Izpit opravljen na Hrvaškem

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Perfect
Naddesetnik
Kraj: LJUBLJANA

Izpit opravljen na Hrvaškem

OdgovorNapisal/-a Perfect » Če Jan 05, 2012 18:13

Znano mi je ,da slovenija ne priznava izpitov za voditelja plovila, če je le ta opravljen na hrvaškem. Zakaj je to tako ne vem, vem pa, da je tak ukrep nepravičen in, da gre zgolj samo zato, da se ščiti tiste, ki pri nas služijo z dejavnostjo opravljanja izpitov in priprav nanj. Čudi me tudi to, da se ta stvar ne da v presojo ustreznim organom ali pa pač kakorkoli nekje obravnava smiselnost takega početja, ki je brez dvoma diskriminatoren tako do nas, ki smo ta izpit opravili na hrvaškem, kot do države, kjer je bil izdan. Zanima me, če kdo ve kaj več o tem. Predvsem pa, če se bo z vstopom hrvaške v EU na tem področju kaj spremenilo.

Srečno vsem in mirno morje
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Jan 05, 2012 20:01

Hja, slovenske inštitucije so res "user friendly".
Kolega, ki ima od nekdaj odpor do inštitucij in pravil, ki se jih izmišljajo, se je v SLO 10 let vozil z avtom brez izpita. Vozil je odlično, samo papirja ni imel, ker je imel odpor do pametnih izpraševalcev in podobnih jebcev. Ko so ga ustavili policaji je kao pozabil izpit in ostale dokumente doma, povedal ime prijatelja, ki je izpit imel, tako da je preverba preko postaje šla ok. V najslabšem primeru je plačal kazen za izgubljene dokumente, takrat pred l. 90 še normalno nizko kazen v večini primerov pa jo je odlesel z opozorilom.
No, ko je odšel k punci v ZDA, je v New Yorku plačal 50$, zapeljal skozi dva semaforja in dobil izpit, ga prinesel na "Mačkovo" v Ljubljano, kjer so mu ga priznali, saj ZDA pa že ne upajo šikanirat. Zdaj ima mir.

In ravno to hočem povedat, da je mir tisto kar največ šteje.

Seveda HR niso ZDA, kar je očitno pri neprizanvanju dokumentov vseh vrst. Tako da ne vem, če boš uspel na tak način prinesti okoli naše organe v Kopru, ki so še posebni biseri.
Na koncu bo najhitreje in najmanj boleče, če narediš še SLO izpit in imaš mir za vekomaj! Lahko ga delaš brez tečaja, tako da te pride nekaj 10€!
Literature in ostalih orodij je na forumu dovolj. Malo poišči.
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Če Jan 05, 2012 21:09

Če se ne motim, bi tudi naši organi priznali hrvaški izpit, le da mora biti enakovreden našemu.

Tisti, ki ga je mogoče narediti na vsaki kapetaniji in nas ga večina ima, pa žal ni tak.

Sicer ne poznam stopenj izobrazbe mornarjev, vendar mislim, da bi že prvi naslednji zadostoval.

BTW, to je moje osebno mnenje in zgornja trditev ni nikjer uradno preverjena, kaj šele potrjena...

LP
Roman 1
Admiral
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jan 05, 2012 21:53

Izpit narejen na hr. kapetaniji velja po celem svetu, le po Slovenskem morju ne. Se pač ne bom vozil po slovenskem morju.
mirno morje
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jan 05, 2012 22:32

V zvezi z vašim vprašanjem, vam sporočamo, da osebam, ki upravljajo s čolnom, vpisanim v vpisnik čolnov v Republiki Sloveniji in so v tujini pridobile dokazilo o usposobljenosti za upravljanje čolna, izda Uprava RS za pomorstvo (v nadaljevanju: Uprava) na podlagi 37. člena Pravilnika o upravljanju s čolni (Uradni list RS, št.42/2005, 103/2005, 104/2009) potrdilo, da je tuja listina o usposobljenosti za voditelja čolna (v vašem primeru potrdilo o usposobljenosti za voditelja čolna, izdano v RHrvaški) enakovredna potrdilu o usposobljenosti za voditelja čolna , ob ugotovitvi ustreznosti spodaj navedenih dokazil, ki jih morate priložiti prošnji za priznavanje enakovrednosti tujega dokazila o usposobljenosti za upravljanje čolna:

- tujo listino o usposobljenosti za voditelja čolna

- izpitni program za pridobitev tuje listine

- listino, ki izkazuje, da ste pred izdajo tuje listine o usposobljenosti za voditelja čolna, najmanj 6 mesecev bivala v državi, ki je dokazilo izdala (v vašem primeru je to R Hrvaška).

Prošnjo za priznavanje enakovrednosti tujega dokazila o usposobljenosti za upravljanje čolna in navodila za plačilo upravne takse in pristojbine dobite na spletni strani:

http://www.up.gov.si/si/storitve/obrazci/

In odgovor na vprasanje o izpitu pridobljenem na Hr pred asamosvojitvijo

Potrdilo, ki ste ga prejeli na podlagi opravljenega izpita za voditelja čolna v bivših republikah SFRJ ni možno zamenjati za slovenskega, lahko pa zaprosite za priznavanje enakovrednosti tuje listine, skladno s 37.čl. Pravilnika o upravljanju s čolni (Ur.l.št. 42/05, 103/05, 104/09).

Na podlagi zgoraj navedenega člena pravilnika Uprava RS za pomorstvo izda potrdilo, da je tuja listina za upravljanje s čolnom, enakovredna potrdilu o usposobljenosti za voditelja čolna, če stranka vlogi priloži naslednja dokazila:

-tujo listino za upravljanje s čolnom,

-izpitni program za pridobitev tuje listine,

-listino, ki izkazuje, da je stranka pred izdajo tuje listine za upravljanje s čolnom, najmanj 6 mesecev bivala v državi, ki ji je tujo listino izdala.

Zgoraj navedeno potrdilo o priznavanju enakovrednosti tuje listine, ki ga izda Uprava RS za pomorstvo, na podlagi popolne vloge, stranki služi za izkazovanje usposobljenosti za voditelja čolna za plovbo v morskih vodah Republike Slovenije.

Prošnjo z priznavanje enakovrednosti tuje listine z navodilom za plačilo upravne takse in pristojbine dobite na spletni strani: http://www.up.gov.si/si/storitve/obrazci/
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Jan 05, 2012 22:33

Z eno besedo KAP!
Perfect
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Perfect » Pe Jan 06, 2012 00:21

Roman 1 napisal/-a:Izpit narejen na hr. kapetaniji velja po celem svetu, le po Slovenskem morju ne. Se pač ne bom vozil po slovenskem morju.

Sva že dva..S to razliko, da tudi dopustoval ne bom ob njem..

Ps. Samo bog pomagaj tej naši državici...
Uporabniški avatar
potapljač
Kontraadmiral
Kraj: Velenje

OdgovorNapisal/-a potapljač » Pe Jan 06, 2012 00:25

trije..... :D
sly
Kapitan
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a sly » Pe Jan 06, 2012 08:12

Fantje, to kar pišete je in ni res...

Verjetno imate izpit za plovilo do 12m dolžine, česar pri nas v Sloveniji ni, zato ni enakovrednega dokumenta, ki bi ga lahko državni organi izdali in povsem logično je, če ste Slovenski državljani in plujete v slovenskih vodah, da morate imeti slovenski dokument.

Enako je z izpitom za avto. Lahko ga narediš v tujini, a doma ga lahko uporabljaš le nek omejen čas, dokler si ne priskrbiš domačega.

Predpisi so podobni v veliko državah in če bi imeli nekoliko več morja, bi bilo povsem normalno, da bi imeli "domače" dokumente.

Dejstvo pa je, da hrvaški dokumenti večini ljudi zadostujejo takšni kot so, zato ne vem, zakaj se glede tega vedno znova dviga prah?

Lp
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jan 06, 2012 08:29

A za tistih 6 mesecev velja npr. služenje vojaškega roka v Jugi oz. bivanje v Jugoslaviji 23 let al imajo kakšne posebne želje?
Najlepše je pa to, da se italijani pa lahko vozijo pri nas brez izpita.
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Kraj: ilirska bistrica

OdgovorNapisal/-a pešekan » Pe Jan 06, 2012 09:32

jaz sem opravljal izpit na hrvaškem, pred leti sem si pridobil hr državljanstvo in ko sem bil pred leti uprašal za prepis izpita pa so rekli da ni problema.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 06, 2012 11:29

Tudi jaz sem brez problemov prepisal izpit opravljen v Sisku v nekdanji skupni državi na SLO brez problema. Je pa bil res takrat razpisan nek rok, po preteku le-tega pa več ni šlo.
Vsaj ena prednost nas z EMŠO iz ......
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Jan 06, 2012 12:06

Tudi moj foter je imel izpit iz bivše Juge in ga je v prvih letih samostojne Slovenije brez problema prepisal na slovensko verzijo...
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Jan 06, 2012 12:23

admin napisal/-a:Tudi moj foter je imel izpit iz bivše Juge in ga je v prvih letih samostojne Slovenije brez problema prepisal na slovensko verzijo...

Čak, čak :evil: Zdej si me pa res vrgu med veterane :cry:
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Perfect
Naddesetnik

OdgovorNapisal/-a Perfect » Pe Jan 06, 2012 14:11

[quote="sly"]Fantje, to kar pišete je in ni res...

Verjetno imate izpit za plovilo do 12m dolžine, česar pri nas v Sloveniji ni, zato ni enakovrednega dokumenta, ki bi ga lahko državni organi izdali in povsem logično je, če ste Slovenski državljani in plujete v slovenskih vodah, da morate imeti slovenski dokument.

Če je enak dokument priznan pri plovbi hrvaškega državljana v našem morju, meni kot slovencu pa ne, pač nimam temu kar sem že povedal kaj dodat. Tvoje razlaga pa potem tudi ne drži vode.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti