Menjava ležajev
Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
Živjo.
Ker sem menjal komplet osovino, sem se odločil da bom menjal tudi ležaje vse.
Se pravi na vsakem bobnu imam po dva ležaja. Notranjega in zunanjega. Na notranjem pride tudi semering....
Na notranjem je oznaka na ležaju: 30205, na zunanjem je pa oznaka 30204.
Kje bi lahko nabavil tele ležaje in katero znamko?
Sem jih pa sam zbil ven, ker so narejeni v konus. Verjetno jih bom lahko tudi zbil noter nazaj sam??
In seveda kje lahko dobim tak semering? A pride samo en semering na boben?
No hvala za informacije.
lp, Blaž
Ker sem menjal komplet osovino, sem se odločil da bom menjal tudi ležaje vse.
Se pravi na vsakem bobnu imam po dva ležaja. Notranjega in zunanjega. Na notranjem pride tudi semering....
Na notranjem je oznaka na ležaju: 30205, na zunanjem je pa oznaka 30204.
Kje bi lahko nabavil tele ležaje in katero znamko?
Sem jih pa sam zbil ven, ker so narejeni v konus. Verjetno jih bom lahko tudi zbil noter nazaj sam??
In seveda kje lahko dobim tak semering? A pride samo en semering na boben?
No hvala za informacije.
lp, Blaž
- sinji galeb
- Kontraadmiral
- Kraj: Brežice
mene je pred kratkim prišlo vse skupaj z mastjo in 4mi ležaji in 2semeringi prišlo 60€. jaz sem vzel cenejše kot mi je tudi svetoval v trgovini saj če pride ležaj v slano vodo bo uničilo tako dragega kot cenejžga tko da jih itaq treba manjat vsake2 leti če hočeš bit siguren! matica naj bi bila kronasta ter zavaruješ z razcepko....in ne smeš preveč zategnit kolo našraufi gor in porini pesto do konca nakar vrtiš kolo in parkrat zategneš in nazaj odtegneš za na koncu pa vrti kolo in počasa zateguj in kolo se ne sme na trdo vrtet... ko probaš kolo mal zazibat moreš čutiti malenkost lufta na ležaju- ne preveč... tako jaz delam in vse laufa BP...
pa ne pozabi nafilati veliko masti okoli ležajev in tudi pol ko zategneš še malo naklači masti... kdor maže ta vozi! 
Konusne ležaje ne smeš zategnit do konca, ker potem jih vzame hudič. Potrebujejo določeno zračnost. Z zategovanjem matice jih preobremeniš in potem zaribajo. Navadne"ravne" pa lahko. Stare Elanove prikolice in še katere so imele nemške konusne ležaje in če si bil preveč močan so zaribali. Kolega je tako na Pol-u menjal ležaj in potem doma "ugotovil" da ga je mehanik premalo zategnil(ker je imel potrebno zračnost) in še malo sam popravil-zategnil, pri Splitu pa ostal brez kolesa.
Klemzi, prej sem si samo sposodil tvoj citat.
Blze matica mora bit samovarovalna(zakernana s strani) ali pa imet varovalo, varovalno podložko, ...
Klemzi, prej sem si samo sposodil tvoj citat.
Blze matica mora bit samovarovalna(zakernana s strani) ali pa imet varovalo, varovalno podložko, ...
Imaš več vrst varovalnih matic, tako kot je na sliki, kjer ko zategneš udariš po njej na utoru na osi za zavaruješ odvitje, ene imajo plastčno obrobo za preprečevanje odvitja in kronsko matico, pri kateri daš skozi os in krono na matici razcepko za preprečitev odvitja. Pa še verjetno katere.
Ta matica na sliki bi naj bila samo za enkratno uporabo.
Ta matica na sliki bi naj bila samo za enkratno uporabo.
Guma je guma, zaenkrat.
Evo še os sem poslikal in ima res utor po sredini.
Sam se opravičujem, sam ne kapiram kaj morš udart da jo zavaruješ?? Lahko prosim po korakih povedat kaj morm udart da bo varna matica.
Sam mi je pa škoda, ker nisem videl prej posta sem bil danes u centrovacanze in bi lahko kupil matice, če bi vedel da so za enkratnouporabo
slike osi:

Sam se opravičujem, sam ne kapiram kaj morš udart da jo zavaruješ?? Lahko prosim po korakih povedat kaj morm udart da bo varna matica.
Sam mi je pa škoda, ker nisem videl prej posta sem bil danes u centrovacanze in bi lahko kupil matice, če bi vedel da so za enkratnouporabo
slike osi:

Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov