Načrt Vrša- je kaj rib v Premanturi

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Feb 25, 2010 18:31

dole napisal/-a:Uglavnem tako, sem kupoval karte tedenske, mesečne in lovil, lovil... Šlo je preveč cajta če boljše polovice vprašaš. Vedno sem razmišljal o vrši ampak se me vsi prepričevali, da je BZ. Ampak, ko sem lansko leto na "črno" prvič izpraznil vršo od soseda iz lipe naše in ko je zmanjal rib še kašno. Še najbolj so bili veseli sosedi. Res grdo ampak, ko ti dokurči, da plačaš za karto in namakaš naloviš nekaj, mal računaš in komaj za karto pa se mal zamisliš. (pustimo občutke, ko je riba gor in vleče)

Tako, da mislim naštimat dve vrši in namakat pa naj bo kr hoče. Kr se bo ujel stran ne bomo metal.

Takole, da ti povem:

če si dobro pripraviš ribolovni pribor, če je primerna in sveža vaba, če ne poležavaš zjutraj (ob petih si že na poziciji), če znaš prebrat karto in videt kje so grebeni in podobno ti povem, da ne morete pojest vse kar boš nalovil, pa boš od tega kar nekaj nazaj v morje spustil.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Če Feb 25, 2010 20:15

Pajer se strinjam, sem pomoje kar zgoden no ob 5 res ne od 6-7 pa ja. Je pa tudi res da loviš večino na črva in to friški (kjer je največja razlika) jest pa vedno na zmrznjene lignje in sardele (3 naveze učil pri Marjanu-kit) in pri nas tudi preizkusil. Ponavadi pregledam teren z fishfinderejem in akcija. Lovim pa ponavadi severno od Ugljana.
Še sam ne morem verjet, da je v našem morju toliko rib dol pa....
lenart
Kapitan korvete
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a lenart » Če Feb 25, 2010 20:39

bouton napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Ali pa imaš ustrezno dovljenje za lov z vršami, se pravi letno ribiško karto.
Da jo pa dobiš, pa moraš imeti prijavljeno stalno prebivališče na Hrvaškem, oziroma HR državljanstvo.

Mislim, da je dovolj tudi začasno bivališče, ki ga v primerjavi s stalnim bistveno lažje dobiš. Je pa še vedno komplicirano...

'''Začasni boravak'' lahko dobim saj imam dol hišo, vendar že 2 leti lovim brez karte pa mi še nihče ni nič rekel. Koliko pa je karta?
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dole » Če Feb 25, 2010 20:43

7 dni 300 nijovih lepih, mesec pa 700 njihovih lepih za letne pa me niti ne zanima (če sem se prov zapomnil)
lenart
Kapitan korvete
Kraj: Žiri

OdgovorNapisal/-a lenart » Če Feb 25, 2010 20:45

Tukaj v Premanturi je pa problem, ker je v bližini veliko pečin, čeri, greben proti porerju, in drugig lukenj kamor se ugor naseli, in če se v vršo že ujame kakšna riba jo ugor poje, in potlej mu smrdi ven iz gobca po neprebavljei hrani.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Feb 25, 2010 21:25

.

Bom malo ugibal, kaj bi bilo narobe.

Poleti se v srednji Dalmaciji lovi pod 30m in več. Se pravi na globini kjer nikakor ne vidiš več dna, pa naj bo še tako čista voda, začneš sondirat. Začneš na 30m in iščeš teren kjer je riba, do nekako 40m plus. Ker je to že kar konkretna globina je potrebno uporabljat opremo boljše kvalitete, da dobiš uporabno povratno info. Na takih globinah so tudi močni tokovi. Svinec vsaj 50 gramski ali več. Prijem pa ne odraža nekega močnega tresenja, cukanja in podobno. Ponavadi zaradi toka vrvica naredi obliko črke C, kot napet lok. in je kar zahteven ribolov. Na taki globini z močnim tokom se tudi ni lahko sidrat itd.

Če misliš, da se ribe s črvom lahko ujame, ga kupi in bo rib celega vraga.

Ma ni tako enostavno. Vsake reči malo dodaj, izboljšaj, popravi. Kakšen EURO več za kvaliteten trnek, najlon, palico z mehkim vrhom. Zapomni si teren po orientirjih z obale, ker moraš vedeti kje včeraj ni bil dober ribolov. Danes bom šel pa malo, cca 100-150m, bolj naprej ali pa nazaj itd.

dole
Kapitan korvete

Iz pisanja vidim, da želiš svojemu dopustu dodat vsebino.

Ribolov z vršo.

OK, tudi če ne boš čisto po predpisih.

Zdaj pa vprašanje za miljon!

Kako boš reagiral, ko boš našel nekoga, ki pobira ribe iz tvoje vrše?

Ne delaj več tega, ti, ti lump ti. Te bom dal klečat.

OK, Pa LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Feb 25, 2010 21:50

Jaz bi pa eno manjšo mrežo za kočo, tako za športni ribolov.
:lol: :lol:
bouton
Admiral

OdgovorNapisal/-a bouton » Če Feb 25, 2010 22:16

pajer1 napisal/-a:
bouton napisal/-a:
Gaso napisal/-a:Ali pa imaš ustrezno dovljenje za lov z vršami, se pravi letno ribiško karto.
Da jo pa dobiš, pa moraš imeti prijavljeno stalno prebivališče na Hrvaškem, oziroma HR državljanstvo.

Mislim, da je dovolj tudi začasno bivališče, ki ga v primerjavi s stalnim bistveno lažje dobiš. Je pa še vedno komplicirano...

Prosim vas, ne širi-te dezinformacij. Do letne dovolilnice so upravičeni vsi, ki imajo stalno bivališče na Hrvaškem.

Ta tema je že obdelana in dokler se ne spremeni zakon je "na snazi" in basta.

LP

.

Poznam človeka (na lastne oči videl dovolilnico), ki jo je dobil na začasno bivališče. Verjetno je tudi v ribiških društvih podobno kot v kapetanijah, kjer vsak po svoje tolmači zakon...
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dole » Če Feb 25, 2010 22:49

v vrši se kakšna še notr pusti, da ni tolk sumljivo :lol: :lol:

Kar se tiče ne pofi opreme in laksa pa samo še flourocarbona (spet cel kup hvala kolk je hud) nisem sprobal.

Zelo zanimivo je blo to, ko sem probal loviti na cca 60 met. brez sidranja, pa so se lovile morske mačke (30-50 cm) za bruhat, kot da je samo to dol. Kaj ko je tolk dela z njimi, da so šle vse nazaj.

Vem, da tudi z črvom ni lahko, če pa ga vsi tako hvaljo je zanimivo to, da v živo še nism vidu nobenega ribiča.
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Pe Feb 26, 2010 09:11

Berem na začetku tole o vršah..

Najprej se spomnem, da je športni ribiči v bistvu ne smemo uporabljati :)

Sprašujem pa se, ali je res vrša nekaj tako zelo dobrega, zelo uspešna, zelo preprosta, zelo....

Meni se ne zdi. Večinoma se ujamejo ugorji, morene in podobne zveri sumljive kulinarične vrednosti.. Jaz bi jo uporabljal samo za to, da bi imel živo vabo na voljo kladarkoli se spomnem.

Res grdo ampak, ko ti dokurči, da plačaš za karto in namakaš naloviš nekaj, mal računaš in komaj za karto pa se mal zamisliš.

Nasvet; obiščite ribarnico in frustracij ne bo.
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Feb 26, 2010 09:25

Ja v ribarnice pa kr vi hodte, da bodo mel poklicni ribiči in ribogojnice od česa živeti.

Kar se tiče razlike v kvaliteti in svežne ribe p anima smisla komentirat.

Je rekel domačin ribič, da je najboljša riba svija. :lol:
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Feb 26, 2010 10:23

dole napisal/-a:Ja v ribarnice pa kr vi hodte, da bodo mel poklicni ribiči in ribogojnice od česa živeti.

Kar se tiče razlike v kvaliteti in svežne ribe p anima smisla komentirat.

Je rekel domačin ribič, da je najboljša riba svija. :lol:

:shock:
FISHING & SAILING IS LIFE
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Pe Feb 26, 2010 10:24

"Nema bolje tice, od prasice!"
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Feb 26, 2010 11:59

Od vseh rib imam najraši svinsko ribico.
lpg
https://medisken.si
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Pe Feb 26, 2010 13:07

Grega posebno sedaj, ko si orng dopust preživel brez kriminatlcev in čevapčičev :D
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost