Navijam za tune, ker se jim dogajajo podobne grozote kot mini oradicam ob pedofilskem izlovi "cipljev" enkrat letno pri nas, pa vendarle:
In kaj v pravniškem jeziku dejansko pomeni
posameznik?
Menim, da je to tisti zaposleni v podjetju, ki je tuno ulovil in ne športni ribič. Tega bi po moje morali imenovat
fizična oseba ali morda
civilno pravna oseba, ne pa posameznik in, če nikjer drugje nimajo z zakonsko opredeljenega lova na tune bi znalo biti, da je zakonodajalec hudo usekal mimo in športnim ribičem-
fizičnim osebam ni prepovedal lova na tune v našem morju.
Morda res piše v kaki EU odredbi, da je vsakršen lov na tune prepovedan, ampak kje pa piše, da sem na domači zemlji lahko kaznovan, če ne znam tega prebrat, ker ne govorim tujega jezika? Saj mi tega po zakonu ni treba in za funcionalno pismenost v domači deželi je tudi pred zakonom povsem dovolj materin jezik, zato pa obstajajo sodni tolmači, če se slučajno usekaš z kakim tujcem.
Če imam prav bi morebiti lahko prišlo do situacije, ko bi nek naš državljan-v tem primeru fizična oseba pri nas ulovil tuna, to veselo razbobnal in "hudobni" organi oblasti bi pričeli proti njemu postopek. Če je zakon zaradi te besedne igre morebiti res napačno napisan bi bil ribič oproščen, Slovenija bi pa plačala grdo kazen, ker ne upošteva evropske zakonodaje.
Tudi tiste modre besede iz bojno ribiškega foruma po moje govorijo bolj o namenu zakonodajalca kot o dejanskem stanju zapisanem v uradnem listu.
Pravniki?