Oradolov Iž , 2016

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Oradolov Iž , 2016

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Okt 24, 2016 11:29

.

Vrnili smo se z uspešnega ribolova na Ižu.
Primarna opcija jesenskega ribolova pri meni je lov orade z obale. Vržeš in čakaš. Letos sem dosegel rekord v čakanju na prijem. Po dveh urah in dvajsetih minuta sem dobil potrditev, da se splača čakat. Če se nič ne dogaja na palici, enostavno čakam!!!! Pa ni tako enostavno čakat. "Dosada u tri PM." Moraš zdržat, v tem je tudi čar.

Tale je bila kraljica lova. 1,57kg. Ujeta na bi-bi ja.

Slika

Slika
Tudi tale ni slaba.

Slika

Edina ujeta na zahodni strani otoka. Uvala Soline. Na vzhodni je pihal jugo ko pr norcih.

Slika

Šli smo tudi na ribone, toda vseeno mi je bolje odnesti domov dvanajst orad, kot 120 ribonov.
Barčica s katero smo lovili na odprtem.

Slika

Začeli ribolov še pred sončnim vzhodom.

Slika

Še ena pozerska fotka.

Slika

Vabe pa bi-bi, črv, ki sem ga tudi sam ujel, morska kumara, dagnje, srdele, po tem vrstnem redu.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Okt 24, 2016 11:46

8) odlično pajer1 :D tudi fotografije krasne.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Okt 24, 2016 11:54

Bravo! Lepo je videt uspešen ulov.
A lahko kaj napišeš o navezi, predvezi, da se kaj naučimo? Ker Orade pečt že znam. :lol:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Okt 24, 2016 12:10

Marchi napisal/-a:Bravo! Lepo je videt uspešen ulov.
A lahko kaj napišeš o navezi, predvezi, da se kaj naučimo? Ker Orade pečt že znam. :lol:

Klasika za lov orade z obale.

Glavna vrvica s 120gr drsečim svincem, žigulin, predvez 0,6m in trnek.

Glavna fora je čakanje. In to v nedogled. pa dobra , sveža vaba.

http://www.podvodni.hr/ribolov/udicaren ... ng-ribolov

Tale link tudi ni od muh.

http://www.dalmatinski-sparidi.com

.
pajer 1

PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Okt 24, 2016 12:44

Bravo!
Ko vloviš tako ribo, je ves trud poplačan.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Okt 24, 2016 12:58

Super pajer. Čestitke za dober ulov. Ja, vztrajnost se splača in za lepo ribo je treba velikokrat potrpeti.
PeterV
Admiral

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Okt 24, 2016 20:54

Na lignja pa niste probali? Me zanima, ker bom v kratkem tudi sam bluzil tam nekje okoli, pa imam namen z barke lovit orado na lignja in lignja na peškafondo. Vse seveda na sidru v zalivu. Bom javil kako bo.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Okt 24, 2016 23:26

Nisem pameten. Samo, če loviš orado na lignja (pantagonika), ki je kompakten, je fino, da daš gor še malo sardele za aromo. Tako jaz občasno lovim, pa se obnese.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Okt 25, 2016 06:45

.

Vabe!!!!????

Svetovat pri tem je hudič. Radi bi imeli dober prijem, dober ulov, ..... , kar tako, mal spotoma. No go!!

Pogled na to nam, vsaj meni, daje tako sliko. Poglejmo.
Saj ne da bi delal primerjave čez prst, pa vseeno. Za menoj je kar veliko kilometrine v lovljenju orade, pa se še zmeraj kaj novega naučim.

Ligenj, patagonski, je najboljša vaba za lov na ribone &co. Za orado je predrag. Načeloma orada ni malenkostna riba. Velik trnek, velika vaba je velika riba. To je oradolov.

Ko vzamemo patagonskega lignja je stvar sledeča.

Načeloma so manjši, sploh pa ne veliki. Ko ga očistimo, da dobimo samo "vreče", nas kilo lignjev pride preko 25EUR. Za ta denar dobimo kg bi-bi-jev ali skoraj tri črve, kar je neprimerljivo proti lignju z obale. Še več! Na lignje se "lepi" ves šrot, sploh če je poboljšan s sardelo. Palica se trese kot pijanček v deliriju. Ko pa neha trest je 100% prazen trnek. Pri lignju je ta čas do 5, 7 minut. In zopet moramo nabadat lignja, pa čez 5, 7 minut zopet, pa ...... Kilo lignjev porabiš v dveh urah kot nič. Kilo bi-bijev, dva črva, ne moreš. Pa še nekaj sem prepričan. Na lignja se ujamejo oradele, take do 30dkg. Orade pač ne, ali res izjemoma.

Vabe gredo , po mojem, takole!

Bi-bi in morski črv sta na vrhu seznama. Potem je nedvomno odlična vaba volek. Potem imamo školjke in rake. Morska kumara je za nočni ribolov odlična. Slana srdela, ali res popolnoma sveža.
Lignjev ni na tem seznamu.

Vse napisano velja za oradolov, ki pomeni!

Surfcast palice in primeren teren, ter čakat in čakat, da kraljica pride na njivo. Moramo vedeti, da orada nima lokacije ali doma. Njen življenski prostor je zelo razprostranjen. Stalno plava in išče za pod zob.

Pa še mnogo tega.

.
pajer 1

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » To Okt 25, 2016 08:03

PeterV napisal/-a:Na lignja pa niste probali? Me zanima, ker bom v kratkem tudi sam bluzil tam nekje okoli, pa imam namen z barke lovit orado na lignja in lignja na peškafondo. Vse seveda na sidru v zalivu. Bom javil kako bo.

Če ti je ligenj kot vaba bolj pri srcu, bi bilo mogoče bolj pametno vzeti lovke orjaškega, ker so večje in bolj kompaktne in dosti cenejše.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Okt 25, 2016 11:49

kocka napisal/-a:
PeterV napisal/-a:Na lignja pa niste probali? Me zanima, ker bom v kratkem tudi sam bluzil tam nekje okoli, pa imam namen z barke lovit orado na lignja in lignja na peškafondo. Vse seveda na sidru v zalivu. Bom javil kako bo.

Če ti je ligenj kot vaba bolj pri srcu, bi bilo mogoče bolj pametno vzeti lovke orjaškega, ker so večje in bolj kompaktne in dosti cenejše.

Da se razumemo.

Ligenj je ligenj, ampak ni vsak ligenj ligenj in ni vsak dober za vabo.

Patagonski, iz oceana na jugu Južne amerike, je dober za vabo ni kaj, zakaj pa ostali niso ne vem. Za njim je kalifornijski ligenj še sprejemljiv in vse ostalo pozabi. Indijski, ..... no go.

Jadranski je pa za frigat al grilat in požret, ker je preokusen za vabo. Pa glaž vina čez pol pa orado čakat.

.
pajer 1

blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » To Okt 25, 2016 13:07

Samo jadranskega imajo tudi ribe raje kot patagonskega 8)
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Okt 25, 2016 20:22

Ok, malo heca, ker imamo vsi radi jadranske lignje.
Samo po mojih izkušnjah pa ne. Sem precej boljše lovil na patagonskega, kot pa na jadranskega, ker je tanjši in mehkejši. Ga pa vseeno še malo potolčem zaradi arome.

PeterV, če boš lovil orade s čolna, poskusi na črva in čez dan na večji globini, zelo zgodaj zjutraj pa v plitvini. Sedaj se bodo drstile in jih lahko ujameš kar precej. Jaz jih v drstu lovim na okoli 50 m globine in sicer samo na nasoljeno sardelo.

Pajer, še eno vprašanje. Zanima me, koliko ste jih skupno ujeli in pa kakšna je bila povprečna teža orade? Samo za informacijo. Sedaj vsi čakamo na drst, glavnina orade je okoli 0.5 kile, manjših skoraj ni, je pa vmes tudi kakšna res lepa, krepko čez kilo in redko tudi čez dve. Je pa pri večji tako fin prijem, da ga skoraj ne zaznaš in če pravočasno ne kontriraš (Rezultat1:0 za orado). Seveda govorim o oradolovu s čolna.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost