Lignjelov 2014/15

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

bostjan9
Admiral

lignji

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » So Jan 17, 2015 19:40

No, ja ....brez zamere....sem naredil kakšnih 20 kom. različnih lučk - led diod.
Ni bilo to ta pravo.

Za natančno razlago, zakaj je to tako, bi vam lahko razložil mojster N. Tesla, kateri je tudi meni predlagal nakup te lampe.

Imam jo 3 leta in sem nadvse zadovoljen, opažam, da je že nekoliko izgubila na sami moči, zaradi tega bom nabavil novo.

Pa ne me narobe razumeti, da bi delal reklamo za Hydro glow, ker od tega resnično nimam ničesar....
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » So Jan 17, 2015 19:58

Ja saj ne rečem, verjetno imajo vseeno večjo svetilnost. Jaz sem si pač naredil doma ker uporabljam tako poredko in se mi ne izplača...

Uporabil sem pa 2,5m traku oz 150 led lučk in meni se zdi da kar močno sveti, kako je pa z hydroglow lučjo pa nevem ker je še nisem uporabil.
andrejzabukovec
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a andrejzabukovec » Ne Jan 18, 2015 00:22

Pajer eno ? imam
A mi poveš katero vrvico uporabljaš pri panuliranju napisu si 0.18, gledam jih ene par pa ne vem katero bi vzel a je tale ok http://www.fmk.si/domov-mainmenu-1?page ... gory_id=63 ne bi se rad zafrknil k niso glih poceni thanx
Lp. Andrej
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Ne Jan 18, 2015 00:58

Sunline je ena najboljsih in tudi najdrazjih vrvic. Jz mislim, da ce lovis iz colna je bolj kot ne vseeno katero firme vrvico uporabljas, je pa druga pesem ce npr vijačiš potem pa igra veliko vlogo debelina na dolzino meta in pa na nekaterih raje nastajajo vozli kot na drugih pa te cenene kitajske ponavadi niso okrogle in tudi zato manj vrzes.
Ce isces poceni varianto bo tudi kitajska preko ebaya vredu, kolikor sem jih jaz testiral imajo dobro nosilnost in so zelo poceni ampak jim pa ne verjamem najbolj glede debeline. Je pa res da je za 40€ dobiš par kilometrov :lol:
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Jan 18, 2015 08:35

.

andrejzabukovec napisal/-a:Pajer eno ?
A mi poveš katero vrvico uporabljaš pri panuliranju napisu si 0.18, Andrej

Po pravici povedano, niti ne vem katere znamke vrvic uporabljam. Kupujem take "no name", ki so poceni. Kupim, fino je, če je vsakih 50m drugačne barve, najmanj 300m in dam za tako vrvico od 30-40EUR. Zakaj? Ker ko vidim obrabo odrežem prednji najbolj obremenjen del, cca 15m in imam zopet vrvico, ki ji zaupam. Tako naredim enkrat dvakrat na sezono in imam vrvico za par let.
Pri lignjelovu ni ne vem kakšnih obremenitev na ves sistem. Tu ni kontriranja, pobegov, ampak samo več ali manj močno pumpanje, kolikor je velik ligenj. Zato so vrvice od 0,18-0,22 z nosilnostjo od 10-15kg zelo primerne. Ker je veliko vijačenja s težkim svincem, se enostavno obrabi. Če zapneš je pa še dovolj močna, da se ponavadi po obratu barke sistem izvleče. Debelejša pa zopet ni primerna, ker daje več odpora in moraš odvit bistveno več vrvice, da imaš čuvarja na dnu.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
andrejzabukovec
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a andrejzabukovec » To Jan 20, 2015 23:44

Pajer hvala za odgovore, mam pa še eno ? a mi poveš še kakšno palico imaš za ta način lignjelova panula.
Ker praviš da ti palica zaniha ko je ligenj gor me zanima kakšne akcije mora biti, pa dolžina glede na to da je gor tudi olovo čuvar 500 g itd.
Gledal sem nekaj takega
Daiwa-SeaHunter X Pilk 2,4m in 2,7m 100-200gr.
http://www.blinkersport.si/index.php?st ... ie&cat=125
Aje ta ok.

A bi se dalo loviti tudi z palico ki jo imam iz obale Shimano-Vengeance Surf 4,2m-100gr. Edino kar je da me malo moti dolžina.

Imam tudi palico za jigganje katero uporabljam za panuliranje, samo se mi zdi da palica ne bi nič zanihala http://jigandpopshop.com.hosting-10.dom ... es-acj531h

Hvala za odgovor upam da ne morim preveč z vprašanji, vendar zelo dobro mi odgovoriš.
Lp Andrej
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jan 21, 2015 11:00

.

Da ne boš odkril nove tople vode. Hahahaha!

Imam dve palici, dolžine 1,70m, za "šlepat". Prva je trda, druga je pa še bolj trda.
Prva je Carson liberty 10-20 librov.
Druga je Shimano Beast master 20-30 librov.

Slika

Palice za šlep so trde, kratke in nimajo kake posebne akcije. Kolikor je obešene teže, toliko se ona upogne-poda po celotni dolžini. Daljše je nesmiselno, skoraj smešno in amatersko, uporabljat.
Načeloma ligenj ko zapne za puščo zapumpa. Jasno, da mali ligenj skoraj ne daje znakov da je ujet. malce večji pa že zapumpa in to vidiš na vrhu palice kot premik proti vabi in nazaj. Vprašanje teže lovine.
Načeloma je zame najboljši pokazatelj, da se je nekaj zapelo rola.

Imam dve taki. Obe imata "bajtraner", oz. prosti tek-izvlek vrvice.

Slika

Trdoto nastavim rahlo nad prostim izvlekom. Ko se nekaj zatakne se začne odvijat špula in to je to. Ma ne moreš gledat cel dan v vrh kdaj bo zanihal. Ko se pa začne rola odvijat samo zapneš vzvod in potegneš na barko.

S tvojo drugo palico bi moralo it,

Slika

čeprav je presneto trda, toda prijem boš zaznal na roli.

LP

.
pajer 1

andrejzabukovec
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a andrejzabukovec » Sr Jan 21, 2015 14:38

Ja res tko zgleda k da toplo vodo odkrivam :D ampak za mene so to pomembni podatki da ne kupim kakšne bedarije.

Pajer 1000x hvala
Naslednji teden grem probat, če bo vreme seveda pa da vidmo :D še enkrat full hvala.
Bom poročal
Lp.Andrej
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jan 22, 2015 06:28

.

andrejzabukovec napisal/-a:Naslednji teden grem probat, če bo vreme seveda pa da vidmo
Lp.Andrej

Jaz tudi. Kateri dan greš?

LP

.
pajer 1

andrejzabukovec
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a andrejzabukovec » Če Jan 22, 2015 09:56

Računam ponedeljek ali torek pa do četrtka ali petka.
Sam ni vse odvisno od mene, kombi imam pr mehaniku upam da bo že zrihtan, ponavadi gremo z kombijem (kemperjem vwT3) k imam še hčerko staro 15 mesecev pa je to potem kr projekt pa full je ene robe čoln, motor, vozički,pes smo k selitve naroda.
Lohka se slišmo mi bomo v Bešaniji moja cifra je 030 242 470, seveda bo pa vse odvisno od vremena.
Lp.Andrej
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jan 22, 2015 11:09

.

Jaz pa v sredo in četrtek, če ne bo vetra. Dež me ne moti, če je normalen dež.

LP

.
pajer 1

bostjan9
Admiral

lig...

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Če Jan 22, 2015 11:18

Andrej...vsaka čast (hčerka, pes itd...) dober si, če vse to skombiniraš z lignjelovom.
Sam imam ponavadi samo palice in ostalo robo in je če cela procedura kko in kaj...... Še 1 x vsaka čast.....

Pajer - ali vzameš zraven kakšnega lignjelovca ?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

Re: lig...

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Jan 22, 2015 12:09

bostjan9 napisal/-a:Andrej...vsaka čast (hčerka, pes itd...) dober si, če vse to skombiniraš z lignjelovom.
Sam imam ponavadi samo palice in ostalo robo in je če cela procedura kko in kaj...... Še 1 x vsaka čast.....

Pajer - ali vzameš zraven kakšnega lignjelovca ?

Pokliči, pa da vidiva!

LP

.
pajer 1

bostjan9
Admiral

liggg

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Pe Jan 23, 2015 12:35

Pajer , imaš ZS.
andrejzabukovec
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a andrejzabukovec » Pe Jan 23, 2015 17:20

Sej mene tudi ne moti dež, daš palerino gor pa je.

Ma ja mi je kr projekt, al grem za 3 dni ali pa za 14 dni robe je isto, ampak za enkrat mi ni panike ker ko smo enkrat na morju je vse to troganje pozabljeno, in resnično uživam v ribolovu, lignjelovu :D .

Dons sem dobil iz blinkerja robo tole sem vzel( palico 12-20lb http://www.blinkersport.si/index.php?st ... id=4812,in vrvico 0.14/10.800kg) še enkrat hvala za INFO. pajer

Se mogoče naslednji teden vidmo na morju

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti