P.S. prejšnji vikend je za Pašmanom brez brumanja prijemalo vse živo: riboni, pagarji, šnjuri, pajki
BRUMANJE - LOV MANJŠIH VRST RIB
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Čuvajka ali pa mrežo od krompirja, daš notri prejšnji dan pripravljeno mešanico peska in premečkane sardele. Zadevo privežeš na vrv sidra, globina je odvisna od tega kaj loviš, in to je to... Je pa res da je lahko brumanje velikokrat brca v temo. Če riba je, bo prijela, če pa je ni oz ne prijemlje, se pa lahko slikaš pa ne bo nič.
P.S. prejšnji vikend je za Pašmanom brez brumanja prijemalo vse živo: riboni, pagarji, šnjuri, pajki
, škarpine....
Če ne gre, vzamem večje kladivo.
BRUMANJE
Včasih je, včasih ni....
Če bi vedno ujel, potem ne bi bilo zanimivo.
Ja, ponavadi dam v to sestavino še razmočen kruh, zgostim z drobtinami, prej pa noter sardele, pesek in za boljši vonj še ribje olje, če ga imam, drugače pa kakšno konzervo.....cenenih sardel in zdenka sira....
Brum, da bi ga angelci jedli, če bi imeli zobe....
Če ni skrivnost.....za Pašmanom.....kje si že rekel????
l.p. b9
Ja, ponavadi dam v to sestavino še razmočen kruh, zgostim z drobtinami, prej pa noter sardele, pesek in za boljši vonj še ribje olje, če ga imam, drugače pa kakšno konzervo.....cenenih sardel in zdenka sira....
l.p. b9
Jaz pri globinskem ribolovu ne brumam, iz razloga ker je težko postaviti brum na pozicijo nad trnki, saj se brum nahaja vsaj 5m od pozicije s trnki, zaradi upora in tokov. Drugače pa nečeloma tako kot je Rookie napisal, sam sem uporabljal žensko najlonsko nogavico, v katero sem dal večji kamen, nato pa spustil na dno in vzidgnil 2m nad dnom, potem pa vsake 10min malo pocukaš za vrv, da se naredi oblak in izpade nekaj bruma.
Brumanje, če ni pravilno, je več škode kot koristi, sa če nam brum odnese, gre riba za brumom, zato je treba pametno brumat, npr če lovimo ribe na površini. Pri ušatah, če ne boste brumali boste ulovili vsaj 5x manj ali celo nič, brum pa ribam pospeši nagon hranjena in šele takrat se riba začne hranit. Uspeh bo veliko večji, kot če ne brumamo, enako je pri lovu kantarja. Brum, odvisno katere ribe lovimo je bistvenega pomena, bolj kot vsa oprema.
Brumanje, če ni pravilno, je več škode kot koristi, sa če nam brum odnese, gre riba za brumom, zato je treba pametno brumat, npr če lovimo ribe na površini. Pri ušatah, če ne boste brumali boste ulovili vsaj 5x manj ali celo nič, brum pa ribam pospeši nagon hranjena in šele takrat se riba začne hranit. Uspeh bo veliko večji, kot če ne brumamo, enako je pri lovu kantarja. Brum, odvisno katere ribe lovimo je bistvenega pomena, bolj kot vsa oprema.
Brumanje
Sem gledal včeraj po televiziji, da je namontiral sardelo, še prej izločil hrbtenico, povil z zelo tanko elastiko nato pa v notranjost ribe nalil še ribjega olja.
Stvar bi morala biti OK.
Jutri zvečer pa že lovimo.....
b9
Stvar bi morala biti OK.
Jutri zvečer pa že lovimo.....
b9
Kupim najcenejše sardele, jih narežem na tri kose in zmečem v 15 litrsko kanto od jupola, zraven dam ogromno soli ter najcenejše olje in vse skupaj zmešam in pretlačim, kanto zaprem ter jo oblepim z "prijon trakom" ter pustim nekje zunaj da je zadeva na soncu čez celo leto, torej če lovim recimo od avgusta naprej si to naredim že enkrat marca aprila, da se sardele fino usmradijo, ko kanto odpreš ti mora it na bruhanje:) potem pa to enostavno z z "šeflo" zmečem v vodo kjer lovim tako da se ta brum porazdeli nekje v radiusu 25-50m, če so močni tokovi dam v žakelj od krompirja! Ribe so na ta brum dobesedno nore!
Re: BRUMANJE
bostjan9 napisal/-a:Včasih je, včasih ni....
l.p. b9
Iz uvale Lanđinić desno pod skale. Na plitvino (20m)S od kaveza pri Košari. Okoli Košare, Gangara, Gangarola...tokrat je bilo največ med 25-30 metri pri Orliču... Če dobro poznaš Pašman, boš točno vedel kje so lokacije
Če te pa še kaj zanima, pa kar vprašaj... sem na Pašmanu že skoraj domačin
Re: BRUMANJE
bostjan9 napisal/-a:Včasih je, včasih ni....
l.p. b9
Angelci bi jedli, če bi imeli ritke, da bi kakali
- Tuna
- Kapitan bojne ladje
- Kraj: Maribor-Murter
- Kontakt:
Najboljši brum je sama sika, če jo dobro zadeneš. Mora biti skalnato dno z razgibano konfiguracijo. Brumanje ima smisel pri globinah 10-15m, to pa so premale globine za kančenico, kvečjemu edino pri sidranju ob obali in castingu.
Pri globinah čez 30-40m obstajata dva problema. Prvi je način, kako spustiti brum na dno, ker je sidro predaleč od mesta ribolova, tok pa vabe s trnki odnaša ravno v nasprotno stran od sidra. Drugi problem je zanašanje barke. Jaz najpogosteje lovim na globinah 70-90m in mi barko zanaša vsaj 50-70m v levo ali desno. Če se spremeni veter ali tok, si pa že na čisto drugi poziciji (velik problem pri nočnem ribolovu).
Zato nikoli ne brumam. Navadno lovimo štirje, to pomeni, da je na dnu pod barko dovolj vab.
Pri globinah čez 30-40m obstajata dva problema. Prvi je način, kako spustiti brum na dno, ker je sidro predaleč od mesta ribolova, tok pa vabe s trnki odnaša ravno v nasprotno stran od sidra. Drugi problem je zanašanje barke. Jaz najpogosteje lovim na globinah 70-90m in mi barko zanaša vsaj 50-70m v levo ali desno. Če se spremeni veter ali tok, si pa že na čisto drugi poziciji (velik problem pri nočnem ribolovu).
Zato nikoli ne brumam. Navadno lovimo štirje, to pomeni, da je na dnu pod barko dovolj vab.
Ribe
Slabo smo lovili, pa še policija je norela, kot za stavo.
Ali so podvojili, oz. potrojili Zadarsko - Šibeniško floto.....
Kontrol več kot 10 let do sedaj....
Sklicujejo se na novo zakonodajo, ki jo dobro poznajo.......
Izgleda, do so bobili nove direktive z vrha......
l.p. b9
l.p. b9
Re: Ribe
bostjan9 napisal/-a:Slabo smo lovili, pa še policija je norela, kot za stavo.
l.p. b9
Ali lahko napišeš malo več o kontrolah policije.
Kaj jih žuli in kako ste opravili kontrole?
LP
.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
kontrola policije
28.4.2011, ura 19.45.
Ker so boje izza otoka Katina "preko zime pobrali iz morja", smo se na znanem mestu med Vel. Proverso in biffejem Šporka Mare sidrali.
Namestili smo manjšo potopno luč in pričeli z ribolovom na globini 15 metrov.
Kontrola policije.....111-ka, na barki 4 policisti
- izročil sem mu torbo z dokumenti.
Odpeljali so se, krožili od nas okoli 100 metrov in preučevali
dokumentacijo.
Po vrnitvi so mi nametali prekrške:
- v vodi potopna luč,
- v območju parka Kornati ni dovoljen ribolov, (bolj sem mu razlagal, da
imam ribolovno dovolilnico in da zjutraj kupim še posebno dovolilnico v
Telašnici, kot vedno do sedaj, si ni dal nič dopovedati.
- iz torbe je potegnil vinjeto....katere še resnično nisem nalepil, imel pa
sim jo med dokumenti v torbi,
- manjkalo mi je nekaj opreme na barki,
- pa to in tako......še je nekaj nabijal, jaz pa sem samo razmišljakl, kako
se pogoditi za neko "pametno" plačilo kazni.
Večkrat je ponovil, da velja novi režim v parku Kornati in bo letošnje leto več kontrol.
Na koncu smo dejansko dobili popust - super rabat, tako da smo bili mi zadovoljni, oni pa prav tako.
Kontrola je trajala kakšnih 45 minut.
Nato smo se privezali na pomol pred restauranom "SUHA PUNTA" in tu tudi prenočili, ribolova pa ni bilo.
Naslednji dan okoli 09.00 ure, smo lovili za otokom Garmenjak - Veliki, po poznavanju karte ta otok ne spada v območje Kornatov. Do nas se je pripeljala patrulja, ter nas okoli 5 minut opazovala, nato so nadaljevali pot za Sestrico v Kornate. Mislim, da je bila ista posadka kot prejšnji dan.
Popoldan okoli 17.00 ure so nas kontrolirali pred luko SALI na d. Otoku.
Pri pregledu dokumentov sem se že nekoliko razjezil....
Tu niso veliko komplicirali....pregledali so dokumente:
-krov listo, dovoljenje za voditelja čolna in vinjeto.
Bili so profesionalni, korektni in to je to .....
b9
Ker so boje izza otoka Katina "preko zime pobrali iz morja", smo se na znanem mestu med Vel. Proverso in biffejem Šporka Mare sidrali.
Namestili smo manjšo potopno luč in pričeli z ribolovom na globini 15 metrov.
Kontrola policije.....111-ka, na barki 4 policisti
- izročil sem mu torbo z dokumenti.
Odpeljali so se, krožili od nas okoli 100 metrov in preučevali
dokumentacijo.
Po vrnitvi so mi nametali prekrške:
- v vodi potopna luč,
- v območju parka Kornati ni dovoljen ribolov, (bolj sem mu razlagal, da
imam ribolovno dovolilnico in da zjutraj kupim še posebno dovolilnico v
Telašnici, kot vedno do sedaj, si ni dal nič dopovedati.
- iz torbe je potegnil vinjeto....katere še resnično nisem nalepil, imel pa
sim jo med dokumenti v torbi,
- manjkalo mi je nekaj opreme na barki,
- pa to in tako......še je nekaj nabijal, jaz pa sem samo razmišljakl, kako
se pogoditi za neko "pametno" plačilo kazni.
Večkrat je ponovil, da velja novi režim v parku Kornati in bo letošnje leto več kontrol.
Na koncu smo dejansko dobili popust - super rabat, tako da smo bili mi zadovoljni, oni pa prav tako.
Kontrola je trajala kakšnih 45 minut.
Nato smo se privezali na pomol pred restauranom "SUHA PUNTA" in tu tudi prenočili, ribolova pa ni bilo.
Naslednji dan okoli 09.00 ure, smo lovili za otokom Garmenjak - Veliki, po poznavanju karte ta otok ne spada v območje Kornatov. Do nas se je pripeljala patrulja, ter nas okoli 5 minut opazovala, nato so nadaljevali pot za Sestrico v Kornate. Mislim, da je bila ista posadka kot prejšnji dan.
Popoldan okoli 17.00 ure so nas kontrolirali pred luko SALI na d. Otoku.
Pri pregledu dokumentov sem se že nekoliko razjezil....
Tu niso veliko komplicirali....pregledali so dokumente:
-krov listo, dovoljenje za voditelja čolna in vinjeto.
Bili so profesionalni, korektni in to je to .....
b9
???
Nisem se ustil........
kršitve so bile jasne in zavestne.
b9
kršitve so bile jasne in zavestne.
b9
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost