Kaj naj kupi začetnik

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Mar 28, 2016 11:40

Kaj točno pomeni podatek o kilaži pri drobnem materialu, npr. pri vrtljivkah in sponkah? Če gre recimo za lov majhnih ali srednjih rib 0,5 - 6kg, katera vrtljivka pride v poštev za katero kilažo?
Slika
http://www.fmk.si/index.php/component/v ... temid=1134

Pa še začetniško poročilo.
V soboto sem vlekel površinsko panolo po tržaškem zalivu, z umetno vabo 7cm. No ja, z Miranom sva kar lepo jadrala, tam med 3-6 vozlov hitrosti, tako da sem se bolj uril v rokovanju z opremo, kot da bi resno lovil in glej ga hudiča, so bili galebi toliko tečni, da sem moral vabo spraviti pod gladino, z na hitro dodanim 50g svincem, 2m pred vabo. In je bil mir pred galebi in tudi pred ribami :lol: :lol: Miran se je nasmejal, ko sem mu razlagal vse, kar sem se naučil v literaturi in iz NTjeve brošure (hvala!) in hkrati poudarjal, da itak ne lovim zares in da mogoče kaj priplava mimo itd. itd. In so minile 4 urice v lepem sončnem popoldnevu, opremo sem namočil, nova genova je super, novim zmagam na proti. Življenje je lepo :D

Vaba je dobro delala, vrh palice lepo vibriral. Po dodanem svincu sicer malo manj.
Slika

Slika

Palica je bila sicer "tataki", 2,40m, 30 - 150g, ki je mišljena bolj za lov iz mirujoče barke (za panolo imam še eno 1,8m, z vertikalno rolo ignesti, oszalih podatkov pa ne vem na pamet)
Vrvica - vrtljivka - 2m monofil 0,25mm - vrtljivka s sponko - vaba
kasneje še 50g na vrtljivko pri vrvici.

Kot začetnik ugotavljam, da sem moral prebrati kar nekaj literature in pogledat precej videov, da sploh vem, kaj približno vprašat tukaj na forumu in v ribiški trgovini, preden me je kdo sploh začel resno jemat. Ker, "jaz bi lovil ribe, kaj naj kupim?", je premalo oz. ti lahko prodajo karkoli. Pa ne bi smelo biti tako.

Vsi napotki začetniku glede zgornjega vpršanja in opisane panole, dobrodošli?
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Mar 28, 2016 17:24

Tisti podatek o kilaži ti pove kakšno nosilnost naj bi imela vrtljivka ali sponka pri obremenitvi. Ti podatki niso zmeraj točni, ti pa pomagajo pri izbiri. Na laksu imaš tudi napisano debelino in nosilnost in če je ta na primer 0,20mm 5kg, nima smisla, da bi dal gor sponko nosilnosti 30 kg. Jaz za lov manjših rib uporabljam vrvico Spiderwire 0,15mm nosilnosti 6 kg, vrtljivko z sponko pa tam glede na velikost do 10 kg max. Pri manjši ribi ni treba komplicirati.

Kar se pa tiče panuliranja, si ti imel površinski vobler (kratka žlička). Imaš jih tudi takšne, ki gredo malo globlje in imajo dobro akcijo. Jaz najraje lovim na Yo-Zuri 9 cm. Pa za boljšo akcijo vabe uporabljaj Rapala vozel.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti