Ročne komande - zamenjava

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
123dejan
Admiral
Kraj: Gotof-burg!

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Dec 15, 2011 15:24

Malo butasto vprašam :oops:

Kaj pri teh motorjih je nemogoče , da crkne s kakšnim kratkim stikom (elektrika)-oz. kako je te to narejeno :shock: :oops: :?:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 15, 2011 15:31

Nemogoče je ja, ker motor nima električnega vžiga, saj je diesel... :wink:

Umre lahko tako, da mu zapreš nafto oziroma spustiš pritisk v visokotlačnem delu črpalke ali pa da mu vzameš kompresijo s pomočjo trajnega odprtja izpuših ventilov ali celo posebnega ventila... Kaj drugega pa že ni možno. :wink:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Dec 15, 2011 15:40

Kaj pa če ga zadušiš?

Tudi crkne?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 15, 2011 15:44

123dejan napisal/-a:Kaj pa če ga zadušiš?

Tudi crkne?

Kako to misliš zadušiš?
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Dec 15, 2011 15:46

Zapreš izpuh :?

Tako kot včasih na starih avtih, ko si nogo držal na izpuh - ter je posledično ugasnil.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 15, 2011 15:51

Seveda, če zapreš izpuh bo ugasnil, vendar je takšnemu dizlu precej težko zapreti izpuh, saj so tlaki ogromni! To ni 2T moped, to je traktorski diesel... Z roko ne boš nič zaprl, poleg tega pa to nikakor ni posebej dobro za motor.
Kot sem napisal, največkrat se na visokotlačni črpalki (rotacijski, bosch, ali pa karkoli že ima) zapre nafta oziroma pade tlak v visokotlačnem delu. Posledično se šobe ne odpirajo več in ni dovoda nafte v cilindre... Simple, takojšnja "smrt". No ja, počakati je potrebno, da omaga še vztrajnik... :wink:
Uporabniški avatar
123dejan
Admiral

OdgovorNapisal/-a 123dejan » Če Dec 15, 2011 15:57

Ok - hvala!
Se umikam z teme. :oops:

Pač ideje :?
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Kraj: Morje

OdgovorNapisal/-a Tex » Če Dec 15, 2011 16:06

Pa dobro, saj vemo, da v toti vaši tako ugašate avte :twisted:
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Dec 15, 2011 17:27

Prejšnja generacija renojevih treficov je imela sistem kot sem že napisal.El. ventil ki je zaprl dovod goriva.Sedaj pa nevem več kako je z tem, ker se več ne ukvarjam z tem.
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Dec 15, 2011 18:58

Da bi samo dovod goriva zaprl, to nikakor ni možno!!! To se samo tako reče v prispodobi oziroma se zapre dovod v visokotlačni del črpalke!!! Kakšne novejše črpalke imajo že ročico oziroma elektormagnetni ventil, ki stori to, kar je omenil že Bolid, vendar tega na tvoji kopiji Volva ni. Imaš dekompresijske ročice, ki odprejo ventile in to je kar pametna varianta. Poleg tega boš močno podaljšal življensko dobo tudi zaganjaču, če boš vsakič pri zagonu potegnil dekompresijo... :wink:
Sicer ima motor original dinamo-starter... Tudi tvoj ali je že predelan?
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Dec 19, 2011 10:02

Ja motor ima dinamo štarter (štarter za azgon in dinamo za filanje akumulatorjev). Na glavi ima dekompresijsko ročko (tudi za lažji ročni štart motorja) vendar ne vem če je pametno, da bi to kar naprej odpiral ali zapiral?? Gledam iz stališča obrabe. Načeloma je ta ročka predvidena samo za dekompresijo v priemru ročnega zagona.

Pomoje bom kar tako varianto naredu, kot je napisal Tex. Lepo bom odšraufal vse skupaj pa nesu h kolegu, ki se ukvarja z airbrushom pa mi bo naredu biljard kugle :) Tex ima pa zaradi izvirnosti pivo v dobrem :)

Lp Andrej
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
polanc
Admiral
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Dec 22, 2011 18:41

Namesto novih komand investiraj v 200 l nafte in boš zelo dolgo zadovoljen z njimi..Par sezon :lol:
LP Iztok
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Dec 29, 2011 14:53

Odločitev je padla, da komande ostanejo :oops: vendar imam v planu zadevo podreti pucati in namazati. Trenutno se pri premikanju prestavne ročice zaradi trenja premakne tudi gas. Iz tega razloga moram zdadevo podret in preverit. Zanim me če je kdo že podiral podobno zadevo?
Poizkušal sem že dobiti narazen pa mi ne gre. Ker se bojim, da bom kaj zlomil bi rabil pomoč nekoga, ki je to že podiral. Menim, da sta čas, voda in sol naredila svoje, zato med ročicama prihaja do trenja, ki ga je treba odstranit. Pomoje je med drsnima površinama včasih bila plastika, ki je omogočala lažje drsenje.

Model ročice je podoben kot tale na sliki

Slika
Vendar potem ko sem odvil vijak iz konca (št. 7 na sliki) ročice zadevo nisem uspel dobiti dol. Pri mojem je sisitem očitno podoben vendar jaz imam samo en velik vijak iz konca (na redini) za katerega predvidevam, da drži vse skupaj. Če je kdo kaj podobnega že podiral prosim za nasvet.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral

OdgovorNapisal/-a evovii » Pe Nov 30, 2012 19:56

Še vedno tuhtam kako bi zamenjal komande... Ali obstaja kakšen vzvod, ki bi ga lahko montiral med zajlo za gas in ko bi ga npr zaštopal in bi gas deloval normalno, ko bi pa hotel ugasnit pa bi nekako podaljšal zajlo oz. porinil zajlo in motor bi ugasnil. Upam, da me je kdo zastopil :?
Uporabniški avatar
DR.E
Admiral
Kraj: Maribor, Bunarina - Pula
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a DR.E » Pe Nov 30, 2012 20:00

Tex napisal/-a:Prvič vidim, da se en Rjuhar toliko ukvarja z motorjem oz njegovimi komandami!
A boš ti motoriral ? Vse skupaj lepo pusti kot je, in raje malo na novo pobarvaj pa mir ! (pa bunke lepo črno 8 pa rdečo 3 pa mir ;)

Rjuharji motor pogledamo dvakrat letno, spomladi, ko pogledamo, če ga ni kdo odnesel pozimi, pa jeseni, ko ga konzerviramo.
Vmes ga pa občudujemo in razvajamo... jasno Tex?!
:lol: :lol: :lol:
MMSI: 238 460 540---- Call.s.: 9AA5011
POZOR: Kdo je trenutno na oblasti pri nas?

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov