila kakšna v Jadranu močno dvomim. Mala orka ni posebna vrsta, obstaja samo klasična orka - kit ubijalec, ki mimogrede spada k delfinom.

LP

Lepo , da si se spet malo oglasil legenda !

Lep pozdrav iz Ljubljane.
FISHING & SAILING IS LIFE
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Mar 03, 2014 15:25

Včasih smo se slinili okrog Coustojevih filmov, ter se čudili mrcinam iz eksotičnih morij ampak zadnje čase se recimo v Wikipediji, pa še kje drugje pojavlja Jadran kot življenski prostor za ribe, ki jim tega ne bi prisodil.

Tokrat me zanima, če je morebiti kak od vas, ki lovite velike mrcine že zapel ali vsaj videl Odontaspis Taurusa (peščeni tiger) ali Odontaspis Feroxa(manjšezobi peščeni tiger)? Wiki za oba pravi, da živita v Jadranu.
:shock:
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Mar 07, 2014 09:54

Kolikor je meni znano, so v Jadranu od pelagialnih psov več ali manj prisotni sledeči (po pogostosti pojavljanja):

Modrulj - Prionace glauca
Lisica - Alopias vulpinus
Atlantski morski pes - Lamna nasus
Glavonja, šestškrgar, volonja - Hexanchus griseus
Mako - Isurus oxyrinchus
Veliki beli - Carcharodon carcharias

Vse ostalo so lahko samo slučajna in izjemno redka srečanja, težko bi človek lahko rekel, da živijo v Jadranu, lahko pa brez dvoma preživijo, vsaj nekaj časa. Tudi Wiki nima vedno prav.
Slišal sem, da so pred časom iz Tržaškega zaliva potegnili ven enega Albanca, kar pa še zdaleč ne pomeni, da Albanci živijo v Tržaškem zalivu ;-)-.

LP Tuna
4TUNA fishing team
www.4tuna.si
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Pe Mar 07, 2014 11:03

Tuna napisal/-a:Slišal sem, da so pred časom iz Tržaškega zaliva potegnili ven enega Albanca, kar pa še zdaleč ne pomeni, da Albanci živijo v Tržaškem zalivu ;-)-.

Ja :D

In kako pogosta sta atlantski in mako v primerjavi z modruljem?
Si že zahakljal kakega maka in če si, je res tako živ kot se piše o njemu?
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Po Mar 10, 2014 12:23

SR 290 napisal/-a:
Ja :D

In kako pogosta sta atlantski in mako v primerjavi z modruljem?
Si že zahakljal kakega maka in če si, je res tako živ kot se piše o njemu?

Oba sta zelo redka, mako še bolj kot atlantski. Sam nisem nikoli ujel nobenega od njih, poznam pa primere.
4TUNA fishing team

www.4tuna.si
kondor88
Admiral

OdgovorNapisal/-a kondor88 » Po Mar 10, 2014 13:39

da ne uporabljamo ali celo pačimo srbske oz. hrvaške besede GRDOSIJA, množ. GRDOSIJE, popravimo naslov "grdosiNje"
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Mar 10, 2014 14:41

Nisem uporabil tujke Grdosija, temveč sem nalašč uporabil slengovsko besedo grdosinja, ki v tem primeru nima enakega pomena.
Ni ravno slovnično pravilno, a je še vedno na nivoju veilke večine pogovornih oddaj RTV Slovenije. Predvsem tisti, ki lezejo mlajšim v rit, praviloma govorijo podobno "ljubljanščino" kot recimo gospod župan. Uredi njih, pa se bomo ostali samoumevno pazili kake besede uporabljamo. :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost