Yamaha 55 l.1997

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

Yamaha 55 l.1997

OdgovorNapisal/-a Rey » Sr Jan 04, 2012 17:41

Pozdravljeni!

Pred kratkim sem nabavil gumenjak z izvenkrmnim motorjem Yamaha 55 2-takten l.1997. Vse lepo in prav, dokler nisem začel na internetu "material" za majhen servis (olje, impeler,...). Izkazalo se je, da je Yamaha delala 55 konjske motorje od leta 1991 do 1995 (info sem našel tukaj , pa tudi nikjer drugje ne najdem kombinacije 55 in .1997) , kasneje pa nič več. Torej moj motor ne more bit l.1997 ? Na motorju je ploščica z letnico (1997), močjo motorja ter številka 597-82. Gumenjak je registriran, v vpisniku plovil je navedena letnica motorja 1997. Prejšnji lastnik "ne ve nič o tem". Itak. :roll:
Kar se motorja tiče use laufa kot urca in zaradi tega ne bom delal neke galame, pač servis ter pali in vozi :) Še vedno pa mi ni nič jasno glede teh letnic....najbrž je bila zamenjana ploščica? Se da to še kje preverit?
Pa še eno vprašanje....v istem obdobju (91-95) je Yamaha izdelovala tudi model 50 2-takten s 3 cilindri, 55-ka pa ima 2 cilindra. V čem je "fora" te 55-ke? Najbrž je največja prednost v teži (manj cilindrov)?

LP
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Kraj: Celje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Sr Jan 04, 2012 18:22

Več je cilindrov bolj je zadeva poskočna. Kot si pa že sam ugotovil je pa nekaj minusa na račun teže.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 04, 2012 18:52

Yamaha 55 2T 2 cilindra je stara zadeva. Js sem bil še majhen fantiček, ko je sosed to mel na čolnu. 55ka nima autoluba ampak gre na 100:1. 50HP in 3 cilindre pa ima autolube in je naslednja serija.

Če pa me spomin ne vara, so tudi potem, ko so dali autolube na tržišče še vedno prodajali tudi klasično serijo. Če je motor bolj temen in bolj oglata kišta in bolj enobarven, bi znalo biti da te celo niso nategnil ko vola. Čeprav dvomim da bi to prodajal do leta 97, razen v kakšni Albaniji.

Uglavnem če zadeva dela, se ni preveč za sekirat, kot je predhodnik rekel, 3 cilindre naj bi bolje pospešili, čeprav bi lahko debatirali o tem. Kar je definitivno res, 3 cilindri bolj mirno tečejo. Ta 55-ka pa ni slab motor, kot tudi noben drug ni (razen Selve kao) če ga primerno vzdržuješ. Gasa.
Uporabniški avatar
Rey
Poročnik fregate
Kraj: Ankaran

OdgovorNapisal/-a Rey » Sr Jan 04, 2012 18:58

kasaudio napisal/-a:Yamaha 55 2T 2 cilindra je stara zadeva. Js sem bil še majhen fantiček, ko je sosed to mel na čolnu. 55ka nima autoluba ampak gre na 100:1. Pomoje po letu 92 teh motorjev niso več delali. 50HP in 3 cilindre pa ima autolube in je naslednja serija.

Če pa me spomin ne vara, so tudi potem, ko so dali autolube na tržišče še vedno prodajali tudi klasično serijo. Če je motor bolj temen in bolj oglata kišta in bolj enobarven, bi znalo biti da te celo niso nategnil ko vola.

Uglavnem če zadeva dela, se ni preveč za sekirat, kot je predhodnik rekel, 3 cilindre naj bi bolje pospešili, čeprav bi lahko debatirali o tem. Kar je definitivno res, 3 cilindri bolj mirno tečejo. Ta 55-ka pa ni slab motor, kot tudi noben drug ni (razen Selve kao) če ga primerno vzdržuješ. Gasa.

To je ta motor:
Slika

Slika
Bom pa jutri poslikal in prilepil boljše fotografije.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 04, 2012 19:24

To je novejši design old school 55ke. Lahko bi bil tudi 97 letnik, čeprav sem v dvomih. Zrihtaj kar je za zrihtat in uživaj. Morda malo bolj grobo teče kot bi 3 cilidri, porabi pa isto. Gre na mešanico, uporabi dobro olje, če je 1% delaj 1.5% in bo delalo.
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Jan 04, 2012 19:41

Saj ne bi rad delal spet kakšneka kreganja vendar, dajte bit malo bolj pametni s komentarji glede olja! Če proizvajalec na veliko na motor napiše 1:100, ne vem zakaj potem sledijo nasveti ala daj 1,5% pa bo?
Dajte se držat tega, kar vam predpiše proizvajalec in pika, saj on jamči za te podatke. Dvomim, da raznorazni samooklicani mojstri jamčijo glede svojih nasvetov.
Kasaudio, pa res brez zamere, saj si še eden redkih, ki se potrudi in res vsakemu proba odgovorit tudi, če je bilo vprašanje že miljonkrat zastavljeno. Kritika je izključno dobronamerna.

Ray, za tebe pa tole: če te tako zelo moti letnica motorja, mi slikaj ploščico motorja in jo prilepi na forum, saj imam možnost, vpogleda v Yamahin register, pa ti sporočim, kaj bom ugotovil.

LP
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 04, 2012 19:57

Sprejmem kritiko. Berem tudi malo onkraj meja tega foruma in vsaj na ameriškem in avstralskem področju se je izkazalo, da je 1% olja hitro na meji pri bolj obremenjenem motorju oz. neugodnih pogojih. Pač veliko Evinrudov in Johnsonov je zaribalo na 1%. Morda je Yamaha v tem oziru boljša... Seveda je tudi odvisno od kvalitete olja.

Definitivno z oljem ne gre pretiravati. Pri sofisticiranem etecu (Evinrude) je tako, da ima uporabnik na voljo dva režima mazanja; reducirani kjer lahko uporablaš samo specialno olje dotičnega proizvajalca in običajni, kjer uporabljaš poljubno olje TCW-3 specifikacije.

Pri reducirani nastavitvi ga kuri pribl 1%, pri običajni pa okoli 1.5%. Tako da moj nasvet se je gibal v teh okvirih, proizvajalec motorja pa kar se olja tiče ne jamči prav dosti sploh pa ne pri tako stari mašini.
Uporabniški avatar
dule
Admiral

OdgovorNapisal/-a dule » Sr Jan 04, 2012 20:07

Tudi meni je na servisu rekel, da je bolje dati 1,5% za starejši motor (yamaha).
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Jan 04, 2012 20:18

Ma lej saj ne rečem, da pretirano škodi, ali pa kaj podobnega, vendar proizvajalec glede na teste, ki jih izvede določi takšne podatke, ki so namenjeni tudi največjim butlnom, ki upravljajo s temi motorji. Ti podatki niso kar tako, ker si je eden od konstrukterjev pač tako izmislil, verndar so optimizitani, da je najbolje za vse.
Gre se pa zato, da ti tečeš 1,5, naslednji bo rekej 2 za dobro meri in tako naprej, na motorju pa piše 1.
Motor pa lahko zariba tudi pri 2%, če uporabljaš bučno olje, ali kakžno že? :D
autokamp
Viceadmiral

OdgovorNapisal/-a autokamp » Sr Jan 04, 2012 20:33

Fantje škoda truda in pretiranega razmišljanja. Moja bivša Yamaha letnik 78 se ni nič pritoževala celih 30 let nad 1% mešanico.

Japonci že vedo kaj počnejo.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Sr Jan 04, 2012 21:40

Ma lej saj ne rečem, da pretirano škodi, ali pa kaj podobnega, vendar proizvajalec glede na teste, ki jih izvede določi takšne podatke, ki so namenjeni tudi največjim butlnom, ki upravljajo s temi motorji.

Največjim butlom so že zdavnaj zaribali, ker poleg tega da bo motor zaribal zaradi preveč olja je še veliko drugih možnosti.

Ok. Dejmo zaključit temo glede olja; Yamaha naj bo 1% ostalo 2T sraje pa 1.5%. Po izkušnjah uporabnikov v tem in izven tega foruma. :D :D

Možak v tej temi je spraševal ali je nateg da ma klasičen 2T tablico z letnico proizvodnje 1997 ali pač ne. Dajmo strokovnjaki ki že 30 let yamahe furate... kaj je zdej s tem?

Pa Texa prehitrevam - vsi smo otročki v peskovniku, ki smo vse avtomobilčke pogubili in ne vemo kaj bi.
Uporabniški avatar
glens
Admiral

OdgovorNapisal/-a glens » Sr Jan 04, 2012 22:00

Pa normalno, da smo avtomobilčke zgubili oz smo jih iz peskovnika zmetali, ker mi se igramo z ladjicami :lol:

No sej možak pa bo poslikal tablico, pa bomo preverili vse kar se preverit da :D

LP
janadino
Admiral

OdgovorNapisal/-a janadino » Če Jan 05, 2012 07:14

Pa četudi je druga ploščica, kolko te razumem je na tej isti ploščici gor moč in letnik motorja, tak da je ta ploščica ne nekem drugem motorju prav tako izkazovala, da obstajajo 97 letniki in 55KM. Drugo je, če bi ponaredili ploščico.

glede mešanice pa pravo olje notri pa razmerje ki ga predpisuje proizvajalec pa sigurno ne bo nič narobe.
Glede servisa in delov pa pač prej razdri in potem nabaviš dele, ki se jih še povsod dobi.
Guma je guma, zaenkrat.
Uporabniški avatar
Mike
Admiral
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Mike » Če Jan 05, 2012 08:46

Nevem kam ste zabluzil z mešanco, mojstra zanima zakaj mu piše gor 97, če naj bi jih delali do 95. Lahko da so ubrisal kakšen "ponatis" ali pa so imeli zalogo in prodajali kot nove motorje leta 97. Če te pa zanima za rezervne dele, boš pa najlažje ugotovil po kataloških številkah, če pašejo na tvoj motor. Ali pa pokliči na "uradni" servis in jih prosi naj ti razložijo zadevo.
V8 + Jet drive
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 05, 2012 13:52

Mike, zarad debate o mešanici sem kriv jaz, ker sem napisal da naj 1.5% dela. Mi je iskreno žal, naredil sem napako. Če piše 1:100 se dela tako in 0 drugače.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Bing [Bot] in 13 gostov