Oradolov Pag 2009

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Oradolov Pag 2009

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Okt 07, 2009 21:24

.

Zopet se mi je dogajalo nekaj, kar rad počnem.

Ker je namestitev in vse kar spada poleg zelo podobna lanski se tukaj ne bom ustavljal. (morda link za osvežitev spomina)

http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1705

Vreme je močan dejavnik in si zelo želim lepega toda kaj takega pa tudi ni dobro za ribolov in splošno počutje.

Slika

Premirno ozračje in na soncu vroče za znoret. Šele okoli treh popoldan je malo popihljal maestral.

Slika

Takoj je bil na vrsti črvolov, zelo uspešen, drugo vabo,bibi-je sva prinesla s seboj. In začelo se je. Pauki so pa res eni popadljivci, požrešneži, borci, da ujameš kar dva naenkrat na en trnek.

Slika

Letos sva bila samo dva, ker se je tretji član nekaj skujal in je odpadel še tarok. Odločila sva se ciljno lovit samo Orade z obale. Želela sva malo bolj raziskat terene, da se bo naslednjič lažje odločit. Ena od pozicij je bila stara trajektna luka pred mostom.

Paški most.

Slika

Stara razpadajoča utrdba na otoku pred mostom.

Slika

Še z druge strani.

Slika

Okoli enajste ure se je na pomol pripeljal še tale ribič. Po avtu sodeč iz Zagreba. Očitno jezen na vse in vsakogar,ker je bil popolnoma nedružaben in že na moj pozdrav ter pripombo, da se bomo spekli na soncu osorno odgovoril, da ni nič vroče. In tako do večera brez besed. Čudak je potem v mraku začel pospravljat in spokal v avto. Odpeljal se je ne da bi rekel bu ali mu. OK tudi taki morajo živet.

Slika

Je pa možakar lovil Igle in jih na veliko zadovoljstvo mačk in mačkonov metal kar njim. Tudi tu bi se dalo govoriti o etičnosti dejanj.

.Slika

Ko sem opazoval te mačke sem videl, da tale že nosi težo let, ker ni bil tako živahen kot ostalo krdelo. Zmeraj je vse zamudil, če je pa že kaj priboril so mu drugi potegnili iz gobca. Malce študiram zakaj, pa ugotovim da je verjetno že toliko star, da je brez zob. Sem ostale malo pošibal naokoli , da mu postrežem z malo ribico in je ni mogel potegnit z roke. Če bi mu jo vrgel bi jo pa drugi pocmokali. No sem uredil, da se je vsaj malo najedel.

Slika

Predno se je znočilo so "zakuril" na oni strani.

Impozantno in vedno znova pomirjujoče, pa čeprav riba ne dela.

Slika

Noč, tema in pričakovanje potega, ki ga ni bilo. Z naglavno lučko se ozrem desno in zakličem "muc, muc" pa se takoj prižgejo lučke, ki so mačje oči. Takole so prežali, kaj bo še od pojedine. Pa če so že mački mora bit še pes, da je slika popolna.

Slika

Lov na Orade je preizkus vzdržljivosti ribiča in njegovega potrpljenja. Izbira lovnega mesta se določi na podlagi nekaj dejavnikov. Mirnejši, plitvi zalivi z globino 3-8 metrov, pesek na dnu, morda redka trava, ne preveč rano zjutraj, dobra vaba in metat na te pozicije. Orada je riba, ki je stalno v gibanju in na takih terenih išče školjke, polže, črve, rake in podobno. Ker to ni habitat za ostale ribe je prijemov oz. cukanja zelo malo (pauki pa so ravno tukaj, zato se kar lovijo) in je hudimanovo za zdržat. res za najbolj vztrajne. Ker čakaš na prijem dalj časa si za kontrolo vab zmeraj določim uro. Ko poleti trnek z vabo na pozicijo pogledam na uro in določim čas (ponavadi pol ure), če se nič ne dogaja, da malo premaknem (za kakšna 2-3 metra) vabo. Po občutku pa že veš če se ujame kaj takega.

Slika

Vržeš poleg nje in ima čas, da zleze na vabo pa počasi njam, njam ti pa lahko čakaš do nezavesti, da bo prišla Kraljica in te razveselila.

Slika

In kraljica je prišla!

Slika

Morda Kraljična, ker so njene mere in teža za to vrsto še zmeraj skromni.

Slika

Ta je pa že bolj "taprava".

Slika

Se pa ne snema s trnka, samo odreže pred gobcem predvrvica, da jitrnek ostane v gobcu ker:

1. obvezno po vsaki ulovljeni moraš zamenjat predvrvico, ker je skoraj 100% kje načeta.

2. čim hitreje je potrebno lovino vrnit v vodo (jasno da v mrežo čuvajnico), da živi naprej in se ne peče na soncu.

Slika

Sedaj, ko sem v Ljubljani in so spomini na dogodke še zelo živi, rečem samo, da je bilo prelepo vreme za kaj več ulova. Jasno, da vsake ribe ne nameravam opisovat. Preveč "lepo" in mirno morje ter ozračje, ni dobro za ribolov, čeprav je pa lepše za ribarit, kot pa v dežju, vetru, manjših nevihtah in podobno. Nikoli prav bi lahko rekli. Ker sva bila tokrat samo dva je morda tudi prednost pri samodisciplini, ker kam lovit, koliko časa vztrajat na določeni poziciji (en "šiht" ali dva), pa to in ono, se je pač lažje dogovorit.

Bilo je lepo in že tečejo pogovori kdaj se gre spet. Taki smo ribiči, ker "tavelika" riba zmeraj ostane v vodi, da buri domišljijo.

PS.

Ene lepa Orada mi je odtrgala predvez in bom moral ponovit vajo.

LP

.
Nazadnje spremenil pajer1, dne Če Okt 08, 2009 14:14, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
bulldog
Štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a bulldog » Sr Okt 07, 2009 22:49

joj ko vidim te slike se kar naježim.. mir,tišina,morje,čolni,barke,ribičija..moram rečt da sm kar malo fouš a kljub temu privoščim vsakemu ki mu to kaj pomeni.. Vse bi dal da bi bil zraven,se kar ne morm nagledat tehle slik,ker točno poznam občutke..
Blagor vam,nekoč se bom pridružil :))

P.s. Čakamo nadaljevanje hehe :)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Okt 08, 2009 18:56

.

Nadaljevanje in konec!

Takle mamo!

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Če Okt 08, 2009 20:26

Lep izlet in tudi ulov ni tako slab, sploh glede na vremensko sliko. Je pa ribolov z obale zame preveč naporen, ker mi ne da mira in ne zdržim niti 5 minut, da ne bi premikal vabe. Kako to, da niste lovili s čolna?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Okt 08, 2009 23:39

.

Kot sem omenil je bil ciljan lov Orade.

Ni zastonj kraljica! Za njo moraš trpet!
Se podredit njenemu gibanju in kar naprej trpet , da dočakaš svoje minute, ko zapoje rola in se prične boj s kraljico,če pravilno reagiraš, ki se bori in tekmuje s teboj kdo je boljši, močnejši, spretnejši.

Na raspolago je tale čoln

Slika

ki je zelo v redu za ribolov na Arbune pa do lažje panule. Lov Orade pa zahteva sidranje spredaj-zadaj, da se čoln ne premika. Velikokrat sem že lovil Orade z barke toda bila je večja, ker ti omogoča malo več komoditete. Moraš se malo pretegnit in čakalna pozicija je ubijajoča, če si napol sključen in ne moreš naslonit hrbta nikamor. Pa še na soncu in v bonaci se ti lahko skisajo možgani po večurnem čakanju. Na obali pa lepo vržeš trnke z vabo cca 70-90 metrov daleč v morje raztegneš armafleks in se izležavaš "do bolova". Malo na soncu in več v senci. Ko pride do prijema imaš dovolj časa da zategneš, ker klasični prijem Orade izgleda takole. Prvo prime vabo in jo prenese, kar hitro, kakšnih 5-8 metron nakar jo izpusti in v naslednjih sekundah še enkrat pobere. Z vabo odplava in jo požre. Če zategneš na prvo imaš komaj 5% možnosti za uplen. Tako pa počakaš na drugi prijem. Veliko se jih je izgubilo na prvi prijem, ker ribiči ne preberejo knjig o oradolovu. V vsaki piše, da zategnemo, kontriramo na drugi prijem. Potem ji pa ne smemo nič popuščat, ker ima zelo trd gobec poln ploščatih zob s katerimi drobi školjke, rake, ježe in podobno. Tako da ima ponavadi samo močno zataknjen trnek nekje v gobcu. Še ne tako daleč nazaj so se uporabljali samo kovani trneki, ki jih Orada s svojo močjo ni mogla zravnat. Sedaj se dobijo že tanjši, neka karbonska legura jekla, da se lažje zapiči med zobmi. Večja je, starejša je, bolj ima trd gobec.

Takole poležavaš, dolgcajt, nič od niča, čakaš, kot tepček gledaš v vrh palice, pa rolo da se bo kaj premaknilo pa nič od niča. Začneš dvomit ali imaš še vabo natrneku, ali je sploh smiselno vztrajat, če ni nič.

Potem pa prvi poteg! Takoj si bister, orlovsko čist pogled na rolo in z napol polno dozo adrenalina čakaš drugi poteg, da rola zapoje, zateg, teža in upiranje, ki da vedeti da je to riba, kraljica, (tu je adrenalina že polna kapa) in začne se utrujanje z nešteto dvomov. Bo zdržala oprema, najlon, vozli, kako je zapeta, do zmage, ko je na suhem.

Če bi bilo enostavno, ne bi bila tako zaželjena in ne tako cenjena.

Moram reči, da sem pred leti bil nemalo razočaran, ko sem jo imel na suhem. Toliko je vlekla, zabijala v dno in podobno pa komaj pol kilce. Pričakoval sem dvakrat večjo težo pri takem uporu. Menim, da je do kile zelo podobna moč. Od kile naprej se pa tako za pol kile tudi moč veča. Ko sem ujel prvo dvokilašico mi je DAM-ova rola skoraj razpadla, pa ni bila najcenejša in kr neki.

Uf, sem se razpisal, ampak za Orado je treba TRPET!

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Okt 09, 2009 12:48

Za vsako ribo je treba trpet. To ravno daje čar temu športu.
Enkrat sem lovil ribe na samotnem otoku, kjer je bil vsak met z obale riba (od 5 kil navzgor). Prvi dan je bilo še zanimivo, drugi dan pa že popolnoma brez veze, tretji dan nisem hotel več.
Riba je nagrada za naš trud, bolj jo čakaš, več ti pomeni.

Čestitke za odlične fotografije.
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Okt 09, 2009 14:03

Pajer 1 pa zna narediti reportažo :!:
Bravo :!:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
kanto
Kapitan

OdgovorNapisal/-a kanto » Pe Okt 09, 2009 14:25

Pajer 1, reportaža je res 1a! Me je takoj prijelo, da bi skočil tudi sam malo pogledat za vodo, kaj dogaja. Pa na žalost vreme ta vikend ne bo ravno primerno.

Tuna, kje pa je ta osamljen otok, v ribiških nebesih morda? :lol:
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Pe Okt 09, 2009 14:38

Dotore nisi jim povedal,da je bil ta otok Ascension in da je to daleč, daleč čisto spodan na Atlantiku. Se bi lahko zgodilo, da boš ti kriv, ko bodo po samotnih otokih na Jadranu viseli Slovenski ribiči k kormorani in čakali na čudežni ulov :lol: :lol:

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Pe Okt 09, 2009 17:10

Pajer1 ,zdravo!
Nam lahko zaupaš s kakšno opremo (konkretno) si lovil te orade .
L.p. Lojz
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 09, 2009 18:53

akisek napisal/-a:Pajer1 ,zdravo!
Nam lahko zaupaš s kakšno opremo (konkretno) si lovil te orade .
L.p. Lojz

Morda jutri če prideš v Ankaran?

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Pe Okt 09, 2009 18:54

Dej povej če bo možna kaka demonstracija :?: Praktični prikaz :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Pe Okt 09, 2009 19:10

Čudovito! Moram pa priznati, da nimam živcev za tak način ribolova. Zato veliko raje lovim arbune in podobno, ker vseskozi cuka. Tudi v sladki vodi sem raje muharil, kjer sem bil vseskozi v pokretu, ne pa lovil krape. Se mi zdi tukaj podoben način, seveda pa je orada vsekakor kraljica. Še mnogo takih!
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Pe Okt 09, 2009 19:17

Pajer1, žal ne morem priti.Škoda,bil sem na srečanju na Biču kjer sta s prijateljem lepo prikazala osnove ribolova.Pa kdaj drugič ko bo prilika.Imejte se lepo!
L.p. Lojz
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 09, 2009 19:19

.

bolid napisal/-a:Dej povej če bo možna kaka demonstracija :?: Praktični prikaz :wink:

Ja, nameravam prinest opremo s seboj in še namakat poleg jest , pit in nabijat.

Sem že naročil bibi-je danes v FMK.

Črva pa ne bomo lovil v vodi, ampak samo na suhem.

LP

.
pajer 1

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost