PRE - dragi Leščurji

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

PRE - dragi Leščurji

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 12:48

http://www.24sata.hr/news/clanak/ilegal ... _page_news

Torej pazljivo, da ne bo predrago!

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » To Jun 09, 2009 13:25

Hu, hu, 500 kun po komadu, kar lepo.
Je pa užitek opazovat pri potapljanju , na severu zahodu Istre, kako se leščurji "vračajo". Leta nazaj, ni bilo nobenega, sedaj pa kar rasejo, lepo v miru.
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 13:33

Ja v uvali Soline pri Limskem kanalu jih je med travo, kar nekaj, oz. vedno več in samo čudim se, da še dovoljujejo sidranje.

LP

spyder
Admiral
Kraj: portorož

OdgovorNapisal/-a spyder » To Jun 09, 2009 17:04

Tudi pred marino Pomer jih je polno.Ko sem s puško lovil ribe sem moral pazit da se ne uležem na kakega!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » To Jun 09, 2009 17:43

.

.

Kar gledam pod vodo (in to ne malokrat) jih je vsako leto več, rib pa manj!

So pa nekaj posebnega, in tako naj bo!

Potrebno bi bilo omenit, da je bilo včasih na Jadranu to kar ribiški poklic.
Meso leščurja je okusno (pike na mišici se odstranijo,sicer imajo okus po popru), če najdeš v njem še biser ga takoj odkupijo filigrani, same lupine školjk pa prodajalci spominkov.

Je pa že kar nekaj časa zaščiten!

LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
uroš.r
Višji praporščak

OdgovorNapisal/-a uroš.r » To Jun 09, 2009 22:44

Lep pozdrav še z moje strani.
Zdaj mi pa nekej razložte, lani v sredini avgusta smo bili v uvali pri Limskem kanalu in kot vedno ko sidramo se malo potopim in na dnu je bilo "mali miljon" leščurjev ki so ležali po travi pa nobenega živ. Zakaj?
LP Uroš
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Jun 09, 2009 23:30

Uroš, verjetno je to ta uvala Soline (med kampom in na drugi strani uvalo SV. Križ.
Mislim, da nama bo največ napisal Pajer, kako to da ni ribic in kot je sam napisal, leščurjev vedno več, rib pa vedno manj. Kaj je s tem mislil?

LP

Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 10, 2009 09:55

.

Uroš, verjetno je to ta uvala Soline (med kampom in na drugi strani uvalo SV. Križ.
Mislim, da nama bo največ napisal Pajer, kako to da ni ribic in kot je sam napisal, leščurjev vedno več, rib pa vedno manj. Kaj je s tem mislil?

Moje domneve so samo plod razmišljanja, čitanja literature in dnevnega tiska, prakse in ne kakšnih raziskav.

Intenzivno ribištvo se je začelo dobrih 25 let nazaj, tam začetkom 80tih let. Po mojem vedenju je bilo na Jadranu takrat podeljenih nekaj preko 900 koncesij za talne koče. (pridnene mreže koče, ladje pa kočarice) Ker je bilo tudi znanje za izdelavo teh mrež bolj pičlo, so tisti, ki so se znašli ("od italjanov") kupili male modele in se strogo držali navodil izdelave talnih koč. Zanimivo, da so v Italiji takrat nekaj celo refundirali, če je lastnik vrnil koncesijo za ta način ribolova, ker je ta način ribolova zelo neselektiven, kontrola nemogoča, ker policija in inšpektorji nimajo znanja za kontrolo itd. To priznava tudi sama oblast. Skratka začela se je dobesedno anarhija, ki je dosegla vrhunec sredi 90tih, ki pa vemo da so bili vojno-turbulentni časi. Takrat je samo v Istri bilo toliko koč kot prej v celi Jugi. Ker je bila HR v vojni so pa še iz srednje in južne dalmacije pritiskali na severni Jadran ter ga podolgem in počez preorali več ali manj z nedovoljenimi ribolovnimi orodji. (Ramponi in podobno) Začetkom
90ih let so tudi "razpadla" večja podjetja za predelavo rib na Jadranu. Delamaris, Mirna, Mardešič ......... in mnogo drugih je pojedla konkurenca neglede na kvaliteto. Na Jadranu je bilo 34 tovarn-HALO-in vse so nudile zaposlitev domačinom in redne dohodke, toda to je za drugo zgodbo. Več ali manj so imele te tovarne tudi svojo ribiško floto, ki jih je oskrbovala z ribami, višek pa oddajala na trg. Če ne veste, Delamaris je imela okoli 30 svojih ladij in zaposlenih mornarjev, ki so čakali na klic pilota aviona, da je pri preiskovanju in iskanju rib iz zraka sporočil, da je zagledal večjo jato na področju tam in tam , pa hajd na ulov. Organizirano in večja skupina, ki je skoraj zagarantirano ulovila jato. Največji zaseg modre ribe na Jadranu se je zgodil na tak način in reci ter piši z enim ulovom potegnejo ven 55 ton (petinpedeset) plave ribe in glavonožcev, pretežno sardel in sardonov. Lepi časi.
Večinoma je ta flota tovarniških, državnih, "naših" ladij delovala zelo organizirano in ne na sistem gremo na morje, kar bo pa bo. Ko je to propadlo so posamezniki pokupili, najeli in podobno, te barke in veliko so jih iz"plivaric" predelali v "kočarice", nekaj pa za prevoz turistov poleti in peska ter podobno pozimi. Razlika je že v delovni sili, ker za "kočarico potrebuješ dva človeka in solo ladjo, pri "plivarici" pa ekipo na ladji, ter še moštvo ladij. Res da so bili rezultati s kočo v začetku nadpovprečni, da ne rečem navdušujoči. Večina vas pozna velikost plastičnih "kašet" za transport rib. V to "kašeto" sta šli samo dve škarpeni, trije do štirje šargi, pet,šest arbunov, kovačev .... itd. Poezija, toda kratke sape. Intenzivni prelov z neselektivnimi orodji je komercialni ribolov potisnil na rob donosnosti. Predatorji-ribe, ki žrejo druge, so sedaj v manjšini in množijo se plave ribe ter muškatne hobotnice, ki pa niso nevem kaj donosni za komercijalno tržišče. Kje so Zobatci, Kovači, Kantarji v Severnem Jadranu.Skoraj jih ni, ker ne morejo zrast. Po podatkih morski institutov Italije, Hrvaške in Slovenije je po raziskavah leta 2005-6 več plave ribe na kvadratno miljo kot dvajset let nazaj. Seveda je pa to pelagična riba, ki zahteva organiziranost več interesnih skupin. Ribičev, zadrug, tovarn, trgovin, trga in konec koncev kupca.

Po mojem so nekoliko podrli naravno ravnovesje, pa podnebne spremembe, pa onesnaževanje, pa .............................ITD.

V konkretnem primeru leščurjev, pa nimam razlage ker je veliko vzrokov za pogin celih kolonij.

Ugibam!

Nedovoljen lov morskih organizmov z bakrenim oksidom-modro galico v bližini.

Če je lep zaliv in pretopla voda, posledično zmanjšana vsebnost kisika ....

Onesnaženje, strupene odplake in podobno.

Kakšna bolezen, ki je napadla kolonijo, itd.

Ma sem se razpisal! Upam, da razumete kaj sem hotel povedat!
Če ne pa kaj vprašajte!

LP
pajer 1

theuros
Kapitan

OdgovorNapisal/-a theuros » Sr Jun 10, 2009 10:14

Pajer1, super si tole napisal.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Jun 10, 2009 10:21

uroš.r napisal/-a:Lep pozdrav še z moje strani.
Zdaj mi pa nekej razložte, lani v sredini avgusta smo bili v uvali pri Limskem kanalu in kot vedno ko sidramo se malo potopim in na dnu je bilo "mali miljon" leščurjev ki so ležali po travi pa nobenega živ. Zakaj?
LP Uroš

Malo mi je čudno to, ko UrošR, piše da so leščurji ležali po travi.
Leščur, če umre vseeno iz kakega vzroka, ostane vertikalno pričvrščen v dno. V njem je lahko že blato, pa še bo stal pokonci.
Jaz bi prej rekel, da so potapljač-i, kar spodaj pod vodo, izruvali leščurje in jim odvzeli meso, za prodajo ali pripravo.
Če nesemo iz vode 20 leščurjev, je to kar velik kup. Če pa nesemo samo meso od 20-ih , pa je to četrt nakupovalne vrečke ( če so veliki).
LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Jun 10, 2009 13:02

,

Lep pozdrav še z moje strani.
LP Uroš

Možno tudi, da je vlekel kočo čisto"v kraj" do obale, pa jih je enostavno položil na dno. Ker so bili napolnjeni z muljem so pa pokrepal.

Sem bil na barki, ko je vlekel v Tarski zaliv-valo, kočo do pomola. Privezal smo se na pomol in na hidravliko izvlekli kočo z vsem kar je bilo blizu nje. Po črki zakona je varstveni pas 1,5 milje od ravne črte obale.

Žal je tako!

LP
pajer 1

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Sr Jun 10, 2009 13:13

Pajer hvala za opis in obširno razlago. jaz sem bil prepričan, da leščurji proizvajajo nekakšen vir Ecco sistema. Tre da so zato zaščiteni. Očitno sem se motil in je bil vzrok le v bojazni izumrtja.

LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost