LIGNJELOV- sezona 2021-2022

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Kraj: Ljubljana - Vrsar

LIGNJELOV- sezona 2021-2022

OdgovorNapisal/-a hrošč » To Okt 12, 2021 17:37

A se že kaj lovi? Če kdo ve za Istro - kje so sedaj, verjetno še na večjih globinah?
perajc

Re: LIGNJELOV- sezona 2020-2021

OdgovorNapisal/-a perajc » Ne Nov 14, 2021 07:14

Ja jaz imam namen it ta teden poskusit vrzt vabce v Sestiano…komej cakam…ze od aprila nic lovil…opremo ze en mesec prekladam iz enega konca v drugi, skoz pucam, studiram, prekladam po rokah…k otrok, vam povem, popolnoma neucakan…k dzanki :D
Imam pa namen lovit iz obale, ker colna zal se nimam(kupit ga imam namen v zelo bliznji prihodnosti). Bi pa ob tem izpostavil, da bi bil res zelo vesel, ce bi me kdo kdaj povabil s sabo na coln, ko bi se odpravljal na kalamarolov…res zelo vesel in seveda neizmerno hvalezen(js prinesem kej za pojest, popit). Sem pa baje zlo prijetna druzba, z mano ni nobenmu nikol dolgcajt… Pa tud to odliko imam, da sem lahko popomnoma tiho vec ur, ce je treba V lignjelovu sem prakticno se popolnoma amater(aktivno lovim zadnji dve leti) in do zdaj sem lovil izkljucnonin zgolj iz obale, si pa neizmerno zelim poskusit tehniko lovljenja, predvsem pa filing ribolova iz barke. To bi blo zame popolnoma neko novo se neizziveto dozivetje. Poznam zakonik in s tem vem, da za ribolov iz colna v slovenskem morju potrebujemo dovolilnico, katero bi si sam tudi predhodno priskrbel. Skratka, ce je tuki kdo, ki je taka dobra dusa, da bi meni izpolnil to res energicno zeljo po lignjelovu iz colna, to dozivetje :)
Placam tudi morebitne stroske colna, sam da je akcija…dobro voljo prinesem s seboj, ker jo imam na pretek in jo lahk po mili volji razdajam naokol :)
Sem pa iz okolce Nove Gorice(prpravlen prist kamorkol od N.Gorice, itakijanska obala in nasa obala) rojen in odrascal u hribih, v bistvu v najbolj suhi dolini v evropi, polet sonce vzlso ob 10 in zaslo ze ob 17…zime raje niti je omenjam…no, iz tuki imam js zmer mocnejso privlacnost in obenem ujemanja z morjem. Prvo kot prvo…dol je cel dan sonce, ne sam par ur. Drugo, ni boljsga placa in nacina, da se clovek umiri in mogoce pogovori sam s sabo…ob morju al pa na njem, pa vsi ti zvoki valov, vetra, ptic, pljuskanja ob obalo, zibanje,…noro. Skratka za takega gorjana kukr sm js je bil prvi stik z morjem dobesedno kakor recejo: “buljis kakor tele v nova vrata.” :D obcutki, ki so ob tem prisotni?….odkrito?…samo se s partnerko se raje ljubim…to je zaenkrat in zgleda, da tudi bo ostala na prvem mestu…vedno :D

P:S: ne se ustrast, ko grem js na ribolov me moja ne klicari nonstop(kukr je ponavad navada v 68,7% primerih :D )…mi da mir, ker me razume,…vazno je, samo to, da js prnesem kej domov,…magar od kakega ribica kej odkupim, ko se vraca nazaj, zadnja moznost ribarnica,…nikoli, ampak res nikoli pa nesmem prist praznih rok…pol pa nastane tista “stala v bajt” :D mal heca, mi ni prou nic in najmanj hudo z njo, lepo mi je in rad jo imam :)

Matr, zdej sm dosadn ze sam seb :D bodte fajn pa vsem zelim zanimivo in pestro sezono.
Kontakt moj: jernejvolk afna pa gmail…klasika :)

Pa seveda iskreno se ze vnaprej zahvaljujem, ce bo kdorkoli kakorkoli pripomogel pri mojem uresnicevanju zelja :D
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Nov 14, 2021 09:12

hrošč napisal/-a:A se že kaj lovi? Če kdo ve za Istro - kje so sedaj, verjetno še na večjih globinah?

Da sam sebi odgovorim :D se lovi, se ulovi, zaenkrat po par komadov na vecer. Zadnjic padel tudi en skoraj kilski komad. So pa ze blizu obale, najvec uspeha prejsnji vikend okoli otockov pred Vrsarjem, globina 6-10m.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: LIGNJELOV- sezona 2021-2022

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Nov 14, 2021 10:35

.

Temo sem razdelil, da bo vsaka sezona zase!

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Ne Nov 14, 2021 21:52

.

perajc napisal/-a:Ja jaz imam namen , .........

da sem lahko popomnoma tiho vec ur,

V lignjelovu sem prakticno se popolnoma amater

predvsem pa filing ribolova iz barke

Matr, zdej sm dosadn ze sam seb :D bodte fajn pa vsem zelim zanimivo in pestro sezono.
Kontakt moj: jernejvolk afna pa gmail…klasika :)

zahvaljujem, ce bo kdorkoli kakorkoli pripomogel pri mojem uresnicevanju zelja

Ja je vrag, ko je močna želja.

Naj te kar takoj dam sedet, ker lignjelov z barke na sodoben način s panulo, je pač nekaj nad običajnim pojmovanjem lignjelova s puščo-skosavico in s tokom, vetrom....
Govorim izključno zase in tehniko katero uporabljam. Kako lovijo drugi in kakšne rezultate dosegajo me niti ne zanima.

Slika

Jaz uporabljam 20 librov palico za šlepanje, pol kile svinca za utež, da so vabe malce nad tlemi in izključno tele VABE, ki so se pokazale kot najučinkovitejše. Globina pa 15-22m-

Največ lovim pred Umagom, ker imam tam barko v marini. Veliko sem lovil tudi v našem morju in nemalokrat v italjanskem morju, Monfalcone-Devin, zato imam izkušenj dovolj.

Slika

Načeloma se mora stalno spremljat globino, da je vaba pri dnu. Bolj je mraz, boljši je ulov, odhod iz LJ pred peto zjutraj, prihod domov pozno zvečer.

Slika

Glej, ti iščeš nekoga z barko, jaz jo imam, toda verjetno ne bova prišla skupaj. Namreč največkrat lovim med tednom, veliko vikendov sem v službi. Zadnje čase je pa še tale covid sranje in se izogibam nenujnim stikom. Ravno te dni sem bil zopet v stiku z okuženo osebo in sem v samoizolaciji. Sam sem cepljen, toda vseeno ....

Slika

Zakaj ti pišem?

Ker je tvoja predstavitev zelo prisrčno simpatična. Da si lahko par ur tiho, pa sploh zmaga. Saj ne da se ne pogovarjam rad, ampak na lignjelovu pa nisem klepetulja.

Slika

Pečene imam-imamo najraje.

Slika

Pa nedelja zvečer in se mi da kaj napisat.

Fotke so iz mojega albuma, ker ne fotkam več, ker jih je že zdaj preveč.

.
pajer 1

Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Kraj: Zagorje

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Nov 15, 2021 07:54

Sem prav prebral, pol kile utež? Kako hitro pa pluješ?
Res me zanima, do sedaj sva z ženo lovila na puščo, v mirovanju, pa bi poskusila s panulo.
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Po Nov 15, 2021 08:13

Prav si prebral.
10-15m > 0,35kg
15-22m > 0,5kg
Hitrost barke mora biti majhna 1-2kn.
Oprema pa taka, da je upor vode čim manjši drugače utež ne pride med plovbo do 0,5m nad dnom.
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Po Nov 15, 2021 09:14

Pozdravljeni,

Te dni je v Sesljanu na valobranu že kar nekaj ribičev, ki lovijo/lovimo lignje (v enem tednu sem bil 2x tam).
Nekaj se da ujeti, ni pa da bi se hvalil :roll:
LP, Andrej
AndrejC
Poročnik bojne ladje
Kraj: Ajd. / NG

OdgovorNapisal/-a AndrejC » Sr Nov 17, 2021 07:50

Pozdravljen Pajer,

pajer1 napisal/-a:
Naj te kar takoj dam sedet, ker lignjelov z barke na sodoben način s panulo, je pač nekaj nad običajnim pojmovanjem lignjelova s puščo-skosavico in s tokom, vetrom....
Govorim izključno zase in tehniko katero uporabljam. Kako lovijo drugi in kakšne rezultate dosegajo me niti ne zanima.

Jaz uporabljam 20 librov palico za šlepanje, pol kile svinca za utež, da so vabe malce nad tlemi in izključno tele VABE, ki so se pokazale kot najučinkovitejše. Globina pa 15-22m-

Poznam "Princeske" . Imam tudi DTD Link 1, Link 2, ki se mi zdi kopija Princesk.

Imaš morda kakšne izkušnje z DTD?
LP, Andrej
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Sr Jan 12, 2022 19:31

In, se še kaj lovi letos? Domačini v Vrsarju jamrajo, da je letos pa res izredno slabo.. Sam sem imel 3 dni dobrega ulova kak mesec nazaj, ostalo pa bolj ko ne po par komadov..zadnje dva vikenda pa sploh revščina.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Jan 15, 2022 11:40

.

Podatki s terena so naravnost katastrofalni.

Opatija nič, Sistiana, 4 lignjelovci, nočni lov od 19h do 24h nič, SLO morje 2 lignjelovca 2 kom in ene 20 sip, Umag skoraj nič, .... Sipe zdaj????

Očitno je izpadel kakšen razvojni ciklus in povečano število predatorjev, pa je to to.

Še v kratkih rokavih se jih je zadovoljivo lovilo, zdaj ko bi moralo biti najboljše, pa nula.

Takle mamo!

.
pajer 1

Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » So Jan 15, 2022 21:09

Zanimivo. Nekaj mora bit. Sosed ima teorijo, da so krive rebrače, pojedle plankton, sardele nimajo hrane, lignji nimajo sardel..kot v crnem morju. Slab scenarij.

Danes sicer boljse, cca 1.5kg skupno, 8 kom..
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Ne Jan 16, 2022 21:37

Za soboto in danes,(celi dan) revščina. Skupaj skoraj 20 sip, da še boljše sliši. (Piran, Bernardin)

Bo boljše enkrat.... :oops:
Nazadnje spremenil dole, dne Ne Jan 16, 2022 21:40, skupaj popravljeno 1 krat.
mirno morje
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral

OdgovorNapisal/-a hrošč » Ne Jan 16, 2022 21:39

Danes spet solidno..cca 2kg..malo popravilo vtis prejsnjih vikendov.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Kraj: kras

OdgovorNapisal/-a alesjo » Po Jan 17, 2022 09:32

Ta sezona je res slaba, zaenkrat, kot prejšnja leta. Lansko sezono sem jih ujel 300 kosov, to sezono pa: okt. nov in dec 58, v jan. sem bil pa samo enkrat in ujel dva. Mogoče se bo stanje kaj izboljšalo v naslednjih mesecih :) bomo videli.

Takega pa se zaenkrat lahko samo sanja :wink:
Slika

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti