Panula za zobatce

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jun 02, 2014 21:51

Pa dovolj zgodaj zjutraj zaključit z ribolovom, da v ribarnici ne zmanjka rib. :wink:
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jun 04, 2014 09:43

Na zmrznjene lignje itak sam zmrnzjeni zuboti prijemajo! :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Jun 04, 2014 11:29

kocka napisal/-a:Na zmrznjene lignje itak sam zmrnzjeni zuboti prijemajo! :wink:

"Ja vam govorim, pet i dvesta pedeset!"
"Bit će da je sa ledenog mora!"

Eni se še spomnite teh besed, hahahaha. :lol: :lol:
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Pe Jun 06, 2014 14:48

Kakšna je pa sicer najbolj optimalna globina poleti za panulo na zubatca?

Ker ko se potapljam se jih vidi tudi na 8ih metrih, na videu podvodnega potapljanja z pusko jih nek majster ulovi tudi na2-5m globine.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Ne Jun 15, 2014 13:59

Pri podvodnem ribolovu gledamo na termoklin (globina) kjer se ločuje topla in hladna voda..
Spomnem se pred leti ko sem lovil na šekah pred suskom zobatce na puško je bil vrh šeke na 17 metrov termoklin na 14 metrov.. in zobatci so prihajali ampak visoko in se niso hoteli spustiti v hladno vodo tako sem jih tam samo gledal...
Termoklin lahko prebereš tudi z sonarjem ...
Probal bom panulirat okoli poznanih lokacij kjer gre globina od 15 metrov pa tja do 30 metrov.. najprej si bom odčital globine v neki ruti in naredil pot po kateri bom potem vozil...

Termoklin na sonarju je tale sredisnka črta nad dnom..
Slika

Lani sptembra je bil termoklin dokaj visoko (12-10 metrov vode) tako sem zjutraj dobil zobatca mogoče na 9-10 metrov vode.. Spet drugič jih vidiš globlje ampak pod termoklinom zelo redko..

Slika
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Po Jul 21, 2014 11:43

Kako pa montirate čuvarja na laks? Ko sem vlekel je bil edino problem da se mi je pletenica navila okoli sponke in bi bil ob prijemu morda problem sneti. Sicer pa se pri laksu to najbrz ne bi zgodilo
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Jul 21, 2014 15:24

Špaga... vrtljivka .. fluorkarbon.. na vrtljivko pa preko sponke zakačiš svinec (čuvar)..
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Po Jul 21, 2014 23:12

Koliko metrov pa imate FC? Samo potem vrtljivko kar naviješ ali na roke potegneš?
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Jul 22, 2014 09:17

vrtljivko potegnem na mlinček ja.. fluorkarbona cca 20 metrov 0,50
Nekateri ne dajo vrtljivk in naredijo iz same vrvice uho.. potem pa v to uho zapnejo sponko na katerem je "olovo čuvar"...

http://www.youtube.com/watch?v=ILqzN8U8sFI

p.s: Jaz bom šele letos probal lovit na ta sistem! Pripravljene imam naveze.. kako bo to v praksi pa poročam ;)
superpuntar
Kapitan

OdgovorNapisal/-a superpuntar » Ne Jul 27, 2014 09:39

Zdravo,

20m Fluocarbona je po mojem mnenju veliko preveč - zaradi cene..
Če ni panike z denarjem, 20m sigurno ne škodi. Brez problema pa se lahko naredi par m dolga predvez s FCjem.

Kak ekstra zogulin celo prav pride, tu ne preveč šparati, kupujte kakovostne. Če ni težav z ovijanjem okoli osi med ribolovom pa bo sigurno ob kakšem daljšem drillu, ko se riba ene stokrat obrne oz. plava v krogu.
SR 290
Admiral

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jul 27, 2014 10:14

Je ta fluocarbon laks koristen tudi pri lovu z obale na čakanju, pri lovu ribonov iz čolna, pri lovu ušat in iglic? Ima na splošno bistveno prednost pred ostalimi laksi?
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » Ne Jul 27, 2014 10:26

SR 290 napisal/-a:Je ta fluocarbon laks koristen tudi pri lovu z obale na čakanju, pri lovu ribonov iz čolna, pri lovu ušat in iglic? Ima na splošno bistveno prednost pred ostalimi laksi?

Ima. Je bistveno manj viden kot ostali najloni. Bi pa rekel da je bolj koristen pri lovu na roparice, sej te lovijo z "očmi". Na čakanju z čolna ali obale, pa verjetno nima kakšne prednosti, sej ta vrsta rib "lovi" hrano na ukus in otip, tako da pri ribonu in ostalih sparidih ktere lovimo v mirovanju, je važna debelina najlona. Čim tanjši tem bolje.
Ima pa FC manjšo nosilnost kot ostali najloni, tako da........ . Mormo vzet , za enako nosilnost, debelejšega, kar pa zopet ni dobro.
Torej, za roparice FC ja, za mirnejše ribe pa navadni najlon.

lp
Ne pusti se povlečt dol na njihov nivo. Tam so v prednosti.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Avg 04, 2014 21:54

Evo prve kose opreme sem si nabavil.. nekaj si jo bom sposodil...

Ker si bom sposodil pasaro sem si pripravil Garminov GPS/fish finder z modulom za bočno sondiranje.. Vseskupaj sem dal na "ploh" zaradi transporta.. sondi pa sem montiral na alu nosilec in gor eno "C" spono s katero bom zadevo privijačil na zadnjo steno (krmo)..

Mlinček sem imel doma ena dva komada.. po moje bosta čisto ok (eden je od Mitchel-a (riptide 6/0) drugi pa od Penn-a..
Na mlinček bom na eno palico dal špago 0,28 na drugi mlinček pa klasičen laks (0,70) in predvrvico 0,50..
Iz špage se bom direktno "spojil" na laks 0,50 - 0,55 naredil bom uho iz vrvice na katero bom obesil "olovo čuvar" utež 300gr.. 18 metrov bo potem monofil nakar bom dal eno vrtljivko in 2metra za vrtljivko bo predvez s trnki..
Trnke sem vzel ownerjeve številko 3/0..

Še nekaj opreme (palice imam na otoku tako da ne vem točnega modela):

Od Garmina sem v test prejel gps/sonar s side scan modulom.. bolj kot drugo mi bo prav prišla kartografija z globinami + klasičen globinomer (2d)..
Slika

Vrvica in monofil za navezo
Slika

Mlinček, ki bo prvič bil na barki (je pa doma hmm 10 let?)
Slika

Trnki, ki jih nameravam uporabiti (za zapet iglico, kalamara ali pa kakšno ribo kot je šur, boba)..
Slika

no še manj kot 14 dni ;)
matjaz80
Viceadmiral
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a matjaz80 » Če Avg 07, 2014 15:05

Jaz bi vzel owner 4 in 5 ko. 3 je skoraj premalo
anjes
Višji štabni vodnik

OdgovorNapisal/-a anjes » To Avg 12, 2014 05:54

No bom pa še jaz malo napisal kaj vem o panuli in kaj sem se naučil oz. so me naučili tisti ki obvladajo :)

Že več časa me je zadeva matrala kako in kaj in letos sva z kolegom rekla da narediva en dopust v dalmaciji namenjen izključno panuli :)

Naprej sem od kolega ki je preklajeni maček v temu dobil vse potrebne informacije nato veselo nakupovanje in izdelava same panule. Odločila sva se za viško panulo. Načrt prilagam v sliki. Izkazala se je za odlično.
Glede trnikov sva uporabila 3-ko za iglo in 5-ko za ligenj, vezala sva na tri trneke, zadnji fiksen in druga dva na drsni vozel, da prilagajaš veličini ribe.

Prvi dan sva se posvetila samo temu na kakšna hitrost je potrebna za določeno dolžino :) Nato pa seveda najpomebneje nalov žive vabe, tukaj sploh ni kaj debatirati, saj tisti ki lovi na mrtvo ali celo zmrznejo in mu uspe, lahko samo rečem več sreče kot pameti. Na čolnu sva imela lepo kanglo cca 40l in menjevala vsaj 50% vode na cca 30min, iglice so preživele tudi en dan. Kar se tiče lova lignjev bova morala še malce natrenirati :D Iglice sva vlekla ven pa kot za šalo :) ampak ne na kakršne koli vrvice in laske in neke druge pi**** ampak na žive črve katere sva kupila v italiji pri dobro založenem prodajalcu, stanejo 1,8€ dobiš jih cca 30kom ---> iglica je na trniku v 30-40m vleka kot za šalo :) No potem pa greva midva na zubote :D Tle se pa vse tiste informacije in vsa teroija začne obračat v glavi in stvar je treba dat v prakso :D Skratka dva dni sva vleka tiste iglice ko največja "znanstvenika" in modrovala da tuki pa ni ribe in blablablabla :D Ko sva drugi dan zvečer ob kozarcu rujnega vsa razočarana razmišljala (seveda dodaten elan so nam dajale boljše polovice s trditvami da naj raje na tržnico greva) kaj delava narobe sva prišla do zaključka da voziva prehitro :) seveda naslednji dan ves fokus na hitrost in prva iglica ob 6h zjutraj je končala nekje tam spodaj ker je bila hitrost pomembnješa od globine :D Do 10h brez sreče, ker sva imela dovolilnico samo za tri dni in je bil to najin zadnji popoldan, takoj ob 12h sva bila že na čolnu in lovila iglice, prvih nekaj vlekov brez trzljaja popolnoma nič. Nato pa okoli 16h močen trzljaj ( v tistem momentu panika, čoln mora iti naprej, odvrži še preostalih 5-8m lakasa da riba zagrabi, itd. itd.) ko začnem vleči pravim kolegu je**** spet sva dno pograbila :D ko pa malce popustim laks da se prepričam ali je res dno začutim nekaj močnih udarcev in takoj vem da je ribaaaa, na čolnu takoj eforija, jaz vlečem ven on navija, borba z ribo traja nekje cca 10min ko jo potegneva skoraj! ven jo od šoka ker nimava pojma kaj sva ulovila rahlo potegnem v properel in že panika pa je šla u k**** :O na srečo je šlo samo malce njene kože :) Riba na čolnu, špric natočen in se že vračava k dragim pokazat kaj sva ulovila :D Seveda po dobri uri ugotavljanja in klicanja naokoli končno prideva do zaključka da sva ulovila zmijačnak repaš ker noben nima pojma kaj to je iščeva dalje in najdeva najpogosteje uporabljen izraz belt fish, nato z pomočjo zahodnih sosedov in njihov receptov, ribo sfilirama in narediva v pečici. Riba je imela slabe 3kg in okoli 110cm. Za prvič sva se zadovoljila z tem, tisti zubatac me pa še čaka, sem mu povedal naj se še malce poredi da bo za celo klapo :D

[img][img]http://www4.slikomat.com/13/0812/uzy-photo.jpg[/img] [/img]

Za kakšne dodatne inf ali pa kar koli z veseljem pomagam :)

Lp Anej

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost