Lignjelov, sezona 12/13

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

fischerr
Kapitan
Kraj: Koper - Bunarina

OdgovorNapisal/-a fischerr » Sr Dec 05, 2012 12:49

lep ulov, čestitam, je bila prisotna tudi pomoč čudežne lučke? :)
bostjan9
Admiral

lig

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Sr Dec 05, 2012 16:15

Lučka DA, kot vedno....klasika.

b9
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Dec 05, 2012 16:32

Čestitam B9. Pravi lignjeterminator :D
LP NT
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Dec 05, 2012 20:12

.

Danes odšlo domov 7 lignjev.

Verjetno zaradi prelepega vremena.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
bober
Praporščak

OdgovorNapisal/-a bober » Če Dec 06, 2012 19:36

B9 kdaj ste bli tole?
Lepo drugače, daj kaj pošlji...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Dec 08, 2012 12:21

Sobota 24.11.2012
Vremenska napoved je bila slaba, zato ostanem v petek doma. Zjutraj v soboto pa se je naredil krasen dan za ribičijo. Posiljalo je sonce. Pokličem nekaj prijateljev vendar se oglasi le Grosko, ki pa je na žalost že v Avstriji. Car Lazar, dolgoletni prijatelj in poklicni pilot se ne oglasi, verjetno je v zraku si mislim, kasneje me pokliče nazaj, vendar sem takrat že na poti. Bruno je v "pričakovanju", zato mu niti ne delam guštov. Pokličem Mirota s katerim imamo precej skupnega saj vsak ponedeljek na plesnih vajah debatiramo o ribičiji, barkah in seveda plešemo:"Greš na lignje?". "Kdaj?", me vpraša. "Čez deset minut sem pri tebi", mu odgovorim. Vidim, da sem ga zbudil,"Daj mi vsaj nekaj minut da premislim." Pokliče čez tri minute,"Pridi pome. Greva!". V Izoli takoj skočiva na barko, odvežem križno dodatno vez za burjo, pospravim mostiček, odprem kabino, vklopim glavno stikalo, odprem ventil za motor, ventil za WC, prenesem ploter na zunanji nosilec, vklopim kable, odprem zaščitno ponjavo krmila, vžgem motor, Miru podam palice in pribor, spustiva muringa in že izplujeva. Takoj izza marine vklopim avtopilota in se letim preobleči. Medtem Miro sestavi palice in pripravi naveze za panulo in klasične za v mirovanju. Želim preveriti nekaj doma narejenih vab za lignje, zato sem bil še toliko bolj nestrpen, da vidim, če bo kaj uspeha na novo vabo.

Poskusiva na dveh pozicijah vendar ni uspeha. Na tretji takoj prime sipa, kar naju opogumi. Poskusiva najprej s panulo, da vidiva kje so lignji ter, da s sonarjem prečekiram teren. Izkaže se, da so boljši rezultati s panulo kot na drift saj je popolna bonaca. Naloviva nekaj lignjev in Miro kar sije, ko vleče ven kakšnega večjega. Prime nekaj večjega in ko privlečem do barke se izkaže, da je kokot prijel na puščo. Naslednji močnejši poteg mi je dal vedeti, da moram pazljivo navijat in do barke pripeljem zelo veliko sipo. Večje še nisem imel letos na pušči. Pri roki nisem imel podmetalke, ko jo previdno dvignem iz vode se ji zaradi lastne teže odtrga lovka in odplava. No ja... šola za drugič. Znoči se.

Na koncu dneva le naloviva toliko, da bo Miro vnuke razveselil z dobrim nedeljskim kosilom.
Slika

Miro
Slika

Na poti proti marini vklopim radar in avtopilot. Mira je malce strah, ker ni vajen pluti ponoči, zato mu razložim kako se nastavi radar in kako ga je potrebno "brati". Čeprav ni ravno zagovornik preveč tehnike na plovilu, ga rezultati navdušijo in ni mogel verjeti, kako dobro se v bonaci vidi tudi signale mrež. Nekajkrat preveri z spremembo smeri, in ves presenečen ugotovi, da je to res signal ribiške mreže, ko ga obsveti z lučko v pričakovani smeri le dobrih dvajset metrov od boka barke.
Še med plovbo pokličem Vilija (Morskii) saj vem, da je najbrž na svojem ranču v Padni. Na brzino se zmenimo, da midva prineseva lignje on pa naj pripravi dobro žerjavico. V Marini priveževa barko, operem pušče in opremo, vse pospravim in že greva po pivo, vino, malce olja in svež kruh v pekarno. V Padno dobesedno odletiva saj sva lačna.
V Padni naju najprej začuti Pina Vilijev pes in ker Vili ve, da prihajava midva jo spodbudi, "Drži ga, grizi, kdo je?" Pina prične lajat in se zaleti do naju. Ko zasliši moj glas in me spozna prične kar cviliti. Smuka se okoli nog in veselo maha z repom kot bi se hotela opravičiti, ker me ni spoznala prej in je lajala name. Viliju izročiva lignje. Za pripravo ob ognju rabimo luč. Napeljal je žico in led lučko ter jo s težavo sklemal na akumulator. Vsake toliko svetilka ugasne in sliši se kletvice. Naposled svetilka sveti in prinese sečoveljsko sol, poper (ki ga je prinesel z Madagaskarja), peteršilj z vrta in seveda olivno olje. Pripravi lignje - neočiščene. Tokrat bom prvič jedel lignje na "šporko". Prestavim nekaj kamnov, da naredimo prostor za žar in Vili razporedi žerjavico. Odpreti moramo pivo in nazdraviti. Ura je okoli devete, temno, niti ne preveč hladno saj ne piha, mi pa smo v naravi ob ognju.

Ko se mrežica pregreje Vili položi nanjo štiri največje lignje, ki so še dobro uro nazaj čofotali v našem morju.
Slika

Vili uravna "moč" žerjavice
Slika

in lignji se lepo počasi pečejo. Najprej se morajo le narahlo pregreti in nikakor takoj zapeči.
Slika

Že lepo diši. Medtem pijuckamo. Okoli se smuka Pina saj ve, da bo nocoj nekaj tudi za njo.
Slika

Vili in Miro
Slika

So že pri koncu. MMmmmm kako diši
Slika

Slika

Polije še malo domačega olivnega olja (istrska belica)
Slika

Še malce soli
Slika

in večerja je pripravljena.
Slika

Bilo je tako dobro in "šporko", da nisem mogel nič slikat. Lignjeva glava s kraki kar pade iz vrečke, ko ga dvigneš. Z rahlo potezo noža očistiš lignja za glavo ostalo pa se vse poje. Zares je slastno in zelo zelo okusno. Na žervici bomo še kdaj tako pripravili lignje. Močno priporočam vsem, da to vsaj enkrat v življenju poskusijo.

Po večerji se ob ognju še malce pogrejemo in podebatiramo o skupnem lovu na Danskem lani, ter o planih za v bodoče. Na poti proti domu malce pred polnočjo pokličem prijatelja Branka v Renče saj vem, da praznuje rojstni dan. Tam pa je bila sama poznana družba. Vsi so bili zelo dobre volje in zelo so se trudili in si podajali telefon, da bi me prepričali naj obrnem proti Gorici in z Mirom prideva na žurko. Verjamem, da bi bilo odlično, zato Branko, Jordan in vsa druščina ne zamerite Miro je bil utrujen in ne preveč navdušen nad idejo. Voziva počasi in na Ravbarkomandi dotočiva gorivo. Okoli ene sva doma. Ostale so lepe slike in lepi spomini na dan kakršnega zagotovo nikoli ne bomo pozabili.

Lep pozdrav Nikola Tesla :D

Miro
Slika
bostjan9
Admiral

nt-lig,

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » So Dec 08, 2012 15:46

Bravo NT...to je to....

Komaj čakam...takoj ko bodo 3-je lepi dnevi že pičim proti dalmaciji, se kar tresem, ko berem prispevek od NT..

b9
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Dec 08, 2012 17:00

.

Kaj vse iz nas ne naredi slabo vreme .
Če bi bilo lepo vreme ne bi mogli čitat tako dobre zgodbe.
Dobro ti gre tudi pisanje , ni kaj.

Pohvaljen!

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Dec 09, 2012 00:58

Mmmmm, NT, si mi naredil skomine!!!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Dec 16, 2012 22:08

.

Danes jih je zopet nekaj šlo z menoj.

Največji je bil pa tale "Kapetan dolge plovbe".

Slika

Slika

Spodnje številke so neto teža v gramih, ker je tara že odračunana.

Slika

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Dec 17, 2012 08:03

Pajer čestitke. Ta je verjetno tvoj letošnji rekordni.
Včeraj sem lovil mole in ko so nehali delat sem poskusil panulo in na novo PrinceskoXL ulovil tega. Mudilo se mi je domov, zato nisem vztrajal v noč. Ko se je naredila popolna tema tako ali tako ne bi bilo več prijemov saj se je že pojavila fluorescenca.
LP NT

Slika
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Dec 17, 2012 20:06

Pajer in NT, čestitam za čudoviti kapitalni ulov!
Samo kaj pa na tole vajino lovljenje pravi vajin dohtar? Holesterol je verjetno preko 10... Dajta še nam malo, pa bomo imeli vsi samo rahlo povišanega... :lol:
bostjan9
Admiral

ligenj

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Dec 17, 2012 21:33

Bravo Pajer....to pa je primerek....
NT - enako čestitke.

Takoj v novem letu si vzamem čas in grem dol za par dni.....sedaj sem pa že toliko dni doma, da je kar kriza....

b9
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Po Dec 17, 2012 21:44

Pa jaz tega enostavno ne morem verjet.... prav zavidam vam. Sam sem zadnjič enega ven potegnil, vmes sem skoraj zmrznil, ligenj pa mi je s tinto posvinjal vse mogoče stvari... pa menda povedal ostalim, da naj gredo drugam.
Ko sem ga dal v posodo, da bi ga konkretno spral na pomolu, pa mi je še tistega odnesel galeb. Sem pa slednji prizor uspel slikat. Zgledalo je, kot da bo odnesel lignja s skledo, pa se je na koncu odločil samo za meso...
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?
bostjan9
Admiral

lignji

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » To Dec 18, 2012 09:20

Dr.E. zelo dobro.....
lepa štorija.....do solz...

b9

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta