Zapiranje ventilov

Vse o jadrnicah in jadranju

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Okt 20, 2011 17:54

Me zanima kdo od vas ima ventil na izpušni cevi... OK, mogoče jo imate jadralci res velikokrat precej nad vodno linijo, pa načelno ni problematična, vendar motorne barke imajo izpuh pod vodo... Pa tega nikoli ne zapiraš, ker pač ne moreš... Enako tudi usis hladilne vode pri vseh Z pogonih... Tam ni ventila, ker voda pride preko noge... Ostaneta samo še 2, sesanje za WC in izpust za WC. :wink: Mogoče še kakšna klima...

Sedaj pa podvrpašanje... Zaprete ventile, ko greste zvečer na večerjo? Izklopite glavno električno stikalo, ko greste na večerjo?
V tem banalnem primeru vas na barki ni nekaj ur in če bo šlo kaj narobe, bo hudič!!! In nekje na boji bo še večji hudič, ker ne bo nihče pomagal, ko pa te ni in si vezan v marini, bodo pa pomagali mornarji ali pa kak sosed, ki bo videl, da je vodna linija precej nad antifoulingom. :wink:
Uporabniški avatar
luftar
Admiral
Kraj: Ljubljana, Pula - Bunarina

OdgovorNapisal/-a luftar » Če Okt 20, 2011 21:38

Zapiram ventile, v kolikor jih ne pozabim. Večje ladje imajo posebnega človeka, ki dnevno kontrolira vse ventile. Je pa res, da podgana lahko potopi barko, če pa ventili niso dolgo uporabljeni jih sčasoma ne moreš zapreti ali odpreti.
al

OdgovorNapisal/-a al » Če Okt 20, 2011 22:07

admin napisal/-a:Sedaj pa podvrpašanje... Zaprete ventile, ko greste zvečer na večerjo? Izklopite glavno električno stikalo, ko greste na večerjo?
V tem banalnem primeru vas na barki ni nekaj ur in če bo šlo kaj narobe, bo hudič!!! In nekje na boji bo še večji hudič, ker ne bo nihče pomagal, ko pa te ni in si vezan v marini, bodo pa pomagali mornarji ali pa kak sosed, ki bo videl, da je vodna linija precej nad antifoulingom. :wink:

Ja itak, da tega ne delamo, a ne? A če vemo, da nas na barki ne bo nekaj dni, tednov in da obstaja možnost, da gre kaj narobe se tudi prepognem in zaprem teh par ventilov.
Glede na potencialne posledice nezapiranja, ki si res da ne dogajajo prav pogosto, sem vseeno bolj miren kot, če tega ne bi naredil.
Ventile zaprem tudi ko jadram. Predvsem v močnejšem morju.
Res je, da ne zapiram ventila od motorja vsak vikend (konec sezone pa) a to je en ventil proti min. petim. Ok, možnost je, da gre kaj narobe a bilge bi metal ven, da bi vsak opazil (računam na paznika marine tudi).

Posebno pozornost namenjam tudi plinu. Tudi tega zaprem.

Prav tako imam vsakič pred odhodom z barke za daljši čas (teden dni in ne večerja na obali) mali "ritual", ki mi vzame cca 5 min. Zaprem vsa okna, sprehodim se po palubi, preverim vrvi itd., zaprem plin, zaprem ventile (oh!), odnesem smeti, pospravim hladilnik in dvignem pokrove, izklopim elektirko (tudi varovalke, Bilge pumpa je vezana direkt), pogledam to ljubezen in grem domov.
Če sem priden še napolnim tanke z vodo, tako da je barka "ready" in naslednjič, ko pridem dol samo pičim.
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Okt 20, 2011 23:19

Nikoli sploh nisem pomislil na to, da bi zapiral ventile, tudi čez zimo ne. Nikoli me ni bilo strah, da se lahko kaj takega zgodi, kot ste opisovali.

Zdaj bom začel zapirati, sicer me bo strah. :(
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
RobertB
Kontraadmiral
Kraj: Sežana - Sesljan

OdgovorNapisal/-a RobertB » Pe Okt 21, 2011 11:12

Eni tako, drugi drugače, sam raje zaprem ventile in sem potem bolj miren (ko je barka več dni prazna). Vsi ventili so lepo dostopni razen od korita v kuhinji, če ga hočem zapret se morem kar pomatrat! :evil:
Pri prejšnji barki sem ventile redkeje zapiral, nikoli problemov, je pa zaradi tega ventil od WC postal trd in ostal napol odprt in sem ga moral zamenjati.
Rok-11
Admiral
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » So Okt 22, 2011 23:07

admin napisal/-a:...Sedaj pa podvrpašanje... Zaprete ventile, ko greste zvečer na večerjo? Izklopite glavno električno stikalo, ko greste na večerjo?

Zaprem ventile, izklopim elektriko (220 V), glavnega stikala pa ne - ko grem z barke za 2 dni ali več.
V krajšem času od tega bi bilo težko kaj zelo resnega narobe se mi zdi.

Saj se mogoče motim, vendar mi je tako nekako prešlo v navado in meni se zdi OK.
zlatko83
Admiral

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Ne Okt 23, 2011 11:09

Meni še ni prišlo na uho, da bi kdo imel težave na vezu zaradi odprtih ventilov. Pri malce bolj ekstremnem jadranju se je tudi meni že zgodilo, da smo zajeli nekaj vode skozi WC, ampak razlog je bil okvarjen ventil, ki je ostal odprt.
Drugače, pa kljub vsemu tudi jaz zapiram vse ventile, ko zapustim barko za dalj časa.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Okt 24, 2011 20:39

No tudi jaz, ko grem z barke za par dni vedno izklopim glavno stikalo (bilge pumpa in sončna celica so vezani direktno preko svojih varovalk). Ventila bi lahko zaprl 2 in sicer usis od WC-ja in izpust iz fekalnega tanka. Oba sta na desni strani motorja, do koder je dostop nemogoč, če ne podrem mize v kokpitu in potem dvignem pokrov... Še vedno mi ostane sesalna cev motorja in izpuh, ki pač nimajo ventilov, saj niso na trupu ampak integralni del pogona...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Okt 26, 2011 16:01

Luknja 50 cm kvadratnih...5X10 cm POTOPI 10 m Jadrnico v ENI MINUTI,pol si pa zračunajte koliko časa bo plavala če poči cev na pol cole ventilu..Tolk okol onga da za 1 dan se ne splača zapirat..
LP Iztok
Matejc
Admiral
Kraj: SLO - HR, skratka EU

OdgovorNapisal/-a Matejc » Sr Okt 26, 2011 17:21

polanc sam po tvojem izračunu, in vem da je to OK ker sem na lastne oči videl kako hitro je šla enkrat ena sealine na poden pa kakšne luknjice je mela, bi blo fajn tole narest tut k smo na večerji... ker se med eno večerjo barčica lahko večkrat potopi....
No jaz ne zapiram....
Sm jo prpelu da bo kuhala kt mami, pa je pila kt ati...
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Okt 26, 2011 17:33

Jaz sem ta podatek prebral v jadralskem priročniku,nisem pa sedaj našel,da bi stran napisal.Ja tudi jaz jih ne zapiram,ko grem jest,pa plavat,pa spat...to je teorija,sam pri kasku pa ful se obešajo na take stvari,da ne izplačajo kupnino...
LP Iztok
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Sr Okt 26, 2011 19:30

Polanc.. zapiraj jih še naprej.. tudi jaz jih bom.. kot dosedaj.
MORJE, ŠIROKA CESTA..
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Sr Nov 02, 2011 00:42

Marchi napisal/-a:Mislim, da je že nekaj minut na suho dovolj, da se ti scvre impeler ali še kaj drugega.

Nekaj zanimive preventive na to temo:
http://www.halyard.eu.com/Products/sea_ ... alarm.html
http://www.speedseal.com/SpeedsealLife/ ... tworks.htm
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Nov 27, 2011 16:10

Kaj se je zgodilo neposrednemu sosedu v marini prejšnji teden - nekje pri impelerju je začela v malem curku puščati voda. Mornarji so čistili muringe in opazili, da je vodna linija pred vodo. Šibali so v recepcijo po ključe, pogledali notri in blazine s sedežne so že plavale, barka je bila polna vode. Vodo so izčrpali in zatesnili puščanje pri impelerju, danes sem jih ujel, ko so prišli na kontrolo.

:shock:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta