PARANGAL????

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bostjan9
Admiral

PARANGAL????

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Ne Apr 18, 2010 22:48

Dobre izkušnje imam tudi s "polaganjem" parangala.

Ponavadi položom manjši parangal, med 30 in 50 trnki.

Ko parangal polagam, nekje na sredini vrvice "nataknem" gor malo stiroporja, tako, da se na tem delu parangalska vrvica s trnki dvigne od dna morja za kakšnih 5 metrov.

Ponavadi ga položim na globino od 20 - 50 metrov.

V globini se ujame kakšen pes, raža in seveda neugodni RANJ-morski pauk-strupenjača. Na sredini , kjer je vrvica nekoliko dvignjena pa kakšen rbunček ali kaj drugega, pa tudi kakšna orada se je že ujela.

Velikokrat se tudi zgodi, da se ujame zaporedoma od 10-15 morskih zvezd na trnek.

Mogoče bo kdo vprašal glede ribiške karte in parangala.....
Mnenja so različna....parangal v nacionalnih parkih Tjelašnica ali Kornatih seveda niso dovoljeni.

Sam ga ponavadi položim nekje v okolici Trimoličev.....za "nadzornike" je najpomembnejše, da imaš veljavno ribolovnico. Kupim 7-dnevno karto v ribiški trgovini v Zadru=300 KN in nato tudi s temi 30. trnki nimam problemov.

To je to.....
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Apr 18, 2010 22:51

Jaz sem imel probleme s policijo, ker formalno moraš na HR imeti letno dovolilnico, zato pa sedaj že vsaj 10 let ne lovim več na parangal, seveda tvoje ulove pa vsako leto zelo rad pogledam, ko mi jih M. pošlje :lol:
mile
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » Pe Maj 14, 2010 11:27

Pozdravljen!

Lahko malo bolj opišeš način in čas polaganja. A daš na trnke črva ali pa kakšne lignje? Ga položiš zvečer in zjutraj kontroliraš. Kako je z mesečino?
V glavnem o tem nimam pojma in zato tudi nisem ulovil še drugega kot zvezdo pa nekaj čudnih primerkov.
mile
muzičar iz Prlekije
ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja
"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » To Maj 18, 2010 19:56

Parangal za ugorje sem naredil iz sintetične vrvice. Vodilna je 2,5mm, na vsake 4m pa je gor 0,5m vrvice 2mm s trnkom širine cca pol cole od špice do stebla. Na vsakega sem dal pol sardele in ga spustil na dno 5-10m, skalnato. Lovil so se ugorji, pa enkrat ena murena. Na 45 trnkov 5 ugorjev. V morje ga spustiš ob sončnem zahodu, pobereš pa čez 2 uri. Na začetku in na koncu privežeš manjši kamen, na vrvico pa prazno steklenico, ki plava po površini, da ga lažje najdeš.
Že nekaj let pa tega ne počnem več, ker kot tujec v Hr ne moreš kupiti letne karte, na katero imaš lahko parangal.
Admiral
Kraj: Ljutomer
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a mile » To Maj 18, 2010 20:51

Pozdravljen!

ja kaj se tiče sestave parangala ni problema, ker imam cel komplet. So mi ga naredili in skompletirali domačina na Krku. razen zvezde pa nekaj drobiža še ni bilo, sem ga pa puščal čez noč. Malo je že fajn če imaš nos, kje ga nastavit. Verjetno, če je mesečina, potem itak ni nič, tak so mi nekak tam razlagali. Sicer pa če greš ven ob zahodu in pobiraš čez dve uri, potem nisi tako opazen kot tujec. Meni sicer še ni rekel noben nič.
mile

muzičar iz Prlekije

ljubitelj dobre kapljice,kulinarike in morja

"boljše litrca v roki kot gajbica na strehi"
bostjan9
Admiral

PARANGAL

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Maj 18, 2010 23:34

Nekje na sredino vrvice namesti stiropor v velikosti cigaretne škatlice...tam se bodo ujeli kakšni rbuni, pa še kakšna orada.....
Jaz na parangal nstavljam koščke sardel in lovke od lignja. Tega namestim na trnek kot črva za postrv....ena lovka na en trnek "po dolgem gor"...konjica trneka mora gledati ven....
GLOBINA: jaz polagam od 20 - 50 m globoko.....
PAZI....če ga dvigaš ponoči, se pazi morskega pauka (RANJ), ki zelo rad popapa vabo, in če se nabodeš na bodice ....tri črne za glavo, ali na 2 škržni bodici, ti ne bo nikoli več prišlo na misel, da bi še lovil ribe ponoči, ko ne vidiš kaj primeš z roko.....pauki se držijo na mestih, kjer je dno peščeno. Tu se ulovi tudi morski pes, mačke in raže.....
kjer je skalnato pa ugorji.

l.p. Ervin
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » To Maj 18, 2010 23:48

Do 15.5.2010 je lov s parangalom bil dovoljen vsem, ki so kupili športno ribolovno dovolilnico. Po novem zakonu, ki velja od omenjenega datuma, polaganje parangala NI več dovoljeno.
Pazite!
bostjan9
Admiral

PARANGAL

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Maj 19, 2010 15:11

PARNGAL...

Bomo videli.
Jaz ob nakupu ribolovnice zahtevam še pravila, ki jih imajo napisana na listu.....KOLIKO, S ČIM, KDAJ, KAKO....

Tega se nato več ali manj držim....

Da pa Hrvati spreminjajo pravila iz dneva v dan, mi je tudi jasno....

Imel sem več kontrol.....ena karta na barki, pa še niso nikoli komplicirali.... kolikor mi nalovimo.......bi nam lahko kakšno KUNO vrnili...

l.p. Ervin
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Maj 31, 2010 21:59

racOOn napisal/-a:Do 15.5.2010 je lov s parangalom bil dovoljen vsem, ki so kupili športno ribolovno dovolilnico. Po novem zakonu, ki velja od omenjenega datuma, polaganje parangala NI več dovoljeno.
Pazite!

Racoon, kje si to našel? Zadnji pravilnik, ki sem ga na temo športni ribolov na moru našel v hr. uradnem listu, tukaj, je iz leta 2005, ta pa pravi, da rabiš za parangal hr državljanstvo ali pa stalno prebivališče v hr, poleg letne dovolilnice, seveda.
Isto pa piše glede parangala tudi v pravilniku o rekreacijskem ribolovu na moru, tudi iz leta 2005.

lp

motorni
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Maj 31, 2010 22:16

Dovolj je letna dovolilnica za ribolov, da pa jo dobiš, pa moraš imeti:
- ali dvojno državljanstvo tujega in HR
- ali biti tujec s stalnim prebivališčem na Hrvaškem
- ali HR državljanstvo

Tako je od razpada YU dalje, upam da bo po vstopu HR v EU, kaj drugače, ker se mi zdi to diskriminatorno. Tudi za smučanje lahko tujci kupijo letno karto kjerkoli, kot tudi vinjeto itd..., za ribolov na HR pa dovolilnice ne moreš. To kar je pa drugače v zakonu, ki je bil sedaj sprejet, pa je da se uvaja dodatna dovolilnica za parangal, kupijo pa jo zopet lahko zgoraj omenjeni, nič drugega, kot pa dodatna polnitev njihovega proračuna s strani HR državljanov. Osebno pa sem mnenja, da parangal ne spada v športni ribolov, glede na način ribolova.

To kar trdi Racoon, pa ni res in nikoli ni bilo.
racOOn
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a racOOn » To Jun 01, 2010 01:03

Sem si verjetno narobe razlagal, ko so na hrvaškem štrajkali proti novemu zakonu, ki po novem prepoveduje uporabo parangala tudi v športnem in rekreacijskem ribolovu.
Sem mislil, da je pred tem bil dovoljen, da je sedaj taki BUM...

Drugače pa parangal res ni športni način ribolova...
bostjan9
Admiral

PARANGAL>...

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Jun 01, 2010 08:33

No ja, po svoje imate prav.

Če kaj ni športno v jadranu....potem so to " KOČARICE"... " KOČE"...ali kakor že kdo pravi tem ribiškim ladjam, ki poberejo floro in fauno in vse živo.....

Na paangal s 50-imi tnki boš ulovil par rib za na roštilj, včasih še pa to ne...

l.p., ERvin
Uporabniški avatar
motorni
Admiral

OdgovorNapisal/-a motorni » Če Jun 03, 2010 17:08

Prebral sem tste člene novega "zakona o morskem ribarsvu", ki vsebujejo besedo Šport.
O parangalu piše, da bo minister predpisal pogoje za njegovo uporabo, torej se tu lahko zgodi karkoli.
O letnih dovolilnicah piše, da jih lahko kupijo le osebe s prebivališčem v HR, nič ne piše kakšnim.

V prehodnih določbah pa še to, da do izdaje novih podzakonskih predpisov velja tisti pravilnik iz leta 2005.

Toda, ker že velja novi "Pravilnik o izmjenama i dopunama Pravilnika o športskom ribarstvu u slatkovodnom ribarstvu" lahko kmalu pričakujemo tudi novega za morje, tudi leta 2005 so ju izdali skoraj hkrati.

lp

motorni

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost