Dovolilnica

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

matejofski
Viceadmiral

Dovolilnica

OdgovorNapisal/-a matejofski » Sr Avg 11, 2010 11:46

Zdravo!

Glede na informacije do zdaj nikoli nisem "upal" imeti na jadranje poleg kakšnega trnka in malo pecati, saj sem informacijo da je potrebno imeti dovolilnico za lov na HR, čeprav boš lovil s trnkom in to samo nekaj rib za lastno uporabo ;-)

Zanima me, ali to drži in ali imate vsi, ki kaj namakate v vodo, vsa dovoljenja / so pogoste kontrole in kazni?

LP, Matej
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Avg 11, 2010 11:53

Kar prav imaš, če te je malo strah...

Točno kakšno dovolilnico moraš imeti ti bodo verjetno odgovorili bolj zagnani ribiči... Definitivno pa ti iz svoje izkušnje potrjujem, da policija in kapetanija je prisotna in kontrolira vse živo. Mene v tej sezni na cesti niso ustavili niti enkrat, medtem ko na morju policija 2x in kapetanija 1x. K sreči smo "ispravni i uredni", tako, da je bilo bp, za zajebavat se pa ni, ker ne veš, koliko kifeljcu na barki še manjka do napredovanja :lol: in kaj je pripravljen za to narediti :twisted: :twisted: :twisted:
Green to green or red to red, safely go ahead!
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Sr Avg 11, 2010 11:59

Aja, pa še nekaj:
Mojega kolega so vprašali po dovolilnici za ribolov, ker so videli, da ima palico na čolnu. Rekel je, zakaj, če pa ne lovi. Odgovorili so, da "imate svu potrebnu opremu za ribolov na čamcu, zato treba dozvola"... K sreči jo je imel, sicer bi bila verjetno kazen, ki ni majhna. LP
klemn
Admiral

OdgovorNapisal/-a klemn » Sr Avg 11, 2010 12:09

Če imaš na barki kakršno koli ribiško opremo potrebuješ tudi dovolilnico...če imaš tudi puško, je potrebna karta za športni ribolov, drugače pa rekreacijska...
matejofski
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a matejofski » Če Avg 12, 2010 10:50

Hvala za odgovore.

Ne vem, če si bom upal tvegati, kombinacija zagnane birokracije (beri: željne denarja) in nekoliko južnejše lege države je najboljša kombinacija, da gre kaj narobe.

LP, Matej
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Če Avg 12, 2010 13:16

matej s palico ga brez karte raje ne sračkat lahko pa se malo igraš za svojo dušo na roke-prst in če jih vidiš da prihajajo enostavno zabrišeš v vodo oz skriješ in če te bo zagrabila ribiška pa kupiš karto.
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 12, 2010 15:53

matejofski napisal/-a:i, kombinacija zagnane birokracije (beri: željne denarja) in nekoliko južnejše lege države je najboljša kombinacija, da gre kaj narobe.

Mogoče so pa končno začeli kontrolirati oziroma delati to, za kar so plačani, zakon je jasen, komu pa ni si ga je dolžen sam prebrati, vendar je pri turistih, ki lovijo brez dovolilnice na HR še balkanski pristop v glavi, v SLO tega nihče ne počne, južneje pa veliko ljudi misli, da lahko delajo kar hočejo.

Če boš lovil z obale, te ne bo nihče zafrkaval, z barke pač moraš imeti dovolilnico, če imaš opremo na njej.
gorenjc
Admiral
Kraj: LJ

OdgovorNapisal/-a gorenjc » Če Avg 12, 2010 16:25

Gaso napisal/-a:
matejofski napisal/-a:Če boš lovil z obale, te ne bo nihče zafrkaval, z barke pač moraš imeti dovolilnico, če imaš opremo na njej.

to pišeš za HR al SLO? .......... na hr te tud z obale zelo radi, še posebej v turističnih krajih
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral

OdgovorNapisal/-a Gaso » Če Avg 12, 2010 17:40

Za HR, načeloma ne težijo z obale, formalno pa bi jo moral imeti.
Npr. tudi otrokom ne bodo težili če lovi s pomola. Nekako tolerirajo ribolov z obale.
akisek
Kontraadmiral
Kraj: Hrastnik

OdgovorNapisal/-a akisek » Če Avg 12, 2010 17:47

Tako je kot pravi Gorenjc! Da se nebi kdo zanašal ,da je z obale ribolov čisto normalna zadeva.
atilone
Admiral

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Avg 12, 2010 20:54

Čisto tako je. Bratranec je lani plačal 300 kun kazni, ker je lovil z obale z umetno ribico , na sipe. So se z avtom ( civilnim ) pripeljali. Eden v uniformi , eden v civilu in Zambratija je relativno zabačen kraj.
So mu rekli, da ima srečo , ker ni ulovil nobene sipe, ker bi bila kazen neprimerno večja :roll: .
Ob tem se spomnim pisanje Pajer1, o kočarenju na hrvaškem. Imaš prav Pajer, tudi meni gre na bruhanje ob takih primerih.
LP
bostjan9
Admiral

RIBOLOVNICA

OdgovorNapisal/-a bostjan9 » Ne Avg 15, 2010 18:33

300 KUN na teden in je mir.

Na ladji imamo po navadi eno dovolilnico in 15 ribiških palic in 10 kompletov za ostalo dejavnost (peškafonde, skosavice....) in ko vidijo ob kontroli, da je ena karta, je vse OK.

l.p. Ervin K.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Avg 15, 2010 20:40

Glede "držanja ribolovne opreme na plovilu" zakon prepoveduje le istočasno "držanje podvodne puške i naprava za autonomno disanje", torej potapljaško opremo in puško. POLICAJI Z VSAKIM IZDANIM LISTKOM S KATERIM KAZNUJEJO "DRŽANJE OPREME NA PLOVILU" DELUJEJO V NASPROTJU Z VELJAVNIM ZAKONOM. To opravičujejo z uporabo zakonskih določil, ki veljajo za profesionalni ribolov saj v tistih delih, kjer zakon o športnem ribolovu na morju o tem ne govori napačno uporabljajo zakonska določila profesionalnega ribolova.

Zadeva je tako mizerna, da je primerljiva tudi z navadnim kuhinjskim nožem na plovilu katerega lahko dejansko deklarirajo tudi kot hladno orožje in te bi zaradi tega tudi lahko kaznovali. Zakon o športnem in rekreacijskem ribolovu na morju namreč NE PREPOVEDUJE DRŽANJA OPREME NA PLOVILU tudi, če nimaš ispravne karte.

Vedno kupim dovolilnico in kadar lovim jo vedno imam. Karto tujec lahko kupi za največ 30dni, torej ko sem se 31. dan vračal domov me je ustavila policija (nisem lovil) in me vprašal, če imam ribolovno opremo na plovilu? Seveda jo imam sem potrdil, vendar ne lovim. Ko sem lovil pa sem imel veljavno karto in mu jo tudi pokazal. Potujem na sever proti domu in ne nameravam po isteku veljavnosti kupiti nove karte, če niti nimam namena loviti. Ko me je začel prepričevati, da sem v prekršku sem mu pojasnil, da zakon ne predpisuje takega absurda saj naj bi po njegovem, da pač ne bi bil v tem primeru v prekršku po izteku veljavnosti karte moral vso opremo zmetati v morje!?!? Zamislil se je vendar ni popustil. Napisal mi je najnižjo kazen. Sedaj poskušam dobiti glede tega uradno pojasnilo, katerega bom tudi objavil v navtičnih revijah in na forumih.
LP Nikola Tesla
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral

OdgovorNapisal/-a BOJA » Po Avg 16, 2010 09:33

Še ena zanimiva izkušnja, Nikola Tesla in še en dokaz, da se vsak zakon in pravilnik lahko tolmači na toliko načinov, kolikor najdeš tolmačev :roll:

Hvala, lp
Uporabniški avatar
r1150r
Kapitan bojne ladje

OdgovorNapisal/-a r1150r » Sr Avg 25, 2010 14:51

Ko prebiram tole z dovolilnicami za ribarjenje vam svetujem nekaj kar so meni domačini. Včlanite se v lokalno ribiško društvo z letno članarino okoli 350 kun in lovite kdaj hočete in kje hočete kakor vam je volja. Plačat karto za en teden preko 300 kun zato da bom namakal trnek v jadranu je pa že malo preveč. Raje kupim v ribarnici ribe za 300kun, ker jih bo ziher več kot jih bom jaz vlovil v enem tednu. Pa brez zamere ribičem ki lovijo kapitalce od par kila :shock: .

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 13 gostov