Lov rakov

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Spin123
Kapitan bojne ladje

Lov rakov

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Če Maj 26, 2016 12:55

Je to dovoljeno, da bi npr jastoga lovil?

Greš nekam usred morja, v vršo namečeš mrtve ribe in spustiš na 100metrov. Ali kako se to dela? Dobra lokacija, prava globina, znanje starega mačka?
Who
Praporščak
Kraj: TRŽIČ

Jastog

OdgovorNapisal/-a Who » Če Maj 26, 2016 14:35

Hmmmm...kot razumem pravilnik o ribolovu na Hrvaškem morju, z dovolilnicami, ki jih kot državljani Slo lahko kupimo za tako rekreacijski kot športni ribolov uradno ni dovoljena uporaba vrše. Če pa bi ga ujel z podvodno puško ali, da bi prijel na trnek med ribolovom, ga pa med časom ko ni v varstveni dobi lahko vzameš, saj je tretiran isto kot plod morja, se pravi školjke, glavonošci in ribe (do 5 kg dnevno). Varstvena doba za jastoga je od 1. septembra do 5. maja, s tem da se morajo samice z vidnimi jajčki pod repom vrniti nazaj v morje.
Pa še enkrat v hrvaškem jeziku pravilnik o ribolovu:
Dopušteni ribolovni alati i oprema
Ribolovac smije obavljati ribolov sljedećim vrstama i količinama ribolovnih alata i opreme:
1. odmetom, ukupno do dva (2) komada,
2. kančenicom, ukupno do dva (2) komada,
3. povlačnim povrazom ili panulom, ukupno do dva (2) komada i
4. povrazom s kukom za lov glavonožaca, ukupno do dva (2) komada.
U obavljanju ovog ribolova dozvoljena je upotreba štapa i role.
Ribolovci vlasnici godišnjih dozvola pored navedenih ribolovnih alata i opreme smiju u ribolovu koristiti još i osti (do dva komada), naprava za lov velikog crva (do dva komada) te parangal (s ukupno do 100 udica uz posjedovanje dozvole za ribolov pridnenim parangalom).
Ovlaštnici rekreacijskih godišnjih dozvola pored prije navedenih alata u ribolovu mogu koristiti i do 3 vrše za ribu. Ovlaštenici športskih dozvola mogu u ribolovu koristiti i podvodnu pušku, i to do najviše 2 komada. Ribolov podvodnom puškom zabranjen je uz uporabu naprava pomoću kojih je osobi koja roni omogućeno disanje pod morem. U ribolovu podvodnom puškom, obvezna je uporaba signalne plutače minimalne zapremine 10 litara, koja je konopom vezana na pojas s olovnim utezima ili za tijelo ronioca.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 26, 2016 14:52

kazen jurja evrov, prepoved vstopa na hrvaško, možnost zaplembe opreme in čolna.

ceneje kot bencin in vrša je, če greš in ga kupiš.
Spin123
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a Spin123 » Če Maj 26, 2016 14:55

kr3mn1 napisal/-a:kazen jurja evrov, prepoved vstopa na hrvaško, možnost zaplembe opreme in čolna.

ceneje kot bencin in vrša je, če greš in ga kupiš.

aha ampak potem zaradi tega, ker nam ni dovoljena vrša ne jastog sam.

No saj to me je zanimalo ce ni dovoljeno, sepravi z vršo ni in je prepovedano.
kr3mn1
Admiral
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Maj 26, 2016 15:05

ja vrša je prepovedana ja. Pa da boš brez dovolilnice pa ne ravno na roke ven kakega raroga potegnil...te pa itaq domačini obesijo za noge.

je pa tako, ujel tudi z vršo ne boš veliko. kako hobotnico ali škarpeno mogoče. jadran je podolgem in počez izlovljen, preoran od koč, kar pa ostane pa še lokalni ribiči dotolčejo.
Daki

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Maj 26, 2016 22:33

No, po pravilniku, če nimaš letne dovolilnice ne smeš uporabljati ne vrše ne osti, drugače ga pa tako ne moreš ujeti. Upam, da se bodo stvari izboljšale.
Kolega domačin kar ujame nekaj rakov letno z vršo. Mislim da se še da kaj ujeti.
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » To Maj 31, 2016 02:48

Kolikor jaz vem,se jastoge in raroge lahko lovi z dovolilnico za športni ribolov.Za vršo ne vem,lahko jih pa loviš z puško oz.na roke.
lp
Uporabniški avatar
peterv6i
Admiral
Kraj: Izola
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a peterv6i » To Maj 31, 2016 10:04

na hrvaškem jih lahko loviš ja ko niso v lovostaju.. v sloveniji je pa jastog zaščiten...

slo (jastog) = hrv (hlap)
slo (rarog) = hrv (jastog)

Ponavadi rake najdemo na kamnitem dnu v kakšnih špranjah in luknjah..
če je dno peščeno je pred luknjo vedno "spihan" teren in okoli so kakšne školjkice.. (zna biti tudi ugor v taki luknji)...

Jaz jastoge ne prijemam z roko.. ampak ga žvajznem s puščico in je mir..

nekateri pa v luknjo porinejo puščico in raka dregnejo po repu.. takrat se obrne in ga primejo za hrbet...
ne vem me ne prepriča.. enkrat sem videl kolega s plavim nohtom sicer ga je rakovica (grancipor) uščipnil ampak je rekel, da ne bo več ponovil...
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » Sr Jun 01, 2016 02:30

Ma Piero,grancipor pa ti res ne more nič,ker ima premalo moči v kleščah.Se pa strinjam s tabo,da nebi nikdar lovil jastoga oz.hlapa z rokami( dokler je živ) Sam sem ujel več gransipor ( velikih ) in to na roke in brez rokavic,brez nobenih grdih posledic.
Je pa meso(ga je malo) res odlično in za buzaro odlično,za hladno predjed pa fenomenalno....
Opozarjam pa,ne jih lovit premajhnih,ker nebo iz njih nič,samo škoda.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 01, 2016 07:17

boštjan.knez napisal/-a:Ma Piero,grancipor pa ti res ne more nič,ker ima premalo moči v kleščah.Se pa strinjam s tabo,da nebi nikdar lovil jastoga oz.hlapa z rokami( dokler je živ) Sam sem ujel več gransipor ( velikih ) in to na roke in brez rokavic,brez nobenih grdih posledic.
Je pa meso(ga je malo) res odlično in za buzaro odlično,za hladno predjed pa fenomenalno....
Opozarjam pa,ne jih lovit premajhnih,ker nebo iz njih nič,samo škoda.

Ne vem no, če ti rak Kosmelj, ne more nič. Če si do sedaj imel srečo, pa ti že jutri lahko spremeni prepričanje. V svojih kleščah ima veliko moč. Klešči sta različni. Z eno drobi, z drugo striže-reže.
Zelo neprijetne bolečine- poškodbe sem že videl in nekaj malega tudi sam doživel. Hudir je to, da ko te zgrabi s kleščami ne spusti dokler si preveč agresiven. Moraš ga pustit, 3,4,5 in več sekund, da popusti, tebe pa boli ko norca.

Slika

Kar se pa tiče kvalitete s prehrambenega vidika je pa na visokem mestu. Rižote, buzare, brodeti, ... in še kaj, so zaradi rakov na splošno veliko okusnejši kot brez njih.

Je pa v kulinariki neka "tajna" na katero smo velikokrat pri rakih nasploh nepozorni.
Raki so fenomen za čas ki ga preživijo izven vode. Res je da preživijo dolgo na suhem, toda v tem času hirajo. V svoji notranjosti ima več komor , prekatov v katerih je dovolj mesa če ga znamo izkoristit. V čem je hec? Takoj ko rak zazna, da je "laćen", oz se bori za preživetje začne za svoj obstoj izkoriščat "zaloge" mesa v teh prekatih. Praktično se prazni!

Ko sem imel stik, dvakrat tedensko, s FELICITA firmo z Lastova sem se veliko naučil o tem.

Jastog, s kleščami, da ne bo pomote, je imel ob odkupu 2,4kg. Se zgodi, da prodaja v restavraciji ne teče najbolje, ampak pričakovanja so , saj bo, še malo, saj mora, ... Ma ni hudič. Je bil ali prevelik, ali premajhen, ... in tako smo ga čez štiri dni "pojedli" sami. Jastog je bil še zmeraj živ, toda 0,4kg lažji. Okus pa zelo , zelo povprečen.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
boštjan.knez
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a boštjan.knez » Sr Jun 01, 2016 12:10

Pajer,hvala za opombo.Šele zdaj vidim kakšno neumnost sem napisal :idea: .
Ko sem pisal,sem imel v mislih Granceolo in ne granciporio. Hvala za opozorilo.
tyson

OdgovorNapisal/-a tyson » Sr Jun 01, 2016 14:21

Ko sem imel stik, dvakrat tedensko, s FELICITA firmo z Lastova sem se veliko naučil o tem.

A ne mi rečt??? Tončija poznaš? Felicita je v Zaklopatici, sama dva pa bivava nad Augusto Insolo... svet je majhen! :D
A mogoče poznaš Baja iz Krućice? "Gusarska" hišica v zalivu Krućica?
Uporabniški avatar
H2O
Admiral

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Jun 01, 2016 14:43

pajer1 napisal/-a:Slika

A nisi mogel še malo bolj desno slikat? 8)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 01, 2016 20:48

H2O napisal/-a:
pajer1 napisal/-a:Slika

A nisi mogel še malo bolj desno slikat? 8)

Brane, Brane a te pomlad daje, al ta druga puberteta? Hihihihihihi!

Je pa tako, da če bi jaz fotkal, se rakov verjetno ne bi videlo v prvem planu.
pajer 1

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 01, 2016 20:58

tyson napisal/-a:Ko sem imel stik, dvakrat tedensko, s FELICITA firmo z Lastova sem se veliko naučil o tem.

A ne mi rečt??? Tončija poznaš? Felicita je v Zaklopatici, sama dva pa bivava nad Augusto Insolo... svet je majhen! :D
A mogoče poznaš Baja iz Krućice? "Gusarska" hišica v zalivu Krućica?

Žal še nisem bil na Lastovu.

Felicita je dobavljala robo, tako da lastnika ne poznam osebno. Moram pa reči, da bolj pristne robe, boljše kvalitete, bolj sveže, bolj ... do danes nisem srečal. Ko se je odprl kamion nisem nikoli vonjal drugega kot svežino morja. Nikoli nekih vonjav po kontejnerju, res vrhunsko. Kakšni škampi, raki, kirnje, oooooooohhhh, .....

.

.
pajer 1

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta