Panula za zobatce

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Maj 29, 2014 20:08

Bazen za živo vabo je itak pogoj, da se greš lovljenje z živo vabo... Posoda kot del barke (ponavadi v eni od klopi) ali pa zunanja (najbolje hladilna torba) in pa stalna cirkulacija morske vode, kot jo je opisal Matejm1... Ali črpalka na kolu ali pa kar v trup vgrajena črpalka...
Da ne bo samo teorija, tak bazen sem naredil, pa hidravlično in električno povezal že 2x. Zadovoljen marenostrum? :wink:

Pa tudi kakega zobatca smo že potegnili ven!
Tole ko pišete, da boste poskusili na vse žive vabe pa mislim, da ni ravno posrečena varianta! Sistem lovljenja z različnimi je tako hudičevo različen, da bo izplen na koncu nula! Res boš vse poskusil, samo nič od tega pa tako kot je treba! Imam soseda na pomolu, ki živi od lova zobatcev in lovi vedno na lignje... Seveda žive in če mu omeniš mrtvega se bo podobno zasmejal kot Matejm...
Imam kolega, ki lovi vedno samo na iglico...
Ne eden in ne drugi ne bosta niti poskusila drugače. Pa ne iz trme, temveč oba sta mi povedala, da to tehniko obvladata in da druge pač ne...
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Pe Maj 30, 2014 08:54

admin napisal/-a:Bazen za živo vabo je itak pogoj, da se greš lovljenje z živo vabo... Posoda kot del barke (ponavadi v eni od klopi) ali pa zunanja (najbolje hladilna torba) in pa stalna cirkulacija morske vode, kot jo je opisal Matejm1... Ali črpalka na kolu ali pa kar v trup vgrajena črpalka...
Da ne bo samo teorija, tak bazen sem naredil, pa hidravlično in električno povezal že 2x. Zadovoljen marenostrum? :wink:

Tole ko pišete, da boste poskusili na vse žive vabe pa mislim, da ni ravno posrečena varianta! Sistem lovljenja z različnimi je tako hudičevo različen, da bo izplen na koncu nula! Res boš vse poskusil, samo nič od tega pa tako kot je treba! Imam soseda na pomolu, ki živi od lova zobatcev in lovi vedno na lignje... Seveda žive in če mu omeniš mrtvega se bo podobno zasmejal kot Matejm...
Ne eden in ne drugi ne bosta niti poskusila drugače. Pa ne iz trme, temveč oba sta mi povedala, da to tehniko obvladata in da druge pač ne...

Zadovoljen , admin :wink:
Bi pa bil še bolj, če bi že v torek, ko sem pisal, da lign hitro umre, ti pa si napisu, da si bil parkrat že zraven pri lovu z živim lignjem, opisal kako ohranimo lignje žive. Ko si že pač nekajkrat montiru in priklapljal take bazene. V četrtek, ko je Matej opisu , kako jih ohranimo žive, pa sem sam tut postal pametnejši.
Dejansko je tko, da sem zobatce dobival tudi na mrtvega ligna. Mogoče lih ne toliko kot un tvoj možakar, k jih lovi izklučno na žive ligne, ampak za moje potrebe čisto dovolj. Jaz ne živim od zobatcev, kot un možakar, jaz uživam v lovu in drilu, pa tut če je samo eden na dan ribolova :wink:

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Maj 30, 2014 10:01

marenostrum napisal/-a:Dejansko je tko, da sem zobatce dobival tudi na mrtvega ligna. Mogoče lih ne toliko kot un tvoj možakar, k jih lovi izklučno na žive ligne, ampak za moje potrebe čisto dovolj. Jaz ne živim od zobatcev, kot un možakar, jaz uživam v lovu in drilu, pa tut če je samo eden na dan ribolova :wink:
lp

Ja nekateri jemljejo ribolov za biznis in se s tem zelo obremenjujejo..
Jaz če ujamem 1 zobatca v celem tednu mi bo čisto dovolj.. Kar šteje je uživanje, mir in čakanje na ugriz.. Če si zahočem ribe bom spustil sidro ali pa tudi ne in nalovil kanto ribonov ali pajkov karkoli..

Ker bom to počel prvič mi je vseglih ali bom gor obesil kalamara, šura ali iglico.. tisto kar bom pač imel.... ;)
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Maj 30, 2014 11:22

marenostrum napisal/-a:
admin napisal/-a:Bazen za živo vabo je itak pogoj, da se greš lovljenje z živo vabo... Posoda kot del barke (ponavadi v eni od klopi) ali pa zunanja (najbolje hladilna torba) in pa stalna cirkulacija morske vode, kot jo je opisal Matejm1... Ali črpalka na kolu ali pa kar v trup vgrajena črpalka...

Bi pa bil še bolj, če bi že v torek, ko sem pisal, da lign hitro umre, ti pa si napisu, da si bil parkrat že zraven pri lovu z živim lignjem, opisal kako ohranimo lignje žive. Ko si že pač nekajkrat montiru in priklapljal take bazene. V četrtek, ko je Matej opisu , kako jih ohranimo žive, pa sem sam tut postal pametnejši.
Dejansko je tko, da sem zobatce dobival tudi na mrtvega ligna. Mogoče lih ne toliko kot un tvoj možakar, k jih lovi izklučno na žive ligne, ampak za moje potrebe čisto dovolj. Jaz ne živim od zobatcev, kot un možakar, jaz uživam v lovu in drilu, pa tut če je samo eden na dan ribolova :wink:

lp

Vsak dan enega pa na mrtvo vabo ... kapo dol :shock:

Po mojem sta pri živem najbol pomembna montaža in hitrost. Pa majhna operacija na lignu. Kakšna pa naj zaenkrat ostane skrivnost 8)
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Pe Maj 30, 2014 21:11

Dajte mi še povedat kakšno pumpico za vodo naj uporabim za bazen za vabo?

Sem gledal te kalužne pumpe sam to pumpa okoli 30 litrov na minuto..
Dejank
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a Dejank » Pe Maj 30, 2014 21:46

Pero tole si preberi in naredi sam. Huzjak je majstore:-)

http://www.podvodni.hr/forum/showthread ... 8Dki-setup
fizz23
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a fizz23 » So Maj 31, 2014 07:20

Peter a se ti sanja kje priblizno je bil ujet zobatec na rabu ? :)
Lp
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Maj 31, 2014 08:41

EL CAPITANO napisal/-a:
marenostrum napisal/-a:

lp

Vsak dan enega pa na mrtvo vabo ... kapo dol :shock:

Po mojem sta pri živem najbol pomembna montaža in hitrost. Pa majhna operacija na lignu. Kakšna pa naj zaenkrat ostane skrivnost 8)

Poanta je v mojem tekstu, kterga si poudaril. Torej:" Pače je sam eden NA DAN RIBOLOVA". Kar pomeni ne vsak dan , ampak ko grem lovit.
Lovit na zobatce pa grem takrat, ko so idealni pogoji. In potem od zelo ranega jutra, do poznega večera.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » So Maj 31, 2014 21:13

admin napisal/-a:... Seveda žive in če mu omeniš mrtvega se bo podobno zasmejal kot Matejm...
...

En svež posnetek na mrtvega lignja (30.5.2014)...
https://www.youtube.com/watch?v=WIkQkLjTkPs
gino
Kapitan korvete

OdgovorNapisal/-a gino » Ne Jun 01, 2014 10:32

Jaz grem poleti na rab. Se splača poizkusit panulat za zobatca?
Kako bom najlažje dobil kalamara oz kdaj in kako naj ga lovim?
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Jun 01, 2014 12:09

O ljubi bog...
Če bi ribe brale tole, bi kar same pocrkale.... od smeha!
Brez zamere, samo kako greš lahko na lov zobatca, če ne veš, kako bi ujel lignja? Ujeti lignja je vsaj 10x lažje kot zubota.

Dajte fantje, prvo osvojite osnove, nato se spravite na ribe kot je zobatec. Ne trdim da ga ni možno ujeti brez znanja, samo je to zgolj izjema kot pravilo.
Za zobatca je zelo pomembna pošta-lokacija. Zobatec ne pride nekam "usput". Ali je tam, ali pa ga ni.
Ja, tudi na mrtvega lignja ga je mogoče ujeti, toda velja isto kot sem zapisal zgoraj.
Splošno gledano se zobatec ne bo obesil niti na živega, če je malo narobe montiran, ali hitrost panulanja odstopa on "naravnega".
Skratka, za povprečnega ribiča je lov zobatca zelo zahteven, četudi narediš vse "pravilno".
Vsaka napakica pa pa potencirano zmanjša možnosti ulova
.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jun 01, 2014 12:22

.

Pozdravljeni ribolovci, panulaši, oradolovci, ....

Da se ne bo tema prevesila v osnovno nakladanje, ki je že ničkolikokrat obdelana, sem mnenja, da je potrebno razumet osnoven naslov teme.

Tema je panula za zubatce.

V prvem postu so postavljena vprašanja, toda nihče ne odgovarja na njih, zanimivo.

Downrigger je približno takale naprava.

Slika

Tule je še nekaj fotk, da boste imeli plastično predstavo o tej vrsti naprave in njeni uporabi v praksi.

Slika

Tule so štiri faze kako uporabit to tehniko.

Slika

In še mnogo tega, pa naj, če že, piše in odgovarja kdo, ki je to tehniko že uporabljal. Lahko uspešno ali neuspešno.

V drugem vprašanju je viška panula.

Samo kratek KLIK na ata gugla pa je "odgovorov" malo morje. Lahko tudi vprašanj za pojasnilo, če kdo potrebuje.

Pa "inčiku" tehnika, vabe, ...

Slika

In še mnogo tega.

Zakaj pišem? Ker sem moderator te teme, ker se rad kaj naučim, ker rad pojasnim s svojim vedenjem-znanjem, ker ..... Bom čez nekaj časa pobrisal vse poste v tej temi, ki se ne nanašajo na osnovna vprašanja.
Pišem tudi zato, ker imajo nekateri za povedat veliko ampak samo iz teorije, ali že nek napol odgovor spremenijo v novo vprašanje ali neko napol trditev. To pa hitro zapelje ven in predaleč od osnovne teme, kar dela vse skupaj nepregledno.

Vem in poznam kar nekaj članov ribolovcev, ki uporabljajo te tehnike ribolova in verjetno nimajo več volje in energije že nevem kolikokrat pisat osnovne stvari.

Kakšna predvrvica je za uporabit, kaj naj dam za vabo, ali se izplača lovit tam in tam in s tem in tem, lokacijo prosim, ali kaj priporočate, ....

Res no dajmo se bolj potrudit in pišimo o stvareh , ki jih obvladamo, da držimo se rdeče niti vprašanja in da konkretna vprašanja ne zlorabljamo za osnovna vprašanja.

Konkretno vprašanje s prve strani posta, je že nadgradnja in ožje usmerjen ribolov. Iz primarnega "heca", ko lovimo in se učimo s pomolov, s poceni opremo, je panula že visoka šola.

Itd, .....

Upam, da se odpre zelo kratka razprava ali konkretna pisanja ribolovcev z izkušnjami in ne začetnikov z novimi vprašanji.

pajer1, moderator

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne Jun 01, 2014 20:17

No.. jaz bom probal tehniko z "olovo čuvar"..

Sistem je takšen:
Slika

na mlinčku vrvica 0,28 sledi vrtljivka in fluorkarbonski laks dolžine 20 metrov debeline 0,45 ali 0,50
Na vrtljivki kjer pride spojena vrvica in fluorkarbon je z laksom debeline 0,30mm in dolžine 1.5 - 2 metra vezana utež "olovo čuvar".. ali "svinec čuvaj ;)"
Utež se giblje med 35 dag in pol kilograma odvisno od globine..

Utež je recimo takšne oblike:
Slika

imam tudi downriger, uteži in sponke pokojnega Alfreda Zajića (Slika ampak ne bom lovil na ta način...
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Po Jun 02, 2014 08:10

Ko se mi je še dalo, sem zbral nekaj člankov prijateljev in kolegov, ki se ukvarjajo s temi zadevami.

Link je na:

http://www.4tuna.si/index.php?option=co ... &Itemid=68

LP Tuna
4TUNA fishing team
www.4tuna.si
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Po Jun 02, 2014 21:42

U mater Tuna, tole je pa prov za arhivirat. Biblija.
Hvala za linke.

Peter, če boš tole dobr preštudiru lahko smatraš, da imaš dobro teoretično osnovo :) Potem pa lepo na vodo in lovit.

Moj splošen nasvet bi bil (po branju vseh nasvetov); "keep it simple!"; pred riblovom malo preštudiraj teren, ujemi lignja, iglico, montiraj ga prec in na lov. V začetku se ne zajebavi z bazeni in ne vem čem vse - sproti se kažejo stvari. Pa saj najbrž dobro veš te zadeve, pri podvodnem je ta stvar ista.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost