Mehika-30 nepozabnih ribiških dni

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

PALAMIDA
Desetnik
Kraj: velenje

Mehika-30 nepozabnih ribiških dni

OdgovorNapisal/-a PALAMIDA » Pe Dec 12, 2008 12:32

Lep pozdrav!
Prijatelj mi je predstavil in priporočil obisk vaše strani. Zelo sem navdušen, saj sem tudi sam navdušen navtik, avanturist in žena bi rekla zmešan ribič. Po poklicu sem inženir strojništva. Zaposlen sem v TE Šoštanj kot odgovorni iženir za kotle. Najbolje se počutim na morju v svojem čolnu z ribiško palico v rokah. Glede mojih navtičnih izkušenj bi povedal, da sem pred leti sam zgradil 8,5 metrov dolgo barko. Imam veliko izkušenj s tega področja in rade volje jih bom delil z vami.
Imel sem že različne vrste plovil (ribiške pasare, gumenjaki, potovalna barka,...), sedaj pa sem lastnik fishermana mediteran 19, ki zaenkrat popolnoma zadostuje mojim navtičnim in ribiškim potrebam.
Ogromno ribarim in kar precej sem že ujel. Letos spomladi sem bil član Slovenske reprezentance na svetovnem big game prvenstvu v trolling tehniki v Južni Afriki. Pomlad in poletje sta bila ribiško bolj sušna, zato pa je bila jesen nora. Lepi uspehi na Jadranu, poleg tega pa sem dobil povabilo za udeležbo v eni od mednanordnih ekip v Cabo San Lucasu v Mehiki. Tam sem imel 5 tekem in bilo je noro. Ujel sem 27 marlinov, 50 jelowfine tun, 12 lignjev med 20 in 30 kg po kosu, okoli 200 lucev in okoli 600kg ostale ribe (skuše, doradoti, wahooji, amberjacki, zobatcem podobne ribe,....). Poznam veliko skrivnosti glede panule, glede vozlov,... Če ste za, bi jih rad volje podelil z vami.
Imejte se lepo, dober prijem, mirno morje in polna jadra vam želim.
Imeti dobre prijatelje, je veliko več, kot imeti ves denar tega sveta!!!
Somolovac
Kapitan
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Pe Dec 12, 2008 17:50

Pozdravljen na Morjeplovcu Palamida!

Tudi sam sem zagrizen ribič. Največ lovim na reki Kolpi vendar zadnje čase bolj slabo saj prenavljam čoln.

Zanima me:
Dopust na morju imam cca 20 dni v kosu. Seveda sem z družino. Kaj priporočaš lovit v tem času (avgust) iz čolna in kako da bi bila morska kosila ki jih imamo vsi vključno z otroci radi zagotovljena. Seveda ribičija ne sme trajati dolgo-predolgo saj je z majhnimi otroci v sedanjih časih demokracije veliko dela! :lol:

Hvala in LP
Nazadnje spremenil Somolovac, dne So Dec 13, 2008 12:44, skupaj popravljeno 2 krat.
pale
Admiral
Kraj: ˇljubljana

OdgovorNapisal/-a pale » Pe Dec 12, 2008 18:16

palamida pozdravljen v naši družbi se že veselim tvojih debat
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Pe Dec 12, 2008 19:58

Pozdravljen med nami Palamida, če lahko ugibam ti je verjetno naš forum priporočil Papa, ki je tvoj sotrpin v službi? Veselim se tvojih izkušenj in želim da se čim prej naučiš lepiti slike na forum. Res bi rad videl tvoj omenjeni ulov, svaka čast.
lp
https://medisken.si
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » So Dec 13, 2008 04:23

PALAMIDA, bodi pozdravljen in dobrodošel na Morjeplovcu !
Sveži veter( beri Palamida) v naša jadra je vedno dobrodošel, še toliko bolj, ker so tu lastne, in koliko si omenil, bogate izkušnje. Seveda bomo veseli če jih boš delil z nami, v obliki fotografij in opisov načina lovljenja. Področja, pa ne preveč natančno kje :) , globina, na katero vrsto itd. Se že kar veselim. Lahko že začneš, no ne ob tej uri.
Ah ja, rekel si , da si lovil v Južni Afriki. Naš El Capitano potuje na Madagaskar in kot pravi, bi mu kakšen nasvet iz prakse v ribolovu prišel prav. Pa ne mu pisat na ZS, ker nas oz. mene tudi zanima.
LP
Ps; ne pozabi malo opisat tudi samogradnje.
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » So Dec 13, 2008 06:42

Morda pa na enem od prihodnjih srečanj, ki ga bomo pripravili v naših krajih Marko pripravi kakšno dobro predavanje z diaprojekcijo in kolikor ga poznam nam bodo urca ali dve hitro mile. :D

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Po Dec 15, 2008 09:58

Pozdravljen Palamida!

Dobrodošel na forumu.
Mislim , da sem bil pored ko si ujel prvo tuno.
:?: :wink:
Vidim , da si od takrat bogato napredoval. BRAVO . Afrika ti je pa dala dober zagon.
Čakamo reportažo :!:
Želim ti še naprej dober prijem!
FISHING & SAILING IS LIFE
PALAMIDA
Desetnik

OdgovorNapisal/-a PALAMIDA » Sr Dec 17, 2008 09:54

Hojla, morjeplovci!
Najprej bi rad pozdravil tebe El Capitano. Res sva bila skupaj, ko sem ujel svojo prvo tuno. Izkoriščam priliko in se ti iskreno zahvaljujem, bilo je nepozabno. V veselje bi mi bilo še kdaj ribariti s tabo. Zahvala gre tudi morskemu. Ne vem, ali je član tega foruma, na veliko pa se sliši, da odhaja po novem letu na Madagaskar. Sklepam, da gre s tabo. Uživajta! V JA imam dobre prijatelje, ki že poizvedujejo kako je z ribolovom na Madagaskarju. Upam, da dobim odgovore preden odideš. Prve informacije govorijo, da Madagaskar ni ravno ribiška Meka in, da je zaradi revščine izredno težko najti pravo plovilo za lov na velike ribe. Me pa malo čudi, da odhajaš tja, ko pa imaš malo bližje, kjer se glavni tok Indijskega oceana zaleti ob obalo Mozambika, eno najbolj bogatih ribolovnih področij na svetu. Ta topli tok narahlo osmegne tudi severni del Madagaskarja gledano z južnega pola. Tam imata večje šanse ujeti velike morske predatorje kot so marlini, wahoo, king mackarel, mahi-mahi, jelowfin tuna,…
Če dovoliš, ti na kratko razložim pot do večjega uspeha, kako ujeti veliko ribo. Nujno potrebno je najti podvodne gore ali ploščadi, ki se dvigajo iz velikih globin (iz 1000 in več metrov na 300-150m). Ugotoviti je potrebno iz katere strani teče glavni tok, ki se zaradi prepreke usmeri na površje in s sabo nosi ogromne količine planktona. Najboljša pozicija za blue marlina je na drugi strani, v smeri toka, kjer se gora zopet spušča v globino. Tukaj je področje turbolence, hitrost toka je manjša in koncentracije hrane v tem področju so resnično ogromne. Tu se zadržuje ogromno število manjših rib (sardele, skuše, skip jacki,…) in posledično temu tudi veliki predatorji. Na vrhu gora se odlično lovijo sledeče ribe: king mackarele, wahoo, great barakuda,…. Če so te plošče večjih površin je to idealno področje za lov black marlina. Nasplošno velja: blue marlin globina, black marlin plitvina (150-300m).
Živa vaba za lov marlina daje boljše rezultate, s konami pa prečešeš večja področja. Če bo le mogoče nabavita pred ribolovom žive sardele in skuše. Ribolov začnita s konami. Če vama bo sreča mila in začnejo barko spremljati lampuge ali naletita na jato skipjackov ali še bolje malih yellowfin tun, je potrebno takoj v vodo vreči nekaj pesti živih sardel. Sardele takoj postanejo tarča napadov večjih in vedno lačnih rib. Zelo hitro je potrebno natakniti sardelo preko oči na trnek in spustiti v peno motorja. Ujete lampuge, skipjacke ali še bolje male yellow fin tune je potrebno takoj dati v bazene za živo vabo in ne jih preveč premetavati po rokah. 10-15kg tuna je odlična vaba za 300 in več kg marlina. Če na površini opazita bait ball ali aktivnosti velikih rib, kite in še bolje večje jate delfinov, takoj prenehajta s konami in preidita na panulo z živo vabo. Obvezno uporabljajta velike circle hook. Na uho trnka privežita dakron in na drugi strani naredita zanko. Zanko zataknita v iglo in povlecita dakron ribi vabi čez očesne jamice in zanko ponovno zataknita za trnek. Razdalja med trebuhom trnka in usti ribe vabe mora biti od 5-8cm. Vabe čim prej v vodo in začeti panulati s hitrostjo 1,5-2 vozla. Nikdar ne povlecita vebe čez sredino bait bala ampak vedno po skrajnih robovih. Kako nastaviti role in kako reagirati in manipulirati z rolami pa kdaj drugič, če želita.
Za vas ostali prijatelji pa že pripravljam slike. Napišite mi vprašanja, kaj vas konkretno zanima. Z veseljem bom odgovarjal.
xiii
Kapitan
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a xiii » Sr Dec 17, 2008 20:31

Jaz bi v Mexicu lovil raje une ribe na 2 noge!!!!!!!
Fishermen never dies, they just smell like that!
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Dec 18, 2008 10:19

xiii napisal/-a:Jaz bi v Mexicu lovil raje une ribe na 2 noge!!!!!!!

Ja, to bi naredil ti, ker imaš že poln kufer kapitalcov. Kaj pa mi ?
PALAMIDA, mene pa zanima Jadran in Big Game tukaj. Približno kje, na kaj, globina itd.
Z veseljem pričakujem odgovor.
LP
Ps ; Ko bomo na Morjeplovcu "polovili" vse, pa bi me tudi zanimala tvoja samogradnja in izkušnje pri tem delu. Že vidim , da bo zima kratka :D .
Nazadnje spremenil atilone, dne Če Dec 18, 2008 18:53, skupaj popravljeno 1 krat.
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 18, 2008 17:32

Palamida,pozdravljen.
Daj,vrzi res kaj na forum tudi o samogradnji,to branje vleče kot magnet.
Imela sva zagotovo tudi skupnega prijatelja Kodrun Andreja.Žal,imela...
LP Iztok
papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Če Dec 18, 2008 19:32

Polanc ti si uni z Orehovega k je čoln al prikolico od tebe kupu. Nažalost mi je Drejc umru pred nogami, ko smo bili na potopu pri Čavlinu. Škoda kaj češ. Jebemti živleje. Pridi na naslednje srečanje se kaj pomenimo.
^^^^^^^^^^^||

|______________||'""|""\__,_

|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)

I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 18, 2008 19:50

Papa,bok
Ja,sem iz Orehovega.Drejcu sem več let rihtal čolne,parkrat smo se videli tudi na morju.Škoda ja...Veš kako je, krogla in medalja redko zadene pravega.Na sestanek bi pa res prišel,da se kaj pomenimo in sklenemo nova poznanstva.
LP Iztok
EL CAPITANO
Admiral
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Pe Dec 19, 2008 08:33

Pozdravljen Palamida,

Zakaj Madagaskar?
Zaradi povabila.
Lepo , da si nekaj napisal o tvojih izkušnjah o lovu velikih rib. Veliko potrpljenja pa pride tudi čas , da se s carjem gledava iz oči v oči. Tudi za blue fin tuno sem potreboval nekaj let , da so prišli rezultati. :lol:
Vsi podatki so dobrodošli :!: Če napišeš še kaj ne bo nič narobe :wink:
Čakamo reportažo iz Mehike.
FISHING & SAILING IS LIFE
PALAMIDA
Desetnik

OdgovorNapisal/-a PALAMIDA » So Dec 20, 2008 08:54

Lep pozdrav!
Imam težavo: iz Mojega albuma ne morem skopirati fotk. Bom že kako uredil. Spodaj je naslov mojega albuma. Najprej nekaj jadranskih.

http://palamida.moj-album.com/

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta