Dovoljen uplen rib?

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

marenostrum
Viceadmiral

Dovoljen uplen rib?

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Jan 11, 2014 12:59

Ker ne najdem odgovora in tudi postavljenega vprašanja na dovoljeno količino uplenjenih rib na morju, bom kar tule na novo vprašal.
Dovoljene mere sem videl na linku od marec.Kje pa lahko najdem količino.Hvala.

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 11, 2014 13:59

.

Dovoljen ulov športnega ribiča je 5kg morskih organizmov na dan na eno dovolilnico.
Izjema je ulov trofeje oz. težjega organizma od 5kg. Tako se lovijo zobatci. Panulaš in ujameš kos od 7, 8 ali več kg in je to popolnoma po črki zakona. Med lovom se lahko ujame marsikaj. Če imaš že 4kg ulovljeno in takrat ujameš še en komad, ki ima 2kg ali več je to popolnoma legalno. Seveda moraš po tem ulovu prekinit ribolov.

Ulov ne sme priti na trg. Se pravi prodaja je prepovedana.

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
marenostrum
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a marenostrum » So Jan 11, 2014 19:57

Hvala za odgovor.

LP
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Ne Jan 12, 2014 11:15

Tako kot je napisal Pajer.

Primer: Ujameš dva zobatca 3kg, 1.5kg in gof 35kg skupaj teža ulova 39.5kg skupne teže.
Če si prvo ujel 3kg in nato 1.5kg ali obratno 1.5kg in nato 3kg ter na koncu 35kg komad, je vse po črki zakona. Če pa ujameš najprej ribo ki je preko 5kg, npr. omenjen gof 35kg, pa moraš prekiniti. Ko presežeš 5kg je potrebno prekiniti ribolov, v primeru če ujameš 3kg + 1.5kg = 4.5kg pa lahko še vedno nadaljuješ z ribolovom, dokler ne presežeš 5kg. Čisto enostavno za razumeti, loviš dokler ne presežeš 5kg .
iv567
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a iv567 » Po Jan 13, 2014 12:38

Zdravo

Hr pravilnik o ribolovu na moru dela sive lase tako nam kot hr ribičem :evil:
razlaga o dovoljenem ulovu je bila v reviji otvoreno more
rubrika vi pitate mi odgovaramo enaka kot je v 3 odstavku 29.člena,
da skrajšam torej 5 kg rib + 1 riba s tem , da ni predepisan vrstni red ulova torej lahko tudi najprej 1 kom 35 kg + do 5 kg xxxx rib :D to je bila njihova razlaga

Zajedničke odredbe za sportski i rekreacijski ribolov

Članak 29.

(1) Pojedine vrste riba i drugih morskih organizama koje su ulovljene u sportskom ribolovu i rekreacijskom ribolovu moraju biti označene neposredno nakon ulova, a najkasnije prije napuštanja mjesta ulova.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, ribe i drugi morski organizmi ulovljeni za vrijeme natjecanja u sportskom ribolovu, moraju biti označeni odmah po isteku roka za žalbu nakon obavljenog vaganja.

(3) U sportskom ribolovu i rekreacijskom ribolovu dopušteno je dnevno uloviti i sakupiti do pet kilograma riba i drugih morskih organizama, a dopuštena dnevna količina ulova može biti veća za masu jedne ribe ili drugoga morskog organizma kojim se premašuje dopuštenih pet kilograma.

pa dober prijem
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » Po Jan 13, 2014 17:30

Ta tema je že leta predelana in ne drži to kar so napisali.

To drži v kolikor imamo kontrolo po končanem ribolovu. 4.99 + kapitalec.
Če imamo kontrolo med ribolovom in se kapitalec čez 5kg nahaja v barki mi pa še naprej lovimo, smo v prekršku in lahko policija/kapitanija mirno napiše kazen. Niso pa tako striktni, da bi šli vagati, šteti ribe itd..., največ kar sem do sedaj slišal je, da so nekateri dobili ustno opozorilo o dovoljenem ulovu, šlo je za lignje, vendar ne poznam koga, da bi se ustavil pri 5kg in šel domov. Sicer pa so tu še npr. parangal za tiste, ki imajo letno dovolilnico, npr. dvigneš 20kg na parangal, seveda nihče ne bo nazaj metal mrtve ribe. Pa tudi razni ribolovni vikendi, kjer se na plovilu nahaja ulov treh dni itd...., če je dovolilnica na plovilu, ne bodo komplicirali, razen če sami ne izzivamo, saj je kar nekaj nejasnosti, tako parnagal, kot tudi par dnevni ribolov, pri katerem ne zapustimo plovila in v jaceri hranimo ulov.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 13, 2014 18:24

.

Res nima smisla razvijat debato v prazno, ker je vključno s četrtim postom povedano vse!
Kdor ne razume gaso-tov zadnji odgovor, komentar, potem pa res ne vem!

Pustil bom še malo odprto, če ima kdo kaj za dodat!
Neprimerne komentarje, ugibanja, namigovanja, rekla-kazala bom brisal brez pardona in milosti.
To so predpisi in ne kar nekaj!

moderator, pajer1

LP

.
pajer 1

janezsko
Štabni praporščak

OdgovorNapisal/-a janezsko » Po Jan 13, 2014 18:44

mislim da je zgornji prispevek drenje..a niso ribici umirjeni ljudje..pa brez zamere..
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 13, 2014 18:54

.

janezsko napisal/-a:mislim da je zgornji prispevek drenje..a niso ribici umirjeni ljudje..pa brez zamere..

janezsko, na forumih je dretje, ČE PIŠEŠ Z VELIKO PISAVO, TAKOIMENOVANO BLOK PISAVO.
No, pa sem se malo drl.

Ker sem moderator, sem opozoril, da .... beri zgoraj, ... je to področje ki ga ureja zakonodaja in predpisi. Tu ni heca in odklonov, ko si v postopku. Še enkrat opozarjam, da bom brisal vse prispevke, ki ne bodo povedali nič novega. Lahko odpremo novo temo, lahko me kontaktirate preko ZS-ja, itd...

LP

.
pajer 1

Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Jan 13, 2014 20:47

Mogoče bi bilo umestno vprašanje:kaj je kapitalec? (zame je to vsaka riba težja od pol kile :oops: )
Sem z 5,5 kilami rib na krovu v prekršku? (4,99kg+0,5kg)
mirno morje
tomaz_slo
Admiral

OdgovorNapisal/-a tomaz_slo » Po Jan 13, 2014 21:00

Roman 1 napisal/-a:Mogoče bi bilo umestno vprašanje:kaj je kapitalec? (zame je to vsaka riba težja od pol kile :oops: )

Če je najtežja ulovljena riba težka vsaj toliko, kolikor skupna teža ulova presega 5 kg, potem nisi v prekršku. Ampak nehat moraš pa loviti takoj ko si čez pet kil.
Pa saj je bilo že zgoraj jasno napisano.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 13, 2014 21:11

Roman 1 napisal/-a:Mogoče bi bilo umestno vprašanje:kaj je kapitalec? (zame je to vsaka riba težja od pol kile :oops: )

Nisi v prekršku!

Teme ne bomo širili, ker bo nepregledna.
Ostanimo pri dovoljenem dnevnem ulovu.
Preberite kaj je napisano in to je to, pika.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 13, 2014 22:22

Tukaj ni kaj več povedat :!: je bilo že vse natanko povedano in rečeno :)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Jan 13, 2014 22:39

.

Hvala za sodelovanje!

Tema zaklenjena!

LP, moderator, pajer1

.
pajer 1

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti