Nekaj o Big Game ribolovu našega člana

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Okt 08, 2009 15:30

kocka napisal/-a:Mene pa zanima funkcija tistih dveh velikih belih palic(niso ribiške) ob kabini. :? Mogoče komu smešno ampak jebiga, če ne vprašaš nikoli ne izveš.

Ja, to so outriggerji ali stranska vodila. Uporabljajo se za pelagialno panulo.

Slika
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Okt 08, 2009 15:32

EL CAPITANO napisal/-a:Tuna pozdrav!

Barka je odlična. Posadka še boljša.
Veliko uspeha na svetovnem prvenstvu :!:

Hvala. Glede Mehike sem malo skeptičen, marlini ravno niso naše ožje področje. Bomo pa poskusili...
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Okt 08, 2009 15:35

janadino napisal/-a:Tudi mene nekaj zanima; kaj bi se zgodilo, če bi kot je na zadnji sliki razvidno začelo na vse palice naeenkrat vlečti?
Drugače pa super barka za super ulove. :!:

To si vsi želimo, čeprav se redko zgodi. Potem pač vlečeš ven prvo, pa drugo, pa tretjo...

Tisti filmček pa je še iz časov moje prve lesene barke. To so bili časi...
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Okt 08, 2009 15:36

kocka napisal/-a:Bi znalo biti veselo, če bi naletel na jato Tun, mislim da tudi tale zadeva ne bi pomagala in bi moral storiti tisto najtežje - rezat vrvice. :cry:

Vrvic se nikoli ne reže. Če nimaš sreče jo itak riba sama prereže.
Ni pa nobenega razloga. Predvsem pa - nobene panike in zadeva ima običajno srečen konec.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Če Okt 08, 2009 15:49

Stari moj lepo, da si se javil. Si se tako lepo predstavil, da sem imel občutek, da hočeš barko prodat :lol: zdaj pa vidim, da imaš pravo malo šolo za tanarbol zagrete tunolovce. Boš kar hitro dobil konkurenco.
Daj se ti še kaj spomni na nas čez enih štirinajst dni, ko te bo pražilo vroče Mehiško sonce, da bomo na tekočem čija majka crnu vunu prede :lol:. Pozdravi ekipo in kar iz prve pa na polno.
:D
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Okt 08, 2009 16:49

.

Tuna napisal/-a:
jutri pa res napisal/-a:Kako pa je z ribolovno dovolilnico za takšnega rušilca? Je to isto, kot če kdo namaka trnek s trimetersko paličico?

Dovolilnica je ista, kot če loviš z gumice. Velikost barke ni sorazmerna količini rib, ki jih lahko ujameš, za vse enako :wink:.

.

Da ne bo kdo zaveden, ker ni točno navedeno za kakšne dovolilnice gre!

Za športni ribolov, ki ga opravlja večina morskih ribičev, je veljavna ena vrste dovolilnice.

Za BGF oz. lov velikih rib, predatorjev pa potrebuješ druge vrste dovolilnico. Res pa ni pomembno s kako resno in veliko barko, ali "banco", ali resnim gumenjakom, ali gomonom kr tko, to opravljaš.

Se pa oprema za vsak ribolov tako razlikuje, da je nedvoumno vsakemu kaj hočeš oz. kaj počneš ter kakšno dovolilnico moraš imet.

Spada pa to pod športno rekreacijski ribolov vse skupaj in se lovina ne bi smela pojavit na trgu v prodaji.

Razlika med njima je še ta da prva omejuje količino ulovljene ribe na 5 kg dnevno, plus eno kapitalno ribo ali landovino. Recimo imaš že ulovljeno 2-3kg ribe in ujameš še eno kapitalko od 4-5kg. Ali psa, ugorja z več kilogrami.

Druga za BGF pa največkrat omejuje navzdol. Mislim, da so sedaj tune lažje od 30 kg zaščitene in jih je potrebno nepoškodovane vrniti v morje. Navzgor pa po kilogramih ni omejitev.

Kot zanimivost vam povem, da sem bil poleg, ko je italjan Roberto na gomonu 6,5m dolžine, Suzuki 150 KM dvo takt, 10-11 milj na odprtem pred Umagom ujel 2,60m in 265 (dvestopetišesdeset) kg težko tuno. Hočem reči, da sama velikost barke ni toliko odvisna kot je pristop h stvari in oprema za ta način ribolova. Lovil je iz zasidranega čolna, zmetal kot vabo v morje 5 kašet sardel, eno po eno, na štiri palice (vaba na 5 , 10, 15, 20 m globine) in ko je tuna prijela so se ostale tri pospravile, on se je pa vsedel spredaj v premcu na stol za utrujanje, odvezal sidro, katerega smo prišli iskat kasneje po uspešnem lovu. Kar 50 minut je tuna vse skupaj vozila po vodi sem in tja, (zelo ekološko, ker nismo porabil kapljice goriva v teh 50tih minutah) pa do dna in na površino itd......... do srečnega konca.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Če Okt 08, 2009 20:22

Še nekaj zgodovine:

Tuna1, začetki tunolova, 1998:
Slika

Tuna2, vedno boljši :wink: :
Slika

Pa še ena zgodovinska Tuna :roll: :
Slika
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Če Okt 08, 2009 21:50

Tuna ti si pa res popularen, ja kje pa si se skrival do danes?
Berem tale post in gledam slike, pa se čudim, kake pošasti vlečeš iz vode in se spominjam vseh videnih lukenj v morju (verjetno si tam izvlekel te pošati) ha, ha.
Potem iz foruma šaltam na revijo More, pa malo na Val in v njej spet ista slika, pa še ena in vse o ribolovu pod jadri in širokokljune mečarice. Ja tu je vse opisano in napisano od priprave na lov, samega lova in ulova in potem, kako pojesti mečarico.

Jap, res si dober! Ko izvlečeš pošast iz vode pa luknjo le zalij nazaj z vodo, da ne bomo vedeli, koliko ribetin si ulovil.

Super!

LP
:wink:
Nazadnje spremenil Novinec, dne Če Okt 08, 2009 22:23, skupaj popravljeno 1 krat.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
dapiran
Praporščak

OdgovorNapisal/-a dapiran » Če Okt 08, 2009 22:19

Glede dovolilnic na Hrvaškem je tako.

Imamo tri vrsta dovolilnic: Športno, rekreacijsko in posebno dovolilnico za tune iglune in iglane.

Samo s športno dovolilnico(oranžne barve) lahko lovimo s podvodni puško, nesmemo pa loviti tune igluna in iglana, lovimo ga lahko v primeru če imamo za to potrebno dovolilnico.

Z rekreacijsko dovolilnico(zelene barve) nesmemo loviti z podvodno puško.

Dnevna kvota je 5kg rib + ena kapitalna riba, kapitalna riba se šteje 5kg+

Poleg kart moramo biti včlanjeni HSŠRM ter v lokalni klub!
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Pe Okt 09, 2009 07:08

pri kateri karti moramo biti včlanjeni v lokalni klub?Prosim malo objasni zadnji stavek,da ne bo kakšne pomote.
L.p Lojz
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 09, 2009 08:25

.

Da ne bomo preveč zašli. Z dovolilnicami je podobno kot z ostalimi dejavnostmi, kjer hočejo diskriminacijske razmere za prebivalce,obiskovalce in če bi podrobno bral v drobnem tisku, ki je za drobnim tiskom sigurno najdeš kakšen zaščitni zakon namenjen in uperjen proti vesoljcem, ki so pa dobri na tem in tem planetu, toda oni z onega so pa tisti, ki jih je treba je**t in jim dokazovat vse kar gre v rubriko "Saj ni res, pa je...."

Ribolovnih dovolilnic je na HR reci in piši 25 kategorij. ta podatek je povzet iz revije Otvoreno more, kjer so se sami hrvati pritoževali nad številom in nepreglednostjo teh dovolilnic. Od juniorskih do senjorskih, od invalidnih do veteranskih, od celinskih do bodulaških, itd, itd,,............................................ Potem pa mora po zakonu imet s seboj še vse papirje, ki dokazujejo zakaj ima tako karto.

Koda: Izberi vse

pri kateri karti moramo biti včlanjeni v lokalni klub?Prosim malo objasni zadnji stavek,da ne bo kakšne pomote.
L.p Lojz

Za tujce pomeni zelena dovolilnica samo ribolov s trneki , peškafondami,
lahkimi panulami itd.

Oranžna pa pomeni vse to in še puški.

LP

PS

Admin, če se bo tema nadaljevala jo prestavi, ker to ne spada sem!

Ma ne, kar prestavi pod ribolov kamor spada, ker je to Tunin post!
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Pe Okt 09, 2009 09:19

Članke v Valu piše moj dober prijatelj in jadralec Vojko Mitrovič. Jaz mu pomagam s kakšnim nasvetom, predvsem pa s slikami iz mojega arhiva.
Je pa res, da sem pred leti tudi kaj napisal, zdaj me pa baše čas in pomanjkanje volje.
Na web straneh naše ekipe (www.4tuna.si) se je nabralo ogromno materijala od zadnjih 10 let, če koga zanima, naj si pogleda.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Pe Okt 09, 2009 09:31

Za tujce pomeni zelena dovolilnica samo ribolov s trneki , peškafondami,
lahkimi panulami itd.

Oranžna pa pomeni vse to in še puški.

No, če smo picajzlasti,

Razlika med zeleno (rekreacijski ribolov) in oranžno (športni) je v tem, da z zeleno lahko lovimo glavonožce (s peškafondo), z oranžno pa ne.
Seveda z zeleno ne smemo loviti s puško...

Mislim pa, da na licu mesta ob kontroli nebi smelo biti težav, če bi z oranžno dovolilnico tudi cimali. Lahko pa. Nikoi ne veš :)
hbedini
Kraj: Škofja Loka

OdgovorNapisal/-a hbedini » To Okt 27, 2009 13:17

Dovolilnica je ista, kot če loviš z gumice. Velikost barke ni sorazmerna količini rib, ki jih lahko ujameš, za vse enako .

Tole pa ne bo držalo. Kolikor jaz poznam zakonodajo je za ribolov s palico iz obale ali čolna je ena dovolilnica, BGF pa je druga.

Drugače pa vse čestitke za fotke in reportaže. Super šport.

Lp B. :D
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Okt 27, 2009 18:34

Bodi pozdravljen na Morjeplovcu.
Tega tvojega stavka, pa ne razumem. Saj vemo vsi in vedno seje tukaj pisalo, da za BGF, potrebuješ posebno dovolilnico. Poglej nad tabo , Pajer in ostali , vsi pišejo enako, možno nisi razumel česa :? .
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti