Moški ligenj
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Moški ligenj
Te dni so imeli ribiči v Kvarnerju res zelo bogat ulov. Vsak dan se je vračalo veliko število polnih ribaric. Poleg lokard in sardel pa so ulovili tudi precej moških lignjev. Ker je bila cena sitnica (20 kun/kg), me zanima uporabnost teh pritlikavcev 
pajer1 napisal/-a:Na to vprašanje se bo dalo odgovoriti šele, ko boš dal prevod izvirnega besedila.
LP
.
Zadnje oktoberske in prve novemberske dni so imeli ribiči v Kvarnerju res zelo bogat ulov. Vsak dan se je vračalo veliko število ribiških ladij, polnih rib. Poleg lokard (plavic) in sardel pa so ulovili tudi nekaj 100 kg majhnih lignjev. Lokalni ribič je razložil, da so to lignji moškega spola. Ker je bila cena zelo ugodna (20 kun/kg), me zanima uporabnost teh ligenjčkov
- Tuna
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Maribor-Murter
- Kontakt:
Verjetno, da si nekdo to tako razlaga:
- lignja - ženskega spola
- lignjun - moškega spola
Lignjuni so manjši od lignje, kulinarično manj zanimivi. Gre za drugo vrsto. Kvaliteta odgovarja ceni.
LP
- lignja - ženskega spola
- lignjun - moškega spola
Lignjuni so manjši od lignje, kulinarično manj zanimivi. Gre za drugo vrsto. Kvaliteta odgovarja ceni.
LP
4TUNA fishing team
www.4tuna.si
www.4tuna.si
.
Razlika je očitna.
Totanj je globokomorski mehkužec.
Totanj je tudi bolj oranžno rjave barve, dočim ligenj rdečkast.
LP
.
.
Razlika je očitna.
Totanj je globokomorski mehkužec.
Totanj je tudi bolj oranžno rjave barve, dočim ligenj rdečkast.
LP
.
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
To informacijo je dal direktno ribič v pogovoru s stranko, ki se je zanimala za zadevo. Sam sem pa firbcal. Najprej je nekaj zamrmral (znalo bi biti totanj), nato pa je na kratko vprašanje 'a' (oprostite, nisem razumel, lahko prosim ponovite?) dejal, da je to muški liganj.
Hvala vsem za informacije. Čeprav vidim, da so mnenja o okusu deljena.
Ali z ribiškimi ladjami lovijo prave lignje enako kot te lignjune, ki so bili v tem primeru kolateralna škoda?
Hvala vsem za informacije. Čeprav vidim, da so mnenja o okusu deljena.
Ali z ribiškimi ladjami lovijo prave lignje enako kot te lignjune, ki so bili v tem primeru kolateralna škoda?
.
No, pa bomo počasi "moškega lignja"prignali do tam kjer mora bit.
Jaz imam nekaj lastnih kulinaričnih izkušenj s tem falotom.
Razlika v okusu napram lignju je očitna. Totanj nima močne arome, okus je povprečen, mehkoba je bolj proti trdem kot mehkem. Obvezno globoko zmrzovanje naj bo počasno in odtajevanje hitro. Obvezno je tudi kuhanje pod pritiskom. Ko je kuhan ga uporabljam za rižote, brodete, mešane morske solate, morske golaže, ...... Frigat, peči na žaru ne gre. Skratka, da je daljši čas toplotne obdelave. Pa vse skupaj ni neka gurmanska delicija. Tam kjer se hočeš in moraš izkazat, nanj tudi pomislim ne.
Relativno poceni nahraniš lačne.
Podobna razlika, vendar manjša, je med hobotnico in muškatno hobotnico.
LP
.
No, pa bomo počasi "moškega lignja"prignali do tam kjer mora bit.
Jaz imam nekaj lastnih kulinaričnih izkušenj s tem falotom.
Razlika v okusu napram lignju je očitna. Totanj nima močne arome, okus je povprečen, mehkoba je bolj proti trdem kot mehkem. Obvezno globoko zmrzovanje naj bo počasno in odtajevanje hitro. Obvezno je tudi kuhanje pod pritiskom. Ko je kuhan ga uporabljam za rižote, brodete, mešane morske solate, morske golaže, ...... Frigat, peči na žaru ne gre. Skratka, da je daljši čas toplotne obdelave. Pa vse skupaj ni neka gurmanska delicija. Tam kjer se hočeš in moraš izkazat, nanj tudi pomislim ne.
Relativno poceni nahraniš lačne.
Podobna razlika, vendar manjša, je med hobotnico in muškatno hobotnico.
LP
.
pajer 1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta