Lignjelov-osnovno
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Lignjelov-osnovno
Sem ribič ki je v zna lovit orade, arbune in tudi veliko drugih rib nezznam pa loviti lignje. Pri tem področju sem čisti začetnik in pomagalo bi mi vse kar mi boste povedali 
Pozdravljen!
Si pobrskal po rubriki ribolov. Veliko je napisanega. Tudi literature so omenjene. Poleg maš tudi linke od sorodnih forumov, katerih člani so naši morjeplovci. Moraš si vzeti čas. Lp
Si pobrskal po rubriki ribolov. Veliko je napisanega. Tudi literature so omenjene. Poleg maš tudi linke od sorodnih forumov, katerih člani so naši morjeplovci. Moraš si vzeti čas. Lp
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
- Marjan Tomki
- Admiral
- Kraj: Ljubljana
Mislim, da je iskal, pa ni našel nič namenjenega začetniku za lignje. Ko sem šel pogledat, jaz tudi še ne.
Nekaj namigov sem vseeno našel:
Tole je v dolgi temi o lignjelovu 2013
Pred tem je v glavnem, da se nič ni ujelo, nekaj malega kaj se je ujelo, pa nič posebnega o tem kako. Tule pa je ataščuk najbrž v tej temi prvi tudi nekaj napisal o tem, kako je ujel, kar je na fotkah.
Saj res gotovo že kje piše, ampak kje?
Tule je vsaj omenjeno, kako je bilo tole ujeto, naprej po temi pa nisem iskal
Brskal sem s forumovim iskalnikom ('išči' na začetku stani) in vtipkal lign* *lov* ter kliknil 'po vseh - veeelik kup zadetkov. V pregledanem delu nisem našel nič, kar bi bilo prav za začetnike pri lignjih.
Nekaj namigov sem vseeno našel:
Tole je v dolgi temi o lignjelovu 2013
Pred tem je v glavnem, da se nič ni ujelo, nekaj malega kaj se je ujelo, pa nič posebnega o tem kako. Tule pa je ataščuk najbrž v tej temi prvi tudi nekaj napisal o tem, kako je ujel, kar je na fotkah.
Saj res gotovo že kje piše, ampak kje?
Tule je vsaj omenjeno, kako je bilo tole ujeto, naprej po temi pa nisem iskal
Brskal sem s forumovim iskalnikom ('išči' na začetku stani) in vtipkal lign* *lov* ter kliknil 'po vseh - veeelik kup zadetkov. V pregledanem delu nisem našel nič, kar bi bilo prav za začetnike pri lignjih.
Correct me if I am wrong, please.
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Re: Lignjelov-osnovno
fizz23 napisal/-a:Sem ribič ki je v zna lovit orade, arbune in tudi veliko drugih rib nezznam pa loviti lignje. Pri tem področju sem čisti začetnik in pomagalo bi mi vse kar mi boste povedali
Kar nekaj dni gledam tale post in razmišljam, kakšen odgovor bi bil primeren. Da bi napisal kot nek priročnik nima smisla, ker bi nastal roman.
Malce čudno, ker se pohvališ, da loviš orade, arbune, ...... o lignjelovu pa nimaš pojma. Ta način lova spada poleg vsega ostalega. Kot ata na mamo.
OK, kaj pa če si ribolovec, ki lovi samo z barke?
Glej opremo imaš, ni kaj. Naveži puščo in lovi. Če greš lovit z obale poglej kakšno opremo in vabe imajo izkušeni lignjelovci in posnemaj. Pa čitaj forume, revije, knjige o ribolovu, ...
Na bolj konkretna vprašanja se bo dobil bolj konkretni odgovor.
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
"Sestavine": peškafondo, laks in palica. Zadnje ni nujno, ko loviš iz barke. Po mojih izkušnjah izberi raje težji in svetlejši peškafondo. Kupi jih raje več, ker jih boš velikokrat zataknil in utrgal - še posebno iz obale...
Iz obale se ponavadi lovi tam, kjer so ulične svetilke postavljene blizu obale. Menda to privablja...
Na morju pa se lovi tam, kjer je največ bark.
srečno
Iz obale se ponavadi lovi tam, kjer so ulične svetilke postavljene blizu obale. Menda to privablja...
Na morju pa se lovi tam, kjer je največ bark.
srečno
Lov lignjev
Najbolj osnovno in enostavno je, da si kupiš komplet od DTD-ja.....tam imaš spodaj eno peškafondo in zgoraj eno puščo, vse skupaj je navito na stiropor, vmes je vrtljivka in zadeva je O.K. Cena 89 kun.
Sam se ponavadi odločim za oranžbno ali rdečo skosavico.
Način lova.....
Po mojih izkušnjah je najboljši lov tam kjer je travnato dno.
Peškafondo spustiš do dna in nato malo dvigneš (to je način lova iz barke).
Nato pa rahlo dviguješ gor in dol. Ne preveč silovito. Sam nikoli ne maham, kot to počnejo domačini, se mi zdi nesmiselno..... Ponavadi je prijem bolj pri dnu, ni pa nujno.
Če je trava na dnu močna, priporočam, da zamenjaš peškafondo s svincem, zopet odvisno na kakšni globini loviš in kakšen je tok. Sam uporabljam do 20 metrov globine okoli 40 g svinec.
Ko ligenj prime dobro začutiš prijem, tudi če je majhen. Ko ligenj "prime" najlon vseskozi vleči, ne popuščat, ker če najlon popustiš, je velika verjetnost, da se ligenj odpne. Ko vlečeš lignja ven iz globine, najlon polagaj kar v barko, ker če boš navijal na motovilo boš prepočasen.....
Na takšen način sam lovim do nekje 25 metrov globine, na večje globine pa vse na palico, ker drugače imaš preveč najlona pri nogah in se vse zaplete.....
To je eden od številnih načinov lignjelova.....
Drugače pa kandidati....... v januarju grem za 3 dni na lignjelov na Kornate... in se lahko prijavite in GREMO V NAPAD.....nekajkrat so bili z mano že Roman 1, Bober, Ervin, Rudl, Zali itd in vedno se je kaj ujelo......
Na dan s vprašanji.......
l.p. b9
Sam se ponavadi odločim za oranžbno ali rdečo skosavico.
Način lova.....
Po mojih izkušnjah je najboljši lov tam kjer je travnato dno.
Peškafondo spustiš do dna in nato malo dvigneš (to je način lova iz barke).
Nato pa rahlo dviguješ gor in dol. Ne preveč silovito. Sam nikoli ne maham, kot to počnejo domačini, se mi zdi nesmiselno..... Ponavadi je prijem bolj pri dnu, ni pa nujno.
Če je trava na dnu močna, priporočam, da zamenjaš peškafondo s svincem, zopet odvisno na kakšni globini loviš in kakšen je tok. Sam uporabljam do 20 metrov globine okoli 40 g svinec.
Ko ligenj prime dobro začutiš prijem, tudi če je majhen. Ko ligenj "prime" najlon vseskozi vleči, ne popuščat, ker če najlon popustiš, je velika verjetnost, da se ligenj odpne. Ko vlečeš lignja ven iz globine, najlon polagaj kar v barko, ker če boš navijal na motovilo boš prepočasen.....
Na takšen način sam lovim do nekje 25 metrov globine, na večje globine pa vse na palico, ker drugače imaš preveč najlona pri nogah in se vse zaplete.....
To je eden od številnih načinov lignjelova.....
Drugače pa kandidati....... v januarju grem za 3 dni na lignjelov na Kornate... in se lahko prijavite in GREMO V NAPAD.....nekajkrat so bili z mano že Roman 1, Bober, Ervin, Rudl, Zali itd in vedno se je kaj ujelo......
Na dan s vprašanji.......
l.p. b9
lov lig.
Ko ligenj prime, kjer koli že,.... al pri dnu, včasih prime, ko vlečeš peškafondo ven, včasih, ko jo spuščaš.....vlečeš enakomerno brez popuščanja.... ko ga privlčečeš do gladine in ga pridvigneš toliko, da pomoli glavo iz morja, tedaj počakaš za sekundo, da izpljune, na tak način bo barka malo manj "črna"...ni pa obvezno da počakaš....
Včasih ko vlečeš ligenja proti gladini, imaš občutek, da je izpustil vabo, no saj to se včasih tudi zgodi, včasih pa ligenj sam plava proti tebi in ti kar naprej vlečeš.....
Vse skupaj si lahko narediš tudi na palico. V tem primeru se ti laks manj zapleta, navijaš pa prav tako enakomerno......za večje globine 45 - 55 metrov pa uporabljaj svinec okoli 100 g, drugače vabe ne boš spravil do dna....
Včasih ko vlečeš ligenja proti gladini, imaš občutek, da je izpustil vabo, no saj to se včasih tudi zgodi, včasih pa ligenj sam plava proti tebi in ti kar naprej vlečeš.....
Vse skupaj si lahko narediš tudi na palico. V tem primeru se ti laks manj zapleta, navijaš pa prav tako enakomerno......za večje globine 45 - 55 metrov pa uporabljaj svinec okoli 100 g, drugače vabe ne boš spravil do dna....
lignji - lov
Lov zagotovljen..... hahahahahahaha...tu pa ne morem drugače, kot da sem se od srca nasmejal..... poglej malo lignjelov 2012, pa 20111, pa 2013....boš videl, kako sem pisal, če kdo kaj ulovi...., ko velikokrat ni bilo nič....
Lignji so isto kot ženska.....Nepredvidljivi, iskani, včasih ne "potegne", pa vidiš, kako je blizu, skrivnostni in ko so pri volji, da "delajo", moraš to vsekakor 100 % izkoristiti, drugače ti bo drugič žal in si boš rekel, " ZADNJIČ PA SO TAKO DELALI, MEN SE PA NI LJUBILO VEČ......
Zaradi tega so tudi moje fotografije takšne, da jih je včasih polna miza, ali polna barka, potem pa nič in nič in nič...pa kakšen komad ali dva itd.....
Ko boš 1 x odkril pozicije, boš lovil.... vsekakor pa mi je všeč, da sprašuješ..... sam ti bom sigurno povedal, kolikor pač sam znam in vem...
Lignji so isto kot ženska.....Nepredvidljivi, iskani, včasih ne "potegne", pa vidiš, kako je blizu, skrivnostni in ko so pri volji, da "delajo", moraš to vsekakor 100 % izkoristiti, drugače ti bo drugič žal in si boš rekel, " ZADNJIČ PA SO TAKO DELALI, MEN SE PA NI LJUBILO VEČ......
Zaradi tega so tudi moje fotografije takšne, da jih je včasih polna miza, ali polna barka, potem pa nič in nič in nič...pa kakšen komad ali dva itd.....
Ko boš 1 x odkril pozicije, boš lovil.... vsekakor pa mi je všeč, da sprašuješ..... sam ti bom sigurno povedal, kolikor pač sam znam in vem...
Re: lignji - lov
bostjan9 napisal/-a:
Lignji so isto kot ženska.....Nepredvidljivi, iskani, včasih ne "potegne"
velikokrat izpljune
Dobro razložena tehnika
http://m.youtube.com/watch?v=huLEEdUfSv ... uLEEdUfSvY
http://m.youtube.com/watch?v=huLEEdUfSv ... uLEEdUfSvY
.
Res je vse dobro predstavljeno. Toda, ne da se naučit, če sam ne poiskusiš. Lastni občutki so daleč pred vsemi filmčki, debatami na forumih in podobno. Te informacije so vredne 10%. So sicer zelo pomembne in uporabne, toda lovit, lovit in še enkrat lovit je potrebno.
Uspehi so več ali manj zmeraj. Enkrat manjši, drugič srednji, tretjič ... polna kapa.
Menim, da je pri večini še zmeraj preveč ciljno usmerjeno prepričanje na relaciji lovec-plen. Ribolov je hoby program, rekreacija, način življenja, ...
Koliko pa domov odnesete ko greste s fitnesa, trekinga po gozdovih, kolesarjenja, tenisa, plavanja, ....
Pri veliko dejavnostih dobite-dobimo samo polno dušo in energijo, čeprav ste-smo utrujeni. Uživajte-mo v dogajanju ob vodi, na vodi in pod vodo. Spustite manjši plen, ker pride večji. Odprite oči, dušo in relax.
Nihče mi ne bo rekel, da je vstajanje ob 5 preč in uro in pol vožnje do barke, priprava barke , cel dan na vodi pri suhi hrani, pospravljanje barke in zopet vožnja domov kakšen poseben užitek. Toda zaradi tistih ur vmes se pa splača "trpet".
LP
.
Res je vse dobro predstavljeno. Toda, ne da se naučit, če sam ne poiskusiš. Lastni občutki so daleč pred vsemi filmčki, debatami na forumih in podobno. Te informacije so vredne 10%. So sicer zelo pomembne in uporabne, toda lovit, lovit in še enkrat lovit je potrebno.
Uspehi so več ali manj zmeraj. Enkrat manjši, drugič srednji, tretjič ... polna kapa.
Menim, da je pri večini še zmeraj preveč ciljno usmerjeno prepričanje na relaciji lovec-plen. Ribolov je hoby program, rekreacija, način življenja, ...
Koliko pa domov odnesete ko greste s fitnesa, trekinga po gozdovih, kolesarjenja, tenisa, plavanja, ....
Pri veliko dejavnostih dobite-dobimo samo polno dušo in energijo, čeprav ste-smo utrujeni. Uživajte-mo v dogajanju ob vodi, na vodi in pod vodo. Spustite manjši plen, ker pride večji. Odprite oči, dušo in relax.
Nihče mi ne bo rekel, da je vstajanje ob 5 preč in uro in pol vožnje do barke, priprava barke , cel dan na vodi pri suhi hrani, pospravljanje barke in zopet vožnja domov kakšen poseben užitek. Toda zaradi tistih ur vmes se pa splača "trpet".
LP
.
pajer 1
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost