Lignjelov 2016-17

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Nov 28, 2016 12:17

MarjanT napisal/-a:Alesjo - pri naju je včeraj ''delala'' črna, bela, rdeča, modra in zelena. Pa si tolmači kakor hočeš.

:lol: hihihi, če bi lovila na roza bi več ujela :lol: :lol: :wink:
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Po Nov 28, 2016 12:25

Okrog barv je večna debata..
Recimo Marco Volpi pravi, da naj bi sipe zjutraj in pozno večer delale bolj na temne barve (črna, temno vijola) kot podnevi? (verjetno je odvisno tudi od vidljivosti.. pri nas je že tako "tema" nonstop ker je samo mulj na dnu

na 11:47 razlaga...
https://youtu.be/PXgDDuXkWAc?t=697
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Nov 28, 2016 19:15

Ne vem no. Meni včasih res dela samo na eno barvo.
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Nov 29, 2016 08:30

NOVI FOSIL napisal/-a::D
Moje izkušnje o barvah so sledeče. Če omislimo barve imamo črno-beli spekter. Moje mnenje in izkušnje kažejo na to, da se ponoči bolj lovi na svetle, čez dan pa na temnejše vabe. Barva ni pomembna.
Lahko pa si vsak razlaga pomen barve po svoje :wink:

Tudi na globini barve hitro "izginejo".. redeča najprej in je po vsej verjetnosti ekvivalentna temni - črni barvi...

Slika
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Nov 29, 2016 08:50

.

Pri vsej poplavi vab, vseh barvnih spektrov, sam menim, da barva pri lovu ni najpomembnejša.

Najpomembneje v sezoni lova je najti področje kjer se zadržujejo. Da pa to dosežemo je samo eno. Preživeti čas na morju-lovu je premosorazmeren z uspehom.
Velikokrat je samo naš "občutek" kaj bo tisti dan delalo. Največkrat lovim sam. Toda ko loviva v paru se vidi kako se odloči nasprotni lignjelovec. Ponavadi zelo kontra kot jaz. Največ lovim na panulo in ko ujame eden, ujame tudi drugi. Osebno sem prepričan, da je sama izdelava panule, kvaliteta akcije vabe, občutek vodenja po dnu in hitrost same panule daleč pred barvo.

Tudi sam se srečal z neaktivnostjo lignjev in menjal vabe pa ni bilo nekih velikih razlik.
Parkrat se je pokazalo, da je razlika v vodenju vab pri dnu. Namreč neizkušen "lovec" je lovil z mojo opremo. Se pravi identična izdelava, identična ...., vse enako. Kot začetnik ni imel občutka kdaj je svinec tik nad dnom, itd ..... , čeprav sem mu vseskozi suportiral. Rezultat po uri in pol je bil 26:2. Zato menim, da je barva vabe šele za vsem naštetim zgoraj.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Nov 29, 2016 09:42

:D pajer1, popolnoma se strinjam s tabo, ni kaj filozofirat, večkrat kot si na vodi več možnosti imaš za ulov. Moram rečt da je za mano najuspešnejši november odkar lovim lignje, je pa tudi res, da sem trikrat tedensko na morju. Poznam pa tudi enga lignjelovca, ki vedno lovi samo z eno barvo in tudi dobro ujame.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » To Nov 29, 2016 20:30

Ma ja. Tukaj je težko biti pameten. Ravno zato mi je ribolov zakon. Ko misliš, da že vse veš, spoznaš, da ti še ogromno manjka. Je toliko različnih dejavnikov..., če se ti poklopijo, boš imel super ribolovni dan, če pa ne, pa več sreče prihodnjič. Ja, imate prav. Kolega me je zadnjič vprašal, kako bi več ujel, pa sem mu odgovoril, da naj bo več na vodi. Več lovit, pa manj filozofirat :D .
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Nov 30, 2016 11:47

:D nevem zakaj, ampak imam občutek, da bodo danes pop. lignji lačni neglede na barve :wink: zato grem pogledat kaj se bo dogajalo 8)
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Nov 30, 2016 15:01

A je burja že nehala ob morju? Da ne bo takšnih prizorov.

Slika
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » Sr Nov 30, 2016 15:07

Je... danes je super.. sončno..
(čeprav v pisarni za ekranom)..
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Sr Nov 30, 2016 22:21

:D občutek, da bodo danes popoldan lignji lačni me niti ni varal :wink: tako sem malo izplul in panula za mano :)
Slika
Lepo sončno vreme, vendar kar mrzlo, temp. morja 10c.
Slika
Z dobra 2 vozla hitrosti alesea drsi po vodni gladini 8)
Slika
Kmalu se prikaže lep ligenj :D
Slika
Kaže, da mu je bila všeč modra maria :wink:
Slika
In tako naprej........
Slika
Slika
Sonce se za danes poslavlja
Slika
Kmalu po sončnem zahodu pa prijem največjega lignja kar sem jih kdaj videl, žal se mi je snel par metrov pred barko, ligenj je bil res ogromen, po moji oceni krepko preko dva kilograma, kot bi vlekel k sebi eno kanto vode, pa drugič, končni rezultat: lep sončen popoldan preživet na morju in 10 lignjev se mi je pridružilo na poti domov, kaj naj še rečem, hvala morju :wink: :D
Uporabniški avatar
Vege
Poročnik fregate
Kraj: Šempeter pri Gorici

OdgovorNapisal/-a Vege » Če Dec 01, 2016 03:09

Končno sem danes našel malo več časa, da lahko objavim fotko današnjega ulova. Ko se je Alesjo že vračal sem jaz šele prišel na "teren" :)
To je bilo nekje ob 16.30. Toliko da sem še ujel sončni zahod. Bil sem pa še kar uspešen. Blizu 2kg je pokazala tehtnica. Ko smo pa že pri barvah pušč, naj še jaz povem svoje mnenje. Mislim da barva ni toliko pomembna, bolj so tiste svetleče luske, ki jih ima po telesu. Potem pa je še zelo odvisno kakšna je vidljivost pod gladino. Alesjo je nekaj prispevkov nazaj napisal, da je bilo motno kot kakav ali kava... To se tam pred Sesljanom večkrat pojavi, vendar je včasih motno le pol metra ali meter na gladini spodaj pa prav čisto. Temu je kriva Soča, ki ob močnejših padavinah prinese s sabo vse kar poplakne po celi soški dolini.
LP
Slika
Hvali morje in drži se kopnega!
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Dec 01, 2016 15:35

Lep ulov vege in alesjo. Ja škoda tistega ta velikega. No, bo pa mogoče kdaj drugič 8) . Kaj imata po dve vabi na eni palici? Pa verjetno lovita na dve palici hkrati.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Dec 01, 2016 19:30

:lol: Majhen a pogumen plenilec 8) Komaj 2cm mu je pa je napadel 12centimetersko vabo :lol: ni kaj iz tega ligenjčka bo še kaj :wink: seveda je bil takoj po poziranju vrnjen morju :D
Slika
Uporabniški avatar
johnny1300
Viceadmiral
Kraj: Straža
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a johnny1300 » Če Dec 01, 2016 19:44

Full mi je znan ta prizor (brez lignja, pa takrat ni bilo Hofer vrečke). V tej poziciji je Johnny1300 pisal in objavljal slike iz surferskega podviga. Ja, je pa bila takrat travarica, to se pa spomnim :D

Drugač pa Alesjo, škoda da me včeraj ni bilo s tabo, kot sva se dogovarjala. Lep ulov si imel

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost