Gremo .... lovit

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Gremo .... lovit

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Če Sep 18, 2014 13:14

.

No, takole se začne!

Slika

Nadaljuje se tako, da dobim še dve kili bi-bijev in odhod na jesenski ribolov.

Da ne bo dileme. Črv v široki posodi z ne preveč vode zdrži preko enega tedna v hladnem in temnem prostoru. Lastnoročno so bili ujeti v torek.

Se nadaljuje! Kdaj, bomo videli?
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Sep 20, 2014 08:08

.

Evo, bi-biji prispeli.

Slika

Lepo vsakega posebej zapakiram.

Slika

Tako, zdaj pa ni več heca.

Gremo!

lp

.
pajer 1

gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » So Sep 20, 2014 12:48

Pozdrav,
Vi ste se pa očitno resno lotili :lol:
Upam in želim vam lepše vreme kot lani.
Jaz sem ravnokar v Knežu na otoku Iž in lije kot iz škafa. Lovil sem praktično vsak dan iz čolna in ribolov ni bil ravno tako dober kot sem predvideval. Lovil sem vecinoma na tisti poziciji in tam okrog, katero si imel ti označeno na sonarju. Torej južno od otoka Knežak pa vse do Bršanja.
Še malo podatkov;
- V 14 dneh lovil 12 dni vsako jutro in zvecer skupaj cca 5 ur na dan.
- deževalo 3 dni ostalo super soncno.
- porabil sem 7 crvov in se nekaj lignjev,sardel,volkov,kumar,dagenj...
- lovil večinoma bolentino arbune, fratre, dobil tudi nekaj divjih arbunov, veliko paukov in ogromno mini kanjacev, nekaj mušonov (hobotnic)
- po vecerih se je dalo dobit po par komadov lignjev. Domacini so lovilo veliko in dobili slabo.
- vsega skupaj očiščenih rib skupaj z lignji 12 kg,
- ostalih rib ki jih nisem jemal (pauki,kanjci...) je bilo za cca 3 kg
- 2 dni nisem ujel nic ker ni bilo pogojev ( veter in dez)
- najvecja riba od vseh 500 gr arbun,
- najvec ujel na globini 27-33m

Domacini ujeli se veliko manj od mene je pa res da sem jaz bil "puno više uporan"
:lol:

To je to, upam da bo pri vas bolje.

Zdaj še kosilo čez 3 ure pa na trajekt.

Lep pozdrav iz Iža, kamor se sigurno še vrnem :P
solatko
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a solatko » So Sep 20, 2014 16:29

Madonca ,Pajer si pa perfekcionist glede vab,bravo.Me pa cudi ,da ste ribolov planirali v obdobju temne lune.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Sep 20, 2014 21:18

solatko napisal/-a:Madonca ,Pajer si pa perfekcionist glede vab,bravo.Me pa cudi ,da ste ribolov planirali v obdobju temne lune.

Kar jez vem je obdobje temne lune, mlaj, najboljši čas za ribolov.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Sep 20, 2014 22:17

solatko napisal/-a:Madonca ,Pajer si pa perfekcionist glede vab,bravo.Me pa cudi ,da ste ribolov planirali v obdobju temne lune.

Za ribolov z obale, "surf casting", je to najboljši čas. Verjemi!
Poglej si ta LINK! Na tej strani je tudi izpostavljeno katere ure dneva so najboljše za ribolov. Ti povem, da sem že večkrat doživel veliko večjo aktivnost rib v urah, ki jih navaja ta spletna stran.

Kar se pa vab tiče je pa tako, da resen pristop daje večje zadovoljstvo. In niso samo vabe urejene. V priboru je vsaj 50 navez, role oprane, posušene, namazane z oljem, mastjo, najloni na rolah novi, .....
Skratka "miz en place", ali prevedeno : vse na svojem mestu. Sicer se ta izraz uporablja v kulinariki, ko ima kuhar, osebno sem profi kuhar, vse pripravljeno, da v primeru še tako zakompliciranega naročila samo jemlje vnaprej pripravljene sestavine.
Pri ribolovu je pa zelo podobno, če ne isto. Ne moreš uživat, če stvari ne funkcionirajo. Že tako ali tako hočeš-nočeš pride do improvizacij, ker vsega se ne da predvidit.
Ribolov treh prijateljev je užitek. Razdelimo si vloge, kuharja, ekonoma, gospodinje, skrbnika vab, organizatorja prevoza, čistilca rib-če nam uspe kaj uplenit, hihihihihi, itd.... To počnemo že dvajset let in smo še zmeraj dobri kompanjoni. Ni težko, če veš kaj bo kdo naredil in kaj imaš ti na skrbi. Ker gremo na večdnevni ribolov se ne sme pretiravat z ničemer. Mora biti zadosti spanca, urejena prehrana, higiena in takodalje. Nobene stvari ne smeš izločit, da zdržiš ribolovni tempo. Za naslednji dan se dogovorimo kdaj gremo na vodo in kdaj gremo z vode v apartma na kosilo. Po kosilu priprava opreme za popoldanski ali večerni ribolov. Zvečer pa kake karte, kozarec rujnega pa spat, ker je treba, ponavadi še ponoči, že vstat, zajtrkovat in oditi na vodo. Verjemi, da smo sami ugotovili tak ritem kot najboljše. Saj smo ga davno nazaj srali in viseli na vodi ko bedaki. Pada koncentracija, oprema brez reda, četrti dan pa spiš cel dan in noč. Peti te pa bioritem daje-jebe in šele šesti sedmi dan prideš k sebi, ampak greš že domov. Tako, da je od enega tedna samo prve dni v redu, ostalo pa jebat ga! Skratka umirjeno, polno, življenje ribolovcev v sedmih osmih dneh. Brez reda ni nič!

Zdaj grem pa spat, ker zgodaj odpotujemo.

LP

.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Sep 30, 2014 10:24

.

Takale je ta reč!

Devet dni intenzivnega ribolova je za nami. Bilo je super! Odlična družba. Pozicije odlične, vreme kot naročeno. Dinamično, toplo, vsega ravno prav, še največ pa suhega vremena, dve nevihti, .... tako kot mora bit za lov orade.

Nekaj je bilo presenečenj, še najbolj pa ta, da je orada izginila. Kot je znano, smo šli najbolj na ciljano ribo orado. Oprema, vabe, pozicije, čas preživet v lovu nanjo, vse vrhunsko! Ampak, razumi kdor more, v vseh devetih dneh nismo dobili niti ene orade, niti oradele , niti enega pravega potega, niti najmanjšega indica o prisotnosti orade......
Šest dni z obale, šest vab v morju na peščenih zaplatah, v povprečju po 10 ur. Nič od niča!

Zapis na HR forumu od Saše Šverka-legende lova na orade v Lošinju tudi daje mislit.

zadnja tri mjeseca ,nikad gora (barem tu kod mene)uz sva moguća brumanja i pokušaja sve prazno i tamo gdje sam ih uvijek barem vidio -nema .

Je pa dovolj fotk, vtisov, za eno luštno reportažo. Ko bo čas zanjo, ne bodite nestrpni. Zimski , turobni dnevi so kot nalašč za take zgodbe.

LP

.
pajer 1

gregasom
Poročnik fregate

OdgovorNapisal/-a gregasom » To Sep 30, 2014 19:07

@pajer1; ne morem verjet...pa ja nismo 1.aprila ! :oops:

Neverjetno res, kaj se to dogaja...verjamem pa, da riba ni izginila, ampak je samo ni na običajnih pozicijah, temveč se pomika drugam...

Ok, če že ne orad, ste pa verjetno ujeli kaj drugega, ste poskusili tudi kaj ribone iz čolna?
kac6
Poddesetnik

OdgovorNapisal/-a kac6 » Sr Okt 01, 2014 08:55

Pozdravljen Pajer!

Forum spremljam že kar nekaj časa in mi je v veliko pomoč, odkar sem se začel ukvarjati z morskim ribolovom. Lovim iz obale na otoku Vir in večino časa posvečam lovu orade. Zadnji dve sezoni imam občutek, da jih je celo več kot prej.

Nazadnje sem lovil čez vikend pred 14 dnevi. Največ prijemov sem imel med 8-12 uro. To je bilo ca. 10 prijemov, za katere bi skoraj sigurno upal trditi, da je bila orada. Ujel sem pa enkrat 5, drugič pa 6 orad. Lovil sem tudi ponoči od 21h-1h, ampak takrat sem imel samo dva prijema in dobil eno orado. Lovil sem na črva. Zanimivo, da pa je bilo avgusta ravno obratno, več prijemov je bilo ponoči.

še slika zadnjega ulova:
Slika

Lp,
Aleš
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Mar 15, 2015 22:49

.

Malo mi hodijo odveč tele fotke, pa naj bo ena reportažica.

Seveda je to samo nadaljevanje zgornjega pisanja in fotk.

Napokamo avto.

Jasno, da z vso mogočo opremo, ki jo bomo "nujno" potrebovali za večdnevni ribolov na Istu.

Za povrh pa odpeljemo s seboj še veliko dobre volje in hrepenenja po ribolovu.

Slika

Jutranja kavica je v Senju obvezna, da ne rečem že tradicionalna.

Slika

Slika

Prejšnja leta nas je tale trajektna linija vozila na otok, ki ima "lunino pokrajino".

Ja, na Pag vozi. Mi pa naprej po magistrali in kar na smeh nam je šlo, ker je bila vremenska napoved fenomenalna.

Slika

Prvi ribolovni trenutki so se pričeli pri paškem mostu v stari trajektni luki.

Tam nas je pričakal OZALJ.

Slika

Slika

Osnovni podatki:
Leto izgradnje: 1955
Ladjedelnica: Brodogradilište Split, Jugoslavija
Številke novogradenj: Karlovac/Emanuel: 126, Valjevo/Ozalj: 127, Ohrid/Tijat: 128
Dolžina x širina: 37,6 m x 7 m
Ugrez: 3,3 m
Prostornina: 191 BRT, 79 NRT
Nosilnost (DWT): 15 ton
Maksimlano število potnikov: 300
Motor in njegova moč: Diesel Sulzer 6TW24, Sulzer Winterthur, 331 kW
Max. hitrost: 12 - 12,5 vozlov

Več o OZALJ-u je TUKAJ

Žal je pa v zelo slabem stanju in čaka na pokoj.

Slika

Slika

Po pripovedovanju gospoda, ki trenutno čuva ladjo, bo po vseh postopkih za uničenje na zadnjo pot odšel proti zahodni obali Paga, blizu kraja Šimuni. Tam ga bodo potopili in bo lokacija za potapljaški center, ki je v bližnjem avtokampu.
Zakaj gre taka ladja v odpis?

Zato!

Citiram:

"... prema zakonu plovidbeni vijek brodova ne smije biti veći od 35 godina ... "

Slika

Lovili smo z barke in enim se je poznal rani odhod od doma, pa so "notri prinašali."

Slika

Prespali smo v notranjosti ladje in rano zjutraj odšli v trajektno pristanišče.

Slika

Slika

Poleg trajekta sem zasledil tole ladjo, ki je pripeljala cement v razsutem stanju. Iz cementarne Koromačno pred Raškim zalivom.

Slika

Pred njo se je pa izkrcevalo nočni ulov sardel.

Slika

Smo že na Istu in jasno, da so vabe takoj ko je mogoče v vodi.

Slika

Slika

Prijema pa ni in ni!

Slika

Slika

Se nadaljuje, fotk je še veliko, samo ura je pozna.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Mar 16, 2015 09:57

.

Dan se poslavlja in od ribolova nula.
Ni bilo prijema, nobene akcije.

Slika

Pa se je le nekaj premaknilo.

Slika

Kaj je to za en vrag?
Takoj po zategu je bilo jasno, da riba ni.

Slika

Hobotnica in en kos plastike.

Slika

Če ni drugega, je tudi to v redu.

Slika

Naslednji dan menjamo lokacijo.
Uvala Široka zahodni del.
Idealno vreme, pozicija, vabe, volja, ni da ni.

In res, ne moreš verjet. Nič! Niti enega potega, vsake pol ure in več mali trzaji, pa še to kratki. Brez veze, tudi vstal nisem, da bi se približal palicam.

Slika

Slika

Slika

Prav, pa naslednji dan zopet na drugo lokacijo.
Na severni strani otoka, uvala Koromačno , vzhodna stran.

Slika

Zopet nič od niča. Celo dopoldne samo izležavanje.
Popoldan pa na lokacijo, ki nam je dala že odlične rezultate. Uvala Koromačno, levo od trajektnega pomola.
Ena plivarica, ki čaka večera da odide po svojih poteh v upanju na ulov.

Slika

Vztrajnost pri ribolovu je obvezen del, ki naj bi dala rezultate.

Slika

Toda zopet samo ena mala hobotnica.

Slika

Slika

Za ubijanje dolgočasja poskrbi prihod trajekta.
Res je bilo ubijalsko. Šest palic , vsak dve, pokrit teren in ni prijema. Za popizdit.

Slika

Odhod!

Slika

Slika

Vrhunska vaba.
Dober kos črva, krvavi, če to ne bo uspeh .......

Slika

Slika

Na drugo pa zmontiram dober kos hobotnice.
To mora delat!

Slika

In tudi to je rezultat enak. Nič! Ne črva, ne hobotnice nočejo. Pa kaj je narobe? Tudi obgriženo ni bilo. Palice pri miru, kot da jih namakam v domači banji. Opazovanje vrhov palic že malo poneumlja.
Kot tale fotka, ko veš da vrh ne bo pomigal in signal ostaja na mestu.

Slika

Pred prihodom na Ist nam je naša veza obljubila čoln. Po prihodu pa čisto po njihovo.
"Ma nema barke, u kvaru je, sredit čemo je za koji dan, itd .....
Sprehod po mandraču mi da idejo, ko zagledam tole.

Slika

Saj vse piše na barki. Tule pa ne bo problema. Tudi Yama je vsega zaupanja vredna in .....

Sledi telefonski klic lastniku, ki pa, kaj jaz vem, ni posloven.
Hoče 50 EUR-ov za dan najema. Za APP plačamo na dan 35eur. Tole je barko visoka cena. Previsoka! Ne dam se, ponudim 120EUR-ov za tri dni. Gazda je "tvrd", pravi dalmo. Ko kamen! Nič, na dan toliko kot je rekel in basta. Še enkrat mu rečem, da od svoje ponudbe ne odstopim. Hudirja, saj je konec septembra in smo edini turisti na Istu. Ne more računat, da bo prišel drugi kateremu bo prodal svojo barkačo. Če mu ni dovolj kar sem ponudil, pa nič.

In tako smo gledali barko v mandraču. Ostala je nepremičnina!

Slika

Ker v sili hudič muhe žre smo iskali in našli. Tale, leva batana nam je dala nekaj užitkov na odprtem morju. Ni pa to barka na kateri bi se sprostil v ribolovu. Ravno dno, tri osebe, odprto morje, ... en dva tri se lahko prevrne, če .... Malce več pazljivosti pri premikanju in smo zmogli.

Slika

Nekaj ribonov se je pa le ujelo.

Slika

Očiščeni , spakirani in pripravljeni za globoko zmrzovanje.

Slika

Toda ne damo se. Zopet in zopet namakamo, da bi se kaj vzpodbudnega zgodilo.

Slika

Med drugim pride na trajektni pomol tudi ena kočarica. Po počitku izpluje in takoj za pomolom spusti kočo v morje. Kaj pa predpisi?????

Slika

In ne samo to, celo zaokrožil je po uvali.
Potem se pa čudimo zakaj ne ujamemo, halo.

Slika

In vrag je vzel šalo. polovico predvidenih dni je že mimo. Mi pa še brez pravega prijema in posledično tudi tako željene orade.

OK, če tale vaba ni v redu.

Slika

Potem bo pa na voleka kaj padlo.

Slika

Tudi na voleka ni bilo uspeha.
Pa grem nabrat še školjke.

Slika

Po prihodu na pozicijo školjke lepo dam v vodo. Naravno okolje. Ena mala lužica s tako čisto vodo, da le te sploh ni videti.

Slika

Slika

A ni hudič, da ko pogledam po nekaj časa školjke v ta bazenček, vidim samo še eno. Kje pa so????
In tam med kamni opazim samo še odhod hobotnice. Ta zelo pametna žival je v bistvu prišla na obilno kosilo. In tako mi je ostala samo ena.
Ja , takle mamo!

Slika

Odpadna plastika je z malo truda še uporabna za "akvarij".

Slika

Slika

Slika

Izredna lepota gibanja, barv, .....
Kar dolgo časa sem ga opazoval. Pa saj drugega tako nisem imel za početi, ker ribolov pač ni stekel.

Slika

Spokojno, mirno, idealno za orado.

V knjigi lepo piše.

"Za mirna i tiha vremena, uz malo namrešteno more, su rezultati na kraljicu nadprosječni!"

Japajade, tud knjige niso več tisto!

Slika

Slika

Domačini pa tam v daljavi že poiskušajo srečo v lovu na lignje.

Slika

Slika

Slika

Noč, postaja bolj in bolj črno, kot naš ribolov.

Slika

In odhod s trajektom. V črno noč proti Zadru. Pustimo Ist z nedorečenim ribolovom za seboj.

Nihče nam ne more dati odgovora, zakaj v devetih dneh nismo doživeli na šest palic nobenega pravega prijema orade.

Slika

Za razumevanje vsega skupaj je potrebno povedat, da še zdaleč nismo obupali nad oradami, ribolovom, še manj Istom in podobno. Za letos je okvirni datum že določen.
Vseeno je večdnevno uživanje v naravi tisto za kar se gre. Če bi ujeli, in ponavadi smo, je to le

Slika

Očitno nam je bilo usojeno, da se preizkusimo v potrpljenju na čakanje kraljice.

Slika

Slika

Upanje pri ribolovu ne umre, dokler je trnek v vodi.

Morda se pa jaz naslednjič postavim pred fotič s podobno kaljico.

Slika

LP

.
pajer 1

klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Po Mar 16, 2015 11:10

Aaaaaa, čist me je odpeljalo tole zdele v službi :D .....ni boljšega branja v ponedeljek na šihtu.....Pajer super!!!!!!

Klemen
bostjan9
Admiral

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Po Mar 16, 2015 11:43

Pajer, dober si. NI vse v prijemu ribe, vse drugo na morju šteje veliko več...no pika na i, pa je tudi riba...
Who
Praporščak
Kraj: TRŽIČ

OdgovorNapisal/-a Who » Po Mar 16, 2015 12:59

Pajer...Hvala ti za to prekrasno poročilo dogajanja...sem bil ob branju v mislih z vami in užival v sončku, pa čeprav le na slikah...Bravo
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Mar 16, 2015 13:10

Vau Pajer. Si se pa res potrudil. Super fotke in opis. Tudi mene je kar odpeljalo na morje. Ti pa privoščim tako kraljico kot je na sliki.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta