No evo tako kot sem obljubil zadeva o navijanju tomasa ,kot vemo je ta motor 2-takni in se bistveno razlikuje od 4-taknega .Večina ljudi je friziralo svoje mopede ki je v osnovi narejen na enak način ,večina je brusilo celindre ,nizalo glave in dajali L-bate ampak to se ni konec to je sele začetek ostale stvari ki so nastajale pri friziranju so pobrane pri motorjih D5 in D6 večina jih bo poznalo kako izgledajo ....tista leta ki so to delali kot vemo je bil razred 50 kubikov in nič več zdaj pa pridejo zadeve zakomplicirane dokler jih ne resimo z ne spreminjanjem prostornine motorja ...nekaj sem jih uposteval pr moji predelavi zadeva je preprosta če si jo znaš razlozit ampak veliko je teh zank ki so obstajale ampak zal saj veste nekateri ko kaj novega zvejo ne bodo povedali se raje drek pisejo in nesejo to z sabo v gob (saj veste predelave in zanke pri friziranjih pa ne glede tipa motorja) jaz osebno sem te podatke zelo tezko dobil oziroma niso bili popolni trajalo je dolgo ko sem zadevo med seboj povezal in resil se to ne sesestavljeno sliko ...zdaj je sestavljena in upam da bo delovala saj po mojem mislenju in izračunih bi morala teči kot singerca in švicarska ura skupaj ........
No cilinder pred kirurškim posegom
Po kirurškem posegu je ratalo tole no malo sem mu povečal pretočne kanale oziroma sem jih prilagodil po bloku rob na rob da je čimboljše tekanje zmesi po kanalu brez zaustavljenaja in vrtincev,sesalnega sem povečal in malo spustil da se bo lepše zavrtel v višje obrate (nisem pretiraval) izpušnega sem povečal in ga malo dvignil(nisem pretiraval) malo sem ga poširal (nisem pretiraval) z tem nisem ogrozil tekanje spoja obročka kjer bi lahko zašel v izpušni kanal ,kanal sem lepo zaoblil da ni bi bili pristni ostri robovi (z bijaksom in brusnim kamenčkom) poleg tega sem jih še spoliral da so glatki in lepo tekoči .Pri samem brusenju cilindra sem pazil da sem zadevo speljal do konca in nisem pretiraval kajti hotel sem da bo motor tekel tekoče in gladko še mnoga leta .
Glavo motrja sem dal znizati ,pri nizanju nisem izbral maximuma kajti hotel sem da ostane se nekaj mesa ....oziroma da je med batom in gavo 0.7 milimetra (govorimo o zunanjem robu bata in glave)
Blok sem prilagodil na kanele cilindra in ga malo dodelal ....
No zdej pa pride tisto glavno kar dvomim da vam je jasno zakaj sem to naredil ...... zadeva je preprosta kot vemo 2-takni motorji delajo pod seboj vakum in vlečejo mesanico goriva z zrakom v ta prostor, zgornji del bata (repček bata zapira in odpira sesalni kanal) se otpre kot vemo je v samem prostoru vakum ki povleče zmes v prostor ko dokler je vakum in je sesalni kanal odprt se podbatni prostor fila z mesanico ,ko (repček bata zapre sesalni kanal) pod seboj začne bat delati pritisk in ko odpre stranske kanale ta pritisk ki je v nasem primeru zmes goriva in zraka steče po stanskih kanalih cilindra tam se zbere pred batom in izpodrine izpušne pline v izpušni kanal ko bat zapre stanske kanale in zapre izpušni kanal se začne delati kompresija takoj ko doeže točko preduziga sledi iskra in potem sledi vžig in opet jovo na novo se cikel ponovi.Se pravi kompresija sesanje 1 takt vžig polnjenje 2 takt in evo 2-takni motor ...upam da ste zastopili kar sem hotel povedati.... no se predstavitev kako deluje 2-takni motor za boljše predstavljanje
http://www.youtube.com/watch?v=MW1jixDv ... re=related
No zadeva se nadaljuje tako kot vemo dela bat vakum ki ta potegne mesanico bencina in zraka v motor ko ga repček bata odpra -sesalni kanal ,da bi dosegel večji vakum in večje polnjenje je potrebno zmanjšati vakumski prostor da dobimo večji pritist zmesi v kanale in boljše polnjenje cilindra (zadeve se pozna ze pri osnovnih motorjih pri friziranih pa sploh D5in D6-zadeve se vrtijo preko 12,000 obratov) ker sem pri brusenju odvzel meso cilindra sem ga nadoknadil in se malo dodal da sem se zmanjšal vakumski prostor za bojši izkoristek in pretok ...zadeve sem se lotol takole ...Taflonsko plastiko sem obrusil in obdelal točno po cilindru kjer sem jo prilepil z epoxy lepilom ki jo odroren na bencin ,prilepil sem jih na polovico bloka ki sem jo preje z bijaksom malo ranil da bi se epoksy lepilo na hrapavo stran lepo prijelo in dobro drzalo, zapolnil luknje motorne gredi -z pluto da je nebi bilo treba novo centrirati in semering ki se nahaja v spodnejem delu motorja porinil do konca kajti osnova mu to omogoča (zal nimam slike jo bom pa dodal v nadaljevanju in ostale zadeve saj nisem se pri koncu)
SE NADALJUJE.......
L.P
Damjan
P.S
če boste slisali zame na motju tomosaki ki podira rekorde sem to az hehe
upam da nisem bil predolg z razlaganjem lepo je da se ti saj sanja ko beres tole če je razlaga dobra...saj tako mislim
Če ma mogoče se kdo kake ideje o predelavi 2-taknih motorjev ki niso opisane tukaj v tem besedilu bi se priporočil.....nebi bilo lepo da bi jih nesel sabo v grob