Bibi

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

papa
Viceadmiral
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

Bibi

OdgovorNapisal/-a papa » So Sep 26, 2009 18:19

Kje pri nas na obali lahko kupim bibije ali velikega črva.

lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » So Sep 26, 2009 20:08

.

.
Z bibijem je sedaj takole.

V Fishmarket-u Koper http://fmk.si/ imajo samo francoske, ki so manjši in po mojih izkušnjah 75%ni proti večjim iz italije, kar pa sploh ni slabo.

http://www.ribiska-zveza.si/forum/viewt ... ibi#p54608

Na tem linku je nekaj, pa še dobra fotka, da vidiš velikost bibi-jev. Če hočeš več pojdi na forum RZS

Upam, da jih znaš montirat, ker potrebuješ posebno iglo ali RF cevko, ker ni tako enostavno. Rabiš prakso 100%!, da postane rutina.

Na tem linku je marsikaj pojasnjeno, toda praksa je le praksa.

http://www.ribolovnajadranu.com/jeske-i ... v-t154.htm

http://www.ribiska-zveza.si/forum/viewf ... 63a0cdfe34

Vklopi funkcijo išči. Je pa en član z imenom bibi takoda niso vsi zadetki za to žival, ki spada v rod morskih kumar.

Veliki morski črv je v SLO in njenem morju zaščitena žival. Zato ne bo z njim vsaj uradno nič.

Malce preko v HR je pa zgodba drugačna. Se dobi od 70-100 kun komad.

LP
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
joeloe
Kontraadmiral

OdgovorNapisal/-a joeloe » Po Sep 28, 2009 00:06

Bibija lahko naješ tudi sam.
Živi v mivki ali drobnem pesku, ponavadi v dokaj plitvi vodi. Če najdeš primeren zaliv in maš pri roki plastično otroško lopatko ali grabljice porabiš kakšne pol ure.
Pa ne obupat, če ga ne najdeš takoj...
Sve će to narod da pozlati!
Poročnik fregate
Kraj: Piran

OdgovorNapisal/-a » To Sep 29, 2009 01:38

Pa ne koplji kje v tri dni- samo pri luknjah.
lp
Slootack
Viceadmiral
Kraj: Kras/ Trst
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Slootack » To Sep 29, 2009 07:36

mš napisal/-a:Pa ne koplji kje v tri dni- samo pri luknjah.
lp

..in bodi hiter, da ti ne uide še globje.

črve se lovi tudi s pomočjo pasti. plastenko odreži 15cm pod vrhom. potem odrezani kos vtakni v spodnji del plastenke, z grlom navzdol. potem naredi luknjice na spoju in skoznje zveži vezice/ vrvice, da se kosa ne ločita. vaba je lahko: ribja čreva, čreva morske kumare ipd. ki jo daš v past. potem preluknjaj past (MANJŠE luknjice), da se vonj po vabi širi v okolico. poleg vabe daj v plastenko tudi kamenčke za obtežitev. past 'potunkaj' v vodo in jo pusti ležati. za bojo pa uporabi kos stiropora ali zaprto plastenko na vrvici.
Slika

več: http://www.h2oteam.com/podvodni-lov-vpr ... i-t95.html
Nel CU, nel CU... nel cuore melo sento!
Il dollaro se cala, poi s'incazza e va in aumento. Ma a me che me ne frega, tanto intanto i soldi non ce l'ho!
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Sr Sep 30, 2009 11:42

Slootack pozdravljen! Ali si na tako "vršo" že ujel kakšnega črva? Kot berem črv le redko cel zapusti luknjo. če pa stvar deluje, pa prosim malo bolj natančno opiši kam se taka vrša nastavlja (globina, vrsta dna,podnevi ali ponoči...) Sam namreč njegove luknje ne znam najti in bi mi bil ta sistem zelo priročen.
mirno morje
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Sep 30, 2009 15:31

Zdravo Roman. Da ne iščeva pre dolgo, ker je bilo o črvu že kar dosti rečenega, ti dam naslov, prijavi se in beri. Imaš polno.
http://pag-more.com/index.php?option=co ... &Itemid=73
LP
ps: No vidim, da se več ne rabiš prijavit. Samo odpiraj kar te zanima.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 02, 2009 07:31

.

Lepo prosim, da ne izumljamo nove tople vode!

Tema je že obdelana in nima smisla odpirati nove.

Zakaj je črv nad 10 EUR komad?

Zato, ker ga je težko odkriti!

Vam povem, da ko stojite na pomolih je do črva samo toliko kot je globina vode, toliko jih je. Ravnokar sem se vrnil z otoka Paga in vam povem, da sem jih kar nekaj ujel te dni. Kristalno čista voda mi v polovici primerov že od daleč pokaže njegovo bivališče in samo kratek potop s pastjo, čakanje, da se ujame, izvlek, ki lahko kar traja, tudi do pol ure in že ga imaš. Enostavno, toda tako zakomplicirano!

Za črvolov je osnovna oprema kvalitetna potapljaška OBLEKA, ker bit v vodi po dve uri in več ni hec, itd, itd, ...............

Na to znanje sem ponosen, vesel, da ga obvladam, ker sem kar velik porabnik te priljuljene ribiške vabe, toda takole dopisno se ne da absorbirat znanja o črvolovu. Ker pa tega znanja tudi slučajno ne držim zase, sem že veliko ljudem pokazal kako to izgleda v naravi in praksi. Več ali manj se jim slika o črvu spremeni in vsak trdi, da je imel drugačno predstavo o znakih za odkrivanje njegove luknje.

Predlagam sledeče!

Kogar res zanima, mu pokažem v praksi!

LP

.
Nazadnje spremenil pajer1, dne Pe Okt 02, 2009 14:59, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1

Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Pe Okt 02, 2009 11:59

Bravo pajer! Se prijavim na tečaj.
mirno morje
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 02, 2009 15:38

.

Roman 1 napisal/-a:Bravo pajer! Se prijavim na tečaj.

Ja, ravno tečaj to ne more biti, ker se mora dobit "kilometrina", da dobiš ta občutek. Povdarjam samo to, da zainteresirani dobijo pravo info kaj sploh naj pritegne njihovo pozornost, ker pod vodo je vse nekako drugače.

Praksa je največ, ker sem že kar veliko ljudem pokazal (bili so z menoj v vodi pri črvolovu), kaj in kako počnem, pa kaj gledam v vodi, pa so mi priznali, da so imeli naslednje leto nemalo težav pri odkrivanju njegovega skrivališča. Res je tudi, da so eni pač slabi opazovalci.
Recimo, da vam nekdo pripoveduje, da je videl dobro "bejbo". Saj si jo predstavljate, ker pač imate predstavo kakšna je dobra "bejba", toda če bi morali to "bejbo" prepoznat iz množice, vam sigurno ne uspe. Lahko pa na daleč prepoznate poznan obraz v množici na ulici ali na nogometni tekmi, pa čeprav so vsi ljudje "enaki" toda tako različni. Skratka ne moreš iz pripovedovanja dojet in prepoznat bistva. To moraš videt!

Meni ni nihče ničesar povedal ali pokazal!

Trma in princip izločanja,česa ne gledam več (ker to niso znaki, ki določajo pozicijo črva),sta mi po stotih urah v vodi dala prve rezultate in sedaj je za menoj povprečno 100 črvov v sezoni. Po tem ključu sem jih ulovil že več kot 2000.

2000 x 10 EUR=????????
Prodal sem jih samo nekaj, pa še to znanim in ker so tako "prosili", da jim nisem mogel odklonit, zato vprašaji.

Če bi jih moral kupit, jih verjetno ne bi toliko porabil in bolje da ne mislim o tej številki. Te dni sva jih na Pagu s prijateljem porabila osem(8), lepih, debelih, dolgih od dva do tri metre, pa riba ni bila preveč aktivna. Če ga moraš kupit, ga potem preveč racionalno trošiš in posledično manj ujameš, ker ga režeš na premajhne-minimalne komade, da "šparaš".

LP

.
pajer 1

atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Pe Okt 02, 2009 17:20

Roman 1 napisal/-a:Slootack pozdravljen! Ali si na tako "vršo" že ujel kakšnega črva? Kot berem črv le redko cel zapusti luknjo. če pa stvar deluje, pa prosim malo bolj natančno opiši kam se taka vrša nastavlja (globina, vrsta dna,podnevi ali ponoči...) Sam namreč njegove luknje ne znam najti in bi mi bil ta sistem zelo priročen.

Romanu, ker je začetnik, sem odprl predebatirano stran, tako , da se vsaj osnove nauči (teorija, in na tem linku , se res lahko naučiš precej ). Seveda je prikaz lova v živo, neprimerno bolje, kot Pajer sam ugotovlja. Kdo pa je pripravljen, tudi v toplejših mesecih, nekoga učit , kako črva najdeš, kako postaviš trapolo ( past )?
Ni pa to tudi ne neka filozofija, niti za začetnike. Nauči se po čem prepoznaš "polno" luknjo, okrog luknje, črne ovalno okrogle bunkice (iztrebki ) kamenčki na kupu, kateri izstopajo od okolice, sluz na vhodu same luknje itd. Pri prvem je veselje neizmerno , vsak naslednji pa postane rutina.
Mislim pa, da če neizkušen član vpraša po lovu na črva, ni nič narobe , mu pokazat zelo uporaben link. To je pomoč , ne ponovno odkrivanje tople vode.
Tako sem pač razumel in tako je moje mnenje, pa če bo na pomlad zopet kdo spraševal o tej temi, ali ga napotimo na str. v Morjeplovcu, ali enostavno prilimamo link do opisov.
Tudi o impelerjih je bilo ogromno govora, pa sem siguren , da ga še bo. Zakaj pa ne.
Razen če ustanovimo nove podnaslove, " Zaključena tema", samo to, vsaj po moje , ni smisel Morjeplovca.
LP in mirno branje, saj se ve, najprej teorija potem praksa. :wink:
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Pe Okt 02, 2009 20:30

Malo je ta tema zašla.......... govor je bil o bibiju ne črvu ......... na tisto plastenko si pa ne predstavljam, kako črv ostane notri, razen če gre cel notri, pa preden najde izhod, se pobere plastenka ......... na ta način se zelo uspešno lovijo male kozice ob obali, ki so dobra vaba za brancine
Pajer, tvoja ponudba je privlačna ......... zanima me časovno, kako poteka lov.......... ko nastaviš trapulo, takoj čakaš (in dočakaš), ali kontroliraš na vsake tolko časa? .......... plastenko (stiropor ali podobno) za dvig "plena" zatakneš na trapulo, ko se ujame, ali jo imaš pripeto ina na površini, pa potem samo skrajšaš vrvico, da se potopi in začne dvigat trapulo s črvom?
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Okt 02, 2009 23:48

atilone napisal/-a:
Roman 1 napisal/-a:Slootack pozdravljen! Ali si na tako "vršo" že ujel kakšnega črva? Kot berem črv le redko cel zapusti luknjo. če pa stvar deluje, pa prosim malo bolj natančno opiši kam se taka vrša nastavlja (globina, vrsta dna,podnevi ali ponoči...) Sam namreč njegove luknje ne znam najti in bi mi bil ta sistem zelo priročen.

Romanu, ker je začetnik, sem odprl predebatirano stran, tako , da se vsaj osnove nauči (teorija, in na tem linku , se res lahko naučiš precej ). Seveda je prikaz lova v živo, neprimerno bolje, kot Pajer sam ugotovlja. Kdo pa je pripravljen, tudi v toplejših mesecih, nekoga učit , kako črva najdeš, kako postaviš trapolo ( past )?
Ni pa to tudi ne neka filozofija, niti za začetnike. Nauči se po čem prepoznaš "polno" luknjo, okrog luknje, črne ovalno okrogle bunkice (iztrebki ) kamenčki na kupu, kateri izstopajo od okolice, sluz na vhodu same luknje itd. Pri prvem je veselje neizmerno , vsak naslednji pa postane rutina.
Mislim pa, da če neizkušen član vpraša po lovu na črva, ni nič narobe , mu pokazat zelo uporaben link. To je pomoč , ne ponovno odkrivanje tople vode.
Tako sem pač razumel in tako je moje mnenje, pa če bo na pomlad zopet kdo spraševal o tej temi, ali ga napotimo na str. v Morjeplovcu, ali enostavno prilimamo link do opisov.
Tudi o impelerjih je bilo ogromno govora, pa sem siguren , da ga še bo. Zakaj pa ne.
Razen če ustanovimo nove podnaslove, " Zaključena tema", samo to, vsaj po moje , ni smisel Morjeplovca.
LP in mirno branje, saj se ve, najprej teorija potem praksa. :wink:

Atilone, te moram pohvalit,ker zelo pravilno in nesebično pomagaš. Take potrebujemo na forumu.

Vem pa da v primeru črvolova stvar ni tehnična in začetniki nimajo slike v glavi kaj naj iščejo. Gledajo na dno in ne vedo kaj točno iščejo. Znaki so v velikosti do 7x7cm in so dobesedno premajhni, v razpoki med kamenjem, pod spužvo, med algami, rastlinjem, in podobno, ker opazuješ z višine 1,5 do nekje 3-4 metre z gladine. Sluz in samo luknjo lahko opaziš iz bližine manjše od metra.

gorenjc

Moj način je, da ko odkrijem oz. zelo pazljivo odprem luknjo, ki je v 90% zaprta, da se ne vsuje vanjo pesek, kamenček, del školjke in podobno.
Pripravim past, ki jo postavim direktno na luknjo, da preprečim ostalim prebivalcem morja (rakcem, ribicam) vstop do notranjosti kjer je vaba, ta sploh ni ne vem kako strašno usmrajena sardela. Pripravim jih tako da jih za kakšnih par ur postavim na zračno, sončno, prepišno mesto, da izgubi čimveč vlage in morda malo zadiši, ker če se usmradi je premehka in jo zelo težko namontiraš kot vabo, da ne razpade. Potem jih zložim v sol kjer so konzervirane in jih lahko uporabljam daljše časono obdobje. Na pasti-trapoli imam vrvico dolgo cca 3m z manjšim plovčkom iz stiropora, da je opazno z gladine kje so pasti-trapole. Ko je past postavljena se odmaknem in iščem novo luknjo, da nastavim novo past-trapulo. Lepo od daleč nadzorujem, če se je v kakšno ujel. Ujame se časovno zelo različno. Enkrat po desetih sekundah, drugič potrebuje tudi petnajst minut. Spet tretjič ga gledam, ko noče potegnig vabe, da bi ga vratca priprla in jo samo ščipa. Med črvolovom je potrebno plavat zelo "slovmovšen", ker ga vibracije zelo motijo in se potegne nazaj v luknjo,ko ali če plavaš preveč energično. Zato je najuspešnejši lov zelo zgodaj zjutraj, ko še ni kopalcev, ali osamljeni kraji. Ko se ujame nataknem direktno na past kos stiropora, ki ga konstantno vleče proti površini. Problem nastane, ko je daljši od globine morja. Takrat ga moraš še malo s strani napet, da izvlečeš celega iz luknje. Najdaljši do sedaj, ki sem ga ujel je meril preko 5 metrov. V povprečju so dolgi od 1,5-2-3m. Kot da vlečeš debelo vrv z dna. Skoraj "orgazmično" je tako početje v lepi mirni vodi preko katere se prebija jutranje sonce in se črv zasveti v tisočerih barvah,kot najbolj prefinjeno brušen Briljant. Veliko sem jih že ujel in sam lov je rutina, toda sam črv in pogled nanj je še zmeraj zelo močno fascinanten in občudovanja vreden. Vse te njegove barve me še zmeraj vsakič prevzamejo. Izvlečen je pa včasih po nekaj minutah, pa do pol ure. Srednja vrednost je 10-15 minut.

Za vse tiste, ki težko odkrijejo luknjo je tale način kako najti luknjo. Zdrobimo nekaj sardel v kašo in vanjo preko noči namočimo konopljino debelejšo vrvico (navadno debelejšo "špago"), ki smo jo obtežili z svinčenimi utežmi oz. ribiškimi svinčenimi šibrami dolžine cca 20m. Zjutraj tako malo cik-cak položimo po dnu na mestu kjer predvidevamo črva to vrvico zelo ohlapno in se umaknemo za 5-10 minut. Ko pridemo nazaj vidimo kam je "špaga" potegnjena in skrbno preverimo kaj bi bila črvova luknja, ker jo hoče potegit v luknjo. To "špago" vlečejo pod skale tudi raki in podobno, toda nekaj je sigurno potegnil črv. tako delajo začetniki. Za pet, šest črvov je potrebno biti v vodi 1,5- 2,5 ure. Brez potapljaške obleke je to misija nemogoče.

Takole zenkrat, pa vprašajte če je kaj nejasno oz. nepopolno napisano.

LP

..
pajer 1

Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » So Okt 03, 2009 09:41

pajer1 napisal/-a: Za pet, šest črvov je potrebno biti v vodi 1,5- 2,5 ure. Brez potapljaške obleke je to misija nemogoče.
..

Če imaš vrehu porihtano "fasado" oz. izolacijo niti ni 8)
LP!
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Ne Okt 04, 2009 18:02

Pajer, kaj naj napišem drugega kot HVALA za info ........... sem že nekaj teorije prebral, vendar me je pred uporabo v praksi ravno to ustavljalo, ker nikjer nisem zasledil kako časovno to izgleda......... da ne opazujem trapulo kot "maček kanarčka v kletki" nekaj ur, ampak kot pišeš po približno pol ure, bi že vedel, ali je trapula na pravi luknji, ali pa sem zgrešil

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost