Pomoč/svetovanje/predstavitev

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

batana
Poročnik bojne ladje

Pomoč/svetovanje/predstavitev

OdgovorNapisal/-a batana » Če Sep 15, 2011 13:25

Pozdravljeni vsi ljubitelji morja :)

Sem nov na forumu ampak vas že kar nekaj časa spremljam. Kar nekaj časa sem prebiral po forumu o raznih popravilih in mi je prišlo zelo v pomoč.
Sem lastnik 5m fishermana.

Imam namreč sledeči problem:
Pred par leti, ko sem kupil barko sem se na novo lotil z barvanjem AF, in ker so bili velemojstri okoli mene prepametni sm zaradi njih slabo pobarval in zgleda da pregloboko zbrusil dno barke.
Problem je v tem da letos ko sem na novo barval dno z tapravim AF-jem sem opazil da je skoraj celotno dno polno napihnjenih kolobarjev. Za tem sem šel brati po forumu in ugotovil da je to osmoza. Kljub temu sem premazal barko z AF-jem in jo vrgu nazaj v vodo.

"Hvala šalabajzerju ki mi je nabavil in mešal prajmer in AF in povedal kolko moram dno zbrusit."

No vlgavnem sedaj ko imam osmozo me zanima ali se osmoza širiin kako hitro, če se. Predvidoma sem planiral po naslednjem poletju spravit barko pred dom in rešit vse na enkrat(osmozo/af ostale stvari)
Bo kaj hudo narobe?

Prosim za pomoč
hvala
lp
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Če Sep 15, 2011 13:28

Ne obupat prehitro, da bi bilo po celem podnu polno osmoze ne verjamem, lahko se je stepla barva, koliko pa je star ta čoln? Pa so ti kolobarji, ko jih predreš smrdljivi in iz njih teče? Imaš kakšno fotko?
lpg
https://medisken.si
batana
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a batana » Če Sep 15, 2011 14:24

Žal fotografije nimam. Barka je letnik 1998. Ko je bila kupljena je bilo vse ok. Ni imela AF-ja in dno je bilo čisto.
Po mojih ocenah je bilo krivo to, da je bilo dno brušeno pregloboko(poškodovan gelcoat) pred primerjem in nato AF.

Nekaj od teh kolobarjev sem z nohti probal prebit in kot si napisal je začela tečt vn ta tekočina, ki je smrdela po kislem.
Nekateri od teh kolobarjev pa so bili trdi.... se ni nič zlilo vn...
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Sep 15, 2011 14:37

če je smrdelo po kislem potem je osmoza :(
silvo
Kapitan
Kraj: Nova Gorica

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Sep 15, 2011 16:43

Jest bi naredu tako: barko bi okrog prevrnil in z eno brusilko in grobim brusnim papirjem zadevo fajn prebrusil tolko da bi tiste kolobarje ven dobil in prišel do zdravega materiala. Nato bi z drotpiršno na brusilki vse prepasal tako da bi dobil ven steklena vlakna, površino z sproščenimi vlakni. Zadevo dobro spihal z čistim stisnjenim zrakom in nato naredil laminacijo z dvemi plastmi ali več tkanine in poliestra. Končno površino bi obdelal z ustreznimi poliestskimi kiti in kvalitetno epoksi barvo.
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Če Sep 15, 2011 17:02

Kolikor so meni povedali se mora barka prej par mesecev sušit, potem se je šele sanira!
Uporabniški avatar
jonyyy
Viceadmiral
Kraj: primorska

OdgovorNapisal/-a jonyyy » Če Sep 15, 2011 17:07

mehurje je treba prebiti in jo nekaj mesecev pustiti da se suši..
Uporabniški avatar
sinji galeb
Kontraadmiral
Kraj: Brežice

OdgovorNapisal/-a sinji galeb » Če Sep 15, 2011 20:55

... dej če maš kakšno fotko od te zadeve da vidim kako to približno zgleda... osmoza je hudič samo se jo pa da kar dobro poštimat samo čas si je treba vzet. :evil:
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Če Sep 15, 2011 22:18

batana
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a batana » Pe Sep 16, 2011 12:08

kot sem povedal fotografij žal nimam ker je barka šla nazaj v vodo.
a pol kot pravite bo treba par mesecev dela? :S

kaj mi svetujete ? tako kot je rider napisal... zbrusit vse do vlaken in na novo ? pa se ne bo osmoza dosti razširila do drugega leta ?

katere stvari pa rabim za to popravilo, ker se nisem še nikoli lotil delat kaj takega ?

vlakna/poliesterski kit/epoksi smola ?
znamka ? količina ?

hvala za odgovore :)
rider666
Admiral

OdgovorNapisal/-a rider666 » Pe Sep 16, 2011 12:13

Prvo moraš prebit mehurje, barko obvezno iz vode in sušit pod streho oz. na suhem prostoru kakšne 3-6mesecev, ko je to vse suho pa narediš kot so povedali predhodniki.
silvo
Kapitan

OdgovorNapisal/-a silvo » Pe Sep 16, 2011 17:29

rider666 napisal/-a:Prvo moraš prebit mehurje, barko obvezno iz vode in sušit pod streho oz. na suhem prostoru kakšne 3-6mesecev, ko je to vse suho pa narediš kot so povedali predhodniki.

Ni treba pol leta sušit barke kot se suši pršut ker samo sušenje ne odpravi vzroka osmoze. Vzrok osmoze se skriva v kemični sestavi oziroma onesnaženosti poliestra z glikoli in kislinami ki se pojavijo v mikroskopskih luknkicah in porah v trupu zaradi slabe izdelave.
Zadevo je potrebno temeljito oprati z čisto!!! vrelo vodo in nato naravno sušiti par dni. Nato sledijo drugi postopki sušenja ki so dragi in kot taki presegajo vrednost malega in starejšega plovila. En tak postopek je Hotvac kjer del trupa segrevamo z napravo za to in obenem z vakumom črpamo vlago iz trupa. Drugi pristop uporablja elektriko in izkorišča polarnost molekul vode, itd...
Bistvo je da trupu osušimo notranjo strukturo, tega pa se na vetru ne da.

Skratka, za manjše plovilo je naenostavnejše da odstraniš poškodovan material in ga nadomestiš z novim ter istočasno popraviš in zaščitiš kar je dobrega starega materiala. Vedet pa moraš da se osmoza lahko pojavi tudi zaradi zadrževanja vode v notranjosti plovila in gre morda vzroke iskati tudi tam.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Pe Sep 16, 2011 17:46

barko posušiš mehurčke lepo zbrusiš opereš z sladko vodo,kupiš zaščitni premaz in narediš točno po navodilih za 5m barko je to šala mala,je pa vprašanje koliko osmoze in kako so veliki mehurčki če so 3-4mm se nima smisla sekirat ampak samo posušit,ko zbrušiš mehurček boš videl kako globoko sega krater če je do gel coata ali je globji mogoče so nastali mehurčki samo med sloji barve.
ne se sekirat zaradi osmoze se ni potopila še nobena barka.
vprašanje če je fisherman imaš bazene za vabo kot je napisal predhodnik če je prišla voda iz bazena navzven je precej večja j...

lep pozdrav
batana
Poročnik bojne ladje

OdgovorNapisal/-a batana » Po Sep 19, 2011 14:00

Aha takole pol.

A je možno, da se je osmoza pojavila ker sem prvič zbrusil dno z pregrobim šmir papirjem ? In je pol vlaga/voda prebijala skozi prajmer in AF ?

Bazena za vabo nimam... imam pa dvojno dno, katero sem predelal in spustil kalužno pumpo na spodnje dno... ker nisem nikako uspel spraznit vodo iz barke do konca...

Lahko pa da je tudi to vzrok ??

A mi lahko napišete katere materiale(znamka) oz. premaze/vlakna bom potreboval ? Da si nabavim za drugo leto?

hvala vsem ki mi pomagate :)
Uporabniški avatar
igorb
Admiral

OdgovorNapisal/-a igorb » Po Sep 19, 2011 16:00

ko prebiješ mehurček vidiš majhen ali večji krater ali je navzven velik in se navznoter manjša ali je zunaj majhen in navznoter velik,
tako vidiš od kod prihaja voda.
osmoza ni nastala ker si preveč zbrusil,verjetno gelcoata nisi prebrusil
to je vrhnja plast katera ščiti steklena vlakna.
prvo počasi popij pivo in potem si oglej mehurčke verjetno ni potrebna nobena panika,vendar če voda prihaja iz notranjosti bo jeba večja.
koliko jih sploh je in kako so veliki,in (GLOBOKI)
potem barko pobrusiš; če je malo mehurčkov jih samo z svedrom lepo na roke povrtaš,da krater povečaš,spereš barka se lepo pozimi posuši (mraz in veter) pokitaš in potem premaz proti osmozi;primer,antifoulig,lepo v suhem vremenu in po navodilih.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 40 gostov