admin napisal/-a:Sedaj pa podvrpašanje... Zaprete ventile, ko greste zvečer na večerjo? Izklopite glavno električno stikalo, ko greste na večerjo?
V tem banalnem primeru vas na barki ni nekaj ur in če bo šlo kaj narobe, bo hudič!!! In nekje na boji bo še večji hudič, ker ne bo nihče pomagal, ko pa te ni in si vezan v marini, bodo pa pomagali mornarji ali pa kak sosed, ki bo videl, da je vodna linija precej nad antifoulingom.

Ja itak, da tega ne delamo, a ne? A če vemo, da nas na barki ne bo nekaj dni, tednov in da obstaja možnost, da gre kaj narobe se tudi prepognem in zaprem teh par ventilov.
Glede na potencialne posledice nezapiranja, ki si res da ne dogajajo prav pogosto, sem vseeno bolj miren kot, če tega ne bi naredil.
Ventile zaprem tudi ko jadram. Predvsem v močnejšem morju.
Res je, da ne zapiram ventila od motorja vsak vikend (konec sezone pa) a to je en ventil proti min. petim. Ok, možnost je, da gre kaj narobe a bilge bi metal ven, da bi vsak opazil (računam na paznika marine tudi).
Posebno pozornost namenjam tudi plinu. Tudi tega zaprem.
Prav tako imam vsakič pred odhodom z barke za daljši čas (teden dni in ne večerja na obali) mali "ritual", ki mi vzame cca 5 min. Zaprem vsa okna, sprehodim se po palubi, preverim vrvi itd., zaprem plin, zaprem ventile (oh!), odnesem smeti, pospravim hladilnik in dvignem pokrove, izklopim elektirko (tudi varovalke, Bilge pumpa je vezana direkt), pogledam to ljubezen in grem domov.
Če sem priden še napolnim tanke z vodo, tako da je barka "ready" in naslednjič, ko pridem dol samo pičim.