VHF FIKSEN ali PRENOSEN

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Feb 24, 2012 06:16

Ob priliki bi prosil nekoga od vas, strokovnjakov, za pomoč.
Če je sploh mogoče. Na barki imam fiksna VHF. Ker pa imam kar nekaj ročnih postaj(Kenwood) za potrebe smučarskih treningov, bi rad katero uporabil tudi na morju. Zgolj za dodatek npr. kadar si z bei-bootom na morju (ribolov, smučanje ipd), bi lahko naša poklicala recimo, da je kosilo fertik. Pa tudi v sto drugih primerih bi prav prišlo. Sedaj se namreč kličemo po GSMjih, na 100m. :roll:
Vem, da te stanice niso "pomorske", ampak sej tud telefon ni, pa kar dela. Jih bi pač pazu pred slano vodo.
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Feb 24, 2012 09:07

Napiši model kenwooda
Da nije možda th 22?
Za take vem da se uporabljajo na pohorju in če imaš takega cvikneš eno žičko noter in imaš doseg tudi pomorskih frekvenc.
Slika
Lahko pa da imate kaj drugega, kar sploh ni blizu pomorskim frekvencam :)

LP!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 24, 2012 10:10

Elabrto, še dva vprašanja:

1) Pri odklepanju ročne Yaesu so mi naredili tako, da lahko oddajam na pomorskih frekvencah samo, če frekvenco ročno vpišem.
Če torej izberem v meniju marine kanale, nastavim na 17 kanal, ne morem oddajati. Če pa vpišem ročno namesto 17. kanala npr. 161.450, pa lahko oddajam. V čem je fora?

2) Ali je Yaesu Vx-8R možno odkleniti tudi za oddajanje na avio kanalih?
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Feb 24, 2012 10:51

elbarto napisal/-a:
admin napisal/-a:

Mi prosim poveš tvoje mnenje o tejle Cobri
http://www.estal.si/p-1221-vhf-vgradna- ... f-80b.aspx

to sem začel pisaat včeraj dopoldne,pa sem tako dolgo pisal med šihtom, da ko sem stisnil potrdi je otišlo sve u kurac... no paše enkrat
Postaja je na prvi in drugi pogled čisto ok.
prava cobra, s 50 letno tradicijo. prvič sem slišal za njih ko sem bil še pubec in so imeli nekateri cbjaši famozne cobre..... uuuuuu....cobra.....
sam nisem imel še nobene cobre, vem pa da se dandanes dobijo poceni igrače s tem imenom, ki ga ne zaslužijo in blatijo ime firme, ki ga je dolgo ustvarjala in na svojem nivoju velja za solidno, kljub temu da ne ciljajo visoko.
No pa k tvoji.
všeč mi je da ima na displayu koordinate, da ko se dereš "nabio na pličinu, mayday mayday" ... se dereš zraven še koordinate (tako kot sicer skoraj vse sodobne postajice)
tistih 20 sekund se mi osebno ne zdi uporabih, pa če sem zbran pri delu ne slišim prvič, si lahko predvajam in ponavljam 10 x da bo bolje. Drugo je če se ti ravno v momentu nekdo iz okolice nekaj dere in preglasi zvočnik postaje.
par funkcij je zanimivih, ampak izven ZDA neuporabnih.
Da je cenovno ugodna, tudi ne bi mogli rečti...se dobi kaj boljšega za podobno ceno.. nisem videl če ima priklop za ploter, za prenos sprejetih koordinat. zdi se mi tudi nenavadno težka
kljub localmode funkciji pride pri postajah višjega ranga do izraza uporaba kvalitetnejših izbranih materialov za izdelavo sprejemno/oddajnega dela in filtrov ki so v postajah, tam če so motnje sosednih kanalov (še posebej v bližini italije) katastrofalne, in če postaja ne zna poslušat samo enega kanala, pa še tega zelo zelo na ozko, si pečen.
Predstavljaj si da se hočeš nekaj pomenit, in najdeš prost kanal med dvema, na katerih so v bližini močni lokalni pogovori, tvoj korenspondent pa je 100 km daleč... nebo šlo...ok, vzameš telefon, pa pokličeš....
OK, še razlika napram kvalitetnejšim znamkam, dostopne nam smrtnikom - icom, yaesu-vertex-standard, simrad...
kvalitetnejša ohišja, gumbi, konektorji na kablih, kvaliteta komponent iz katerih so narejena vezja, boljši zvočniki ,možnosti priklopa dodatkov (več anten, ojačevalci, tunerji), širši nabor mikrofonov (navadni, slušalka, laringofon), možnost montaže samo vtičnice na drugo lokacijo na barki, kamor se potem priklopi samo mikrofon, kustomizacija kanalov, kodiranja, itd...
če imaš postajo zato ker jo moraš imet, je super, če jo rabiš kot life saving device, bi osebno kupil kako z manj bling bling efekta in kvalitetnejšo.
Clio ima tudi klimo, 5 vrat, DCZ, šibedah, airbage, 6 zvočnikov itd.... zakaj se potemvsi ne vozimo z njimi?

Bravo, hvala za obrazložitev!!!
Se tudi povsem strinjam s tabo. Nikoli nisem napisal, da bi bila Cobra superiorna, je pa čisto spodobna postaja, lepo dela in to je za nas turistične kapitane povsem dovolj... Na barki imam vgrajeno tole F80, ki je preko NMEA 0183 povezana z Garmin ploterjem in to vedno funkcionira... Ura, datum in koordinate so vedno up to date iz ploterja... Antena je ena, zunanje lahko priklopiš še en zvočnik in pa zunanji zvočnik, postajo pa potem preklopiš med VHF modulom ali pa samo izhodom na zunanji zvočnik, če hočeš koga v zalivu nadreti preko megafona... :D No ja, tega nimam, vendar to vem, da se še da... Potem se pa na tej postaji zaključijo možnosti...
Za kakšno resno plovbo po svetu in ne poleti po Jadranu, pa bi si zagotovo omislil nekaj precej boljšega... Anteno imam že vrhunsko, še postajo menjam in grem okrog sveta. :lol: Pa tanker z bencinom za mano...
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Feb 24, 2012 11:00

Grega295 napisal/-a:Elabrto, še dva vprašanja:

1) Pri odklepanju ročne Yaesu so mi naredili tako, da lahko oddajam na pomorskih frekvencah samo, če frekvenco ročno vpišem.
Če torej izberem v meniju marine kanale, nastavim na 17 kanal, ne morem oddajati. Če pa vpišem ročno namesto 17. kanala npr. 161.450, pa lahko oddajam. V čem je fora?

2) Ali je Yaesu Vx-8R možno odkleniti tudi za oddajanje na avio kanalih?

1 to je normalno
lahko pa si marine band kanale nastaviš po frekvencah in si jih poimenuješ, npr marine 1, marine 2... itd... pa bo.
tu maš seznam
http://en.wikipedia.org/wiki/Marine_VHF ... requencies
edit:
nisem ziher, če izbereš pod bank options "marine band" ali tam tudi oddaja ali ne... očitno ne in bo treba ročno nastavit kanale.

2 ne, ker je avio band na AM modulaciji ( ki jo lahko sprejemaš oddajaš pa ne), tvoja postaja pa oddaja samo FM

LP!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 24, 2012 12:04

Hvala Elbarto, tole s shranjevanjem bo rešilo problem! Lp
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Feb 24, 2012 12:49

elbarto napisal/-a:...
če imaš takega cvikneš eno žičko noter in imaš doseg tudi pomorskih frekvenc.

LP!

Eden je točno takle :D
Kako pa gre tisto s cvikanjem žic? Kot v filmu smrtonosno orožje : "plava, ne rdeča, ne plava, čak, čak probiva rdečo ,....?"
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Feb 24, 2012 13:11

ne zajebavam se, samo po spominu se spomnim, da sem v enem vokiču cvikal zeleno, da sem ga razširil, ne vem pa v katerem... bom pobrskal pa ti prilepim.
lp!
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Pe Feb 24, 2012 13:14

Meni so isto to naredili na servisu, razširili postajo - polotali neke žičke, bilo okrog 30 €.
Uporabniški avatar
elbarto
Admiral

OdgovorNapisal/-a elbarto » Pe Feb 24, 2012 13:25

evo... mel sem prav, 15 let nazaj...
hi there.
For those of you wondering how to expand the freq. coverage of your TH22E, this is how you do it:
Remove battery and unscrew the two screws holding the front and back of the rig together. Carefully squeeze the sides of the bottom of the rig together so that the back cover comes unclipped from the from and ease forward to clear the LEDs on top (you will need to peel back the rubber top).
Inside, you will see two green wires marked W201 and W202. Cutting W202 will expand the TH22E from 137MHz to 174MHz on receive AND TRANSMIT.

DO NOT CUT W201! as this will cause the rig only to operate on the memory channel setting and THIS CANNOT BE REVERSED (Meaning that your TH22 will have to be returned to the manufacturer).

Replace backplate and battery.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta