Tomos izvenkmni motor

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Trunkelj
Kapitan fregate
Kraj: Šentvid pri Strični-ankaran-krk-umag-zrče

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 21:58

admin napisal/-a:Hahaha, res je, to so bili najlepši časi, ko smo bejbe z mopedi preganjal. Bolj ti je letel, več smrklc je blo zainteresiranih za en krog in več jošk si občutu na hrbtu ob zaviranju... Mhmmm, se je splačalo malo razmislit, kako naviti... :D :D :D :D

ja no mas prav samo tuk pa spet nism dozivi(nisem se tolko star :twisted: )
jest sm bl praktični del delau glede masin kaj so pa pobje delal to je pa .... hehe ja spomini zivijo in mi z njimi
L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 22:11

mamaMicka napisal/-a:Sem napisal cel prispevek, pa verjetno pozabil poslat...

Napisal sem, da tovrstni 2T motorji nimajo ravno veliko skupnega z besedo navor. In tudi iskanje navora je brezsmiselno početje, ker verjetno ne pridobis niti 10% prirastka...
Pri teh motorjih lahko bolj govorimo o tem v katerem območju bo dosegel najvišjo moč... Pri plovilih je verjetno najbolje, da se moč naredi na low-mid range. Šopat motor na 50% več obratov nima smisla....
Popolnoma logično je da večji-širši-težji bat ne more doseči enako visokih vrtljajev, kot manjši. Enako je, če je hod bata daljši, kar pa 100% NE pomeni, da je večji bat slabši, ravno nasprotno!
Trditev več kubikov večja moč-navor tu 100% drži.
"Napaka", ki jo vsi delajo/mo je pričakovanje nemogočega. Recimo, kot mulci smo dali notri večje bate in bili razočarani, ker motor ni šel nič hitreje, včasih še celo počasneje. Enostavno, ker se motor ni vrtel več tako visoko. Imel pa je večjo moč, ki pa se jo na malih motorjih z menjalnikom ne občuti ali zelo težko.
Vsako menjavanje komponent in dodelava cilindrov in batov ima svoje zahteve. Nikakor ne more biti cilinder z 3mm večjim premerom bata enako portan, kot z manjšim...
Velika napaka, ki jo delamo je tudi uporaba prevelikih vplinjačev. Večji, kot je vplinjač manjšo hitrost dosegajo plini, kar v osnovi pomeni dvoje.
"plin" gorivo-zrak se ponovno združije pred vžigom(prehaja iz plina nazaj v kapljice)
premajhno dovajanje goriva, predvsem, če želimo doseči višje vrtljaje velik vplinjač ni sposoben več "prisiljevati".

Seveda pa je vse zastonj, če ne uporabimo primernega izpuha. Mi pri dirkah smo rekli 50% pilot, 30% izpuh in 20% vse ostalo(gorivo, portanje, material...)

Še nekaj glede ležajev. Na trgu se dobi mali miljon ležajev, ki so načeloma neuničljivi dokler so pravilno mazani. Pravilno mazanje pa ne pomeni veliko olja, ampak narejen cilinder, ki del plinov pošilja direkt pod bat.

Upam, da ne boste jezni, ker sem se vtaknil v to temo...

Zakaj jezni ma ravno nasprotno povejte prosto tukaj ni ovir vsak je bil če je hotel biti del teh tuning dozivetji .....če bi povedal vse bi pisal 3 dni bomo o tem drugič ko bomo 1 gajbo mel ravno prav ohlajeno pa bomo debatirali sej veste moške čenče hehe
motorji so narejani in pogruntani glede na obate ,moč, navor , resonanco....itd.....mi samo sistem ki je izumljen IZBOLJŠAMO :twisted: da smo boljši od sosedov hahaha 8) za predelave ki se tičejo boste videli ko poslikam in sestavim motor vsak detajl je nekaj ...upam da bom kmalu imel čas da to delim z vami (samo da nebom potem videl kakega ki bo po poročilih da je podru rekord z frčakom hehe)

Hvala in lepo pozdravljeni
Damjna
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Ne Jan 15, 2012 22:21

Evo skoda da ni Tomos glas neprecenljiv za vse ostalo poskrbi mastercard

http://www.youtube.com/watch?v=Tb3tjkhU_2I

L.P
Damjan
Lun
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Lun » Sr Jan 25, 2012 22:07

Ti trunkelj, imas pa veliko tezav s sosedom, kaj pa ima , da zelis biti oz. si bolsi od njega?

Drigace pa moje mnenje o teh vasih friziranjih, tomos 4 je zakon in bolsi od veslanja. Za mano je kar nekaj milj s tovrstnim motorjem in moram povedat da na ful gas ni noben dovg zdrzav. Mal smo se spocil pa ohladil pa smo sli naprej.

Bomo pa spremljali tvoje podvige in drzimo pesti
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Sr Jan 25, 2012 22:31

Lun napisal/-a:Ti trunkelj, imas pa veliko tezav s sosedom, kaj pa ima , da zelis biti oz. si bolsi od njega?

Drigace pa moje mnenje o teh vasih friziranjih, tomos 4 je zakon in bolsi od veslanja. Za mano je kar nekaj milj s tovrstnim motorjem in moram povedat da na ful gas ni noben dovg zdrzav. Mal smo se spocil pa ohladil pa smo sli naprej.

Bomo pa spremljali tvoje podvige in drzimo pesti

seveda ni zdržal ker mu nisi nudil kar potrebuje ....ljubezen do materiala :twisted:
L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 00:24

No evo tako kot sem obljubil zadeva o navijanju tomasa ,kot vemo je ta motor 2-takni in se bistveno razlikuje od 4-taknega .Večina ljudi je friziralo svoje mopede ki je v osnovi narejen na enak način ,večina je brusilo celindre ,nizalo glave in dajali L-bate ampak to se ni konec to je sele začetek ostale stvari ki so nastajale pri friziranju so pobrane pri motorjih D5 in D6 večina jih bo poznalo kako izgledajo ....tista leta ki so to delali kot vemo je bil razred 50 kubikov in nič več zdaj pa pridejo zadeve zakomplicirane dokler jih ne resimo z ne spreminjanjem prostornine motorja ...nekaj sem jih uposteval pr moji predelavi zadeva je preprosta če si jo znaš razlozit ampak veliko je teh zank ki so obstajale ampak zal saj veste nekateri ko kaj novega zvejo ne bodo povedali se raje drek pisejo in nesejo to z sabo v gob (saj veste predelave in zanke pri friziranjih pa ne glede tipa motorja) jaz osebno sem te podatke zelo tezko dobil oziroma niso bili popolni trajalo je dolgo ko sem zadevo med seboj povezal in resil se to ne sesestavljeno sliko ...zdaj je sestavljena in upam da bo delovala saj po mojem mislenju in izračunih bi morala teči kot singerca in švicarska ura skupaj ........

No cilinder pred kirurškim posegom

Slika

Slika

Slika

Slika

Po kirurškem posegu je ratalo tole no malo sem mu povečal pretočne kanale oziroma sem jih prilagodil po bloku rob na rob da je čimboljše tekanje zmesi po kanalu brez zaustavljenaja in vrtincev,sesalnega sem povečal in malo spustil da se bo lepše zavrtel v višje obrate (nisem pretiraval) izpušnega sem povečal in ga malo dvignil(nisem pretiraval) malo sem ga poširal (nisem pretiraval) z tem nisem ogrozil tekanje spoja obročka kjer bi lahko zašel v izpušni kanal ,kanal sem lepo zaoblil da ni bi bili pristni ostri robovi (z bijaksom in brusnim kamenčkom) poleg tega sem jih še spoliral da so glatki in lepo tekoči .Pri samem brusenju cilindra sem pazil da sem zadevo speljal do konca in nisem pretiraval kajti hotel sem da bo motor tekel tekoče in gladko še mnoga leta .

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Glavo motrja sem dal znizati ,pri nizanju nisem izbral maximuma kajti hotel sem da ostane se nekaj mesa ....oziroma da je med batom in gavo 0.7 milimetra (govorimo o zunanjem robu bata in glave)

Slika

Slika

Blok sem prilagodil na kanele cilindra in ga malo dodelal ....

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

No zdej pa pride tisto glavno kar dvomim da vam je jasno zakaj sem to naredil ...... zadeva je preprosta kot vemo 2-takni motorji delajo pod seboj vakum in vlečejo mesanico goriva z zrakom v ta prostor, zgornji del bata (repček bata zapira in odpira sesalni kanal) se otpre kot vemo je v samem prostoru vakum ki povleče zmes v prostor ko dokler je vakum in je sesalni kanal odprt se podbatni prostor fila z mesanico ,ko (repček bata zapre sesalni kanal) pod seboj začne bat delati pritisk in ko odpre stranske kanale ta pritisk ki je v nasem primeru zmes goriva in zraka steče po stanskih kanalih cilindra tam se zbere pred batom in izpodrine izpušne pline v izpušni kanal ko bat zapre stanske kanale in zapre izpušni kanal se začne delati kompresija takoj ko doeže točko preduziga sledi iskra in potem sledi vžig in opet jovo na novo se cikel ponovi.Se pravi kompresija sesanje 1 takt vžig polnjenje 2 takt in evo 2-takni motor ...upam da ste zastopili kar sem hotel povedati.... no se predstavitev kako deluje 2-takni motor za boljše predstavljanje

http://www.youtube.com/watch?v=MW1jixDv ... re=related

No zadeva se nadaljuje tako kot vemo dela bat vakum ki ta potegne mesanico bencina in zraka v motor ko ga repček bata odpra -sesalni kanal ,da bi dosegel večji vakum in večje polnjenje je potrebno zmanjšati vakumski prostor da dobimo večji pritist zmesi v kanale in boljše polnjenje cilindra (zadeve se pozna ze pri osnovnih motorjih pri friziranih pa sploh D5in D6-zadeve se vrtijo preko 12,000 obratov) ker sem pri brusenju odvzel meso cilindra sem ga nadoknadil in se malo dodal da sem se zmanjšal vakumski prostor za bojši izkoristek in pretok ...zadeve sem se lotol takole ...Taflonsko plastiko sem obrusil in obdelal točno po cilindru kjer sem jo prilepil z epoxy lepilom ki jo odroren na bencin ,prilepil sem jih na polovico bloka ki sem jo preje z bijaksom malo ranil da bi se epoksy lepilo na hrapavo stran lepo prijelo in dobro drzalo, zapolnil luknje motorne gredi -z pluto da je nebi bilo treba novo centrirati in semering ki se nahaja v spodnejem delu motorja porinil do konca kajti osnova mu to omogoča (zal nimam slike jo bom pa dodal v nadaljevanju in ostale zadeve saj nisem se pri koncu)

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

SE NADALJUJE.......

L.P
Damjan

P.S
če boste slisali zame na motju tomosaki ki podira rekorde sem to az hehe
upam da nisem bil predolg z razlaganjem lepo je da se ti saj sanja ko beres tole če je razlaga dobra...saj tako mislim
Če ma mogoče se kdo kake ideje o predelavi 2-taknih motorjev ki niso opisane tukaj v tem besedilu bi se priporočil.....nebi bilo lepo da bi jih nesel sabo v grob
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Kraj: ACI Ičići

OdgovorNapisal/-a glens » Če Jan 26, 2012 09:16

Odlična predstavitev, le tako naprej!
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Kraj: Ljubljana-Opatija

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 26, 2012 09:20

Še nekaj izkušenj Tomos serviserja iz hrvaškega Tomos foruma na temo friziranja T 4:

http://www.tomos-riders.com/tomos-vanbr ... -na-6-7ks/
Lun
Višji vodnik

OdgovorNapisal/-a Lun » Če Jan 26, 2012 09:43

Brez skrbi da sem mu nudil vse, kako pa ti ves kako je blo z njim? Redni servisi, vsa impregnaciska mazila in pravilna mesanica. Motor je dobil prav vse, kar potrebuje. Ocitno ti svojega nisi se postavil na coln pa se peljav pol ure, v tem primeru pa res nemors vedet kako je to v praksi. Aja, ljubezen do materialov je neobremenjevanje, tako da nevem kdo je tuki delav narobe

Pa brez zamere
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 10:25

Piki napisal/-a:Še nekaj izkušenj Tomos serviserja iz hrvaškega Tomos foruma na temo friziranja T 4:

lepa predstavitev......samo to so ti osnovne predelave......za vodo v auspuh sem nekaj pogruntal ,pa tudi za hlajenje cilindra bom dodatno poskrbel ....vam razrkijem malo pozneje ko pridemo do tam

L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 10:28

Lun napisal/-a:Brez skrbi da sem mu nudil vse, kako pa ti ves kako je blo z njim? Redni servisi, vsa impregnaciska mazila in pravilna mesanica. Motor je dobil prav vse, kar potrebuje. Ocitno ti svojega nisi se postavil na coln pa se peljav pol ure, v tem primeru pa res nemors vedet kako je to v praksi. Aja, ljubezen do materialov je neobremenjevanje, tako da nevem kdo je tuki delav narobe

Pa brez zamere

M kaki zamere sej poleg motorja imamo ponavadi se en motrorni pogon, hočem reči ročni na vesla tako da če se en preveč segreva se pa drugi ogreva .....

lep dan se naprej

L.P
Damjan
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 10:48

[quote="Lun"]Ti trunkelj, imas pa veliko tezav s sosedom, kaj pa ima , da zelis biti oz. si bolsi od njega?

On ima ženo ki se nikoli ne pregreje :evil: :twisted: :D
,motor pa saj veste učasih zatai ampak se bom potrudil da bo ta delal ....saj mislim tako :wink:

P.S
To je bil hec sej veste tist rek sosed ma zmerej bulš pa tudi če je slabi .....da nebo kdo mislu da sm jest skregan z sosedi je pa res da me mal postran gledajo ko jim pod oknom in po vasi ropotam z mojimi experimenti ko je ura tam nekje okrog 2 zjutraj saj veste treba zadevo sestavt pa probat garaza in delavnica nikoli ne počiva :twisted: :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 26, 2012 12:03

Trunkelj napisal/-a:
Piki napisal/-a:Še nekaj izkušenj Tomos serviserja iz hrvaškega Tomos foruma na temo friziranja T 4:

lepa predstavitev......samo to so ti osnovne predelave......za vodo v auspuh sem nekaj pogruntal ,pa tudi za hlajenje cilindra bom dodatno poskrbel ....vam razrkijem malo pozneje ko pridemo do tam

L.P
Damjan

Prej omenjeni serviser je prebral tvoj postopek friziranja in napisal tole,ne bom prevajal iz hrvaščine, mislim, da nas večina razume:

pročitao sam sve

tip nije osnovnu stvar shvatio;
-friziranjem motora gubi obrtni moment koji je inače upitan kod ovih novijih 4ki- sa većim karterom

snaga koja bi se trebala dobiti na okretajima iznad 5000/6000 na koliko je on nakopao preljevne kanale -to je nemoguća misija jer zbog pada okretnog momenta taj motor neće imati snage zavrtiti propelu koja ima konstanatan otpor --nema mjenjača da šaltaš u nižu i dobiješ okretaje na kojima makina povuče do 7000/8000 obratov i onda opet šaltaš u višu di okretaji ni slučajno nesmiju ispod 4500/5000 past jer se onda makina guši

njegov motor more funkcionirati samo na gumenom čamcu do 2,5metra dužine sa plastičnim dnom i pilotom-dečkom do 50 kil težine uz povoljan vjetar u krmu
Trunkelj
Kapitan fregate

OdgovorNapisal/-a Trunkelj » Če Jan 26, 2012 22:13

Piki napisal/-a:
Trunkelj napisal/-a:

L.P
Damjan

Prej omenjeni serviser je prebral tvoj postopek friziranja in napisal tole,ne bom prevajal iz hrvaščine, mislim, da nas večina razume:

pročitao sam sve

tip nije osnovnu stvar shvatio;
-friziranjem motora gubi obrtni moment koji je inače upitan kod ovih novijih 4ki- sa većim karterom

snaga koja bi se trebala dobiti na okretajima iznad 5000/6000 na koliko je on nakopao preljevne kanale -to je nemoguća misija jer zbog pada okretnog momenta taj motor neće imati snage zavrtiti propelu koja ima konstanatan otpor --nema mjenjača da šaltaš u nižu i dobiješ okretaje na kojima makina povuče do 7000/8000 obratov i onda opet šaltaš u višu di okretaji ni slučajno nesmiju ispod 4500/5000 past jer se onda makina guši

njegov motor more funkcionirati samo na gumenom čamcu do 2,5metra dužine sa plastičnim dnom i pilotom-dečkom do 50 kil težine uz povoljan vjetar u krmu

ja kaj čm reč ......vsak ma svoje razmišlanje in pač tako je kaj čmo ....rečam lahko da se je človek saj potrudil in napisal svoje mnenje pa čeprav v svojem jeziku ....možak se je potrudil ....večina pa samo prebere mal nasmehne hitr prekopira pa misl da je nekej novga pogruntou pa sploh ne napise svojega mnenja....kaj čmo ,bom probal in vm takoj javim kako in kaj zadeva funkcionera če je bil delo zaman je bil pač zaman ,pridobil sem nove izkusnje in znanje ki ga bom uposteval v naslednjem projektu je res da brez nič ni nič ampak probat je pa treba pa magar če trese....
Hvala vam možak kdor koli ze ste za vase mnenje vam poročam na forum kako se je izšlo
L.P
Damjan :D
Uporabniški avatar
Piki
Admiral

OdgovorNapisal/-a Piki » Če Jan 26, 2012 22:52

Njegovo razmišljanje sem jaz prekopiral na ta forum iz hrvaškega Tomos Riders foruma, o tem sva debatirala na ZS potem, ko je prebral kar si napisal. Že več kot 20 let servisira Tomose, prvikrat pa se je friziranja T 4, po njegovih besedah, lotil leta 1987. Na omenjenem forumu nastopa pod nickom ja moren. Da boš vedel kdo je.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta