Zopet se mi je dogajalo nekaj, kar rad počnem.
Ker je namestitev in vse kar spada poleg zelo podobna lanski se tukaj ne bom ustavljal. (morda link za osvežitev spomina)
http://www.morjeplovec.net/forum/viewtopic.php?t=1705
Vreme je močan dejavnik in si zelo želim lepega toda kaj takega pa tudi ni dobro za ribolov in splošno počutje.
Premirno ozračje in na soncu vroče za znoret. Šele okoli treh popoldan je malo popihljal maestral.
Takoj je bil na vrsti črvolov, zelo uspešen, drugo vabo,bibi-je sva prinesla s seboj. In začelo se je. Pauki so pa res eni popadljivci, požrešneži, borci, da ujameš kar dva naenkrat na en trnek.
Letos sva bila samo dva, ker se je tretji član nekaj skujal in je odpadel še tarok. Odločila sva se ciljno lovit samo Orade z obale. Želela sva malo bolj raziskat terene, da se bo naslednjič lažje odločit. Ena od pozicij je bila stara trajektna luka pred mostom.
Paški most.
Stara razpadajoča utrdba na otoku pred mostom.
Še z druge strani.
Okoli enajste ure se je na pomol pripeljal še tale ribič. Po avtu sodeč iz Zagreba. Očitno jezen na vse in vsakogar,ker je bil popolnoma nedružaben in že na moj pozdrav ter pripombo, da se bomo spekli na soncu osorno odgovoril, da ni nič vroče. In tako do večera brez besed. Čudak je potem v mraku začel pospravljat in spokal v avto. Odpeljal se je ne da bi rekel bu ali mu. OK tudi taki morajo živet.
Je pa možakar lovil Igle in jih na veliko zadovoljstvo mačk in mačkonov metal kar njim. Tudi tu bi se dalo govoriti o etičnosti dejanj.
.
Ko sem opazoval te mačke sem videl, da tale že nosi težo let, ker ni bil tako živahen kot ostalo krdelo. Zmeraj je vse zamudil, če je pa že kaj priboril so mu drugi potegnili iz gobca. Malce študiram zakaj, pa ugotovim da je verjetno že toliko star, da je brez zob. Sem ostale malo pošibal naokoli , da mu postrežem z malo ribico in je ni mogel potegnit z roke. Če bi mu jo vrgel bi jo pa drugi pocmokali. No sem uredil, da se je vsaj malo najedel.
Predno se je znočilo so "zakuril" na oni strani.
Impozantno in vedno znova pomirjujoče, pa čeprav riba ne dela.
Noč, tema in pričakovanje potega, ki ga ni bilo. Z naglavno lučko se ozrem desno in zakličem "muc, muc" pa se takoj prižgejo lučke, ki so mačje oči. Takole so prežali, kaj bo še od pojedine. Pa če so že mački mora bit še pes, da je slika popolna.
Lov na Orade je preizkus vzdržljivosti ribiča in njegovega potrpljenja. Izbira lovnega mesta se določi na podlagi nekaj dejavnikov. Mirnejši, plitvi zalivi z globino 3-8 metrov, pesek na dnu, morda redka trava, ne preveč rano zjutraj, dobra vaba in metat na te pozicije. Orada je riba, ki je stalno v gibanju in na takih terenih išče školjke, polže, črve, rake in podobno. Ker to ni habitat za ostale ribe je prijemov oz. cukanja zelo malo (pauki pa so ravno tukaj, zato se kar lovijo) in je hudimanovo za zdržat. res za najbolj vztrajne. Ker čakaš na prijem dalj časa si za kontrolo vab zmeraj določim uro. Ko poleti trnek z vabo na pozicijo pogledam na uro in določim čas (ponavadi pol ure), če se nič ne dogaja, da malo premaknem (za kakšna 2-3 metra) vabo. Po občutku pa že veš če se ujame kaj takega.
Vržeš poleg nje in ima čas, da zleze na vabo pa počasi njam, njam ti pa lahko čakaš do nezavesti, da bo prišla Kraljica in te razveselila.
In kraljica je prišla!
Morda Kraljična, ker so njene mere in teža za to vrsto še zmeraj skromni.
Ta je pa že bolj "taprava".
Se pa ne snema s trnka, samo odreže pred gobcem predvrvica, da jitrnek ostane v gobcu ker:
1. obvezno po vsaki ulovljeni moraš zamenjat predvrvico, ker je skoraj 100% kje načeta.
2. čim hitreje je potrebno lovino vrnit v vodo (jasno da v mrežo čuvajnico), da živi naprej in se ne peče na soncu.
Sedaj, ko sem v Ljubljani in so spomini na dogodke še zelo živi, rečem samo, da je bilo prelepo vreme za kaj več ulova. Jasno, da vsake ribe ne nameravam opisovat. Preveč "lepo" in mirno morje ter ozračje, ni dobro za ribolov, čeprav je pa lepše za ribarit, kot pa v dežju, vetru, manjših nevihtah in podobno. Nikoli prav bi lahko rekli. Ker sva bila tokrat samo dva je morda tudi prednost pri samodisciplini, ker kam lovit, koliko časa vztrajat na določeni poziciji (en "šiht" ali dva), pa to in ono, se je pač lažje dogovorit.
Bilo je lepo in že tečejo pogovori kdaj se gre spet. Taki smo ribiči, ker "tavelika" riba zmeraj ostane v vodi, da buri domišljijo.
PS.
Ene lepa Orada mi je odtrgala predvez in bom moral ponovit vajo.
LP
.