Konzerviranje motorja 4 T

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Okt 20, 2011 19:23

Pa za informacijo,4 dize za Yamaho 60 4 taktno stanejo 900 everčkov in WD 40 ali nepravo olje jih prav čudovito uniči....
LP Iztok
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Pe Okt 21, 2011 10:08

Te pa mam še jaz vprašanje...

Na koncu sezone sem eteca 75 (2 takt, Direct Injection) konzerviral na naslednji način:

-motor posladkal v Dravi
-odprl havbo in z blagim curkom vode opral še notranjost. Ognil sem se usisnim kanalom in škatli z elektroniko.
- pustil kakšne 3 ure na soncu, da se v grobem posuši
- zalaufal na slušalicah z vodo iz pipe za ene 20min, nato sem pognal konzervacijski program. Motor si takrat dozira velike količine olja, pošteno kadi in po cca 5 min ugasne
- pri odprti haubi pustil cca 3 tedne v suhi, prezračevani garaži, da se dobro posuši (tudi čoln seveda)
- notranjost in zunanjost motorja sem našprical s silikonskim sprejem. Pod notranjost mislim tisto, kar je pod pokrovom. Bog ne daj v cilinder.
- snel propeler, dobro obrisal osovino, vizualno preveril semering (ni bil videti poškodovan), osovino namazal z mastjo
- pri spodnjem vijaku za olje na nogi sem se prepričal, da je olje čisto, da ni vdora vode

A je to vredu?

Menjava olja v nogi, svečk in impelerja je planirana za naslednje leto. Tako je predpisano in tudi g. Jurca je rekel, da nima smisla menjavati prej.
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Okt 21, 2011 19:27

Impeler vedno menjam spomladi,da ni že nov od jeseni zvit v ležišču,olje v petah pa menjam takoj po sezoni,da se ležaji in zobniki kopajo v novem olju brez eventuelne vode in opilkov.Po konzervaciji pa še v cilindre špricam konzervacijski spray in na vstrajniku počasi obračam motor.Kljub konz. programu, bi jaz na vsisu zraka šprical konz. sprej,ki je nedvomno primernejši od samega olja za mešanico.Motor mora takrat jasno delovat.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Gaso
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Gaso » So Okt 22, 2011 10:23

Kako pa naprimer konzervirate, kakšne cestne motorje na dveh kolesih, ali jih čez zimo tudi konzervirate, jaz nimam motorja pa me zanima?

Tudi sam sem pri 4T izvenkrmnih motorjev parkrat zadimil "po propisih kot je priporočeno za 4T motorje" z quicksilver sprejem, da je motor ugasnil sam od sebe, odvil vijak v uplinjaču in izpustil preostanek goriva, pa sem imel vedno probleme naslednjo sezono pri vžigu motorja, vedno vsako leto sem moral čistiti uplinjač, ker mi motor ni vžgal, zato tega ne počenjam več in nimam probemov, pa imam ene 10 let 4T motorje. Imam celo enega Suzukija 6HP, ki je bil 18 dni pod vodo, sicer takoj po dvigu razstavljen, vendar tudi tega še nikoli nisem zadimil in deluje brez problemov, montiran pa je zunaj na krmi barke celo leto, zaženem ga mogoče 1x na leto za par min. Glede ventilov pri Mercu, bi prej rekel, da je bil problem v slabi kvaliteti materiala oziroma neprimernem materjalu, da je oksidiral ventil, pa še to je zanimivo, da ne vsi enakomerno, kar da slutiti, da niso vsi ventili bili iz enakega materiala, za bit tudi problem problem v elektrokoroziji ne v oksidaciji, tako da dvomim da bi zadimljenje to popolnoma preprečilo. Ne vem, jaz imam slabe izkušnje z zadimljenjem motorja, vendar kljub temu to priporočajo vsi proizvajalci izvenrkmnih motorjev, da ne bo pomote.

Po propisih, npr za diesel motor, kjer je sistem mazanja enak kot pri 4T bencinarju, kolikor piše v mojih navodilih, ni potrebno konzervirati motorja, če motor ne bo v uporabi do 6mesecev, kar je več, pa je potrebno zamenjati olje s posebnim konzervacijskim oljem, ki ne steče s kovine in naredi film podobno kot naredi konzervacijski sprej, pri ponovnem zagonu pa ga je potrebno dekonzerviranju, tako da zamenjamo s pravim oljem.
Uporabniški avatar
BOJA
Admiral
Kraj: Trzin

OdgovorNapisal/-a BOJA » So Okt 22, 2011 16:35

kasaudio napisal/-a:Te pa mam še jaz vprašanje...

Na koncu sezone sem eteca 75 (2 takt, Direct Injection) konzerviral na naslednji način:

-motor posladkal v Dravi
-odprl havbo in z blagim curkom vode opral še notranjost. Ognil sem se usisnim kanalom in škatli z elektroniko.
- pustil kakšne 3 ure na soncu, da se v grobem posuši
- zalaufal na slušalicah z vodo iz pipe za ene 20min, nato sem pognal konzervacijski program. Motor si takrat dozira velike količine olja, pošteno kadi in po cca 5 min ugasne
- pri odprti haubi pustil cca 3 tedne v suhi, prezračevani garaži, da se dobro posuši (tudi čoln seveda)
- notranjost in zunanjost motorja sem našprical s silikonskim sprejem. Pod notranjost mislim tisto, kar je pod pokrovom. Bog ne daj v cilinder.
- snel propeler, dobro obrisal osovino, vizualno preveril semering (ni bil videti poškodovan), osovino namazal z mastjo
- pri spodnjem vijaku za olje na nogi sem se prepričal, da je olje čisto, da ni vdora vode

A je to vredu?

Menjava olja v nogi, svečk in impelerja je planirana za naslednje leto. Tako je predpisano in tudi g. Jurca je rekel, da nima smisla menjavati prej.

Živijo,
jaz sem naredil podobno, le da motorja pod haubo nisem izpiral, ker res ni bilo videti ama čisto nobene soli ali česarkoli. Edino, kar še čakam je spray t.i. "šest v enem", da našpricam motor od zunaj (pod havbo). Prebral sem tudi user guide in nikjer ne omenjajo česarkoli drugega glede zimovanja, kot samodejni program, ki konzervira motor, kot si že napisal. Prav tako kot ti, pa sem tudi jaz upošteval navodila Jurca, vprašal sem ga tudi glede menjave olja v peti. Rekel je, da kot serviser nimaš lepšega, kot vsako leto prodati olje in zaračunati storitev, ampak Evinrude dejansko to predvideva na 3 leta, tako kot redne servise. Upam, da je vse res tako...
lp
Green to green or red to red, safely go ahead!
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » So Okt 22, 2011 19:50

KROWN je kvaliteten spray...Tudi servis Yamaha ga uporablja.Ko jaz moje motorčke pošpricam z njim so čez zimo prav zadovoljni,lastniki pa tudi.
No 7 deci olja za peto,ko liter stane 9 evrov in dva tesnila po 1,2 evra po mojem ni tak strošek,zobniki notri so pa ene 2 tisoč everčkov,pa za 2 vijaka odvit in privit pa več ko 5 evrov tud ne morš zaslužt...
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » So Okt 22, 2011 22:03

Polanc, vse lepo in prav, ampak zanima me pa kakšno olje daješ ti v pete za 9 € / liter.
Glede Krowna smo pa tudi že enkrat imeli debato. Je ok spraj ja, ampak za špricanje v cilindre pa nikakor ni dober. Za vse ostalo pa super.
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Kraj: Zanzibar
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a gregor.n » So Okt 22, 2011 22:08

A če pustim avto na Brniku en mesec ga je tud treba konzervirat, kak sprej pa naj uporabim.....
Matr delate znanost s telih konzerv :roll:
lpg
https://medisken.si
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Ne Okt 23, 2011 20:43

gregor.n napisal/-a:A če pustim avto na Brniku en mesec ga je tud treba konzervirat, kak sprej pa naj uporabim.....
Matr delate znanost s telih konzerv :roll:
lpg

:lol: :lol: bravo !
Gregor, ulit mu moraš notr 2 litra pira...
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
polanc
Admiral

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Okt 23, 2011 22:27

Mitja,v pete dajem Yamalube,stane 8,17 e plus ddv.Krown pa jaz špricam PO motorju,v cilindre in skozi vplinjače pa Qicksilver konz sprej.
LP Iztok
Uporabniški avatar
Mitja P
Admiral

OdgovorNapisal/-a Mitja P » Ne Okt 23, 2011 22:33

polanc napisal/-a:Mitja,v pete dajem Yamalube,stane 8,17 e plus ddv.Krown pa jaz špricam PO motorju,v cilindre in skozi vplinjače pa Qicksilver konz sprej.
LP Iztok

No pol je pa vse ok. :D

Sem že mislil, da ga mal serješ :D :D

Kar tako naprej, pa se vidimo, ko se zagledamo :D
danijel76
Višji praporščak
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a danijel76 » Po Okt 24, 2011 07:42

Mene pa zanima koliko olja gre približno v peto motorja yamaha f40.Jaz sem ga pumpal pri spodnji lukni tako dolgo da je pri zgornji priteklo olje ven.Mislim da ga je šlo priblizno 2 deci.Malo ga je izteklo ven preden sem zaprl spodnjo luknjo.Zdaj pa me zanima ce bi se moral malo dofilat pri zgornji ali je dobro tako.
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Okt 24, 2011 07:47

Odpri zgornjo in če se ne pocedi ven olje, dolij kar čez zgornjo.
danijel76
Višji praporščak
Kraj: ptuj

OdgovorNapisal/-a danijel76 » Po Okt 24, 2011 08:26

Zanima me še tudi če je potrebno vsako leto propeler demontirat in namazat z mastjo ali ne?Hvala
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Po Okt 24, 2011 09:31

Je zelo priporočljivo, ker če spustiš nekaj sezon, se zna propeler zapečt na gred in gre potem dol zgolj na silo, kar pa ni dobro.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov