Na željo člana Roman 1 se je tule znašlo tudi tole. Če se bo razvila zdrava debata, bom čez čas ko se umiri, temo zaklenil. Tako bo tema ostala na vrhu za zmeraj in je ne bo potrebno iskat.
Roman 1 napisal/-a:...Daj v ribolovni temi razloži kako na nepoznanem terenu najdeš pošte in kako se je treba sidrat na braku.
Roman 1,
ribone se lovi povsod. Za njih je zakon, da si nad kotanjo, oz tam kjer podvodni teren prehaja iz strmega v položnega do ravnega. Poleti globina od 30-60m. Kolikor je kotanja globoka. Pomembne so naveze. Spodnji trnek je najmanj še 15cm daljši kot je svinec. Se pravi da je na dnu. Drugi trnek je pa tam pol metra zgoraj. Tretjega, še višje, ne uporabljam že dolgo, ker se nanj ulovi zelo malo. Trneki samo vrhunski, tanki 3-5 OWNER. Do nedavnega so se dobili Tubertini bronzato, ki so mi ujeli veliko lepih primerkov. Po vsakem kolikor toliko uspešnem ribolovu se trneki z navezo do glavne vrvice zamenja z novimi. Zgubijo ostrino in predvez je sigurno načeta, vozel že popušča,... Lovim izključno s pletenico, ki je toga, neelastična in čutiš oz. vidiš vsak prijem. Palica Tubertini PRO 2,70m z zelo tankim mehkim vrhom. Imam jo že več kot dvajset let. Vrhov sem zamenjal sigurno že 50. Prijemi ribonov so sorazmerni njihovi velikosti. Manjši je ribon, bolj poruka. Bolj je velik, bolj je nežen pri prijemu. To pomeni, da ko spustim na dno takoj v položaj kontrole. Vrh je močno ukrivljen proti gladini, kar omogoča njegova mehkoba. Prijem večjega, velikega ribona je skoraj zmeraj tak, da se vrh začne ravnat in rahlo spuščat. Kot bi počasi dvigoval in spuščal vabo kakih 20cm. To pomeni, da s togo-trdo palico in najlonom, ki se razteza kot elastika, takega prijema sploh ne zaznaš. Takrat samo dvignem palico za kakih pol metra in če čutim težo še kratek zateg.
S teh fotk se vidi mehkoba zgornjega dela palice.
Na tej se vidi kako je vrh in sama palica v pričakovanju prijema.
Sidranje je pa zgodba zase. Prvo je pregled s sonarjem. Če in ponavadi je rano zjutraj mirno morje, spustim sidro, mačka 5kg, do dna in še kakih 5 metrov vrvi več. Ponavadi me potem zelo počasi nosi, ker sidro ne prime. Orje po dnu. če prime je v redu, če ne pa tudi. Ponavadi na peščenem dnu ne prime. S tem preiskuješ teren in ko se začnejo prijemi bolj konkretizirat označiš točko na GPS-u. Izvlečem tretjino vrvi-sidra, odpeljem kontra-vzratno od sidrne vrvi in se sidram s podaljševanjem vrvi, da sem na poziciji, kjer je bilo več prijemov. Sidranje na 40, 50 ali celo 60m zahteva majhno debelino vrvi. Osmica je več kot dovolj. Zopet tanjša pa preveč reže v roke pri dvigovanju.
E, moji ribiški prijatelji, za lepo ribo se trpi. Sploh ko dviguješ 70,80m vrvi s sidrom.
LP