Panula - downriging z utežjo

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

Panula - downriging z utežjo

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jun 14, 2017 14:45

Ne vem kam objavit tako da sem odprl kar novo temo.
Kako je prav pripeta utež na laks? Leva ali desna fotka?
Sem pozabil vprašat prodajalca. Mislim pa to uporabljat za spuščanje (nižanje globine) vabe pri panuli. Recimo dodati utež (400-500g) tam nekje pri 100m laksa (vrvice) z možnostjo hitre odstranitve svinca ob ugrizu. Pa ne vem kako prav je obrnjena tale zaponka. Za zanko pa si domišljam da je ok samozatezna, ki jo narediš hitro in se tudi sama razvozlja ob potegu. Kaj se najbolj obnese po vaših izkušnjah in kako je prav obrnjeno tole čudo?

Slika
Nazadnje spremenil Marchi, dne Če Jun 15, 2017 06:37, skupaj popravljeno 1 krat.
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Če Jun 15, 2017 01:16

Bi rekel, da levo(nevem kako bi sicer odpel - predvidevam da je spodnja rinka zaprta?)

Sam naredim dvojno tisto zanko ki se razvozla, med to sponko in utežjo pa dam 1m-1,5m laksa, da ne vlečem glavne špage po tleh. Laks za utež dam malo tanjši, da če zapnem z utežjo izgubim le to, pa pri uteži dam eno cevkico oz. tisto termotubo, da se ne poreže laks na skalah.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jun 15, 2017 10:25

Levo, ker moraš sneti tudi rinko. Takšna rinka recimo ne gre skozi vodilo vrvice na multiroli...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jun 15, 2017 21:12

.

Marchi,

Te sponke so namenjene hitremu menjavanju uteži. Pravilno je da s to sponko zapneš za svinec. Se pravi je pravilna namestitev na desni strani slike.
Je pa še nekaj. Ne vidim, na svinčenih utežeh, stabilizatorja, repka na eni strani. Brez tega

Slika

se ti panula tako zrola, da je za v kanto.

.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Pe Jun 16, 2017 11:32

pajer1 napisal/-a:.

Marchi,

Te sponke so namenjene hitremu menjavanju uteži. Pravilno je da s to sponko zapneš za svinec. Se pravi je pravilna namestitev na desni strani slike.

Kaj pa narediš s sponko. jo kar naviješ? Dvomim da je tako.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 12:03

@Pajer1
Ima repek ima, samo se ga na sliki ne vidi. Ni pa tako velik kot na tvojih fotkah. Rinko mi je prodal prodajalec, ki mi je svetoval to rinko, ko sem mu rekel da rabim nekaj, da bom lahko hitro pripel in snel utež skupaj z rinko, ker ja, rinka ne gre skozi vodila.

Ni panike, se bom znašel. En košček žice nam pa že ne bo kravžljal možganov.
8)
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » Pe Jun 16, 2017 12:41

Marchi jaz uporabljam podobno rinko samo malo drugače. Svinec zvežem na laks, laks vežem na sponko. Na vrvici naredim vozel ki drži sponko, vendar se odveže ko jo odstraniš. Imam pa malo drugačne sponke, brez tiste krivine ki se potem zatika ko hočeš odstranit sponko. Ta ki jo imaš ti na sliki je bolj primerna za uporabo kot ti je pajer napisal in ne za pritrditev na osnovno vrvico. Mogoče težko razumljivo kar sem napisal ma je simpl. Če boš čez vikend u Vildžotu se lahko dobiva pa ti pokažem. Rabiva 10 sekund :D
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 12:55

blisk napisal/-a:Marchi jaz uporabljam podobno rinko samo malo drugače. Svinec zvežem na laks, laks vežem na sponko. Na vrvici naredim vozel ki drži sponko, vendar se odveže ko jo odstraniš. Imam pa malo drugačne sponke, brez tiste krivine ki se potem zatika ko hočeš odstranit sponko. Ta ki jo imaš ti na sliki je bolj primerna za uporabo kot ti je pajer napisal in ne za pritrditev na osnovno vrvico. Mogoče težko razumljivo kar sem napisal ma je simpl. Če boš čez vikend u Vildžotu se lahko dobiva pa ti pokažem. Rabiva 10 sekund :D

Lahko se dobiva, če bo tako naneslo. Zgleda da bom na Vasi v nedeljo. Sicer pa razumem kaj si napisal 8) .
Tisto krivino bom odščpnil, na rinko stisnil skupaj dodal laks in ga privezal na utež. Na vodilni vrvici pa zanka, ki se sama razvozlja, ko odstraniš "vsebino" in zategne vrvica.
blisk
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a blisk » Pe Jun 16, 2017 13:47

Ja to je to. V nedeljo bom verjetno dol tako da če vidim tvojo jadrnico ti bom pomahal :D
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Pe Jun 16, 2017 14:38

Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jun 16, 2017 15:07

Levi prikaz je bolj pravilen, kjer privežeš laks okoli 1,5m (tanjši od glavnega) na čuvarja, na drugem koncu na rinko, zgoraj malo raztegneš sponko za lažje snemanje in natakneš na zanko, ki je na glavnem laksu (dolžina je odvisna od sistema ribolova). Pri desnem prikazu bi na rinko privezal laks in bi jo potem mogel ali fiksno privezati na glavni laks ali pa še eno sponko. Brezveze bi zakompliciral.

Marchi, na kaj boš panuliral (umetna ali živa vaba) in ali za ciljano ribo?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Pe Jun 16, 2017 15:52

Daki napisal/-a:Marchi, na kaj boš panuliral (umetna ali živa vaba) in ali za ciljano ribo?

Zaenkrat z umetno vabo. Tam okoli 12cm z dvem ali ali tremi trojčki. Tale yozuri bo sigurno, ker ima md 3 in 7 vozli kar lepo akcijo, samo sem nazadnje ujel trave, da bi cele Stožice pokril z njo.
Zato bom šel malo globje, bolj na srečo. Med jadranjem ne morem ne vem kaj tuhtat in ciljano lovit. Ciljam na ribo z glavo in repom, pa očiščena mora biti seveda :lol:
Slika
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Pe Jun 16, 2017 16:34

Marchi, opremo imaš kar fajn. Sicer eni odsvetujejo ravno rdečo špagco, ker imajo na njo najslabše prijeme, ampak tukaj nisem pameten. Mogoče bi dal na koncu okoli 10 m florocarbona. Definitivno je mnogo boljše loviti na živo vabo. Na ciljano ribo sem mislil zato, ker se lice lovi površinsko, gofe nekje na sredini, zubce na dnu. No, v glavnem spusti čuvarja par metrov globoko in probaj. Imaš tudi voblerje, ki gredo brez obtežitve do 9m globine zaradi velike žličke. Lahko ti pa na kakšnem srečanju pokažem še moj sistem. Pa dober ulov 8)
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Jun 16, 2017 16:43

:D Marchi, ti samo ujemi, jaz bom pa očistil, pa spekel in seveda tudi papal :wink: no, malvazijo pa prinesem :D

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost